کیفیت غذای کودکان چگونه باید باشد؟

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: به والدین توصیه می‌کنیم که همواره به دادن تغذیه مفید، سالم و مقوی به کودکان خود در جهت رشد مناسب و سلامت کامل آنها توجه نموده و از دادن خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های مضر خودداری نمایند.

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، دکتر زهرا اباصلتی  اظهار کرد: از ۱۵ تا ۲۱ مهر ماه به نام هفته ملی کودک نامگذاری شده و برای امسال شعار کودکی بهتر، زندگی بهتر برای این هفته انتخاب شده و باید در مسیر تحقق این مهم به تغذیه سالم کودکان به عنوان یکی از کلیدی‌ترین حوزه‌ها در بحث سلامت این گروه سنی توجه نماییم.

بیشتر بخوانید:

فست فود عاملی مهم در ابتلای جوانان به سرطان

وی در خصوص تغذیه کودکان ۶ تا ۱۲ ماهه، گفت: شیر مادر تا پایان ۶ ماهگی به تنهایی و بدون اضافه کردن هر نوع غذای کمکی برای رشد طبیعی کودک شیرخوار کافی اسـت، اما بعـد از ۶ ماهگـی نیازهای غذایی شیرخواران فقط با شیر مادر برآورده نمی‌شود و باید علاوه بر شیر مادر، غذاهای نیمه جامد را نیز برای او شروع کرد.

دکتر اباصلتی اضافه کرد: مناسب‌ترین غذاها برای تغذیه تکمیلی کودکان غذاهایی هستند که مقوی و مغذی، متناسب با سن کودک، تازه و بدون آلودگی باشند و به شکل پاکیزه و بهداشتی تهیه شده باشند، ضمن اینکه مواد اولیه آن در دسترس بوده و امکان تهیه آن برای خانواده وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه بهترین سن برای شروع غذاهای کمکی و تغذیه تکمیلی هفته اول ماه هفتم تولد کودک است، خاطرنشان کرد: اگر چنانچه بین ۴ تا ۶ ماهگی با وجود تلاش والدین و کارکنان بهداشتی منحنی رشد کودک نشان دهنده رشد نامناسب کودک باشد، می‌توان غذای کمکی را شروع کرد.

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی ادامه داد: توصیه‌های کلی ما به والدین بر مصرف میزان موادغذایی از نظر نوع و مقدار متناسب با نیاز کودک، شروع تغذیه کمکی از یک نوع غذای ساده وکم کم مخلوطی از چند نوع غذا، شروع با مقدار کم و افزوده شدن به تدریج، در نظر گرفتن فاصله زمانی بین ۵ تا ۷ روز برای اضافه کردن مواد غذایی مختلف، دادن غذای غلیظ‌تر از شیر در اولیــن وعده غذایی کمکی به کودک و سپس دادن تدریجی غذاهای نیمه جامد و جامد، دادن غذاها با قاشق و مایعات با لیوان به شیرخوار، دادن غذاهای نیمه جامد و جامد به شیرخوار در وضعیت نشسته، تهیه غذای شیرخوار به مقدار کم و برای یک وعده، گذاشتن باقی ماندن غذا برای مدت زمان ۲۴ ساعت در یخچال و بیشتر از آن در فریزر، داغ کردن غذای نگه داری شده فقط به میزان مصرف یک وعده و دادن آن به کودک پس از خنک شدن، عدم اضافه شدن نمک به غذای کودک تا یک سالگی و ریختن به میزان کم نمک یددار تصفیه شده به غذای شیرخوار پس از این زمان، شستن کامل سبزی‌ها قبل از مصرف و اضافه کردن به غذا پس از خرد کردن به غذا، مصرف مقدار کمی گوشت (هرنوع گوشت مانند گوسفند، گوساله، مرغ و ماهی) در سوپ کودک به جهت بالا رفتن ارزش غذایی، استفاده از مقداری کره یا روغن به هنگام طبخ بعضی از غذاها و مقداری دیگر به هنگام دادن غذا به کودک (مصرف روغن مایع بهتر از روغن جامد است) و مصرف کمتر روغن یا کره در مورد کودکانی که روند رشدشان خیلی بیشتر از طبیعی است و بلعکس مصرف کمی بیشتر آن در غذای کودکان با تأخیر در رشد بوده است.

دکتر اباصلتی با ذکر این نکته که تغذیه کودکان ۱ تا ۵ سال باید متناسب با میزان رشدشان باشد، تأکید کرد: شیرخواران از یک سالگی به بعد، علاوه بر غذاهایی که خوردنشان را در سال اول زندگی یاد گرفته‌اند، باید از غذای سفره خانواده نیز استفاده کنند، این کودکان رشد سریع دارند و مقاومت کافی در مقابل بسیاری از بیماری‌ها را هم ندارند و دندان‌هایشان نیز کامل نشده است، پس بنابراین باید در غذا دادن به آن‌ها، دو شرط اساسی دادن غذاهای کم حجم، پرانرژی و زود هضم و نیز قرار دادن به دفعات زیاد در اختیار آنان رعایت شود.

وی بیان کرد: میزان رشد و فعالیت کودکان در سنین یک تا ۲ سالگی با کودکان ۳ ساله و بیشتر با هم فرق دارد و باید هنگام تغذیه آنان، این موضوع را نیز در نظر گرفت، در خصوص تغذیه کودک یک تا ۲ سال باید بگوییم که این کودک رشد سریع و فعالیت زیاد دارد و در نتیجه به غذای بیشتر نیاز دارد، اما از سوی دیگر حجم معده‌اش کم بوده و دندان‌هایش هم کامل نیست و لذا لازم است در تغذیه او به نکاتی همچون دادن ۵ تا ۶ بار غذا در شبانه‌روز در کنار شیر مادر، دادن برنج به صورت کته‌های مختلف مخلوط با انواع سبزی‌ها، حبوبات و گوشت‌ها به جهت جویدن راحت‌تر، تهیه سوپ و استفاده از سیب‌زمینی، هویج، کدو، فلفل سبز، انواع سبزی‌ها و برگه‌های هلو، زردآلو و آلو در زمان یبوست، پخت کامل و بهداشتی غذا و دادن آن به کودک پس از خنک شدن، نگهداری باقی مانده غذا در یخچال یا فریزر و برداشتن غذای کودک قبل از اضافه کردن فلفل، ادویه و یا چاشنی‌های تند به غذای سایر اعضای خانواده توجه شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی با تأکید بر اینکه باید به کودک آموزش دهید تا خودش غذا بخورد و در کنار آن اطمینان حاصل کنید که فقط آب خورش و آب گوشت را نخورد، گفت: به غذای کودک کمی روغن مایع یا کره اضافه کنید تا که مقوی‌تر شود و وقتـی هم که می‌خواهیـد گوشت، مرغ یا ماهی به کودک بدهید، آن را تکه تکه کرده و استخوان‌ها و تیغ‌های آن را جدا نمایید و مایعات را هم همیشه با قاشق یا فنجان به او بدهید.

انتهای پیام/

کد خبر: 1201519

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =