به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، در جایی بین زمین و آسمان ماندهاند و نمیدانند برای امتحانات نهایی خودشان را آماده کنند یا کتاب تستهایشان را به دست بگیرند؟ نمیدانند تاثیر معدل در کنکور به صورت مثبت محاسبه میشود یا قطعی؟ قانونها و مصوبات مختلف کنکوری، منجر به سردرگمی داوطلبان کنکور شده است.
بیشتر بخوانید:
بازی آموزشوپرورش با سرنوشت دانشآموزان/ زیر ساختها برای اجرای تاثیر قطعی معدل فراهم نبود
ماجرا از کجا شروع شد؟
خرداد ماه ۱۴۰۰ بود که خبر مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی رسانهای شد. پس از آن خبر ابلاغ ماده واحده اصلاحیه آن در تیرماه سال ۱۴۰۱ روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت. بر اساس این مصوبه قرار شد، کنکور ۲ بار در سال ( دی ماه و تیر ماه) برگزار شود. حذف دروس عمومی از کنکور و اعمال نمره آنها فقط در سوابق تحصیلی (تاثیر قطعی معدل) از جمله دیگر مفاد این مصوبه بود. این مصوبه به «انتقال تاثیر مثبت معدل به سمت تاثیر قطعی معدل در پذیرش دانشگاه» نیز اشاره داشت که بر اساس آن تاثیر مثبت سوابق تحصیلی در کنکور ۱۴۰۱، ۴۰ درصد بود؛ اما در کنکور ۱۴۰۲ این تاثیر ۴۰ درصدی از مثبت به قطعی تبدیل میشود و در سال ۱۴۰۳، تا ۶۰ درصد افزایش خواهد یافت.
بخش تاثیر قطعی معدل از ابتدا با مخالفتهای کارشناسان و نمایندگان مجلس مواجه شد، اما دبیر شورای انقلاب فرهنگی لغو مصوبه کنکوری شورا، برخلاف اصل ۵۷ قانون اساسی دانست و اعلام کرد با توجه به وظایف شورا و ابلاغ مصوبه در حوزه کنکور، خانواده ها کاملاً با آرامش بدانند که همان مصوبه دنبال میشود به هیچ وجه این مصوبه تغییر پیدا نمیکند.
در چنین شرایطی مجلس نیز طرحی در دستور کار خود قرار داد، طرحی که به گفته رئیس کمیسیون آموزش مجلس تقریبا مشابه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است. علیرضا منادی سپیدان در اینباره به ایسکانیوز گفته بود تفاوت مصوبه شورا و طرح مجلس در این است که شورا برای تاثیر قطعی معدل، عدد ثابت داده بود؛ اما در طرح مجلس این عدد ثابت نیست و هر سال باید توسط شورای سنجش و پذیرش تعیین شود. تفاوت این موارد جزئی است. اگر طرح مجلس در زمینه کنکور تصویب شود و شورای نگهبان تایید کند، نظر مجلس اجرا خواهد شد.
پس از برگزاری امتحانات نهایی داوطلبان و برخی کارشناسان با تکیه بر دلایلی مانند تقلب در امتحانات نهایی، تصحیح سلیقهای برگههای امتحانی، یکسان نبودن سطح آموزش در سطح کشور خواهان لغو تاثیر قطعی معدل خواهان اجرای طرح مجلس شورای اسلامی در زمینه تاثیر معدل شدند.
داوطلبان از طرفی نگران بودند زیرا تمامی تصمیمات مرتبط با کنکور باید تا قبل از شروع سال تحصیلی مربوطه (پایان شهریور)، اطلاع رسانی شود، چون ضرب الاجل مصوبه کنکوری شورا در ۳۱ شهریورماه به پایان میرسد و هر گونه تغییری باید پیش از این تاریخ به اطلاع داوطلبان برسد. به همین منظور جمعی از آنان به نمایندگی از سایر داوطلبان ۱۵ مردادماه مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند.
اقدام دقیقه نودی مجلس و واکنش شورای عالی انقلاب فرهنگی
سرانجام ۲۸ شهریورماه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیات طرح اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور را به تصویب رساندند. این اقدام واکنشهایی را از سوی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی به همراه داشت. تا جایی که ابراهیم سوزنچی عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنش به مصوبه کنکوری مجلس شورای اسلامی در صفحه خود در فضای مجازی اعلام کرد: این مصوبه مجلس حتی در صورت تایید شورای نگهبان به معنی این است که تصمیم دست شورای سنجش و پذیرش است و این شورا می تواند طبق روال برخی سالها تاثیر معدل را قطعی کند و چون طبق ماده ۴ ملزم به رعایت مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است، نمی تواند تغییری ایجاد کند.
از طرفی حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در صفحه توئیتر خودنوشت: مصوبه مجلس درباره کنکور که جناب ذوالنوری مدیریتش کرد، نه تنها مخالف مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، با مصوبه خودشان مبنی بر تصمیمگیری درباره کنکور توسط شورای سنجش و پذیرش و تبعیت از تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی، مخالفت دارد، چگونه نمایندگان متوجه این تناقض نشدند؟!
داوطلبان چه میگویند؟
در چنین شرایطی داوطلبان کنکور چشم انتظار اقدام شورای نگهبان برای طرح مجلس هستند. یکی از این داوطلبان به ایسکانیوز میگوید: «با توجه به تقلب گسترده در امتحانات نهایی مدارس و تصحیح سلیقهای اوراق امتحانات نهایی و عدم همترازی نمرات یکسان سال های مختلف و... تاثیر قطعی معدل در کنکور در شرایط فعلی اجحاف بزرگی بوده و نیاز است با تعویق سه ساله اجرای مصوبه شورا زیرساخت های لازم فراهم شود.»
وی میافزاید: «مصوبه تغییرات کنکور شورای انقلاب فرهنگی صراحتاً خلاف ماده پنج قانون سنجش و پذیرش دانشجو مصوب ۱۳۹۲ است. طبق ماده پنج قانون سنجش و پذیرش دانشجو دروس فرهنگساز و عقیدتی عمومی (عربی و ادبیات و معارف و زبان انگلیسی) باید در آزمون کنکور سراسری مورد سنجش قرار گیرد ولی طبق مصوبه شورای انقلاب فرهنگی این دروس در آزمون کنکور حذف شده است.»
یکی دیگر از این داوطلبان از اعلام دیرهنگام تاثیر معدل در کنکور گلایه دارد و در این باره به ایسکانیوز میگوید: « اگر شورای عالی انقلاب فرهنگی یا هر نهاد دیگری قصد اجرای تاثیر قطعی معدل در کنکور را داشت، موظف بودند از سالها قبل این موضع را به داوطلبان اعلام کنند تا داوطلبان برای مطالعه دروس خود در امتحانات نهایی در سالهای پیش رو برنامه ریزی کنند.»
وی میافزاید : «سازمان سنجش در خرداد 1401 اطلاعیهای را منتشر کرد که تاثیر معدل در کنکور نوبت دی و تیرماه (6ماه آینده) به صورت تاثیر قطعی محاسبه میشود. داوطلبان در چنین مدت زمانی چطور میتوانند برنامهریزی کنند؟ ما از شورای نگهبان میخواهیم طرح مجلس در زمینه تاثیر معدل را تصویب کند.»
درخواست کنکوریها از شورای نگهبان
داوطلبان کنکور ناامید از همهجا با تشکیل کمپین و ارسال نامه به شورای نگهبان موافقت خود را با مصوبه 28 شهریور 1402 مجلس اعلام کردهاند.
در متن نامه آمده است:
احتراما ما جمع کثیری از اولیا و دانش آموزان و داوطلبان کنکور سراسری ۱۴۰۳ موافق مصوبه جدید ۲۸ شهریور ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی در خصوص اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو بوده و اعلام میکنیم با توجه به تقلب گسترده در امتحانات نهایی مدارس (کافیست عبارت فیلم اثبات تقلب گسترده در امتحانات نهایی مدارس را در سایت گوگل سرچ کنید تا فیلم های اثبات تقلب ها را مشاهده کنید) و تصحیح سلیقه ای اوراق امتحانات نهایی و عدم همترازی نمرات یکسان سالهای مختلف و... تأثیر قطعی معدل در کنکور در شرایط فعلی ظلمی بزرگ بوده و همچنین مصوبه تغییرات کنکور شورای انقلاب فرهنگی صرحتا خلاف ماده پنج قانون سنجش و پذیرش دانشجو مصوب ۱۳۹۲ است. طبق ماده پنج قانون سنجش و پذیرش دانشجو دروس فرهنگساز و عقیدتی عمومی (عربی و ادبیات و معارف و زبان انگلیسی) باید در آزمون کنکور سراسری مورد سنجش قرار گیرد ولی طبق مصوبه شورای انقلاب فرهنگی این دروس در آزمون کنکور حذف شده است..
امام خمینی (ره) فرمودند: مجلس در رأس امور است.
همچنین جناب دکتر دهقان معاون حقوقی رئیس جمهور و سخنگوی سابق شورای نگهبان در تاریخ 8 دی ماه 1400 به وزیر علوم اعلام کرد طبق فرمایش مقام معظم رهبری هر زمان مجلس به موضوعی ورود کند شورای عالی انقلاب فرهنگی صلاحیت ورود ندارد. لذا اجرای مصوبه مجلس و قانون سنجش و پذیرش دانشجو مصوب ۱۳۹۲ برای کنکور ۱۴۰۲ و بعد آن باید ملاک اقدام باشد.
ما جمع کثیری از اولیا و دانش آموزان و داوطلبان کنکور سراسری خواستار لغو تأثیر قطعی معدل در کنکور ۱۴۰۳ و تأیید مصوبه جدید مجلس درباره اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو توسط شورای نگهبان هستیم.
به گزارش ایسکانیوز، چشم انتظار داوطلبان کنکور به اقدام شورای نگهبان است، باید منتظر ماند و دید تاثیر قطعی معدل در کنکور، لغو و مصوبه جدید مجلس درباره اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو توسط شورای نگهبان تایید میشود یا خیر؟
انتهای پیام/
نظر شما