به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از کهگیلویه و بویراحمد، پاییز کم کم نفسهای آخر را میکشد میخواهد تابلوی هزار رنگ چشمنواز خود را جمع کند و پتوی پنبه گون برف، زیبایی دیگری از خلقت خدا را بر دامان طبیعت نقش بزند. چله یا شب یلدا آخرین شب آذر، شب پیش از نخستین روز زمستان، بلندترین شب سال است. برای مردم کهگیلویه و بویراحمد نیز این شب و روز مبارک است و با مراسم خاصی آن را جشن میگیرند.
مردم استان کهگیلویه و بویراحمد همچون مردم سراسر کشور خود را برای شب یلدا آماده کرده و در این شب که به «شو چِلَه» در این استان معروف است آداب و رسومی دارند.
از جمله آداب و رسوم مردم استان کهگیلویه و بویراحمد در شب یلدا دیدار و سرکشی از بزرگان و ریش سفیدان فامیل و خانواده است. همچنین در این شب خاطره گویی و قصه گویی از سوی بزرگان از جمله پدربزرگان و مادربزرگان یکی از رسمهای جالب در این استان است و بزرگترهای خانواده نیز برای دیگر افراد شاهنامه میخوانند.
از دیگر آئینهایی که در شب یلدا همواره در کهگیلویه و بویراحمد رواج داشت، برگزاری مراسمهای پیش از از ازدواج همچون «کدخداکشونی»، «باشلق برون» و «لباس کنون» بود که اکنون این آئینها زخمخورده تغییر زندگی از ایلی، عشیرهای و سنتی به شهرنشینی و مدرنیته شده است.
یکی از رسمهای باستانی شب چله یا همان شب یلدا رسم بر این بوده که تازه دامادها در شب یلدا برای نوعروس خود طبق پیش کشی میبرند. هر رسمی که از گذشته به یادگار مانده، دلیل و فلسفهای دارد. اهدای هدیه در شب یلدا هم بی دلیل نیست. شاید یکی از دلیلهای چلهای بردن برای تازه عروس ها، دیدار و بهانه برای با هم بودن بیشتر دو خانواده و ابراز محبت به نوعروس باشد. در روزگاران قدیم نامزدها تنها در شبهای خاصی اجازه داشتند، یکدیگر را ببینند و یلدا یکی از آنها بود. بردن شب چلهای بهانه ای بود تا این دو همدیگر را بیشتر ببینند.
سفرهها اما رنگ و بویی به طراوت سخاوت داشت و خبری از زرق و برقهایی که تنها در فضاهای مجازی ثبت میشود، نبود، آجیلی بود و نان شیرینی که مادربزرگها پخته بودند.
گذر زمان و رخسار فصلها هرچند تلفیق با مدرنیته را بر گرده سنتها تحمیل کرده، اما همچنان در کهگیلویه و بویراحمد آئینهای یلدا استوار چون بلوطهای این سرزمین روایتگر تاریخ، تمدن و فرهنگی غنی است.
خبرنگار: سعیده صداقت نژاد
انتهای خبر/
نظر شما