به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، پس از 42 روز سرانجام روز یکشنبه مرحله یک آتش بس غزه به پایان رسید. مقامات اسرائیل، قطر، مصر و ایالات متحده در مذاکرات مرحله دوم در قاهره شرکت داشتند و حماس در آن شرکت نکرد، اما موضع آن از طریق میانجیگران مصری و قطری ارائه شدهاست. باسم نعیم، یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس، به آسوشیتدپرس گفت: «هیچ پیشرفتی» پیش از بازگشت مذاکرهکنندگان اسرائیلی در روز جمعه وجود نداشت.
بر اساس مفاد قرار داد، وقتی فاز یک روز شنبه منقضی میشود، تا زمانی که مذاکرات در مورد فاز دوم در جریان است جنگ نباید از سر گرفته شود. اما گویا اسرائیل به دنبال آتش افروزی دیگری در منطقه است و با کارشکنی از ورود به مرحله دوم آتش بس خودداری میکند.
بیشتر بخوانید:
سوریه مقصد کوچ اجباری ساکنان غزه / از جنوب دمشق تا درعا برای اسکان فلسطینیها در نظر گرفته شده است
دقایقی بعد از پایان یافتن مرحله اول، اسرائیل اعلام کرد که از پیشنهاد جدیدی برای تمدید این مرحله تا عید فصح یهودیان-که همزمان با ماه مبارک رمضان مسلمانان است- در اواسط آوریل حمایت میکند. به گفته او این پیشنهاد توسط استیو ویتکف، فرستاده آمریکا به خاورمیانه مطرح شده است. اسرائیل همچنین هشدار داد که در صورت بی نتیجه ماندن مذاکرات ممکن است پس از مرحله اول جنگ را از سر بگیرد.
در عین حال در اواخر روز یکشنبه، بنیامین نتانیاهو -نخست وزیر رژیم صهیونیستی- گفت تصمیم به «ممانعت از ورود کالاها به غزه» دارد و این موضوع برای تحت فشار قرار دادن حماس برای پذیرش پیشنهاد جدید برای تمدید مرحله اول توافق آتش بس و آزادی گروگان گرفته شده است. در پاسخ، حماس این تصمیم را محکوم کرد و در بیانیهای آن را «تلاش آشکار برای نادیده گرفتن توافق و دور زدن مذاکرات برای مرحله دوم آن» خواند.
در این میان دولت ترامپ در مورد اعلامیه اسرائیل یا تصمیم آن برای قطع کمکها بیانیهای صادر نکرده است. همچنین مشخص نیست که ویتکاف چه زمانی دوباره از خاورمیانه بازدید خواهد کرد. انتظار میرفت هفته گذشته بازدید او انجام شود. این موضوع با توجه به دوستی نتانیاهو و ترامپ که نتانیاهو با افتخار ترامپ را بهترین دوست اسرائیل خواند، اهمیت دارد.
در عوض اقدام ضد بشردوستانه رژیم صهیونیستی از سوی بسیاری در محافل بینالملل محکوم شدهاست. کنت راث -رئیس سابق دیدهبان حقوق بشر- گفت که اسرائیل بهعنوان یک قدرت اشغالگر «وظیفه مطلق» برای تسهیل کمکهای بشردوستانه بر اساس کنوانسیونهای ژنو دارد و تصمیم اسرائیل را «از سرگیری راهبرد قحطی جنایت جنگی» خواند که منجر به صدور حکم دادگاه بینالمللی کیفری شد.
سخنگوی سیاست خارجی و امنیت اتحادیه اروپا نیز در بیانیهای گفت: «آتشبس دائمی به آزادی همه گروگانهای اسرائیلی باقیمانده کمک میکند و در عین حال شرایط لازم برای بازیابی و بازسازی غزه را تضمین میکند و همه طرفها مسئولیت سیاسی برای تحقق این امر دارند».
همچنین بر اساس بیانیه سازمان ملل که یکشنبه در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، آنتونیو گوترش -دبیرکل سازمان ملل متحد- خواستار بازگشت فوری کمکهای بشردوستانه به غزه و آزادی همه گروگانها شد و از همه طرفها خواست تا تمام تلاش خود را برای جلوگیری از بازگشت به خصومتها در غزه انجام دهند.
میرجانا اسپولیاریک -رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ- نیز در بیانیهای گفت: آتشبس جانهای بیشماری را نجات داده و نوری از امید را در میان رنجهای عظیم فراهم کرده است و برای جلوگیری از فرورفتن دوباره منطقه در ناامیدی ضروری است.
همچنین امتناع نتانیاهو از رفتن به مرحله دوم توافق آتش بس در اسرائیل نیز مورد انتقاد قرار گرفته است، زیرا صدها اسرائیلی روز یکشنبه در مقابل خانه چند وزیر دولت تظاهرات کردند تا خواستار تکمیل آتش بس غزه و توافقنامه تبادل اسرا شوند.
اسرائیل توافقی را امضا کرد که قرار بود در روز شانزدهم مرحله اول مذاکرات برای مرحله دوم آغاز شود. یایر گولان -رهبر حزب دموکرات- به رسانه اسرائیلی معاریو گفت: اسرائیل از این مذاکرات اجتناب کرده است. الجزیره با اشاره به این گزارش از زبان گولان نوشت:کسانی که میخواهند گروگانها را آزاد کنند باید یک چیز ساده را درک کنند و آن اینکه ما باید به یک آتشبس بلندمدت برسیم و از بیشتر غزه عقبنشینی کنیم. نتانیاهو دائما به دنبال راههایی است تا همه شهروندان اسرائیلی را تحت فشار فوقالعاده و در وضعیت اضطراری نگه دارد، زیرا این امر نیازهای سیاسی او را تأمین میکند.
شین هوا-خبرگزاری رسمی دولت چین- نیز در مصاحبه با تحلیلگران نوشت: نتانیاهو تحت فشار اعضای راست افراطی کابینه قرار دارد که تنها از مرحله اول حمایت میکنند و خواهان تضمینی هستند که غزه دیگر اسرائیل را تهدید نخواهد کرد و در عیر این صورت از ائتلاف خارج خواهند شد. مخالفت آنها دولت را برای پیشبرد مذاکرات مردد کرده است.
اندیشکده اسرائیلی «مؤسسه مطالعات امنیت ملی» اظهار کرد: «اسرائیل به اهداف جنگی تعیینشده توسط ردههای سیاسی دست نیافته است: تواناییهای نظامی و دولتی حماس را بهطور کامل نابود نکرد و آزادی گروگانها تاکنون جزئی بوده است». این بدین معناست که اسرائیل به دنبال انتقام و تنش بیشتر است تا به اهداف خود برسید.
مؤسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک نیز گفت که نخست وزیر اسرائیل فاز یک آتش بس را به دلیل آزادی تدریجی گروگان ها مفید می بیند، اما فاز دوم را به عنوان تلهای میبیند که اسرائیل را مجبور به عقب نشینی کامل از غزه میکند و توانایی آن را برای هدف قرار دادن حماس محدود میکند.
از آنجایی که مرحله اول توافق صلح غزه در روز شنبه به پایان رسید و بحثها در مورد مرحله دوم هنوز شتاب بیشتری به خود نگرفته است، نگرانیها در مورد اینکه صلحی که به سختی به دست آمده و شکننده است دوباره در هم شکسته و جان بیش از 2 میلیون نفر را که در منطقه محاصره شده ساحلی تحت تأثیر قرار دارند، به خطر اندازد.
بدین ترتیب باید گفت آینده غزه همچنان نامشخص است و با چالش های بیشتری نیز روبرو است. پیشنهادهای مختلفی در مورد حکومت پس از جنگ و بازسازی مطرح شده است، اما هیچ یک مورد پذیرش گسترده قرار نگرفته است. با وجود بی ثباتی، بسیاری از ساکنان عزم خود را برای ماندن ابراز کرده اند. با این حال، آنها به تحمل جابجایی، تخریب و عدم اطمینان ادامه خواهند داد.
چالش دیگر اینکه اسرائیل گفته است که حماس نمیتواند در اداره غزه پس از جنگ مشارکت داشته باشد.
اسرائیل اصرار دارد که حماس هیچ نقشی در آینده غزه پس از جنگ ندارد و ساختارهای نظامی و حکومتی آن باید از بین برود. حماس گفته است که بر ادامه حکومت غزه که از سال 2007 تحت کنترل خود است، اصرار نخواهد کرد، اما باید در مورد هر آنچه که دولت آینده دنبال میکند، با آن مشورت شود.
این موضوعات با پیشنهاد ترامپ مبنی بر حذف جمعیت فلسطینی از غزه و توسعه مجدد منطقه محاصره شده ساحلی به عنوان یک پروژه ملکی تحت مالکیت ایالات متحده، درهم آمیخته و به نظر میرسد رژیم صهیونیستی بار دیگر با کارشنکنی روند مذاکرات را به اختلال اندازد.
انتهای پیام/
نظر شما