به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، تحصیلات یکی از شاخصهای توسعه یافتگی جوامع است. آمارها نشان میدهد که فقط ۱۴ درصد ایرانیان دانشگاه رفتهاند و این رقم با کشورهای تحصیل کرده جهان مانند کانادا و ژاپن که بیش از نیمی از افراد آنهای دانشگاه رفتهاند، فاصله زیادی دارد.
شاخص توسعهٔ انسانی (نام علمی: Human Development Index (HDI))، آماری مرکب از امید به زندگی، تحصیلات (میانگین سالهای تحصیل تکمیل شده و سالهای مورد انتظار تحصیل در هنگام ورود به سیستم آموزشی) و شاخصهای درآمد سرانه که برای رتبهبندی کشورها در چهار سطح توسعه انسانی استفاده میشود. زمانی که طول عمر بالاتر، سطح تحصیلات بالاتر و درآمد ناخالص ملی سرانه GNI (PPP) بالاتر باشد، یک کشور دارای سطح بالاتری از HDI است.
ایسکانیوز در گزارش تحصیلکردهترین کشورهای جهان کدامند؟ به معرفی کشورهای جهان بر اساس تحصیلات دانشگاهی افراد پرداخته است. در این گزارش آمده است که داشتن تحصیلات دانشگاهی برای هر فرد در سراسر جهان یک امتیاز تلقی میشود. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OCED) سطح تحصیلات هر کشور را درصد تحصیلکردههای رده سنی ۲۵ تا ۶۴ سال که مدرک دانشگاهی دارند، دانسته است.
کشورهای آفریقایی؛ کشورهایی با کمترین میزان تحصیلات عالی در جهان
بروندی بر اساس دادههای مربوط به سال ۲۰۱۶، کشوری در جهان بود که کمترین سهم از جمعیت آن دارای تحصیلات بالاتر از لیسانس یا بالاتر بود. در این کشور آفریقای شرقی، کمتر از یک درصد از جمعیت، مدرک لیسانس خود را به پایان رسانده بودند. در واقع، تعداد زیادی از کشورهای موجود در این فهرست در جنوب صحرای آفریقا قرار داشتند.
نمودار زیر ۱۰ کشور جهان با کمترین جمعیت دانشگاه رفته را نشان میدهد؛
براساس نمودار زیر، فقط ۹ دهم درصد از جمعیت کشور بوروندی مدرک دانشگاهی دارند. پس از آن مالی، موزامبیک، بورکینافاسو، ماداگاسکار و سنگال در جایگاه دوم تا ششم جهان قرار دارند. افغانستان هم با ۳.۱ درصد جمعیت تحصیلکرده دانشگاهی در رتبه هفتم جهان قرار داد.
از طرف دیگر، بیش از ۵۰ درصد مردم در برخی کشورهای جهان تحصیلات دانشگاهی دارند. ۹ کشوری که درصد افراد تحصیلکرده در آنها بالاست به ترتیب کانادا ۵۶.۲۷ درصد، ژاپن ۵۰.۵۰ درصد، کره جنوبی ۴۶.۸۶، انگلیس ۴۵.۹۶، آمریکا ۴۵.۶۷ درصد، فنلاند ۴۳.۶۰ درصد، نروژ ۴۳.۰۲ درصد و لوکزامبورگ ۴۲.۸۶ درصد است.
در کشور کانادا تعداد افرادی که پس از دوران متوسطه، موفق به دریافت تحصیلات دانشگاهی شدند از ۵۶ درصد در سال ۲۰۱۸ به حدود ۶۰ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است. آموزش اولیه در این کشور، اجباری و رایگان است، اما الزامی برای آموزش عالی وجود ندارد. سیاست مؤثر دولت برای افزایش تعداد افراد تحصیلکرده، ارائه کمکهای مالی و وام دانشجویی است که آنها را تشویق به ادامه تحصیل میکند. دانشگاههای تورنتو و دانشگاه مک گیل، در رتبهبندی دانشگاههای جهانی QS سال ۲۰۲۲، جایگاههای ۲۶ و ۲۷ را از آن خود کردهاند. همچنین نخستین کشور تحصیلکرده جهان، دارای مدارس حرفهای عالی است و دانشآموزان میتوانند پس از پایان دوران دبیرستان، مهارتهای مورد نیاز خود را در آنها بیاموزند.
از سال ۱۸۶۸، ژاپن از سیستم آموزشی سه سطحی ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی پیروی کرد. اکثر دانشآموزان این کشور تمایل دارند به دانشگاه بروند. بنابراین آنها زمان زیادی را صرف مطالعه برای پذیرفته شدن در امتحانات ورودی میکنند، زیرا تصمیمگیری برای قبولی دانش آموزان به میزان موفقیت آنها بستگی دارد. اغلب پسران ژاپنی، رشتههای علوم و مهندسی و دختران ژاپنی، رشتههای علوم انسانی و اجتماعی را برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند. دانشگاههای دولتی ژاپن، در مقایسه با دانشگاههای خصوصی آن، رتبه بالاتری دارند. دانشگاه توکیو در جایگاه بیستوسوم و دانشگاه کیوتو در جایگاه سیوسوم رتبهبندی دانشگاههای جهانی QS قرار دارند.
انتهای پیام/
نظر شما