اشتغال پزشکان در اسنپ و دفاتر املاک/ سایه روابط خانوادگی بر شایسته‌سالاری سنگینی می‌کند

استاد دانشگاه تهران گفت: در کشور ما بالاترین تعداد بیکاران را فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها تشکیل می‌دهند. حتی برخی پزشکان ما نیز به دلیل پیدا نکردن کار متناسب با توانمندی‌ و ظرفیت‌هایشان، ناچار به کار در اسنپ یا دفاتر مشاوران املاک می‌شوند. 

الهه کولائی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز اظهار کرد: در دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم، به دلیل انقلاب ارتباطات دسترسی‌ها بسیار ساده، آسان و سریع شده است. بر همین اساس درک شرایط کشورهای مختلف و شناخت گزینه‌های بهتر به آسانی برای همه افراد فراهم شده است.

وی افزود: دانشگاه‌های کشور بهترین ظرفیت را برای انتقال علم و یافته‌های بشری فراهم کرده‌اند. درواقع نهاد دانشگاه در کشور از آغاز تشکیل، وظیفه انتقال دست‌آوردها و یافته‌های بشری به کشور را داشته‌ و این کار را کوشیده انجام دهد.

کولایی بیان کرد: در رشته‌های دانشگاهی، انتقال تجربه‌های بشری در زمینه‌های گوناگون صورت می‌گیرد. بنابراین دسترسی‌هایی فراهم شده است تا دانشجویان از پیشرفت‌ها، دست‌آوردها و موفقیت‌های جوامع مختلف در رفع نیازهای انسان‌ها آگاه شوند.

استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: به این ترتیب آن‌ها با گزینه‌های موجود در جوامع جهان آشنا می‌شوند. از طرفی می‌بینند که مردم جهان چگونه در کشورهای مختلف زندگی می‌کنند. چه امکاناتی دارند؛ در چه شرایطی برای تامین نیازهای مختلف خود تلاش می‌کند؛ چه فرصت‌هایی پیش روی آن‌ها وجود دارد و چگونه نیازهای خود را تامین می‌کنند.

الهه کولایی گفت: بنابراین دانشجویانی که نخبگان جامعه را تشکیل می‌دهند، با این گزینه‌ها آشنا شده و از راه این گزینه‌ها به تجربه‌های جوامع دیگر دسترسی پیدا می‌کنند.

وی ادامه داد: در کشور ما بالاترین تعداد بیکاران را فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها تشکیل می‌دهند. حتی برخی پزشکان ما نیز به دلیل پیدا نکردن کار متناسب با توانمندی‌ و ظرفیت‌هایشان، ناچار به کار در اسنپ یا دفاتر مشاوران املاک می‌شوند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران عنوان کرد: بنابراین پیدا نکردن کار و شرایط مناسب سبب می‌شود افراد برای گزینه‌های دیگر تلاش کنند. آن‌ها می‌کوشند فرصت‌های خود را در دیگر محیط‌های جهان بررسی کنند.

وی اضافه کرد: آمارها نشان می دهد تعداد زیادی از دانش‌آموختگان در شرایط نامتناسب با رشته تحصیلی‌شان اشتغال دارند. چراکه در رشته‌ای که در آن مهارت علمی و عملی به دست آورده‌اند، قادر به پیدا کردن شغل مناسب نیستند. به این ترتیب دانش آموختگان دانشگاه‌ها، یعنی بهترین سرمایه های کشور ما، حتی در رشته‌ پزشکی نیز کار و شرایط مناسب خود را پیدا نمی‌کنند. حتی می توان گفت بدترین شرایط برای دانش‌آموختگان رشته‌های پزشکی وجود دارد، با توجه به شرایط آموزش آنان که باید بار کمبودهای مالی بخش بهداشت را هم به دوش بکشند.

کولائی در خصوص راه‌حل این مشکل گفت: راه‌حل مسئله مهاجرت نخبگان توجه به شایسته سالاری است. یعنی ایجاد شرایط مناسب برای جذب تحصیل‌کرده‌ها و دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها، آن هم در جایگاهی که شایستگی آن را دارند.

استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: سمت‌ها و رده‌های گوناگون کارشناسی، بیشتر توسط افرادی که شایستگی لازم را نداشتند، گرفته شده است. بنابراین کسانی که در دانشگاه تحصیلات خود را برای این مهارت ها به پایان می‌رسانند، نمی‌توانند روانه بازار کار و حوزه‌های تخصصی مربوط به رشته تحصیلی‌شان شوند.

وی بیان کرد: بنابراین مهم‌ترین کاری که باید انجام شود، توجه به اهمیت جذب و به کار گیری دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها در سمت‌ها و بخش‌هایی است که برای آن تربیت شده‌اند. این مسئله فقط مربوط به سمت‌های تصمیم‌گیری نیست؛ بلکه در سطوح مختلف مطرح است.

کولایی دلیل بی‌توجهی به شایستگی افراد را روابط خانوادگی دانست و گفت: بسیاری از افرادی که سمت‌های اجرایی و کارشناسی را اشغال کرده‌اند؛ براساس روابط خانوادگی، طایفه‌ای، غیر علمی و تخصصی در این سمت‌ها قرار گرفته‌اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه عنوان کرد: بنابراین روشن است که بسیاری از کسانی که در آن مشاغل هستند، درک روشنی از ضرورت‌های کارشناسی مسائل مختلف ندارند. یکی از مشکلاتی که امروز کشور در زمینه‌های مختلف، کشور را با بحران روبه‌رو کرده، ناشی از همین مدیریت‌های غیرتخصصی‌ است.

وی افزود: بسیاری از دانش آموختگان دانشگاه ها، اگر کار و شرایط مناسب در کشور برایشان فراهم شود، حاضر به مهاجرت نیستند.

به گفته کولایی، مهاجرت سرمایه‌گذاری‌های ما را در آموزش و توانمندسازی علمی و عملی افراد بی‌نتیجه می‌سازد.

وی افزود: در واقع هزینه را ما انجام می‌دهیم و کشورهای دیگر بهره‌برداری می‌کنند. این خسارت بسیار بزرگی برای کشور است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1251778

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =