بحران آب با تحقیقات بین‌رشته‌ای حل می‌شود/ پایه‌گذاری رشته «جامعه‌شناسی محیط‌زیست» در دانشگاه آزاد اسلامی

عضو هیأت علمی واحد علوم و تحقیقات و برگزیده چهاردهمین جشنواره بین المللی فارابی گفت: دانشگاه آزاد اسلامی جزو دانشگاه‌هایی است که برای پایه‌گذاری رشته جامعه‌شناسی محیط زیست برای نخستین بار در کشور اعلام آمادگی کرده است.     

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، رساله دکتری مهشید طالبی صومعه سرائی؛ عضو هیات علمی گروه علم اجتماعی- جامعه شناسی واحد علوم و تحقیقات با عنوان «حکمرانی آب در ۵۰ سال اخیر و تأثیرات اجتماعی و سیاسی آن بر جامعه» (با تمرکز بر طرح انتقال بین حوضه‌های آب از سرشاخه کارون به فلات مرکزی) موفق به کسب عنوان برگزیده دوم جشنواره فارابی در بخش بزرگسال و در گروه علوم اجتماعی و علوم ارتباطات شد.  

رساله دکتری هیأت علمی واحد علوم‌وتحقیقات در جشنواره فارابی برگزیده شد

مهشید طالبی صومعه سرائی؛ عضو هیات علمی گروه علم اجتماعی- جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، اظهار کرد: رساله دکتری بنده سال ۹۹ در دانشگاه علامه طباطبایی و گروه علوم اجتماعی دفاع شد که این رساله نتیجه ده سال مطالعات من بر روی موضوع حکمرانی آب بود و در نهایت ما به این نتیجه رسیدیم که مساله آب بیش از اینکه یک مساله فنی باشد یک امر اجتماعی سیاسی است.

وی ادامه داد: شیوه سیاستگذاری حکمرانی و تعاملات دولت و ملت با یکدیگر وضعیت امروز آب را رقم زده است و البته که این وضعیت یک شبه ایجاد نشده است بلکه با پیشینه‌ای تاریخی به این مرحله رسیده‌ایم.

طالبی صومعه سرائی با بیان اینکه من در این رساله در واقع به دنبال نقطه شروع این ماجرا بودم، تصریح کرد: با مطالعات تاریخی بنا بود ۵ دهه اخیر را نگاه کنم اما آنقدر به سرنخ‌ها دست یافتیم که به بعد جنگ جهانی دوم رسیدیم  و متوجه شدیم سیاست‌های توسعه‌ای که عمدتا وارداتی بوده باعث شده آب به مثابه ابزاری برای توسعه اقتصادی درنظر گرفته شود.

وی خاطرنشان کرد: گمان می‌کنم آنچه که باعث شد این رساله در جشنواره فارابی برگزیده و به عبارتی دیده شود ماهیت بین‌رشته‌ای بودن این کار بود و بعد تاریخی که در واقع ریشه‌شناسی تاریخی صورت گرفت و اینگونه نبود که ما صرفا نظریات خارجی را مطرح و سپس پرسشنامه ای را طراحی کنیم بلکه کار تاریخی عمیق و چندساله روی موضوع صورت گرفت و تمام اسناد و مدارک هم بررسی شده بود.

برگزیده چهاردهمین جشنواره بین المللی فارابی گفت: جشنواره فارابی بزرگترین جشنواره علوم انسانی هم در سطح ملی است و  هم وجهه بین المللی دارد ضمن اینکه پروسه داوری ۹ ماه و طی چندین مرحله به طول می‌انجامد و این مهم دقت نظر و سطح بالای جشنواره را نشان می‌دهد که یک تیم متخصص پشت کار قرار گرفته و یک نهاد موجه و معتبر هم متولی کار است.

وی با اشاره به اینکه امسال چهاردهمین دوره جشنواره فارابی برگزار شد، افزود: به نظرم تجربه سیزده دوره برگزاری این جشنواره باعث رشد آن و برطرف شدن بسیاری از ایرادات شده است.

طالبی صومعه سرائی تصریح کرد: به طور کلی از نظر من ارزش معنوی این جشنواره از ارزش مادی آن بیشتر است از این جهت که اثر دیده می‌شود و این امکان وجود دارد که آن را بارها به نقد گذاشت و تشریح کرد.

وی اضافه کرد: حدود یک سال است که عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی هستم و به نظرم امروز فضای علمی خوبی بر این دانشگاه حاکم شده است؛ نشست‌های علمی پرثمر در دانشگاه برگزار می‌شود، تعامل با دانشگاه های وزارت علوم مدام برقرار است و جلسات هم‌اندیشی و مناظره به صورت مداوم برگزار می‌شود. 

عضو هیأت علمی واحد علوم و تحقیقات بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی جزو دانشگاه‌هایی است که برای پایه گذاری رشته جامعه شناسی محیط زیست برای نخستین بار در کشور اعلام آمادگی کرده است.

وی خاطرنشان کرد: ابتدا دانشگاه علامه طباطبایی در خواست این رشته را به وزارت علوم مطرح کرده و به موازات آن دانشگاه آزاد اسلامی هم برای مقطع کارشناسی ارشد جامعه شناسی محیط زیست اعلام آمادگی کرده است در واقع از این باب دست دانشگاه آزاد باز است و رشته‌های جدید را تعریف و معرفی می‌کند.

طالبی صومعه سرائی با اشاره به اینکه واحد علوم و تحقیقات جزو بزرگترین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و دارای رنکینگ بین‌المللی است، ادامه داد: اساتید جوانی مشغول به کار و به طور کلی ارتباط کاری خوبی برقرار است و استقبال دانشگاه آزاد اسلامی از این رشته های به روز و جدید، تاثیر بسیاری بر اساتیدی که همچون بنده بین رشته ای کار می‌کنند داشته است.

وی در خصوص پایه‌گذاری رشته جامعه‌شناسی محیط زیست خاطرنشان کرد: این رشته در دنیا بالای ۷۰ سال است که وجود دارد اما در ایران آن را نداریم. مطالعات آن را ما در موسسه تحقیقات آب انجام دادیم که چه واحدهایی برای آن درنظرگرفته شده است نحوه پذیرش دانشجو به چه صورت است و... و امیدواریم ظرف یک سال آینده ما هم در دانشگاه آزاد اسلامی پذیرش دانشجو داشته باشیم.

عضو هیأت علمی واحد علوم و تحقیقات در پایان افزود: هدف ما این است که بتوانیم کارگروه‌ها و حلقه‌های مطالعاتی حوزه محیط زیست آب را در عرصه علوم انسانی وارد بکنیم و با دیگر رشته‌های علوم انسانی همچون حقوق، اقتصاد، مدیریت و... حلقه‌های  مطالعات آب و محیط زیست را داشته باشیم تا بتوانیم پایه علوم انسانی در حوزه مطالعات آب و محیط زیست را قوی بکنیم همچنین از طریق برگزاری نشست‌ها نشان بدهیم که علوم انسانی حرف برای گفتن دارد و دانشگاه آزاد هم در کنار سایر دانشگاه های مطرح کشور می‌تواند قد علم کند.   

انتهای پیام/  

کد خبر: 1190172

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =