باورهای غلط درباره تعیین جنسیت نوزادان

متخصص ژنتیک بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به این که زن‌ها با دارا بودن دو کروموزوم X، از لحاظ کروموزومی نقش تعیین کننده‌ای در جنسیت جنین ندارند، گفت: در واقع این مردان هستند که با دارا بودن کروموزوم های Y و X جنسیت ژنتیکی جنین را مشخص می‌کنند.

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، متخصص ژنتیک بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به این که زن‌ها با دارا بودن دو کروموزوم X، از لحاظ کروموزومی نقش تعیین کننده‌ای در جنسیت جنین ندارند، گفت: در واقع این مردان هستند که با دارا بودن کروموزوم های Y و X جنسیت ژنتیکی جنین را مشخص می‌کنند.

پیش بینی جنسیت نوزاد با فشارخون مادر

دکتر حسن رودگری در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، با بیان این‌که در اکثر موجودات مبنای خلقت در تکامل جنین به سمت دختر شدن استوار است، افزود: اما زمانی‌که کروموزم y سالم و فعال به جنین منتقل شود، که فقط در اسپرم مردان وجود دارد، در ترکیب با کروموزوم x که از مادر آمده منجر به جنسیت پسر در جنین می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه داد: بنابرین اگر یکی از کروموزوم‌های X مادر از طریق تخمک در کنار کروموزوم X پدر از طریق اسپرم در نطفه قرار بگیرد، جنسیت جنین دختر می شود و اگر در کنار کروموزوم Y پدر قرار گیرد، جنسیت جنین، پسر خواهد بود بنابراین این کروموزوم Y مردان است که در دختر یا پسر بودن جنین تاثیر دارد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا جنسیت نوزاد را در دوران جنینی می توان تغییر داد یا خیر؟ گفت: از نظر علمی پس از تشکیل نطفه تغییر دادن محتوای ژنتیکی غیر ممکن است.

متخصص ژنتیک دانشگاه با تاکید بر این‌ که تعیین جنسیت فرزند از طریق تجویز رژیم‌های غذایی از سوی برخی افراد، پایه و اساس علمی ندارد، گفت: تمام روش‌ها مثل رژیم‌های غذایی خاص و یا آمیزش در یک زمان ویژه‌ که می‌تواند باعث دختر یا پسر شدن جنین ‌شود، پایه و اساس علمی نداشته و هیچ کدام خصوصا در مواردی که سلامت فرد به خطر می‌افتد توصیه نمی‌شوند. هیچکدام از روش هایی غذایی، حتی انانی که بر رویشان تحقیقاتی نیز در مراکز معتبر صورت گرفته به هیچ نتیجه و روش قطعی و مطمئن ختم نشدند. لذا از دستورات غذایی که خطری برای سلامت فرد داشته باشد و یا تعادل رژیم غذایی وی را با افزودن بیش یا کمتر از حد نیاز محتویات غذایی بر هم بزند، باید به‌شدت پرهیز شود.

متخصص ژنتیک بالینی دانشگاه با تاکید براین‌که تعیین جنسیت فرزند از طریق تجویز رژیم‌های غذایی از سوی برخی افراد پایه و اساس علمی ندارد، گفت: تمام روش‌ها مثل رژیم‌های غذایی خاص و یا آمیزش در یک زمان ویژه‌ که می‌تواند باعث دختر یا پسر شدن جنین ‌شود، پایه و اساس علمی نداشته و هیچ کدام خصوصا در مواردی که سلامت فرد به خطر می‌افتد توصیه نمی‌شوند.

وی درباره این موضوع که زن تعیین کننده جنسیت است یا مرد، مجددا خاطرنشان کرد: عامل ژنتیکی تعیین جنسیت جنین در حقیقت مردان هستند، بنابراین اگر مردی همسر خود را به بهانه‌هایی مثل این که «دختر زاست» سرزنش کند و یا همسر دیگری را برای پسردار شدن انتخاب کند، سخت در اشتباه است، چرا که این مسئله از جانب زن نیست و این مردها هستند که با شانس ۵۰ درصد با اشتراک گذاشتن کروموزوم y و یا x از طریق اسپرم، جنسیت پسر با دختر جنین را رقم می زنند.

دکتر رودگری در توضیح این‌که چه طور می‌توان با روش‌های علمی تعیین کرد که جنس جنین چه باشد، عنوان کرد: استفاده از روش تشخیص ژنتیکی قبل از انتقال جنین، تنها روش علمی برای این منظور است. روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانه گزینی (PGD) این امکان را به خانواده‌هایی که طبق قانون و به دلایل خاص، جنسیت فرزند خود را پیش از بارداری می توانند انتخاب کنند، به دست می دهد.

وی تاکید کرد: این روش صرفا برای ارجحیت دادن به نوزاد دختر یا پسر نیست بلکه برای کمک به والدین بیمار برای جلوگیری از انتقال بیماری‌های وابسته به جنسیت مانند هموفیلی، کوررنگی، دیستروفی عضلانی و… نیز طراحی شده است.

متخصص ژنتیک بالینی دانشگاه توضیح داد: جنین‌های مبتلا به این بیماری‌ها با روش ژنتیکی PGD شناسایی و از فرآیند IVF حذف می‌شوند تا از انتقال ژنتیکی بیماری‌ها به فرزند آینده جلوگیری شود و جنین فاقد بیماری مورد نظر، به رحم مادر منتقل می‌شود.

وی تاکید کرد: مرکز جامع خدمات ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، خدمات PGD و مشاوره‌ای لازم را به خانواده هایی که قانونا می توانند از این امکان برای تعیین جنسیت پیش از بارداری استفاده کنند، می تواند ارایه دهد.

دکتر رودگری هدف اصلی این مرکز را ارایه خدمات تخصصی ژنتیک با کیفیت بالا و مطابق با استانداردهای تشخیصی بین المللی اعلام کرد و افزود: تمامی خدمات در این مرکز که فضای فیزیکی آن در بیمارستان طالقانی مستقر است، با تعرفه دولتی انجام می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه تصریح کرد: کلینیک های تخصصی بیماری های متابولیک و ناهنجاری های بدو تولد، ژنتیک ناباروری، مادر و جنین، ژنتیک بیماری های اعصاب، ژنتیک بیماری های قلبی و شایع ارثی و سرطان های ارثی در مرکز جامع خدمات ژنتیک فعال است و خدمات تشخیصی سیتوژنومیک، مولکولی و مولکولی پیشرفته (NGS) نیز در آن ارائه می شود.

به گفته وی، واحد مشاوره ژنتیک با همکاری و بهره گیری از تخصص و تجارب پزشکان متخصص ژنتیک و سایر متخصصان بالینی و با هدف تشخیص بیماری، اطلاع رسانی به بیماران و خانواده های آنها در خصوص ماهیت، نحوه توارث، اقدامات پیشگیرانه و پیش آگهی بیماری فعالیت می کند.

دکتر رودگری درباره انواع خدمات مشاوره ای نیز گفت: مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و بارداری، حین ازدواج، ناباروری و سقط مکرر، بیماری های شایع ارثی از جمله عقب افتادگی ذهنی و ناهنجاری های خونی، بیماری های متابولیک و سرطان های ارثی و سایر بیماری های شایع و ناشایع فامیلی نیز در مرکز جامع خدمات ژنتیک انجام می شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مرکز جامع خدمات ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در تهران، خیابان ولنجک، میدان شهید شهریاری، خیابان اعرابی، بیمارستان طالقانی واقع شده و در قالب بخش های تشخیصی، مشاوره ای و کلینیک های تخصصی مشغول ارایه خدمت است؛ برای ارتباط با این مرکز می توانید با شماره ۲۲۴۳۹۹۵۹-۰۲۱ تماس بگیرید.

انتهای پیام/

کد خبر: 1182998

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =