به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، حملات نظامی رژیم صهیونیستی بحران دانشگاههای لبنان را تشدید میکند. بر اساس گزارشها، حملات نظامی ۲ ماه اخیر اسرائیل به لبنان ضربات سختی به آموزش عالی این کشور وارد کرده است.
با توجه به این که دانشگاهها و کالجهای لبنان در ۵ سال گذشته مشکلات مالی و اقتصادی بسیاری را تجربه کردهاند، ای تاثیر شدیدتر هم شده است. ایسکانیوز به بهانه برقراری آتش بس بین اسرائیل و حزبالله که هفته گذشته اجرایی شد، به مرور آثار حملات به لبنان در ماهها اخیر میپردازد.
از زمان تشدید حملات اسرائیل به حزبالله با تهاجم زمینی در یک اکتبر ۲۰۲۴، بیش از یک میلیون نفر از جنوب لبنان و حومه جنوبی بیروت آواره شدهاند. به گفته وزارت بهداشت عمومی لبنان، این درگیری تا ۲۴ نوامبر ۳ هزار و ۷۵۴ کشته و ۱۵ هزار و ۶۲۶ زخمی داشته است. حدود ۵۴۹ هزار و ۶۷۵ دانشجو و ۴۵ هزار و ۴۰۰ استاد در مناطق آسیب دیده مستقیم هستند که از این تعداد ۳۷ هزار دانشجو در دانشگاه دولتی لبنان، ۵۲ هزار دانشجو در دانشگاههای خصوصی و ۲ هزار و ۴۵۰ استاد در دانشگاه لبنان هستند.
پروفسور کارلا اده معاون روابط بینالملل دانشگاه سنت جوزف بیروت گفت: همه دانشگاهها به شدت تحت تاثیر قرار گرفتهاند، چرا که دانشجویان و استادان آواره شدهاند. همه دانشگاههای لبنان در وضعیت مشابهی قرار دارند، هر چند برای دانشگاههای جنوب لبنان و دره بقاع شرایط بدتر است.برخی دانشجویان علاوه بر آواره شدن، کشور را ترک کردند.
دانشجویان و اساتید در میان کشتهشدگان و مجروحان این درگیریها هستند. همچنین محوطههای دانشگاهی نیز از بمبارانهای مجاور آسیب دیدهاند، مانند پردیس حدث دانشگاه لبنان در جنوب بیروت و محوطه دانشگاه USJ در مرکز بیروت.
علیرغم حملات اسرائیل، ۵۰ دانشگاه لبنان فعال هستند و به یادگیری ترکیبی روی آوردهاند. امتحانات نیز در حال برگزاری است، اگرچه برخی از دانشجویان قادر به شرکت در امتحان نیستند، چرا که آموزش از راه دور تحت تأثیر کمبود برق و قطعی اینترنت قرار گرفته است.
فاطمه عواله دانشجوی ۲۰ ساله رشته داروسازی در دانشگاه بینالمللی لبنان در بیروت، مجبور شد در اواخر سپتامبر از خانه خود در حومه جنوبی بیروت به شمال کشور فرار کند. وی گفت؛ استرس بر مطالعه ما تأثیر میگذارد. خانواده من آواره شدهاند و برای پیدا کردن یک مکان خصوصی و آرام مشکل دارند. برای شرکت در کلاسها مجازی به دلیل مشکلات اینترنت با محدودیت مواجه هستیم.
دانشگاهها همچنین نگران افزایش تعداد بورسیههای بینالمللی هستند که به دانشجویان لبنانی ارائه میشود، زیرا این موضوع میتواند به فرار مغزها در کشور بیفزاید و بر کیفیت کلی بدن دانشجویان تأثیر بگذارد. از دست دادن جوانان لبنانی خطر مهمی است، چرا که قبلاً هرگز چنین بودجهای از خارج از کشور برای دانشجویان و فارغالتحصیلان نداشتیم، این خطر در مقطع کارشناسی ارشد بیشتر است. هماکنون هزاران دانشجو سفر کرده اند و بسیاری در دانشگاههای خارجی ثبت نام میکنند.
بحران مالی گریبانگیر دانشگاههای لبنان
یکی دیگر از مشکلات دانشگاههای لبنان بحران مالی است که فقط محدود به چند ماه اخیر نیست. از اکتبر سال ۲۰۱۹، ارزش پوند لبنان بیش از ۹۵ درصد نسبت به دلار آمریکا کاهش یافته است، در حالی که بانکها محدودیتهایی را برای برداشت پسانداز به دلار آمریکا اعمال کردهاند و خدمات مالی محدودی را ارائه میدهند و این کشور در بدهی مزمن است.
برای حفظ اعضای هیئت علمی، دانشگاهها مجبور به پرداخت حقوق به دلار آمریکا و همچنین تغییر ساختار شهریه برای دانشجویان شدهاند. دانشگاهها همچنین مجبور به افزایش تعداد بورسیهها و حمایت مالی برای دانشجویان کم درآمد شدهاند. بر اساس گزارش بانک جهانی، این بحران باعث شده است که فقر در دهه گذشته بیش از سه برابر شود و به ۴۴ درصد از کل جمعیت رسیده است.
جنگ پیامدهای اقتصادی جدی دارد، البته انتظار میرود مؤسسات خصوصی بزرگتر دارای موقوفات مانند دانشگاه آمریکایی بیروت (AUB) و دانشگاه آمریکایی لبنانی (LAU) بهتر از بحران عبور کنند. دکتر فادلو خوری رئیس AUB گفته است که اگر درگیری ادامه یابد، ممکن است ۱۰۰ میلیون دلار برای جبران خسارات در سال ۲۰۲۴ نیاز باشد.
چشم انداز کلی برای آموزش عالی وخیم است. حتی اگر جنگ فردا به پایان برسد، به این معنا نیست که همه چیز خوب خواهد بود و ما تا آخر عمر با خوشحالی ادامه خواهیم داد. بازسازی لبنان چالش بزرگی است و بر آموزش عالی موثر خواهد بود.
انتهای پیام/
نظر شما