حسین چیتساز عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد گلستان در گفتوگو با ایسکانیوز، درباره موانع پرورش تخم قزلآلا در ایران اظهار کرد: ایران تولید کننده بزرگترین قزلآلای دنیا است؛ اما تخم ماهی از فرانسه و اسپانیا وارد میشود. یعنی نمیتوانیم ماهی را تکثیر کنیم. به اصطلاح عامیانه تخممرغ نداریم که مرغ تولید کنیم. به همین دلیل تخممرغ را باید وارد کنیم. اگر به هر دلیلی این واردات قطع شود، قادر به پرورش قزلآلا نخواهیم بود. از طرفی تخمهایی که به ایران فرستاده میشود نیز کیفیت چندانی ندارد.
وی افزود: یکی از پیشنهاداتی که به دکتر طهرانچی داده شد این بود که بستر و توانایی پرورش این محصول در ایران موجود است. با تحقیقاتی که ۴ سال روی این موضوع انجام شده است، رسیدن به پرورش تخم خالص حدود ۱۰ سال زمان میبرد. ما با ماهیهایی که داریم میتوانیم روی اصلاح نژاد یا به گزینی کار کنیم و یک نژاد خالص تولید کنیم.
چیتساز گفت: میزان مبلغی که روی تخم قزلآلا در سال هزینه میشود حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان معادل ۳۵۰ میلیون دلار است. بخش زیادی از این هزینه را میتوانیم در کشور خودمان تولید کنیم و سرمایه گذاری کرده و به نتیجه خوبی برسیم. از نظر من قطعا این کار انجام شده است و اگر تا به حال انجام نشده به دلیل رانت است. مخالفین این امر متولیان این حوزه یعنی، سازمان شیلات ایران و دامپزشکی هستند. با هر امضایی که برای واردات تخم انجام میشود مبلغی حدود دهها میلیارد تومان به حساب این افراد واریز میشود.
وی با بیان اینکه میزان تولید این محصول چقدر خواهد بود، گفت: واردات تخم ماهی قزلآلا در ایران حدود ۵۰۰ میلیون قطعه است. تولید آن را میتوانیم از ۱۰ میلیون شروع کرده و بلافاصله در سال آینده به رقم ۳۰ میلیون در سال برسانیم. این رقم قابل توسعه است و به سرعت بالا خواهد رفت. همچنین میتوانیم مزارع را افزایش داده و مولدین را بالا ببریم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تصریح کرد: هدف تولید این محصول، چرخه زنجیره تولید است. پس از تولید تخم ماهی و بچه ماهی میتوان ماهی را پرورش و بزرگ کرد. سپس به صادرات خود ماهی هم میپردازیم. کشورهایی مانند گرجستان، ازبکستان، قزاقستان مشتریهای ما هستند. این یک چرخه زنجیره غذایی است. اهمیت پرورش تخم قزلآلا در امنیت غذایی بسیار بالاست ضمن اینکه اگر تخم ماهی نباشد قادر به پرروش آن نخواهیم بود.
انتهای پیام/
نظر شما