به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، در شرایطی که گمانهزنیهایی در خصوص احتمال آتشبس جنگ غزه مطرح شده و حماس نیز طرح پیشنهادی قطر و مصر را پذیرفته، رژیم صهیونیستی با رد طرح مذکور حملات خود را به رفح تشدید کرده است. این در حالی است که آمریکا و برخی کشورهای دیگر بارها به نتانیاهو در خصوص تبعات حمله به رفح هشدار دادهاند. به نظر میرسد تداوم حملات هوایی به رفح اوضاع منطقه را پیچیدهتر و عرصه را برای رژیم صهیونیستی تنگتر خواهد کرد. در همین راستا، گفتگویی با حسن هانیزاده –کارشناس مسائل منطقه- انجام شد.
بیشتر بخوانید:
غزه مظهر عدم رعایت عدالت بین المللی و تکرار اشتباهات تاریخی
وی در پاسخ به سوالی در مورد گمانهزنیهایی که در خصوص آتشبس جنگ غزه مطرح شده گفت: پس از 10 دور مذاکره نفسگیر بین بازیگران بحران غزه در طول نزدیک به 8 ماه گذشته، در آخرین نشست که در قاهره برگزار شد، دو کشور مصر و قطر به عنوان دو بازیگر مهم منطقهای طرح مشترکی را برای آتش بس در غزه ارائه دادند که بر اساس آن آتشبس برقرار و در یک بازه زمانی 4 ماهه تبادل اسرا انجام شود و همچنین مردم غزه به شهر خود بازگردند و کمکهای بشردوستانه برای بازسازی غزه ازسرگرفته شود.
هانی زاده با بیان اینکه نمایندگان آمریکا هم در نشست قاهره حضور داشتند، اظهار کرد: آنها اعلام کردند که تضمینهای لازم را برای اجرای این توافق خواهند داد اما با این وجود کهحماس این توافق را پذیرفت، نمایندگان رژیم صهیونیستی به دستور شخص بنیامین نتانیاهو اعلام کردند که این توافق را نمیپذیرند. وی افزود: اکنون رژیم صهیونیستی در حال حمله هوایی به رفح است و تلاش میکند تا مردم این منطقه را به کوچ اجباری به سمت مصر مجبور کند.
از نظر این کارشناس منطقه، این مسئله به عنوان یک خط قرمز برای دولت مصر تلقی میشود؛ زیرا مهاجرت نزدیک به 2 میلیون نفر از اهالی غزه و رفح به مصر پیامدهای امنیتی، نظامی، سیاسی و اقتصادی بالایی برای قاهره خواهد داشت و به همین دلیل دولت مصر اعلام کرده که تحت هیچ شرایطی آماده پذیرش مهاجرین نیست. به اعتقاد وی، اگر نتانیاهو دست به ماجراجویی جدیدی بزند و به رفح حمله کند که احتمال آن بالاست، آمریکا و اتحادیه اروپا از نتانیاهو و کابینه او عبور خواهند کرد؛ زیرا اکنون شرایطی فراهم شده که حکم تعقیب جنایی بنیامین نتانیاهو و اعضای کابینه او به دلیل ارتکاب جنایت جنگی در دادگاه بین المللی لاهه در حال عملیاتی شدن است.
هانی زاده با اشاره به هشدار آمریکا به نخست وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر عدم حمله به رفح، تصریح کرد: حمله به رفح تنبیهاتی برای نخست وزیر این رژیم به همراه خواهد داشت و به نظر میرسد در روزهای آینده بحران غزه پیچیدهتر خواهد شد. وی افزود: اگر اسرائیل به طور جدی به رفح حمله کند، مصر، آمریکا و اتحادیه اروپا واکنشهای تندی نشان خواهند داد.
کارشناس مسائل منطقه در پاسخ به سوالی در ارتباط با واکنشهای احتمالی مصر به حمله به رفح گفت: در درجه اول مصر از طریق نهادهای بین المللی مسئله را دنبال خواهد کرد اما اگر رژیم صهیونیستی بخواهد دو میلیون آوره فلسطینی را به سمت صحرای سینا کوچ اجباری بدهد، قطعا ارتش مصر ورود پیدا خواهد کرد و دامنه جنگ از اراضی اشغالی به کل منطقه سرایت میکند.
وی با بیان اینکه مصر امادگی درگیری مستقیم به ویژه در حوزه هوایی را با اسرائیل ندارد، پیشبینی کرد که احتمالا قاهره سطح مناسبات خود را با تلآویو کاهش خواهد داد. وی در خصوص پیامدهای ورود مصر به درگیری با اسرائیل اظهار کرد: مصر دارای جایگاه مهمی در جهان عرب و جهان اسلام است و با حدود 100 میلیون جمعیت بزرگترین کشور عربی جهان محسوب میشود و همچنین ارتش قدرتمندی دارد و میتواند در تغییر معادلات منطقهای و جهانی موثر باشد.
هانی زاده خاطر نشان کرد: دبیرخانه اتحادیه عرب در مصر قرار دارد و این کشور به عنوان رهبر معنوی جهان عرب تلقی میشود و بنابراین در صورت ورود مصر به جنگ، قطعا بازنده آن به لحاظ سیاسی و امنیتی اسرائیل خواهد بود. وی در خصوص تلاشها برای عادیسازی بین عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی نیز گفت: عربستان سیاست خاصی در این مسئله دنبال میکند و حکام این کشور به دنبال ارتقاء جایگاه خود در سطح منطقه و جهان هستند.
به اعتقاد این کارشناس منطقه، عربستان هم تمایل دارد که روابطش با اسرائیل را عادی کند و هم به دلیل شرایط داخلی غزه و کشتار حدود 35 هزار نفر تحت فشار افکار عمومی قرار دارد و عادی سازی روابط هزینههای حیثیتی، سیاسی و اعتباری بالایی برای ریاض خواهد داشت و رابطه با اسرائیل میتواند موجب انزوای این کشور شود. وی افزود: اکنون حکام این کشور به دنبال وقتکشی در این زمینه هستند تا شرایط غزه و رفح مشخص شود و جنگ به پایان برسد؛ اما پس از پایان جنگ غزه، قطعا عربستان با اسرائیل رابطه برقرار خواهد کرد.
انتهای پیام/
نظر شما