به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، ۹ دی نمادی از روشنی و وفاداری مردمی بود که در گرگ و میشی غلیظ، راه را پیدا کرد. مفهومی که رهبر انقلاب بارها از آن با عنوان «بصیرت» یاد کردند که البته بعدا در کنایهای به طیف معترض به این واژه، در سخنانی گفتند:« گفتم بصیرت؛ بعضیها دردشان آمد». شاید همین بصیرت بود که بعدها در فراز و فرودهای حوادث گوناگون توانست به عنوان تنظیم کننده در ارتباط مردم و حاکمیت عمل کند.
مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاههای شهید بهشتی، امیرکبیر و آزاد اسلامی تهران مرکزی در گفتوگو با ایسکانیوز عوامل موثر بر تداوم بصیرت در جامعه ایرانی و بعضی علل که میتواند اثر سو بر آن داشته باشد را تشریح کردند که در ادامه مشروح آن را میخوانید؛
مرصاد لویمی، مسئول بسیج دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: حضور مردم در عرصههای سیاسی و اجتماعی، حاصل مجموعهای از عوامل عمیق و گاه پیچیده است. نخستین و شاید مهمترین عنصر، اعتماد است. مردم باید احساس کنند که حاکمیت، نمایندهی واقعی خواستههای آنان است و تصمیماتی که گرفته میشود در راستای تحقق عدالت، رفع مشکلات و گسترش رفاه اجتماعی است. عامل دوم، عدالت اجتماعی است. انقلاب اسلامی ایران بر پایهی شعارهای عدالتطلبانه شکل گرفت و ملت ایران به امید ایجاد جامعهای عادلانه، در برابر مشکلات فراوان ایستاد. اگر مردم در عمل، عدالت را در ابعاد مختلف زندگی خود، از اقتصاد و معیشت گرفته تا فرصتهای برابر برای پیشرفت، مشاهده کنند، دلگرمی و انگیزهی آنان برای حمایت از حاکمیت تقویت میشود. عامل سوم، امید به آینده است. اما اگر امید به پیشرفت در میان مردم کمرنگ شود و احساس کنند که مشکلاتشان نادیده گرفته میشود، این شور و انگیزه جای خود را به یأس و دلسردی خواهد داد.
وی ادامه داد: دلسردیای که گاهی در جامعه دیده میشود، ریشه در مشکلات واقعی مردم دارد؛ فشارهای اقتصادی، فساد در برخی بخشها، یا عدم تحقق وعدهها. اما از سوی دیگر، نباید نقش تبلیغات منفی و جنگ روانی دشمن را نیز نادیده گرفت. قدرتهای خارجی و رسانههای معاند همواره در تلاشاند تا مردم را از حاکمیت و انقلاب جدا کنند و این جدایی را به ابزار فشار علیه کشور تبدیل کنند. دلسردی مردم، اگرچه گاهی واقعی است، اما لزوماً به معنای انصراف آنان از آرمانهای انقلاب نیست. بلکه میتواند نشاندهندهی نیاز به اصلاحات در سیاستگذاریها و عملکردها باشد.
لویمی عنوان کرد: حاکمیت در نظام جمهوری اسلامی، وظیفهای فراتر از مدیریت روزمرهی کشور بر عهده دارد. این حاکمیت باید نماد عدالت، شفافیت و تلاش برای پیشرفت باشد. مهمترین وظایف حاکمیت در این مسیر عبارتاند از: پاسخگویی شفاف، رفع مشکلات اقتصادی، تقویت عدالت اجتماعی و توجه به جوانان
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی در مورد نقش دانشجویان و تشکلهای دانشجویی در تداوم مسیر انقلاب اشاره کرد: دانشجویان، بهعنوان قشر آگاه و منتقد جامعه، همواره نقشی محوری در جریانهای انقلابی داشتهاند. اما این نقش، تنها زمانی اثربخش است که از سطح فعالیتهای شعاری و نمایشی فراتر رود و به عمق مشکلات جامعه نزدیک شود.تشکلهای دانشجویی باید از فرمالیته و کلیشههای خستهکننده فاصله بگیرند و به میدان واقعی اثرگذاری وارد شوند.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که گاهی در میان تشکلهای دانشجویی دیده میشود، پرداختن به فعالیتهایی است که صرفاً ظاهری جذاب دارند اما تأثیر واقعی بر جامعه نمیگذارند. هدفگذاری دقیق، برنامهریزی عمیق و برنامهریزی عمیق برای اجتناب از این وضعیت موثر است.
امیرمحمد نیکبخت مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز اظهار کرد: مسئله اول این است که هر انسانی برای چیزی دلسوزی میکند و تعصب نشان میدهد که آن را متعلق به خود میداند و مردم هم کشور و نظام اسلامی را از و برای خودشان میدانند. مسئله دوم اینکه از تاثیر و اهمیت این نقشآفرینی مطلع هستند و نتیجه آن را در بسیاری از حوادث سالهای گوناگون مشاهده کردند ، نهم دی ماه سال ۸۸ هم بارزترین اثر این حضور به موقع و قاب ماندگار و ارزشمندی است که افتخار ملی و حقارت دشمن را به نمایش گذاشته است. مسئله سوم شاخت مردم نسبت به نقشه دشمن است ، سالهاست دشمن تلاش میکند با جنگ روانی و رسانهای حضور مردم را در صحنه کمرنگ کند.مسئله چهارم نفوذ اندیشههای الهی در اذهان جامعه و در حرکتهای عمومی مردم است. زمانی انگیزه و اراده مردم الهی باشد به راحتی نیز از دست نمیرود و یا سست نمیشود همچنین عبرت گرفتن از حوادث گذشته از جمله علل مهم است .
وی به اشاره به عوامل اثرگذار در دلسردی جامعه تصریح کرد: از تاثیر رسانهها گرفته تا رفتار دستگاهها ، تاثیرپذیری مردم ، ضعف نظارتی ، مسئله تحریم و تورم و عوامل متعدد دیگر ، همه موثرند. اما امروز جامعه نشان میدهد با وجود تمام چالش ها، سعی و هزینه قدرتهای استعماری برای ایجاد دلسردی مردم، به نتیجه مورد انتظار آنها نرسیده و در نهایت با برملا شدن متعدد نقشهها و فریبکاریهای این جریانها همبستگی و انگیزه مردم برای حضور در صحنهها بیش از پیش افزایش یافته است.
نیکبخت ادامه داد: در رابطه با این قضیه از طرف حکومت به خصوص از سمت مجلس و دولت انتظار میرود که امنیت روانی مردم و آرامش اذهان جامعه را حفظ کنند. در نگاه کلان لازم است حاکمیت مانند گذشته نقش مردم را جدی بگیرد و ظرفیت مشارکت حقیقی مردم در نظام مسائل کشور را بنا بر تاکید مقام معظم رهبری تا جای ممکن افزایش دهد.
وی درباره بعضی کم و کاست های در فعالیت تشکلهای دانشجویی بیان کرد: علت اصلی بیجهتی اکثر برنامهها نبود یک قوه تفکر در پشت صحنه عمل تشکلهاست، رهبری طی سالها بارها بر لازمه وجود یک هیئت اندیشه ورز در مجموعههای فرهنگی تاکید کردند اما این سخنان بیشتر تبدیل به پوستر روی دیوار اتاق مجموعهها شده است تا آنکه به آن عمل شود. وقتی در مرحله اول هر طرحی تفکر جدی قرار بگیرد در صحنه اجرا نیز تفاوت آن کار با یک کار نمایشی کاملاً مشخص میشود. برای یک تفکر سازنده هم اولین شاخص مورد نیاز وجود شناخت است، هر تحرکی باید برآمده از شناخت دقیق نسبت به زمان حاضر و درک فرصتها و تهدیدها باشد تا نتیجه لازم رقم بخورد.شاخص دوم داشتن جهتگیری مشخص نسبت به مسائل است ، چرا که وقتی تکلیف ما نسبت به صحنهای که با آن مواجه هستیم مشخص باشد از آسیبها و انحرافاتی که ممکن است بر نتیجه اثر منفی بگذارد در امان خواهیم ماند. با این سیر میتوان گفت نگاه انقلابی در حرکتهای ما جلوه بیشتری خواهد داشت.
عرفان انصاری دبیر سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر تشریح کرد: نمیتوان از مسئله انفعال اجتماعی و سیاستزدایی مردم از حاکمیت به عنوان یکی از واقعیتهای جامعه امروز چشمپوشی کرد. مسئلهای که جلوههای آن در انتخابات و دانشگاه به عنوان نمایش کوچکی از جامعه میتواند دید. اما مسئله مهم آسبشناسی این اتفاق است.
وی گفت: امنیتیسازی، سیاستزدایی و بسته شدن فضای دانشگاه توسط همین نگاههایی که منجر به سیاستزدایی از جامعه شده است، دانشگاه را هم امروز با انفعال مواجه کرده است. قطعا برای تمام تشکلهای دانشجویی حضور دیدگاهها و نگاههای مختلف در دانشگاه موجب رشد هرچه بیشتر خواهد شد و اتفاقا دانشگاه پویا و فعال در چنین شرایطی رقم میخورد. اما در این بین باید به مسئله رادیکالیسم به عنوان یکی از همین عوامل اشاره کرد. زمانیکه تشکلهای دانشجویی در دانشگاه در مواجه با وقایع ۱۴۰۱ به دور از فضای نخبگانی برخی رویکرد رادیکالیسم را در پیش گرفتند، خود در اینکه فضای دانشگاه و دانشجویان را با انفعال مواجه کند تاثیر بسیار زیادی دارد، به همین دلیل حضور نگاهها و دیدگاههای مختلف سیاسی در دانشگاه، به دور از فضاهای رادیکال میتواند در احیای دانشگاه بسیار مهم باشد.
انصاری اشاره کرد: وقتی فهم غلط از گزاره کار فرهنگی یا تبدیل شدن رسانه از یک ابزار به عنوان یک هدف، جای کار سیاسی و هدفمند توسط تشکلها را گرفت، و اقدامات در فضای دانشگاه را به کارهای کور و بیهدف که امکان خلق افقی برای آیندهی دانشجویان نداشت، تبدیل کرد. در این بین روی آوردن به برخی کارهای علمی بیهدف و تخصصی بدون اینکه نسبتی با مسائل کشور داشته باشند و حتی امتداد سیاسی در راستای پیشرفت کشور پیدا کنند، گرداب دیگری برای این ضعف اساسی بود. عامل دیگر تبدیل کار فرهنگی و علمی به کار دفتری و لیستی توسط فعالان دانشگاهی از تشکلها تا مدیریتهای فرهنگی دانشگاهها بود. تشکلهای دانشجویی وقتی از کار منبسط و تخاطب گسترده با فضای دانشگاه، مسیر انقباض و متمرکز شدن امر فرهنگی را در پیش گرفتند، دایره و گستره اثرگذاری را محدود کردند و همین مسئله باعث شد که امروز با ضعف جدی مواجه شویم.
در پایان یادآور شد: توجه به ارتباطات هدفمند با هستهها و گروههای فعال سایر کشورها علیالخصوص کشورهای منطقه امروز اقدامی اساسی است و نباید از آن غفلت کرد. سرریز مردمی مقاومت مسئله بسیار مهمی است که حتی اگر عدهای ارادهای برای عادی سازی دارند باید این جریان عمومی اجازه آن را ندهد.
انتهای پیام/
خبرنگار: هلیا خراسانی
نظر شما