به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، تکرار موضع غیرمسئولانه روسیه در خصوص جزایر سهگانه ایرانی مورد توجه رسانهها و افکار عمومی ایران قرار گرفته و شائبه غیرقابل اعتماد بودن مسکو را ایجاد کرده است. برخی کارشناسان بر این باورند که روسیه و حتی کشورهای دیگر با سوء استفاده از شرایط ایران در عرصه بین المللی، منافع ما را قربانی منافع خود میکنند. نمونه اخیر مورد را میتوان در بیانیه پایانی نشست کشورهای عربی و روسیه مشاهده کرده که در مراکش و با حضور سرگئی لاوروف -وزیر خارجه روسیه- برگزار شد. دکتر غلامحسین یوسفی –استاد و کارشناس مسائل بینالملل- در گفتگو با ایسکانیوز به بحت در مورد دلایل اقدام روسیه پرداخت.
بیشتر بخوانید:
چرا روسیه ایران را به اعراب میفروشد؟ / بازگرداندن توازن به روابط خارجی علاج تحقق منافع ملی
وی در خصوص موضع غیرمسئولانه روسیه در مورد جزایر سهگانه ایرانی، اظهار کرد: همنوایی و همراهی مجدد روسیه با موضع امارات و کشورهای عربی در مورد جزایر سهگانه را نمیتوان اتفاقی دانست و دستگاه سیاست خارجی و امنتیتی جمهوری اسلامی ایران باید این مسئله را مورد توجه جدی قرار دهد؛ هر چند که ما با روسها دارای روابط راهبردی هستیم اما این مورد قابل چشمپوشی نیست. از نظر یوسفی، روسها دارای زد و بندهای پنهانی با کشورهای عرب خلیج فارس هستند و سیاستهای آنها به گونهای است که منافع ایران را نادیده میگیرند و یا گرایش بیشتری به سمت کشورهای عربی دارند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه روسیه به دنبال افزایش نفوذ خود در منطقه خلیج فارس است، تصریح کرد: اقدام اخیر نیز باید در همان چارچوب درنظر گرفته شود و غفلت دستگاه سیاست خارجی و امنیتی ایران در این زمینه قابل گذشت نیست. وی افزود تکرار دوباره این مسئله توسط روسیه و همچنین موضع مشابه چین در این خصوص نشان میدهد وقتی دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل اظهارنظر مشابهی دارند، حتما زد وبندهایی در پس پرده وجود دارد که منافع ملی ایران را به خطر میاندازد. لذا حتما تبانی بین روسیه و کشورهای عربی انجام شده است.
یوسفی تاکید کرد که واکنش دستگاه سیاست خارجی ایران در این زمینه باید علنی، شفاف و قاطعانه باشد و باید روسها را مجبور کنند تا موضع خود را درباره مسائل ارضی ایران شفاف کرده و دیگر این مسئله تکرار نشود. از نظر وی، جمهوری اسلامی ایران میتواند در صورت تکرار این مسئله موضع خود را در خصوص کریمه و جزایر کوریل -که به ژاپن تعلق داشته- را مورد تجدیدنظر قرار داده و با مقامات ژاپنی در خصوص جزایر کوریل و با اوکراینیها در مورد کریمه و مناطق اشغال شده دیگر توسط روسیه رایزنی کند.
وی با بیان اینکه روسیه باید بداند که ایران هم میتواند اقدامات متقابل علیه آنها انجام دهد، گفت: روسیه یک کشور اشغالگر در جنگ اوکراین محسوب میشود و حمایتهای ایران از روسیه در این جنگ به دلیل مقابله با گسترش ناتو به شرق بوده و موضع ایران قابل تغییر است. یوسفی در پاسخ به سوالی در ارتباط با قابل اعتماد بودن روسیه نیز گفت: در روابط بین الملل هدف کسب منافع ملی است و دوستی و دشمنی در این چارچوب تعریف میشود و قطعا روسیه نیز با کشورهای عربی تبانی کرده و بدون دریافت امتیاز از آنها در برابر ایران حمایت نمیکند.
این کارشناس مسائل بین الملل معتقد است نباید روابط با راهبردی با روسیه را صرفا به این دلیل تخریب کرد اما در عین حال باید اعتراض شدید و احتمالا اقدام متقابل علیه روسیه انجام شود و مسکو بداند چنین اقداماتی بدون پاسخ نخواهد ماند؛ زیرا این دومین بار است که این موضعگیری تکرار میشود و همچنین وزیر امور خارجه روسیه شخصا در نشست مذکور حاضر بوده و بیانیه مشترک را امضاء کرده است.
انتهای پیام/
نظر شما