به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، دکتر غلامرضا حیدری ، دکتر غلامرضا حیدری ضمن گرامیداشت ۳۱ می مصادف با دهم خردادماه و روز جهانی بدون دخانیات به شعار امسال روز جهانی بدون دخانیات مبنی بر "مواد غذایی بکارید، نه تنباکو" اشاره کرد.
استعمال ویپ چه اثرات منفی دارد؟
وی خاطرنشان کرد: کشت تنباکو به سلامت ما، کشاورزان و سلامت کره زمین آسیب میرساند و به بحران جهانی غذا کمک میکند.
دکتر حیدری روز جهانی بدون دخانیات را فرصتی برای بسیج دولتها و سیاستگذاران به منظور حمایت از کشاورزان برای روی آوردن به محصولات کشاورزی پایدارتر که امنیت غذایی و تغذیه را بهبود می بخشد، عنوان کرد.
وی با اشاره به رشد بحران جهانی غذا به دلیل درگیری، تغییرات آب و هوایی، تأثیرات همهگیری کووید-۱۹ و ... گفت: کشت و تولید تنباکو منجر به آسیبهای زیست محیطی جهانی و تغییرات آب و هوایی بلندمدت می شود و نقش مهمی در تعیین آینده کشاورزی و امنیت غذایی ایفا میکند.
به گفته وی سازمان بهداشت جهانی امسال کارزار جهانی سال ۲۰۲۳ را برای روز جهانی بدون دخانیات، تمرکز بر رشد محصولات غذایی پایدار به جای تنباکو اعلام کرده است.
دکتر حیدری خاطرنشان کرد: در حال حاضر، تنباکو در بیش از ۱۲۵ کشور به عنوان محصول تجاری، در مساحت تخمینی چهار میلیون هکتار که مساحتی بزرگتر از کشور رواندا است، کشت میشود و اثرات مضر این کشت بر محیط زیست به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط آشکار است.
وی تاکید کرد: این کارزار دولتها را تشویق می کند تا به یارانههای کشت تنباکو پایان دهند و از پس انداز برای برنامههای جایگزینی محصولات که امنیت غذایی و تغذیه را بهبود میبخشد، استفاده کنند. این کارزار همچنین با هدف افزایش آگاهی در مورد روش هایی است که صنایع دخانی در تلاش برای جایگزینی کشت تنباکو با محصولات پایدار هستند و به بحران جهانی غذا کمک میکنند.
دکتر حیدری با اشاره به این که زمینهای زراعی کمیاب و آب برای کشت تنباکو استفاده میشود و هزاران هکتار از چوبها از بین میروند تا فضایی برای تولید تنباکو ایجاد شود و سوخت برای درمان برگهای تنباکو ایجاد شود گفت: زمینهای حاصلخیز در حال نابودی است و نمی توان از آن برای رشد محصولات غذایی مورد نیاز استفاده کرد.
به گفته وی آگاهی در مورد فرصتهای تولید محصول جایگزین و بازاریابی برای کشاورزان تنباکو، آنها را تشویق به کشت محصولات پایدار و مغذی میکند. این محصولات به خانواده کشاورزان و میلیونها نفر دیگر در مقیاس جهانی غذا میدهد و به آنها کمک میکند و به طور کلی از محیط زیست سالمتری حمایت کنند.
رییس مرکز تحقیقات دخانیات در ادامه سخنان خود به مضرات مصرف قلیان اشاره کرد و گفت: افراد در هر بار مصرف قلیان، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار دریافت می کنند.
به گفته وی یک نخ سیگار ۷ تا ۱۰ پک را شامل میشود ولی یک وعده قلیان شامل ۷۰ تا ۱۰۰ پک است یعنی به طور متوسط ۱۰۰ برابر دود بیشتر وارد ریه فرد میشود.
رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات با اشاره به اهمیت کنترل دخانیات از افزایش بیماریهای مربوط به دخانیات و میزان مرگ و میر وابسته به آن در دنیا خبرداد.
وی با اشاره به مقایسه ارایه خدمات ترک سیگار در کشورهای منطقه، بر اساس گزارش رسمی سازمان بهداشت جهانی گفت: درمانگران حوزه اعتیاد باید در درمان دخانیات حین درمان مداخله داشته باشند و درمان ترک دخانیات باید به عنوان بخشی از مراقبتهای پزشکی ارایه شود.
دکتر حیدری افزود: تجربیات علمی دهههای گذشته نشان می دهد ارایه خدمات ترک مواد و دخانیات همزمان با هم می تواند در درمان وابستگی به مواد مخدر کمک کننده باشد.
به گفته وی در صورتی که مقدار مصرف داروی نگهدارنده مواد مخدر کمتر شود، میل و رغبت فرد به مصرف مواد کاهش مییابد و میزان موفقیت در ترک مواد مخدر افزایش یافته و احتمال افزایش و یا قطع درمان و برگشت فرد به سوی مصرف مواد کاهش مییابد.
دکتر حیدری با اشاره به مستندات علمی درخصوص مضرات مصرف قلیان گفت: مصرف یک وعده قلیان برابر با ۱۰۰ نخ سیگار است، براساس مستندات علمی یک پک به سیگار با خلا و مکشی که در دهان فرد حاصل می کند در مقایسه با یک پک قلیان با خلا و مکشی که در قفسه سینه توسط دیافراگم و عضلات بین دندهای فرد حاصل می کند، ۱۰ برابر مضرتر و خطرناکتر است.
وی افزود: یک نخ سیگار به طور متوسط شامل ۷ تا ۱۰ پک میشود این درحالی است که استعمال یک وعده قلیان برابر ۷۰ تا ۱۰۰ پک است بنابراین یک وعده استعمال قلیان برابر با استعمال ۱۰۰ نخ سیگار است.
رییس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات گفت: مصرف کنندگان قلیان جدا از دریافت مقادیر زیادی دود، برابر سه لیتر مونوکسیدکربن که ناشی از سوختن ناقص ذغال سر قلیان است را نیز وارد ریه خود می کنند.
وی : این تصور را که سمی بودن دود قلیان پس از عبور از درون آب از بین میرود، یک باور اشتباه برشمرد و گفت: دود قلیان به دلیل نوع توتون و تنباکو دارای فلزات سنگینی است و با عبور دود قلیان از میان آب نه تنها تصفیهای انجام نمیشود بلکه مرطوب شدن دود زمینه را برای جذب دود و در پی آن مشکلات ریوی و خونی در بدن فرد سریعتر مهیا میکند.
منبع: بهداشت نیوز
انتهای پیام/
نظر شما