به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، پیمان صالحی معاون آموزشی وزیر علوم در در مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر دانشگاه امیرکبیر که سهشنبه ۱۱ دی ماه ۱۴۰۳ برگزار شد، اظهار کرد: پیچیدگی افتصادی یکی از موضوعات مهمی است که در حوزه سیاستگذاری و اجرا باید مورد توجه قرار بگیرد. دو سال است که در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور پیگیر این موضوع بودهایم. اغلب دستگاههای اجرایی دستاوردهای خود را در قالب خروجی معرفی میکنند و توجهی به تاثیر خود ندارند.
وی افزود: توجه به این موضوع ضروری است که چقدر محصولاتی که تولید میشوند، دارای پیچیدگی اقتصادی هستند. هرچقدر از فناوری استفاده بیشتری شود، پیچیدگی اقتصادی بیشتر خواهد شد. تولید ناخالص داخلی و پیچیدگی اقتصادی بسیار مهم است. اثر دادن به پیچیدگی اقتصادی به فناوری محور شدن تولیدات منجر شده و تولید ناخالص ملی را افزایش میدهد.
صالحی خاطرنشان کرد: فروش نفت خام موثرین اقدام در افت پیچیدگی اقتصادی است. اگر به مشکلات کشور در پیچیدگی اقتصادی اشاره میکنم قصد سیاهنمایی ندارم، میخواهم به دنبال راهکار باشیم. بر اساس جدولی که سال ۲۰۲۰ در شاخص پیچیدگی اقتصادی منتشر شد، ایران رتبه ۸۰ جهان را دارد. ایران در سال ۲۰۰۰ فقط فروش نفت داشته است؛ اما در سال ۲۰۲۱ به سمت فروش محصولات پتروشیمی حرکت کرده است. ما در برخی حوزهها به سمت پیچیدگی اقتصادی حرکت کردهایم. نزدیک به ۷۰ درصد از سبد محصولات صادراتی جدید ایران را پلیمرهای اتیلن به خود اختصاص دادهاند که البته از پیچیدگی اقتصادی مناسبی هم برخوردار هستند.
معاون پژوهشی وزیر علوم تصریح کرد: اگر ساخت یک محصول توانمند نوع خاصی از قابلیتها باشد، آنگاه میتوان نتیجه گرفت که کشورهایی که آن محصول را تولید میکنند، قابلیتها مورد نیاز برای تولید آن را هم دارند. پس نیازی نیست بدانند چه اتفاقی در دانشگاهها میافتد، بررسی محصولات کشور کفایت میکند.
وی تاکید کرد: در ایران پژوهش از بازار و تکنولوژی جلوتر است. دانشگاهها و پژوهشگاهها در بخش تولید علم و فناوری و تربیت نیروی انسانی با کیفیت و استاندارد بالا در حال فعالیت هستند. ایجاد کشش بازار و افزایش پیچیدگی اقتصادی باعث برقراری تعادل از طرف عرضه و کاهش فاصله دانشگاهها و پژوهشگاهها به صنعت و جامعه خواهد شد. آموزش عالی باید با مطالعه مستمر بازار جذب و استفاده از اهرمهای آزمایشی و ایجاد انعطاف در فرآیندها نسبت به تربیت نیروی انسانی مورد نیاز اقدام کنند.
انتهای پیام/
علیرضا رهایی رئیس دانشگاه امیرکبیر در ادامه این مراسم اظهار کرد: پژوهش و تحقیق مقدمه هر نوع اقدام و کاری است. اگر همه عادت کنیم که در هر اقدامی پیش از شروع کار تحقیق و بررسی کنیم، در عمل با موفقیت بیشتری روبرو خواهیم بود. نامگذاری روز پژوهش و سپس هفته پژوهش به این مناسبت است.
وی افزود: در کشور محدودیتهای مختلفی وجود دارد. توسعه همه جانبه کشور به شرطی موزون و موفق خواهد بود که در بخش تحقیقات کارهای جدی انجام دهیم. دانشگاه امیرکبیر با همت همه استادان و دانشجویان در زمینههای مختلف فعال است. زمانی که طرحهای کلان ملی مطرح شد، دانشگاه امیرکبیر حضور داشت.
رهایی خاطرنشان کرد: این دانشگاه تولیدات علمی خوبی در حوزههای مختلف نفت، گاز و پتروشیمی داشته است. همچنین ۸ مجله علمی در این دانشگاه فعال است که حدود ۳ مجله در اسکوپوس نمایه شدهاند. امیرکبیر پتانسیل بالایی دارد و میتواند گامهای موثری در حل مشکلات کشور بردارد. ساخت دستگاه اسکنر هوشمند برای جلوگیری از قاچاق در وشور یکی از دستاوردهای دانشگاه امیرکبیر است. همچنین در بخش دریا، با نیروی دریایی، سازمان بنادر سازمان صنایع دریایی موافقتنامه امضا کردهایم. در زمینه انرژی هم طرحهای متنوعی اجرا شده است.
رئیس دانشگاه امیرکبیر تصریح کرد: امسال در ۶ زمینه راهبردی شامل آکوستیک و ارتعاشات، فوتونیک و بیوفوتونیک و علوم و فناوریهای کوانتوم پذیرش دانشجو داشتهایم. وزارت علوم در سالهای گذشته ارتباط موثری با سایر وزارتخانهها انجام میداد. این ارتباط کمک زیادی به دانشگاهها میکرد. به نظر من اگر وزارتخانه این نقش را گسترش دهد، هم برای آموزش عالی منشا خیر و برکت خواهد بود هم برای دانشگاهها. تشویق پژوهشگران مقدمهای بر توسعه پژوهش است.
انتهای پیام/
نظر شما