به گزارش ایسکانیوز، راهپلهها مهمترین بخش در طراحی ساختمانهای مسکونی و تجاری هستند که برای ارتباط و رفت و آمد بین طبقات مورد استفاده قرار میگیرند. در اغلب ساختمانها مثل ساختمانهای مسکونی، تجاری و عمومی مشهد علاوه بر آسانسور و پله های برقی از راه پله استفاده میشود.
طراحی درست و رعایت استانداردها هنگام طراحی و ساخت راهپلهها به حفظ ایمنی ساکنان آن ساختمان کمک میکند. به همین دلیل، فرآیند طراحی راه پله ساختمانی در مشهد با استفاده از ضوابط و استانداردهای خاصی انجام میشود تا ایمنی کودکان، سالمندان و سایر افراد را تضمین کند. استعلام قیمت آهن در انبار مشهد در خرید مصالح ساخت راه پله، محاسبه هزینه های ساخت و طراحی نوع راه پله اهمیت دارد. در ادامه به طور کامل درباره استاندارد و طراحی راه پلههای ساختمانی توضیح میدهیم.
اجزای راه پله های ساختمانی مشهد
در ساخت راه پله های ساختمانی مشهد اغلب از مواد اولیه فلزات میلگرد و پروفیل، چوب و سنگ استفاده میشود. قیمت روز میلگرد در مشهد کمک میکند میلگرد گزینه ای مناسب در ساخت راه پله با طراحی و شکل های مختلف باشد. به عنوان مثال برخی از راه پلهها به شکل ساده و برخی دیگر به صورت منحنی ساخته میشوند.
در واقع راه پلهها نه تنها وظیفه ایجاد ارتباط بین طبقههای مختلف را بر عهده دارند، بلکه به حفظ زیبایی ساختمان نیز کمک میکنند. هنگام طراحی راه پله باید به مسائلی مانند اندازه پاگردها، آبچکان و نردهها توجه کرد. در ادامه اجزای مختلف راه پله را به شما معرفی میکنیم:
- یکی از مهمترین اجزای راه پلهها، پلهها هستند که به عنوان قسمت اصلی راه پله شناخته میشوند. طراحی پلهها باید توسط افراد متخصص انجام شود. زیرا ابعاد پله تاثیر بسیار زیادی بر راحتی ساکنان ساختمان دارد.
- یکی دیگر از مهمترین اجزای راه پله، سطح شیبدار است که پلهها روی آن قرار میگیرند. سطح شیبدار باید صاف و ایمن باشد تا مشکلی برای ساکنین ایجاد نشود.
- پاگردها نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند و در بخش انتهایی پله قرار میگیرند. در واقع پاگرد محل مناسبی برای تغییر جهت حرکت و استراحت است و باید دارای ارتفاع و شکل مناسبی باشد.
- خیز پله یکی دیگر از مهمترین اجزای راه پله است که از قسمت پایین پله به سمت بالای پله ادامه پیدا میکند. به عبارت دیگر، خیز پله نوعی سطح شیبدار است که به سهولت راه رفتن روی پلهها کمک میکند.
- باقی بخشهای پلهها شامل آبچکان و نردهها هستند. همانطور که از نام آبچکان مشخص است، برای خارج شدن آب هنگام بارش باران مورد استفاده قرار میگیرد. نردهها نیز به حفظ ایمنی و جلوگیری از سقوط کمک میکنند.
انواع راه پله های ساختمانی
پلههای ساختمانی در مشهد از نظر شکل ظاهری یا مصالح ساخت در دستههای گوناگونی قرار میگیرند. دستهبندی کلی راه پلهها شامل پلههای مستقیم و پلههای مدور هستند. پلههای مستقیم به شکل عمودی از یک طبقه به طبقه دیگر متصل میشوند و معمولاً در ساختمانهای تجاری یا صنعتی و اداری کاربرد دارند. در مقابل پلههای مدور دارای شیب منحنی هستند و به صورت حلقهای ساخته میشوند. این راه پلهها طبقات مختلف ساختمان را با استفاده از مسیرهای منحنی شکل یا مارپیچ به یکدیگر متصل میکنند و در ساختمانهای مسکونی یا هتلها مورد استفاده قرار میگیرند.
توجه داشته باشید که پلهها از نظر مصالح مصرفی مثل چوب، فلز، پروفیل، سنگ، بتن و مواردی مانند این نیز در گروههای مختلفی دستهبندی میشوند. هزینه مواد اولیه ساخت راه پله و قیمت پروفیل مشهد با توجه به نوسانات قیمت ارز و دلار، نوسان میکند و بهتر است از جدیدترین قیمت محصولات مطلع شوید. هر چقدر مسئله اولیه از کیفیت بالاتری برخوردار باشد، پلهها دارای استحکام و مقاومت بیشتری خواهند بود.
راه پلههای مستقیم
با توجه به اینکه پلههای مستقیم در بسیاری از ساختمانهای مسکونی یا تجاری مورد استفاده قرار میگیرند، لازم است اطلاعات بیشتری درباره آنها در اختیار شما قرار دهیم. اصولاً پلههای مستقیم دارای طول بیشتری نسبت به سایر پلهها هستند و پیچش یا انحنا ندارند. این پلهها معمولاً برای فضاهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند و دارای عرض کف ۳۰ سانتیمتری هستند. پلههای مستقیم نیز در دستههای مختلف مانند پله مستقیم، یک طرفه، پله دو طرفه یا مواردی مانند این قرار میگیرند. در ادامه هر کدوم از پلههای مستقیم را به شما معرفی میکنیم.
- پله مستقیم یک طرفه: این پلهها در فضاهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند. در صورتی که ساختمان دارای عدم محدودیت طولی نباشد، پلههای مستقیم یک طرفه بدون پاگرد ساخته میشوند. اما اگر ارتفاع طبقه بیشتر از ۲.۷۵ متر باشد، باید از پاگرد نیز استفاده کرد.
- پله دو طرفه با پاگرد وسط و دو بازو: همانطور که از نام این پلهها مشخص است، دارای دو ردیف پله هستند که در میان آنها یک پاگرد قرار دارد. یعنی بعد از هر ردیف پله، به یک پاگرد برای استراحت نیاز خواهیم داشت.
- پله دو طرفه با پاگرد وسط و سه بازو: این راه پلهها شامل دو ردیف پله با پاگرد میانی هستند. علاوه بر این، یک ردیف پله با عرض بیشتر در هر دو طرف راه پله قرار میگیرد و معمولاً برای مکانهای شلوغ و پر رفت و آمد مناسب است.
- پله سه طرفه با دو پاگرد و سه بازو: این پلهها برای ساختمانهایی مناسب هستند که ارتفاع بین طبقات زیاد و فضای پلهها محدود است.
اندازه استاندارد راه پله های ساختمانی مشهد
تعیین اندازه استاندارد راه پلههای ساختمانی در مشهد اهمیت بسیار زیادی دارد. برخی از کارشناسان ابعاد مختلف راه پله مثل عرض پله، ارتفاع پله، اندازه کف پله، نبودن پله تکی در بین پاگردها، عرض پاگردها، ابعاد استاندارد نرده پله، تراش انتهای کف پله، تعداد پلهها در یک پاگرد، و زاویه پله را مشخص کردهاند که به صورت زیر میباشد:
- عرض پله بین ۹۰ تا ۱۱۰ سانتیمتر باید باشد.
- ارتفاع پله حدود ۱۸ تا ۲۰ سانتیمتر است.
- اندازه کف پله حداقل باید ۳۰ سانتیمتر باشد.
توجه داشته باشید که در میان پاگردها نباید از پله تکی استفاده شود. بلکه در میان یک پاگرد تا پاگرد بعدی باید حداقل سه پله وجود داشته باشد. حداقل عرض پاگردها نیز در حدود یک متر و ۱۰ سانتی متر است. اگر پاگرد ستونی در ساختمان وجود داشت، میتوان از عرض ۹۰ سانتی متر شروع کرد.
• فاصله بین نردهها باید حداقل ۱۱ سانتیمتر باشد.
• ارتفاع نرده باید تقریبا ۱۱۰ ساتی متر باشد.
تراش دادن انتهای کف پله اهمیت بسیار زیادی دارد و از سقوط جلوگیری میکند. همچنین حداکثر تعداد پلهها در یک پاگرد برابر با ۱۲ عدد است و شیب معمولی در ساختمانهای مسکونی برابر با ۳۰ درجه میباشد. استانداردهای ساخت پلههای مارپیچ و تزیینی کاملاً متفاوت هستند و به نوع ساختمان شما بستگی دارند. در حال حاضر، پلههای مارپیچ برای دیزاین بسیاری از خانهها از جمله خانههای دوبلکس مورد استفاده قرار میگیرند. میتوان برای تزیین بهتر ساختمان از راه پلههای چوبی یا راه پلههای شیشهای و پلههای سنگی استفاده کرد.
آشنایی با طراحی استاندارد پله در نقشه
برای طراحی پله در نقشه باید به بخشهای مختلف مانند پلان برش و نما توجه داشت. در ادامه اندازه استاندارد بخشهای مختلف پله را برای شما بیان میکنیم:
تعداد پله
تعیین تعداد پلهها اهمیت بسیار زیادی دارد و باید در اولین مرحله انجام شود. برای مشخص کردن تعداد پلهها باید به اختلاف ارتفاع بین دو طبقه توجه داشته باشید. یعنی هر چقدر ارتفاع طبقات بیشتر باشد، به تعداد پلههای بیشتری نیاز خواهیم داشت.
در مقابل هر چقدر ارتفاع طبقات کمتر باشد، تعداد پلهها نیز کاهش خواهد یافت. با این حال به این نکته توجه داشته باشید که هر چقدر تعداد پله برای یک ارتفاع مشخص بیشتر باشد، ارتفاع استاندارد پله کمتر خواهد بود. در اغلب ساختمانهای مسکونی بین ۱۶ تا ۲۰ پله برای هر طبقه استفاده میشود.
کف پله
منظور از کف پله، سطحی است که پای فرد روی آن قرار میگیرد. ابتدا باید تعداد کف پلهها و در مرحله دوم اندازه آنها مشخص شود. برای تعیین تعداد کف پلهها باید به تعداد پلهها توجه کنید. یعنی تعداد کف پلهها همیشه یک واحد کمتر از تعداد پلهها است. زیرا کف پله آخر با کف سطحی که پله با آن به اتمام میرسد، یکسان است. اندازه کف پلهها نیز معمولاً بین ۲۲ تا ۴۰ سانتیمتر است.
ارتفاع پله
ارتفاع پله به معنی فاصله عمودی کف پلههای دو پله پشت سر هم است. ارتفاع پلهها در ساختمانهای تجاری و مسکونی یا اداری با یکدیگر متفاوت است و معمولاً بین ۱۲ تا ۲۰ سانتیمتر میباشد. با این حال، بهتر است برای تعیین ارتفاع دقیق پلهها با یک کارشناس صحبت کنید.
شیب یا زاویه پله
شیب پله نیز باید به صورت دقیق مشخص شود و به ارتفاع یا کف بستگی دارد. هر چقدر ارتفاع پله کمتر و کف پله بیشتر باشد، مقدار عددی شیب کاهش خواهد یافت. شیب استاندارد پله در اغلب ساختمانهای مسکونی در حدود ۳۰ درجه است. با این حال ممکن است زاویه پله با توجه به نوع ساختمان شما تغییر کند.
طول پله
طول پله به معنی طول افقی یک ردیف پله است. به عنوان مثال فرض کنید ۱۰ پله داریم و کف هر پله برابر با ۳۰ سانتیمتر است. در چنین شرایطی، میتوانید طول پله را با استفاده از رابطه زیر حساب کنید:
(۳۰*۱۰) – ۳۰۰ = ۳۰۰ – ۳۰ = ۲۷۰
یا
(۱۰ – ۱) * ۳۰ = ۹*۳۰ = ۲۷۰
عرض پله
عرض پله نیز باید مانند طول آن مشخص شود. مقدار عددی عرض پله در پلههای مختلف یکسان نیست و با توجه به نوع ساختمان یا عملکرد پله متفاوت است. مقدار عرض پلهها معمولاً از چند سانتی متر تا چند متر تغییر میکند. به عنوان مثال عرض پله در ساختمانهای مسکونی بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر و در پلههای زیرزمین بین ۹۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر است.
در برخی از ساختمانهای مسکونی، حداقل عرض پله در حدود ۸۰ سانتیمتر است که برای عبور دو نفر مناسب میباشد.
هنگام طراحی پله باید به برخی نکات توجه داشته باشید. یکی از مهمترین نکات بیخطر بودن حرکت روی پلهها است. یعنی پلهها باید به گونهای طراحی شوند که خطر سقوط یا سر خوردن را کاهش دهند. تمامی افراد باید به راحتی و بدون دردسر از روی پلهها عبور کنند و انرژی کمتری هنگام بالا رفتن از پله مصرف کنند. میتوانید برای محاسبه ارتفاع پله و کف از فرمولهای زیر استفاده کنید:
H : ارتفاع تک پله ۲h + b = ۶۳ – ۶۵ فرمول اندازه قدم
B : اندازه کف پله h + b = ۱۲ فرمول راحتی
H + b = ۴۸ فرمول احتیاط
با توجه به این فرمولها ارتفاع استاندارد برای ساختمانهای مسکونی در حدود ۱۷ سانتیمتر و کف پلهها در حدود ۲۹ سانتیمتر است.
سخن پایانی
طراحی استاندارد پلههای ساختمانهای مسکونی، تجاری و اداری اهمیت بسیار زیادی دارد. پلههای استاندارد به حفظ ایمنی ساکنین کمک میکنند و در عین حال تاثیر بسیار زیادی روی زیبایی ساختمان دارند. هنگام طراحی راه پله باید به برخی مسائل مثل نوع ساختمان، طول پله، ارتفاع و مواردی مانند این توجه داشته باشید. میتوان برای ساختمانهای مسکونی از راهپلههای مارپیچ نیز استفاده کرد.
نظر شما