به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ عمان کشوری با ۵ میلیون جمعیت و میانگین سنی ۱۹ سال است. امید به زندگی در این کشور برای زنان ۷۶ و برای مردان ۷۱ سال است. مردم این کشور از نژادهای عرب، بلوچ، لر، آفریقایی و آسیای شرقی است. زبان رسمی آن عربی است و حدود ۹۱ درصد از مردم آن باسواد هستند.
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سالانه در کشور عمان در ابتدا منفی ۹ درصد بوده و پس از مدتی به ۱۲ درصد رسیده است. اینطور که مشخص است وضعیت تولید ناخالص داخلی ۷۹٫۲۹ میلیارد دلار است و مشخص است که سیستم خرید و فروش در کشور عمان در سالهای اخیر تغییراتی داشته است. تولید ناخالص داخلی از کشاورزی در این کشور ۶۷۰٫۲ میلیون ریال عمان اعلام شده است. ساختوساز در کشور عمان نیز در ابتدا ۲۱ درصد بوده و سپس ۲۲ درصد ارزیابی شده است. تولید ناخالص داخلی این کشور از خدمات ۱۴ درصد و سیستم حملونقل عمومی ۱۶ درصد است. وضعیت خدمات رفاهی نیز با رتبه ۵۶ درصدی خود ثابت باقی مانده است.
بیشتر بخوانید:
ترکمنستان؛ کشوری با دانشگاههای بینالمللی، ولی بدون هیچ دانشجوی خارجی
به دلیل اینکه کشور عمان یکی از توریستیترین کشورهای حوزه خلیجفارس است، بیشتر مردم این کشور به زبان انگلیسی آشنایی دارند. کشور عمان یک کشور رو به رشد است که اقتصاد آن بیشتر بر پایه نفت قرار دارد. به همین دلیل میتوان گفت که فرصتهای کاری در این کشور نسبتا زیاد است. به علاوه موقعیت توریستی این کشور باعث شده که سرمایهگذاران زیادی به سمت آن جذب شوند. همچنین عمان روابط خوبی با همسایگان خود دارد. به همین دلیل از امنیت خوبی نیز برخوردار است.
محصولات صادراتی عمان اغلب در زمینه نفت، ماهی و آهن آلات است؛ بهطوری که بیشترین صادرات از این کشور به چین و کره جنوبی و ژاپن صورت میگیرد. در سالهای اخیر میزان صادرات این کشور به تایوان بیشتر شده است. ارزیابیها نشان میدهد که در روند صادرات، عمان اغلب به سود خوبی رسیده است.
وضعیت اینترنت
در سالهای اخیر، عمان از نظر چشمانداز دیجیتالی خود تحول سریعی را تجربه کرده است. این کشور سرمایهگذاری زیادی در توسعه زیرساختهای مخابراتی خود با هدف تقویت رشد اقتصادی و افزایش کیفیت زندگی برای شهروندان خود انجام داده است. این امر منجر به افزایش قابل توجهی در ضریب نفوذ اینترنت شده است، به طوری که تعداد کاربران اینترنت در عمان در سال ۲۰۲۰ به ۲/۸ میلیون نفر رسید که نشان دهنده ضریب نفوذ ۶۶/۴۵ درصد است.
با این حال و با وجود این ارقام چشمگیر، هنوز تعدادی چالش و فرصت وجود دارد که یکی از آنها مقرون بهصرفه بودن دسترسی به اینترنت است. اگرچه هزینه خدمات اینترنت در چند سال گذشته رو به کاهش بوده، اما در مقایسه با سایر کشورهای منطقه همچنان نسبتاً بالا باقی مانده است. این به دلیل عوامل متعددی از جمله هزینه بالای توسعه زیرساختها و عدم وجود رقابت در بازار است. با این حال، دولت با ارائه چندین طرح ابتکاری با هدف کاهش هزینه خدمات اینترنت اقداماتی را برای حل این موضوع انجام داده که استراتژی ملی پهنای باند از جمله آنهاست و قرار است که اینترنت پرسرعت تا سال ۲۰۴۰ به همه شهروندان این کشور برسد.
یکی دیگر از چالشهای پیش روی رشد دسترسی به اینترنت در عمان، موضوع سواد دیجیتال است. در حالی که کشور از نظر افزایش ضریب نفوذ اینترنت پیشرفت چشمگیری داشته است، هنوز بخش قابل توجهی از جمعیت فاقد مهارتها و دانش لازم برای استفاده موثر از اینترنت هستند. این امر به ویژه در میان نسلهای مسنتر و کسانی که در مناطق روستایی زندگی میکنند -جایی که دسترسی به فرصتهای آموزشی و آموزشی ممکن است محدود باشد- صادق است. به منظور رسیدگی به این موضوع، دولت تعدادی ابتکار با هدف ارتقای سواد دیجیتالی، مانند استراتژی عمان دیجیتال آغاز کرده که به دنبال افزایش مهارتهای دیجیتالی مردم عمان و ترویج استفاده از خدمات الکترونیکی است.
وضعیت سرعت اینترنت در کشور عمان ۴۹۲۷٫۰۳ کیلوبایت بر ثانیه است و این کشور از نظر سرعت اینترنت در در ماه اوت ۲۰۲۲ در رتبه ۳۶ جهانی قرار گرفته و با امارات، قطر، کویت و بحرین به عنوان بهترین کشورهای عربی در سرعت اینترنت رتبه بندی شده است.
آموزش
در عمان قانونی برای تحصیل اجباری وجود ندارد. دانشآموزان در این کشور میتوانند پس از طی کردن دوره ۶ ساله تحصیل ابتدایی وارد بازار کار شوند. اما در صورتی که تمایل به ادامه تحصیل داشته باشند، پس از طی یک دوره سه ساله وارد دبیرستان خواهند شد.
در سال ۲۰۱۰، نرخ باسوادی در این کشور ۸۶/۹ درصد بود و این در حالی است که قبل از سال ۱۹۷۰ تنها سه مدرسه رسمی در کل این کشور وجود داشت و کمتر از هزار دانشآموز در آن درس میخواندند. با این حال، از زمان به قدرت رسیدن سلطان قابوس در سال ۱۹۷۰، دولت اولویت بالایی به آموزش برای توسعه نیروی کار خانگی داده است. امروزه بیش از هزار مدرسه دولتی و حدود ۶۵۰ هزار دانش آموز وجود دارد.
آموزش عالی در عمان به خوبی نتوانسته از نظر تربیت دانشجو در رشتههای مختلف و تقاضای بازار تعادل ایجاد کند. تعداد فارغالتحصیلان در رشتههای علوم انسانی و هنرهای آزاد مازاد بازار است، ولی در زمینههای فناوری، علمی و مجموعه مهارتهای فنی پاسخگوی تقاضای بازار نیست. از این رو، گزارش شاخص تحول BTI 2018 در مورد عمان توصیه میکند که برنامه درسی آموزش باید بیشتر بر «ارتقای ابتکار شخصی و دیدگاه انتقادی» تمرکز کند.
اولین دانشگاه عمان، دانشگاه سلطان قابوس، در سال ۱۹۸۶ افتتاح شد. دانشگاه نیزوا یکی از سریعترین دانشگاههای در حال رشد در عمان است. سایر موسسات تحصیلات تکمیلی در عمان عبارتند از کالج عالی فناوری، ۶ کالج علوم کاربردی (شامل یک کالج تربیت معلم)، یک کالج مطالعات بانکی و مالی، یک موسسه علوم شریعت و چندین موسسه پرستاری. همچنین هر ساله حدود ۲۰۰ بورسیه برای تحصیل در خارج از کشور اعطا میشود.
براساس سیستم رتبه بندی Webometrics، دانشگاههای برتر عمان عبارتند از: دانشگاه سلطان قابوس (۱۶۷۸ در جهان)، دانشگاه ظفار (۶۰۱۱) و دانشگاه نیزوا (۶۰۹۳).
مراکز فناوری
دانش واحه مسقط
دانش واحه مسقط (KOM) یک پارک فناوری یک میلیون مترمربعی است که در نزدیکی فرودگاه بینالمللی مسقط، پایتخت عمان، قرار دارد. KOM با شهرک صنعتی Rusayl – بزرگترین پارک صنعتی سلطاننشین - و دانشگاه سلطان قابوس همسایه است. برای شرکتهای نوپا که به یک بسته حمایتی کامل نیاز دارند، KOM یک برنامه انکوباتور کسبوکار را ایجاد کرده که ترکیبی از دفاتر و خدمات کامپیوتری را علاوه بر انواع خدمات برنامه پشتیبانی کسبوکار به مستاجران ارائه میدهد. KOM همچنین خانه کالج خاورمیانه و کالجهای علوم کاربردی والجات است. در حال حاضر، پردیس KOM دارای جمعیتی در مقطع کارشناسی حدود ۳ هزار دانشجو است.
KOM برای حمایت از شرکتهای نوپا با تمرکز بر فناوری و همچنین نهادهای شرکتی مانند اریکسون، اوراکل، هیولت پاکارد، موتورولا، مایکروسافت، هواوی عمان ساخته شده است. همچنین میزبان ITA عمان است که سازمانی است که مسئولیت مدیریت پروژه دولت الکترونیک در عمان را برعهده دارد.
پارک نوآوری مسقط
پارک نوآوری مسقط یا IPM اولین پارک علمی در عمان خواهد بود که مراکز تحقیقاتی شرکتهای بینالمللی و شرکتهای داخلی در زمینههای مختلف نفت و گاز، زیست پزشکی، انرژیهای تجدیدپذیر و غیره در آن برنامهریزی شده است.
پارک نوآوری مسقط یک توسعه علمی و فناوری جدید و جاه طلبانه در عمان به شمار میرود. عمان که در فهرست رقابتپذیری جهانی مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۳ بهعنوان سی و سومین کشور رقابتپذیر جهان قرار دارد و تنها چند ساعت با مراکز تجاری اصلی آسیا فاصله دارد، شرکتهای بزرگی از جمله شلمبرگر،هالیبرتون، مایکروسافت، زیمنس، واله و اوراکل را در خود جای داده است.
این پروژه توسط شورای تحقیقات عمان (TRC) سازماندهی شده است و بخشی از یک ابتکار بزرگتر است که برای پرورش و توسعه استعدادهای پژوهشی به منظور تقویت نوآوری و ایجاد منافع اقتصادی برای عمان و کمک به تضمین رونق ملی و رقابت بینالمللی طراحی شده است.
IPM با حمایت از رشد شرکتهای نوآورانه و پژوهش محور مستقر در عمان در زمینههای بازیافت نفت، انرژیهای تجدیدپذیر، غذا و بیوتکنولوژی، آب و محیطزیست و علوم بهداشتی، به افزایش ثروت اقتصادی، کارآفرینی و تحقیقاتی کشور کمک خواهد کرد. هدف IPM ایجاد محیطی مشتاق برای نوآوران و کارآفرینان برای توسعه ایدهها و شرکتهای خارقالعاده است.
پارک فناوری غذایی
پروژه پارک فود تکنو به عنوان بخشی از پارک نوآوری مسقط در حال اجراست. این پروژه در مورد توسعه اولین پارک فناوری غذایی در نوع خود است و بخشی از تلاش شدید دولت برای افزایش و تامین نیازهای غذایی استراتژیک عمان در طول مدت طولانی به شمار میرود.
پارک فناوری غذا برای تقویت فناوری و نوآوری در بخش مواد غذایی طراحی شده است. اینجا مکانی است که محققان و کارآفرینان ایدههای خود را نوآوری میکنند و فناوری جدید را در بخش مواد غذایی وارد میکنند. این مرکز همراه با ابتکارات در حمایت از لجستیک مواد غذایی و یک آژانس بازاریابی میوه و سبزیجات یکپارچه، به دنبال این است که عمان را به یک مرکز منطقهای برای همه نوع فعالیتهای تخصصی مرتبط با مواد غذایی تبدیل کند. همچنین اقدامی است که برای پیشبرد استراتژیهای امنیت غذایی دولت و همچنین تنوع بخشیدن به اقتصاد طراحی شده است.
صندوق فناوری
صندوق فناوری عمان (OTF) یکی دیگر از ابتکارات عمان با هدف قرار دادن این کشور در مسیر اقتصاد دانشبنیان و به طور کلی توسعه بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
عملیات OTF بر تعریف ایدههای آیندهنگر در بخش فناوری و در میان کارآفرینانی است که ایدهها یا پروژههای فناوری و نوآوری فنی بالقوه بالایی دارند، در یک منطقه جغرافیایی که عمان و خاورمیانه را پوشش میدهد، از طریق یک طرح مرحلهای که شامل سرمایهگذاری، راهنمایی است، متمرکز است.
OTF دارای سه پروژه سرمایهگذاری است، سرمایهگذاری در مراحل اولیه ایدهها، مرحله شتاب و مرحله رشد. هدف OTF تبدیل شدن به قطب نوآوری در منطقه و موقعیت عمان به عنوان مقصد مطلوب برای کارآفرینان ملی و بینالمللی است.
در وبسایت این صندوق آمده است: هدف ما این است که عمان را به مقصدی مطلوب برای شرکتهای فناوری نوظهور در منطقه و مقصدی جذاب و محرک برای سرمایهگذاری خطرپذیر تبدیل کنیم!
انتهای پیام/
نظر شما