احمدی عضو انجمن داروسازان ایران و مدیر روابط عمومی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درباره فروش آنلاین دارو گفت: ما به طور کلی مخالف استفاده از تکنولوژی و فروش آنلاین نیستیم اما باید زیرساختهای آن آماده شود. از جهتی برخی قوانین تا اصلاح نشوند، امکان فروش آنلاین دارو وجود نخواهد داشت. براساس ماده ۶ بند ب قانون تجارت الکترونیک فروش دارو به مصرف کننده نهایی در بستر الکترونیک ممنوع است.
بیشتر بخوانید
سودجویی برخی پزشکان طب سنتی و فروش داروهای بینام و نشان / عطاریها اجازه فروش دارو دارند؟
وی افزود: برای اینکه امکان فروش آنلاین فراهم شود باید قانون اصلاح شود و رویه بر این مبنا است که باید لایحهای به مجلس داده شود و مجلس تصویب کند. اخیرا هیات مقررات زدایی و تسهیل مجوزهای کسب و کار به بحث دارو ورود کرده است اما براساس سیاستهای کلی که مقام معظم رهبری ابلاغ کرده حوزه سلامت رقابتپذیر نیست و شامل کسب و کار نمیشود.
احمدی توضیح داد: در اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی سه حوزه فرهنگ، سلامت و آموزش استثنا شدهاند چراکه نباید در حوزهای که با جان مردم در ارتباط است، رقابت وجود داشته باشد. ما باید مصرف دارو را محدود کنیم تا تنها با تجویز پزشک صورت بگیرد؛ به همین دلیل حوزه دارو اصلا در دسته کسب و کار نمیگنجد. سایر ارگانها هم اجازه ورود به حوزه سلامت را ندارند و سیاستگذاری، اجرا و نظارت این حوزه با وزارت بهداشت است. پس دستگاه دیگری نمیتواند برای سلامت که از قانون تجارت مستثنی است، کسب تکلیف کند.
وی ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی میگوید که ۴۶ درصد از قصورات پزشکی در حوزه دارو اتفاق میافتد و با فروش دارو به صورت آنلاین این قصورات افزایش پیدا خواهد کرد. از جهتی سازمان بهداشت جهانی درباره فروش آنلاین هشدار داده و عنوان کرده که سلامت جامعه در خطر است. قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی میگوید که هر فرد حقیقی و حقوقی که میخواهد در حوزه پزشکی و داروسازی فعالیت کند باید از کمیسیون قانونی ماده ۲۰ وزارت بهداشت مجوز بگیرد.
عضو انجمن داروسازان ادامه داد: از جهتی ما ساختار مناسب برای فروش آنلاین نداریم. برای مثال اطلاعات بیمار محرمانه است و فقط باید پزشک، کادر درمان و خود بیمار در جریان آن باشند اما آیا درست است که اطلاعات بیمار در اختیار پلتفرمها باشد؟ ما میگوییم که اگر قرار است فروش آنلاینی انجام شود، اطلاعات بیمار باید محرمانه و نزد وزارت بهداشت باشد. از جهتی اخیرا اطلاعات تپسی به بیرون درز کرد و اگر این اتفاق در حوزه درمان رخ دهد احتمال سواستفاده وجود دارد و حتی ممکن است مشکلات امنیتی برای کشور ایجاد شود.
وی با بیان اینکه نظارت دکتر داروساز بر فرآیند ارائه دارو اهمیت دارد، اضافه کرد: دکتر داروساز باید توضیحات دارو، تداخلات و سابقه بیماری را بسنجد و در مواردی با پزشک وی مشورت کند که در حالت آنلاین این فرآیند حذف میشود و بازی با جان مردم است. نمیتوان سلامت مردم را فدای تکنولوژی کرد.
احمدی معتقد است که برای ایجاد بستر آنلاین ابتدا باید موانع قانونی رفع شده و این کار از مسیر داروخانه و با نظارت سازمان غذا و دارو انجام شود. وی در این باره توضیح داد: حتی میتوان از طریق ویدیوکنفرانس ارتباط با بیمار برقرار کرد و دکتر داروساز اطلاعات لازم را به بیمار بدهد. ما مخالف تکنولوژی نیستیم اما زیرساختها باید فرآهم شود.
عضو انجمن داروسازان درخصوص تجربه کشورهای دیگر در فروش آنلاین دارو گفت: در برخی کشورها مانند کره و ژاپن فروش برخی مکملها یا داروهای بدون نسخه از طریق آنلاین انجام میشود. نمونههای چندان موفقی از فروش آنلاین در کشورها دیده نشده البته این کار در آلمان انجام میشود اما تحت نظارت شدید دکتر داروساز است. این کشورها سیستم کنترلی قوی دارند. توجه داشته باشید که برخی داروها نیازمند رعایت اصولی در حمل و نقل آنها هستند و یک پیک معمولی نمیتواند این کار را انجام دهد و باید سیستم توزیع اصولی وجود داشته باشد.
احمدی در پاسخ به این سوال که آیا عطاریها اجازه فروش دارو دارند یا خیر، عنوان کرد: عطاریها حتی اجازه فروش داروهای گیاهی تولید شده توسط شرکتهای دارویی را هم ندارند. عطاریها تنها میتوانند گیاهان دارویی بفروشند. فروش هرگونه دارو در عطاری تخلف است. همچنین فر.وش داروهای ترکیبی که به شکل شربت هستند و هیچ توضیحاتی ندارند، غیرمجاز است.
انتهای پیام /
نظر شما