مهم‌ترین نشانه های ناشنوایی در کودکان چیست؟

کم‌شنوایی یا اصطلاحا اختلال شنوایی به یک نقص جزئی یا کلی در عملکرد شنوایی گفته می‌شود.

به گزارش گروه جامعه خبرگزاری ایسکانیوز؛ کاهش شنوایی شایع ترین اختلال شنوایی است که در ابتدا بدون علائم ظاهری بروز می کند. اما اگر این بیماری پیش رونده بموقع درمان نشود در اغلب موارد به اختلال در یادگیری کودک، اختلال در تکلم و حتی عقب ماندگی ذهنی کودک منجر می شود.

توانایی شنوایی برای کودکان مهم است زیرا رشد مهارت های گفتاری و زبانی و آینده ی کودکان به شنیدن آنها وابسته است . در گذشته، از دست دادن شنوایی در کودکان اغلب تا 2 سالگی پنهان مانده و پس از آن با صحبت نکردن کودک تشخیص داده می شد.

تحقیقات نشان داده است که تشخیص و مداخله برای از دست دادن شنوایی قبل از 6 ماهگی نتایج بسیار بهتری نسبت به تشخیص بعد از 6 ماهگی نشان داده است . به همین دلیل امروزه غربالگری شنوایی بدو تولد در بسیاری از کشورها به امری الزامی تبدیل شده است . تا در صورت وجود اختلالات شنوایی ، اقدامات لازم در سریع ترین زمان ممکن و کمترین سن انجام گیرد.

آمار نشان می دهد از هر هزار کودکی که به دنیا می آید، حدود 3کودک در بدو تولد دچار اختلال کاهش شنوایی خیلی شدید می شوند. اما نباید تصور کرد نوزادانی که با شنوایی طبیعی متولد می شوند، از این اختلال مصون هستند. حدود 8/1 درصد از نوزادانی که شنوایی مناسبی دارند طی مراحل رشد دچار کاهش شنوایی می شوند.

اگر کودکی به دنیا آمد و در بیمارستان محل تولد خدمات غربالگری شنوایی وجود نداشت، توصیه می‌شود بلافاصله و در اولین فرصت کودک سنجش شنوایی شود و والدین می‌توانند به تمام مراکز دولتی و خصوصی مراجعه کنند.

اگر خانواده هر زمانی احساس کرد کودک از نظر گفتاری تأخیری دارد، اولین شک باید به سیستم شنوایی او شود و این اولین علامت هشدار دهنده است.

 اگر کودکی که در شش ماهگی صدای «قان» و «قون» نکند و در یک سالگی اولین کلمات «بابا» و «مامان» نگوید یا با شنیدن صداها برنگردد، این کودک حتما باید به مراکز سنجش شنوایی مراجعه کند و تحت درمان قرار گیرد.یکی از مشکلات عمده ما این است که بسیاری از همکاران ما در حوزه‌های پزشکی به خانواده اعلام می‌کنند در خصوص مشکل شنوایی کودک صبر کنید اما ما می‌گوییم به هیچ عنوان صبر نکنید و تست شنوایی انجام دهید.

علل کم شنوایی در کودکان:

ناشنوایی ژنتیکی

 کم شنوایی و ناشنوایی ممکن است سابقه وراثت داشته باشد که معمولا می تواند با ناهنجاری های کروموزومی مانند نشانگان داون نیز همراه باشد. البته عوامل ژنتیک دیگری نیز وجود دارد که زمینه ساز ضعف قدرت شنوایی و پیشرفت ناهنجاری هایی در عملکرد گوش داخلی و عصب شنوایی می شود. این ناراحتی ممکن است همراه با بعضی از بیماری های وراثتی تشخیص داده شود.

کاهش شنوایی در زمان تولد

عوامل مختلفی طی روند زایمان نیز می تواند ناشنوایی یا کم شنوایی نوزاد را رقم بزند. این مشکل، به خصوص در صورت کمبود اکسیژن، خونریزی مغزی، نقایص فیزیکی هنگام تولد و زایمان زودرس ایجاد می شود. همچنین مصرف بعضی داروها در عفونت های نوزادان، سل، سرطان و مالاریا نیز ممکن است با تحلیل برگشت ناپذیر شنوایی همراه باشد.

ضعف شنوایی در نوجوانی

صدا مهم ترین عامل تحلیل قدرت شنوایی در نوجوانان است گوش دادن به موسیقی با صدای خیلی بلند، به خصوص با گوشی مهم ترین عادت پرخطر محسوب می شود. اگر گوش ها به طور مداوم با فرکانس صدای خیلی بالا مواجه باشند، آسیب های همیشگی ممکن است بروز کند.

علایم ضعف شنیداری در نوزادان و کودکان

وادار کردن مخاطب به تکرار کلمات

تلفظ نادرست یا اشتباه بعضی کلمات

پیشرفت نداشتن یا عقب گرد در پیشرفت زبان آموزی

نیاز به افزایش صدای تلویزیون را رادیو

نداشتن واکنش طبیعی نسبت به صداهای ضعیف، متوسط و شدید

 بی توجه و حواس پرت به نظر آمدن

نداشتن واکنش نسبت به شنیدن نام

غربالگری مشکلات شنوایی

 از سال 200 میلادی که کمیته مشترک شنوایی نوزادان آمریکا (شامل انجمن های پزشکی تخصصی گوش و حلق و بینی، اطفال، شنوایی و گفتار آمریکا و مراکز مرتبط) منشور مطرح جامع بیماریابی جهانی شنوایی نوزادان یا UNHS (Universal Newborn Hearing- Screening…) را تصویب کردند (و تاکنون چند بار ویرایش و تکمیل شده است)، بر غربالگری شنوایی تمامی نوزادان و شیرخواران بلافاصله پس از تولد تاکید شده است. در آخرین ویرایش این منشور، روش غربالگری استفاده توام از دو دستگاه AABR و TEOAE تعیین شده و در حال حاضر تمام نوزادان و شیرخواران در آمریکا بلافاصله پس از تولد در زایشگاه با روش های ذکرشده آزمایش می شوند.

در روش TEOAEیک پروب کوچک داخل مجرای گوش نوزاد قرار می گیرد و دستگاه به صورت یک اسکن شنوایی به طور اتوماتیک صدایی را وارد گوش نوزاد کرده و بازتاب آن را پردازش می کند. در صورت سلامت مسیر انتقال صدا به گوش میانی و وجود نداشتن هرگونه عفونت در گوش میانی و نیز سلامت سیستم حلزون شنوایی، نتیجه تست TEOAE (گذر) خواهدبود و در صورت وجود مشکل در هر یک از قسمت های فوق نتیجه REFER (ارجاع) گزارش می شود.

حین آزمایش هیچ گونه درد یا احساس ناخوشایندی برای نوزاد ایجاد نمی شود و در صورت خواب بودن نوزاد آزمایش برای هر گوش فقط 2 دقیقه طول می کشد.

در آزمایش AABR چند الکترود سطحی کوچک روی سر و پشت گوش ها چسبانده می شود و این بار مسیر عصب شنوایی از حلزون تا ساقه مغز مورد بررسی قرار می گیرد. این آزمایش نیز ساده، بدون ناراحتی برای نوزاد و سریع (حدود 15 دقیقه برای هر دو گوش) است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1103300

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =