به گزارش خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، پرونده قیمت تضمینی خرید گندم هنوز باز است و حواشی آن بعد از گذشت چند ماه هنوز به پایان نرسیده است؛ کشاورزان همچنان از قیمت تعیین شده گلهمند هستند و معتقدند نرخ تعیین شده هیچ سودی برای آنها ندارد. در اواخر بهار سال جاری نرخ تضمینی خرید گندم بدون تغییر همان ۱۵ هزار تومان اعلام شده، موضوعی که از زمان اعلام تا کنون سبب اعتراض زیادی از کشاورزان شد و حتی سبب شد تا برخی از آنان از کاشت و برداشت گندم برای سالهای بعد صرفنظر کند، موضوعی که اگر تداوم داشته باشد میتواند زنگ خطر جدی برای منابع غذایی کشور محسوب شود.
چرا قیمت گندم تغییر نمیکند؟/ دلایل تاخیر در پرداخت پول کشاورزان
در حالیکه گندمکاران هنوز در انتظار اصلاح قیمت گندم هستند، تعدادی از مسئولان همچنان بر همان نرخ ۱۵ هزار تومان تاکید دارند و معتقدند نرخ تضمینی گندم در سال جاری اصلاح نخواهد شد.
علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران کشور، در خردادماه سال جاری درباره قمیمت گندم، اظهار کرد: با وجود پیگیریهای فراوان از نهادها و ارگانهای مرتبط، تاکنون تصمیم جدیدی درخصوص تغییر قیمت خرید تضمینی گندم اتخاذ نشده است.
وی افزود: اصلاح قیمت در سال گذشته انگیزه را برای کشاورز افزایش داد و موجب افزایش تحویل گندم بهدولت شد. امیدواریم در سالجاری نیز با اصلاح قیمت گندم بین ۸ تا ۸ و نیم میلیون تن گندم به دولت تحویل داده شود تا در موضوع نان خودکفا شویم.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران کشور تصریح کرد: گندمکاران ما ثابت کردهاند که بیش از نیاز کشور قادر به تولید گندم هستند و میتوانند کشور را در این زمینه بینیاز کنند.
افزایش تمایل کشاورزان برای فروش گندم به سایر کشورها
بهمن آرمان استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، درباره مشکلات فعلی گندمکاران و وضعیت این بازار اظهار کرد: مسئله خرید تضمینی گندم توسط دولت در سایر کشورها به دلیل بودجه سنگینی که برای دولت دارد، مدتهاست کنار گذاشته شده است؛ زیرا دولت مجبور است با آن قیمتی که توانایی مالیاش اجازه میدهد قیمت را تعیین کند.
وی با اشاره به اینکه بهترین راه برای حل مشکلات بازار کشاورزی عرضه کالا در بورس است، گفت: ایران هم باید مانند سایر کشورها تعیین قیمت اقلام کشاورزی مهم مثل قند، ذرت و جو را به قانون عرضه و تقاضا یا همان بورس واگذار کند.
آرمان افزود: اگر شیوه عملکرد در سایر کشورها را در نظر بگیریم وزارت کشاورزی در درون جزئیات قیمتها دخالت نمیکند و تنها الگوی کشت را تعیین میکند.
کارشناس اقتصادی تصریح کرد: برای مدتی ذرت در بورس کالا عرضه میشد و کشاورزان در عرض سه روز پول خود را دریافت می کردند، این اقدام نه باری برای دولت داشت و نه اینکه کشاورز نیازمند این بود که منتظر تصمیمات دولت باشد.
وی با بیان اینکه کشاورزان تمایل دارند گندم خود را به سایر کشورها بفروشند، بیان کرد: در خوزستان که بزرگترین گندم ایران تولید میشود، کشاورزان ترجیح می دهند که گندم را به عراق بفروشند.
آرمان تصریح کرد: دولت برای رفع این مشکل باید باید یک تصمیم جدی بگیرد تا با این پدیده روبرو نباشیم که یک سال پیاز زیاد داریم ولی سیب زمینی نداریم. باید این چرخه معیوب از بین برود.
وی با اشاره سالانه ۲۰ میلیارد دلار کالاهای کشاورزی مثل گندم جو ذرت وارد کشور میشود، گفت: ایران جزء پنجمین کشور وارد کننده جو است که یکی از دلایل آن ورود دولت به خرید تضمینی است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه قیمت کالا را باید به صورت مستقیم کشاورز تعیین کند، تصریح کرد: دولت منابع کافی در اختیار ندارد و بنابراین مجبور است گندم را با همان قیمت قبل بخرد و میداند که ۱۵ هزار تومان قیمت مناسبی نیست و سودی برای کشاورز ندارد.
آرمان با اشاره به اینکه ایران در آینده نزدیک با کمبود گندم روبرو خواهد شد، عنوان کرد: دولت باید از همین امسال اعلام کند که قیمت گندم را برای سال آینده تعیین نمیکند و این کالاهای اساسی مستقیم در بورس عرضه شوند تا مشکل کشاورزان و تولید گندم به حداقل برسد.
شاهد روزهای خوشی در بازار گندم نخواهیم بود
مهدی بشارتده کارشناس اقتصاد کشاورزی نیز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، در این باره اظهار کرد: نرخ ۱۵ هزار تومان گندمی که اعلام شد مورد پسند جامعه کشاورزی و کشاورزان و گندمکاران نیست، چرا که گندمکاران معتقدند هزینه تمامشده گندم بالاتر از این است و توجیه اقتصادی ندارد.
وی افزود: دولت برای مدیریت بازار گندم دو راه دارد یا باید قبل از اعلام قیمتها هزینه تولید را کاهش میداد یا باید قیمت را افزایش میداد که این اتفاقات صورت نگرفت.
کارشناس اقتصاد کشاورزی درباره تبعات نرخ ۱۵ هزار تومانی گندم، بیان کرد: وقتی که قیمت گندم افزایش پیدا نکند، کشاورز مجبور است برای تامین هزینهها گندم را به عنوان قاچاق کالا در کشورهای همسایه با قیمت بالاتر بفروشد و یا گندم را به عنوان خوراک دام استفاده کند، که این موضوعات ضرر و زیانهایی دارد و نیاز کشور را برطرف نمیکند؛ در نتیجه مجبور به واردات گندم و خروج ارز میشویم.
کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: اگر قیمت گندم افزایش پیدا نکند شاهد روزهای خوشی در بازار گندم نخواهیم بود و در آینده نزدیک به شدت نیاز به گندم در کشور حس خواهد شد، در نتیجه کمبود گندم میتواند تبعات جبرانناپذیری بههمراه داشته باشد.
بشارتده در پایان تاکید کرد: نرخی که باید برای گندم اعلام میشد ۱۷ هزار تومان بود و تشکلها و گندمکاران به ۱۶ هزار تومان نیز راضی شدند اما دولت همچنان بر قیمت ۱۵ هزار تومان پافشاری میکند.
سرانجام دستور رئیسی برای اصلاح قیمت گندم به کجا رسید؟
این درحالی است که بعد از اعتراض گسترده گندمکاران رئیس جمهور کشور در ۸ خردادماه سال جاری دستور تسریع بررسی اصلاح قیمت گندم را داد، اما گویا این دستور نیز تاثیری بر نرخ تضمینی قیمت گندم نداشت و سبب ناامیدی بیشتر گندمکاران شد.
آقامیری سرپرست وزارت جهاد کشاورزی درباره این موضوع بیان کرد: با این حال برخی گندمکاران به این امر معترض بوده و ۱۷ هزار تومان را نرخ منطقی برای هر کیلوگرم گندم میدانند به همین دلیل اعلام میکنم؛ به شرط آن که دولت و سازمان برنامه و بودجه منابع مالی جدیدی به خرید تضمینی گندم اختصاص دهد، قیمت خرید تضمینی گندم افزایش خواهد یافت و وزارت جهاد کشاورزی هم مخالفتی با افزایش قیمت نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: با این حال بودجه فعلی که برای خرید گندم از کشاورزان به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص داده شده، گندم را با نرخ قبلی آن یعنی ۱۳ هزار تومان در در نظر گرفته است، لذا اعتبارات تخصیص یافته به خرید تضمینی گندم حتی از نرخ فعلی آن نیز کمتر است.
آقامیری گفت: با توجه به درخواست و نامهنگاریهای متعدد کمیسیون کشاورزی مجلس و اصناف و بخش خصوصی مرتبط با گندم، رئیسجمهور دستور بررسی اصلاح قیمت گندم را به وزارتخانه داده است که با جدیت در حال بررسی افزایش قیمت خرید تضمینی گندم هستیم.
به گزارش ایسکانیوز، از زمان دستور رئیسی برای اصلاح قیمت گندم نزدیک به دو ماه است که میگذرد و هنوز خبری از اصلاح قیمت گندم نیست و متاسفانه طبق گفته کارشناسان کشاورزی نرخ پایین گندم باعث شده است برخی از کشاورزان گندم خود را برای تامین خوراک دام و طیور بهصورت سبز بهفروش برسانند، موضوعی که شاید در زمان حاضر نتایج آن مشخص نباشد اما در آینده میتواند تاثیر بسزایی در منابع غذایی کشور ایجاد کند، بنابراین باتوجه به اینکه گندم از جمله کالاهای اساسی کشور و قابل اهمیت است، انتظار میرود مسئولان مربوط به این امر برای حل مشکلات و افزایش انگیزه کشاورزان تصمیماتی را اتخاذ کنند تا در آینده شاهد کمبود گندم و یا حتی واردات گندم به کشور نباشیم.
انتهای پیام/
نظر شما