نقدی بر کتاب شعر بدون داستان «قهرمان»

کیانوش رضایی*

گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز، تاثیر قصه گویی بر زندگی و آینده کودک یک امر ثابت شده است و همه ما در کودکی علاقمند به شنیدن داستان و قصه هایی بودیم که توسط پدر و مادر و پدربزرگ و مادربزرگ برای ما بازگو میشد و همچنان با تعدادی از آنها را در ذهن داریم و با خیال پردازی و تصویرسازی با آن داستان ها بزرگ شدیم.

یک قصه گوی خوب به شنونده امکان تخیل پردازی داده و حس داستان پردازی او را تحریک خواهد کرد و بلعکس عدم توانایی در داستان پردازی ممکن است بسیار ناراحت کننده باشد. داستان‌گویی علاوه بر سرگرم کردن کودک فواید بی شماری در رفتار و آینده او خواهد داشت و اینکه شما برای فرزند خود یک کتاب داستان و یا یک کتاب شعر با محوریت یک داستان را بخوانید تاثیر ماندگاری در رشد شخصیت او خواهد داشت و صداقت، حقیقت، قدردانی و بسیاری از ویژگی های مثبت با استفاده از داستان پردازی در کودکان تثبیت خواهد شد.

با استفاده از داستان پردازی می ‎توان کودکان را با ریشه و فرهنگ آبا و اجدادی خود و سایر فرهنگ‌ها آشنا کرد و آن ها را به درک مناسبی در این زمینه رساند به طوری که کودک به واسطه آشنایی با فرهنگ خانوادگی و آداب اجتماعی راحت‌تر می تواند با اطرافیانش ارتباط بگیرد.

استفاده از عناصر خیالی و تخیلی در داستان‌ها باعث تقویت قوه تخیل و تفکر کودک خواهد شد. قصه گویی باعث می شود زمانی که کودک در حال گوش دادن به داستان است در ذهن خود شخصیت های قصه، طرح کلی و مکان های داستان را تجسم کند و این باعث می‌شود که قدرت تصویرسازی و خلاقیت او ارتقاء پیدا کرده و در تجسم و فکر کردن به اتفاقات دچار محدودیت نشود.

در این بین کتاب های داستان و قصه های ایرانی و خارجی و همچنین کتاب هایی که داستان را از طریق شعر به کودکان منتقل میکند کم نیستند و صنعت کتاب کودک در سال های اخیر پیشرفت قابل توجهی داشته و بسیاری از ناشران کشورمان توجه به داستان های اصیل ایرانی و پرداختن به قهرمانان کشورمان و همچنین آموزه های دینی در قالب شعر و داستان را در دستور کار خود قرار داده و کتاب های مختلف برای رده سنی کودک و نوجوان تولید کرده‌اند که وجود کتاب‌های بسیار در این حوزه، قابلیت بررسی کیفی همه این آثار را برای رسانه‌ها غیرممکن کرده است.

برخی از این آثار تولیدی علاوه بر فرم، دارای محتوای بسیار غنی همراه با داستانی محوری بوده تا کودکان به راحتی بتوانند علاوه بر سرگرمی با تمرکز بر خیال پردازی نسبت به یادگیری محتوای کتاب مسیر راحت تری را طی کنند و برخی کتاب ها نیز فقط نسبت به فرم خوب اهتمام کرده اما محتوای غنی‌ای ارائه نمی کنند.

یکی از این کتاب ها که با وجود پرداختن به سوژه خوب (شعری در خصوص حاج قاسم سلیمانی) و تصویرگری های مناسب اما نتوانسته به خوبی به شخصیت حاج قاسم سلیمانی بپردازد کتاب شعر «قهرمان» است که اشعار آن توسط سهیلا ابراهیم زاده سروده شده و این کتاب توسط انتشارات کتاب جمکران راهی بازار نشر گردیده است.

همانطور که پیشتر گفته شد یک کتاب داستان و یا یک کتاب شعر با محوریت داستان می‌تواند تاثیر ماندگاری در رشد شخصیت کودک داشته باشد اما در کتاب «قهرمان» صرفا به یک کلی گویی از شخصیت حاج قاسم سلیمانی اشاره شده و این کتاب هیچگونه قصه و داستانی که بتواند کودک را به خود جذب کرده و برای کودک تصویری خیالی بسازد ندارد و از این منظر دارای ضعف است.

در قسمتی از شعرهای این کتاب چنین آمده است:

دنبال نور می‌گشت

پس عاشق خدا شد

هرکس که بندگی کرد

از تیرگی جدا شد

شمشیر محکمی بود

در جنگ با ستمگر

بعد از امام راحل

شد ذوالفقار رهبر

همانطور که در شعر بالا که بخشی از شعرهای کتاب «قهرمان» است هیچگونه محوریت داستانی وجود ندارد و این کتاب شعر صرفا به یک کلی گویی و بسنده کرده است و کودک نمی تواند از راه خیال پردازی با این دست از اشعار ارتباط برقرار کند.

با توجه به پیشرفت حوزه داستان کودک و نوجوان و همچنین سهم قابل توجهی از بازار نشر انتظار می رود تا ناشران معتبری همچون کتاب جمکران نسبت به محتوای آثار تولیدی خود با حساسیت بیشتری ورود کرده تا هم تاثیرگذاری بر روی شخصیت کودک لحاظ شود و هم سوژه کتاب برای کودکان ملموس تر باشد.

کیانوش رضایی- خبرنگار و فعال رسانه*

انتهای پیام/

کد خبر: 1254605

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =