به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، هر ساله نظامهای رتبهبندی مختلفی در سراسر جهان بر اساس شاخصهای از پیش تعیین شده، دانشگاههای جهان را ارزیابی و اسامی برترینهای آن را منتشر میکنند. از جمله این شاخصها میتوان به وضعیت آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری، تاثبرگذاری اقتصادی، بینالمللی سازی و غیره اشاره کرد.
حضور ۴ دانشگاه علوم پزشکی ایران در رتبهبندی موضوعی جهان کیو اس
در ادامه به بررسی جایگاه دانشگاههای ایران در نظامهای رتبهبندی پرداختهایم.
کیواس
رتبهبندی دانشگاهی جهانی کیو اس به اختصار QS یک نظام رتبهبندی دانشگاهی است که هر سال توسط شرکت کاکارلی سیموندز منتشر میشود. دانشگاهها در این رتبهبندی براساس ۶ شاخص در قالب ۴ حوزه کلی آموزش، پژوهش، قابلیت جذب در بازار کار و بین المللی سازی ارزیابی میشوند.
در سال ۲۰۲۳، ۶ دانشگاه از ایران توانستند در لیست برترینها قرار گیرند. دانشگاه صنعتی شریف( با رتبه جهانی ۳۸۰)، دانشگاه صنعتی امیرکبیر (با رتبه جهانی ۴۴۳) و دانشگاه تهران (با رتبه جهانی ۵۰۱-۵۱۰) به عنوان سه دانشگاه برتر این لیست هستند.
یواس نیوز
نظام ارزیابی یو.اس.نیوز دانشگاههای جهان را بر اساس شاخصهایی مانند اعتبار جهانی پژوهش، اعتبار منطقهای پژوهش، میزان همکاریهای بینالمللی، مقالات منتشر شده در نشریات معتبر، میزان استناد نرمال شده، کل استنادها، تعداد انتشارات در بین ۱۰ درصد انتشارات پراستناد، کل انتشاراتی که در بین ۱۰ درصد پراستنادها قرار دارند، کتاب و کنفرانس ارزیابی میکند.
در رتبهبندی ۲۰۲۳ یواس نیوز، ۵۲ دانشگاه از ایران (۶ دانشگاه بدون رتبه) حضور دارند و دانشگاه تهران و رتبه جهانی ۳۲۹، دانشگاه آزاد اسلامی با رتبه جهانی ۳۹۴، دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه ۵۱۷ به ترتیب سه دانشگاه برتر این لیست هستند.
سایمگو
نظام رتبهبندی سایمگو توسط گروه پژوهشی سایمگو در دانشگاه گرانادا در اسپانیا اداره میشود. از جمله شاخصهای رتبهبندی سایمگو میتوان به تحقیقات (با وزن ۵۰ درصد) و نوآوری (با وزن ۳۰ درصد) و اجتماعی (با وزن ۲۰ درصد) اشاره کرد. این نظام رتبهبندی از این ۳ شاخص به صورت ترکیبی استفاده میکند. در شاخص تحقیقات تأثیر عادی، تعالی با رهبری، خروجی، رهبری علمی، مجلات متعلق به خود، مجلات خود، برتری، انتشارات با کیفیت بالا (Q۱)، همکاری بین المللی، دسترسی باز و مجموعه استعدادهای علمی مورد بررسی قرار داده میشود، در شاخص نوآوری دانش نوآورانه، ثبت اختراعات و تأثیر فناوری در نظر گرفته شده و در شاخص اجتماعی نیز استانداردهای چندگانه، لینکهای ورودی و اندازه وب سایت لحاظ خواهد شد.
در رتبهبندی ۲۰۲۳ سایمگو، ۱۹۴ دانشگاه از ایران توانستهاند در لیست برترینها حضور داشته باشند. دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه جهانی ۴۸۶، دانشگاه تهران با رتبه جهانی ۷۳۹ و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با رتبه جهانی ۱۴۴۳ سه دانشگاه برتر این لیست هستند.
لایدن
لایدن یکی از نظام های معتبر ارزیابی دانشگاهی است که هر ساله دانشگاههای برتر دنیا را بر اساس شاخص های معتبر علم سنجی مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار می دهد. این نظام رتبه بندی دانشگاههای دنیا در ۲۰ شاخص در قالب ۴ معیار کلی مرجعیت علمی (Scientific Impact)، دیپلماسی علمی، دسترسی آزاد به انتشارات و تنوع جنسیتی در لایدن مورد رتبه بندی قرار گرفتند.
در رتبه بندی ۲۰۲۲ لایدن، ۴۴ دانشگاه دانشگاه از ایران توانستهاند در لیست برترینها حضور داشته باشند. دانشگاه تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه صنعتی امیرکبیر سه دانشگاه برتر این لیست هستند.
cwur
رتبه بندی CWUR، بزرگترین رتبه بندی آکادمیک دانشگاه های جهان را ارائه میدهد. این رتبهبندی بر اساس چهار شاخص اولیه این رتبه بندی انجام میشود که از جمله آن میتوان به کیفیت آموزش (۲۵ درصد)، اشتغال فارغ التحصیلان (۲۵ درصد)، کیفیت دانشکده (۱۰ درصد) و عملکرد تحقیقی (۴۰ درصد که شامل کیفیت نشریات و نتایج تحقیقات می شود.) اشاره کرد.
در رتبهبندی ۲۰۲۲-۲۰۲۳ سیدبلیو یوآر ، ۴۰ دانشگاه از ایران توانستهاند کسب رتبه داشته باشند که از جمله آن میتوان به دانشگاه آزاد اسلامی با رتبه جهانی ۳۵۲، دانشگاه تهران با رتبه جهانی ۳۹۵ و دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه جهانی ۶۲۲ اشاره کرد.
یورپ
نظام ارزیابی یورپ (URAP) یک سازمان غیرانتفاعی است که دانشگاهها بر اساس عملکرد علمی رتبه بندی میکند. این سازمان در انستیتوی انفورماتیک دانشگاه فنی خاورمیانه در سال ۲۰۰۹ تاسیس شد. از جمله شاخصهای نظام ارزیابی یورپ میتوان به شمار مقالهها، شمار استنادها، شمار کل انتشارات، بهرهوری علمی، تأثیر پژوهشی، و همکاری جهانی اشاره کرد.
در نظام ارزیابی ۲۰۲۲ یورپ، ۶۴ دانشگاه توانستهاند خوش بدرخشند. دانشگاه تهران با رتبه جهانی ۲۳۲، دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه ۲۷۱ تربیت مدرس با رتبه جهانی ۷۴۱ توانستهاند رتبه اول تا سوم این لیست را کسب کنند.
روند
رتبه بندی رَوند (Round University Ranking) یک از نظامهای رتبه بندی بین المللی است که در سال ۲۰۱۳ در مسکو فعالیت خود را آغاز کرد. از جمله شاخصهای این نظام رتبهبندی میتوان به ۴ شاخص آموزش، پژوهش، تنوع بین المللی و پایداری درآمد رتبهبندی میکند.
در رتبهبندی ۲۰۲۲ روند، ۱۵ دانشگاه از ایران حضور دارند که دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه جهانی ۱۷۶، دانشگاه تهران با رتبه جهانی ۳۲۵، دانشگاه صنعتی اصفهان با رتبه جهانی ۳۶۷ به عنوان سه دانشگاه برتر این لیست هستند.
گرین متریک
رتبهبندی جهانی دانشگاهی گرینمتریک توسط دانشگاه دولتی اندونزی انجام با هدف ارائه چشماندازی جامع از شرایط و سیاستهای مرتبط با محیط زیست و توسعه پایدار در دانشگاههای کشورهای مختلف راهاندازی شده است. از جمله شاخصهای ارزیابی این رتبهبندی میتوان به محیط زیست و زیرساخت، انرژی و تغییرات اقلیمی، مدیریت پسماند، آب، حمل و نقل، و آموزش برای رتبهبندی مؤسسهها استفاده میکند.
۴۵ دانشگاه از ایران توانستهاند در رتبهبندی ۲۰۲۲ حضور داشته باشند که دانشگاه زنجان، دانشگاه علوم پزشکی زنجان و دانشگاه کاشان یه دانشگاه برتر این لیست هستند.
شانگهای
نظام رتبهبندی شانگهای از سال ۲۰۰۳ تا کنون هر ساله دانشگاه های برتر جهان را معرفی میکند. از جمله معیارهای این نظام رتبهبندی میتوان به کیفیت آموزش، کیفیت اعضاء هیئت علمی، خروجیهای پژوهش و سرانه عملکرد دانشگاه اشاره کرد.
در رتبهبندی ۲۰۲۲ شانگهای، ۱۱ دانشگاه از ایران حضور دارند. دانشگاه تهران با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰، دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰ و دانشگاه تربیت مدرس با رتبه جهانی ۵۰۱-۶۰۰ توانستهاند سه دانشگاه برتر این لیست باشند.
رتبه بندی ISC
رتبهبندی دانشگاههای جهان (ISC) برای اولین بار در سال ۲۰۱۸ توسط گروه رتبهبندی ISC با هدف ارزیابی دانشگاههای کشور و همچنین کشورهای اسلامی در سطح جهانی فعالیت خود را آغاز کرد. از جمله شاخصهای این نظام رتبهبندی میتوان به پژوهش (با وزن ۶۰ درصد)، آموزش (با وزن ۱۰ درصد)، فعالیتهای بین المللی (با وزن ۱۵ درصد) و فناوری و نوآوری (با وزن ۱۵ درصد) اشاره کرد.
در رتبهبندی ۲۰۲۲ آی اس سی ۶۳ دانشگاه از ایران توانستهاند خوش بدرخشند که دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی ایران به عنوان سه دانشگاه برتر این لیست هستند.
تایمز
۶۵ دانشگاه ایرانی در رتبه بندی ۲۰۲۲ تایمز حضور دارند. دانشگاه علوم پزشکی گلستان با رتبه جهانی ۳۵۱-۴۰۰، دانشگاه علوم پزشکی کردستان با رتبه جهانی ۳۵۱-۴۰۰، دانشگاه علوم پزشکی مازندران با رتبه جهانی ۳۵۱-۴۰۰ توانستهاند یه عنوان سه دانشگاه برتر این لیست خوش بدرخشند.
گفتنی است روز گذشته خبری در برخی رسانهها و فضای مجازی با عنوان «٢٩ دانشگاه ایران از جمله ١٠٠٠ دانشگاه برتر جهاناند» منتشر شد که بر اساس توئیت The world ranking منتشر شده است اما منبع این رتبهبندی در اخبار درج نشده است.
انتهای پیام/
نظر شما