به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، در صورتی که ذرات غذا یا باکتری در زیر سطح لثه گیر کنند باعث التهاب و عفونت می شود که به شکل ناحیه متورم در لثه دیده می شود و در اکثر موارد همرنگ یا کمی قرمزتر از لثه است. افرادی که بافت لثه آنها آسیب دیده است یا کسانی که به عفونت باکتریایی مبتلا شده اند، زخم دهان، عفونت کانال ریشه، بیماری پریودنتال یا آبسه دندان دارند به احتمال بیشتری دچار جوش لثه می شوند؛ زیرا بیماری لثه فضایی میان دندان و لثه ایجاد می کند که مواد غذایی به راحتی در آن گیر کرده و مشکل ساز می شوند.
بیشتر بخوانید:
تغذیه مناسب برای داشتن لثه و دندانهای سالم
همچنین پوسیدگی دندان ها نیز می تواند باعث جوش لثه شود زیرا وقتی پوسیدگی بیشتر شده و اعصاب دندان آسیب می بینند و احتمال عفونت افزایش می یابد. در نتیجه گلبول های سفید به محل عفونی حمله کرده و باعث ایجاد تورم در خط لثه می شوند.
در مواقع بسیار کمیابی نیز جوش لثه احتمالا نشانه سرطان دهان است. جوش های ایجاد شده در لثه به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از ورم لثه ای یا جوش در خط لثه، ورم جانبی یا جوش در ریشه دندان یا ورم دندانی که جوش در بافت دندان به وجود می آید.
جوش لثه هشداری جدی از سوی بدن است و نباید آن را نادیده گرفت چرا که درمان نشدن ان می تواند باعث آسیب دیگر مناطق بدن و ایجاد عفونت شود.
علائم جوش لثه
از اولین نشانه های این مشکل احساس درد در لثه می باشد اما ممکن است برخی از جوش های ایجاد شده دردناک نباشند. موارد زیر هم بیانگر بروز جوش لثه می باشند:
• خون ریزی دهان
• بوی بد دهان
• تخلیه چرک در دهان
• تورم و درد در لثه ها
• احساس درد زیر دندان و ریشه
• ایجاد تاول یا لکه روی لثه
• قرمزی روی خط لثه
• حالت تهوع
• حساسیت در دهان
• مشکل در حرف زدن
• تب و لرز
• گوش درد
• بی اشتهایی
• ناتوانی در مصرف مواد خوراکی گرم یا خیلی سرد
• احساس خستگی
به طور کلی جوش لثه به دلیل عفونت است و ممکن است با گسترش یافتن باعث مشکلات بیشتری شود.
دلایل به وجود آمدن جوش لثه
همانطور که متوجه شدید این یک مشکل عفونی است که به دلیل فعالیت باکتری ها ایجاد می شود. بروز جوش لثه در افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف تر است بیشتر است. همچنین بی توجهی به بهداشت دهان و دندان ها نیز می تواند احتمال پدید آمدن جوش لثه را افزایش دهد. اگر دهان شما دائما دچار جوش لثه شود یعنی عفونتی در بدنتان وجود دارد که به طور کامل درمان نشده است و ممکن است با حرکت در بدن از جاهایی مانند دهان سر در بیاورد.
برخی از خانم هایی که باردار می شوند در طول این دوره با جوش لثه مواجه میشوند اما جای نگرانی نیست و دلیل آن نوسان هورمونی ایجاد شده یا برخی دیگر از مسائل جسمی است که پس از زایمان برطرف می شود اما در صورت ایجاد درد و مشکل بهتر است برای یافتن علت و درمان آن اقدام کنید.
روش های درمان جوش لثه
مهم ترین مسئله در درمان این مشکل رعایت بهداشت دهان و دندان است که تا حد زیادی نیز باعث جلوگیری از ایجاد جوش لثه می شود. در صورتی که قبلا دچار این عارضه شده اید بیشتر به سلامت دندان و بهداشت دهان خود اهمیت بدهید. اگر با وجود رعایت بهداشت نیز با جوش لثه مواجه شدید می توانید از روش های درمانی زیر استفاده کنید
- مصرف آنتی بیوتیک
استفاده از آنتی بیوتیک ها در درمان جوش لثه رایج است اما هرگز بدون تجویز پزشک از این دسته دارویی استفاده نکنید زیرا ممکن است با مشکلات بسیاری از جمله مقاومت در برابر دارو و عدم اثرگذاری روبرو شوید. همچنین ممکن است مواردی مانند تمیز کردن عمیق دهان و دندان ها توسط دندانپزشک، تمیز کردن کانال ریشه دندان یا درمان دندان های خراب در کنار تجویز دارویی استفاده شوند.
- جراحی برای درمان جوش لثه
یکی از روش های از بین بردن جوش در لثه جراحی و تخلیه آنهاست که در صورت نبود عفونت به تنهایی و در غیر این صورت همراه سایر روش ها استفاده می شود اما در این روش احتمال بازگشت جوش ها بالاست؛ در عوض می توانید از روش خشک کردن جوش استفاده کنید که احتمال بازگشت کمتری دارد اما فرایند آن نیز پیچیده تر می باشد و با روش های مختلفی مانند خشک کردن از داخل (همراه با فشار جهت بیرون آوردن ترشحات) یا خشک کردن از بیرون لثه (همراه با برشی کوچک جهت بیرون آمدن چرک) انجام می شود.
برای انتخاب راهی مناسب جهت مبارزه با این مشکل با پزشک خود مشورت کنید.
- درمان مشکلات ایجاد کننده جوش لثه
مشکلات بسیاری از جمله آسیب لثه و آزادسازی باکتری ها یا ورم و آبسه دندان باعث پدید آمدن جوش لثه می شوند که با درمان آنها جوش لثه نیز از بین می رود.
درمان های خانگی برای جوش لثه
در صورتی که جوش لثه به دلیل مشکلی جدی بوجود نیامده باشد با روش های ساده و خانگی می توانید آن را درمان کنید و از بروز دوباره آن جلوگیری کنید اما اگر مشکل ایجاد شده شدید تر و عفونی باشد درمان های خانگی نیز تاثیری ندارد و مراجعه به دندانپزشک امری ضروری است. روش های درمان جوش لثه به صورت خانگی عبارتند از:
- رعایت بهداشت دهان و دندان
اولین گزینه برای درمان و پیشگیری از مشکلات بسیاری در دهان و لثه، رعایت نکات بهداشتی است که شامل این موارد می شوند:
• مسواک زدن به صورت روزانه (حداقل دوبار)
• استفاده از نخ دندان جهت تمیز کردن دندان ها
• مراجعه به دندانپزشک دوبار در سال جهت معاینه و تمیز کردن دندان ها
• عدم مصرف غذاها و نوشیدنی های مضر مانند نوشابه
• عدم مصرف مواد مخدر و دخانیات مانند سیگار
• خوردن پیاز خام
• قرقره کردن آب نمک
• استفاده از دهان شوی هیدروژن پراکسید برای شستشوی دهان
- استفاده از خمیر زردچوبهزردچوبه یک ضد التهاب طبیعی است که محبوبیت بسیاری دارد. این ماده شامل کورکومین است که در پیشگیری از بیماری های لثه تاثیر بسیاری دارد. با استفاده روزانه یک الی دو بار به مدت یک دقیقه از خمیر زردچوبه باکتری و پلاک های موجود در دهان را از بین ببرید و به کاهش التهاب کمک کنید. برای تهیه این خمیر به صورت زیر عمل کنید:
• در ابتدا نصف قاشق چای خوری روغن خردل، یک قاشق چای خوری زرد چوبه و نصف قاشق چای خوری نمک آماده کنید
• در قدم دوم تمامی این مواد را با یکدیگر ترکیب کنید تا به خمیر تبدیل شوند
• در مرحله آخر آن را روی لثه قرار دهید و پس از یک دقیقه جهت شستن دهان خود اقدام کنید
همچنین می توانید از این خمیر برای مسواک زدن استفاده کنید
- استفاده از روغن های اساسی
اسانس های مختلفی وجود دارند که فعالیت میکروبی را متوقف می کنند. به همین دلیل می توانید از روغن های نعنا، میخک یا دارچین جهت درمان جوش لثه استفاده کنید. محققان معتقدند که روغن نعنا علاوه بر مبارزه با میکروب های بیماری زا باعث کاهش بوی بد دهان نیز می شود. همچنین روغن میخک نیز خاصیت بی حسی، ضد باکتری و ضد التهابی دارد و در جلوگیری از پوسیدگی درمان موثر است.
روغن دارچین نیز با خواصی مانند ضد باکتری و ضد قارچی مورد توجه افراد است.
برای استفاده از این روغن ها می توانید آنها را به خمیر دندان یا دهانشویه اضافه کرده و پس از آن در مرحله آب کشی دهان نیز یک قطره دیگر از این روغن را با یک چهارم فنجان آب ترکیب کنید.
روش دیگری نیز وجود دارد که در ان می توانید از روغن های حامل مانند نارگیل برای ترکیب با روغن های اساسی استفاده کرده و این مخلوط را به صورت موضعی استفاده کنید.
پیشگیری از به وجود آمدن جوش لثه
همانطور که متوجه شدید جلوگیری از به وجود آمدن جوش لثه اهمیت بسیاری دارد و با مواردی مانند رعایت بهداشت دهان، رسیدگی به دندان ها، عدم مصرف دخانیات، استفاده از دهان شوی مناسب، مسواک، نخ دندان و رعایت رژیم غذایی مناسب همراه است.
همچنین جهت جلوگیری از آلوده شدن مسواک و ورود باکتری ها به دهان پس از اتمام کار آن را در جایی خشک و تمیز نگه داری کنید.
به صورت کلی جوش لثه به دو علت اتفاق می افتد. در صورتی که جوش لثه به دلیل عدم رعایت بهداشت و وجود باکتری در زیر لثه باشد می توانید به صورت خانگی آن را درمان کرده و از بروز آن جلوگیری کنید اما جوش های لثه ای که عفونی باشند به دلیل مشکل جدی تری هستند و بهتر است جهت درمان با یک دندانپزشک مشورت کنید.
انتهای پیام/
نظر شما