محمدصادق افراسیابی معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز با بیان اینکه من در حوزه ساترا و عملکردش میتوانم واقعیتی که وجود دارد را تبیین کنم گفت: فرض کنید ممکن است یک پلتفرم با یک کارگردان یا تهیه کننده کار بکند و با دیگری کار نکند ما در این مورد هم ورود نمیکنیم بلکه آن طرح و برنامهای که به ما ارائه میشود ما صرفاً مجوزش را میدهیم.
وی با اشاره به اینکه یک نکته دیگر هم گاها اشتباه مطرح میشود این است که فرض بکنید ساترا در جایی نسبت به یک برنامهای نقدی داشته و جلوی آن برنامه گرفته نشده است که گفته میشود این ایرادی از ساختار ساترا است ادامه داد: اخیراً سخنگوی قوه قضاییه در یک نشست خبری توضیح داد آن چیزی که باعث مسئله میشود تفاوت بین آیین نامه محتوایی ساترا و قانون محتوای مجرمانه رایانهای است؛ مثلا نمایش سیگار یا تصاویر خشونت که مردم معترض میشوند اینها طبق آیین نامه محتوایی ساترا نباید نمایش داده شود اما طبق قانون جرایم رایانهای دعوت به خشونت و دعوت به اعتیاد جرم است نه نمایش سیگار و نمایش اعتیاد که البته در آیینهای محتوایی ساترا این موضوع لحاظ شده است که اگر نمایش سیگار در شرایطی شکل بگیرد که مثلا باعث حس منفی به اعتیاد و سیگار بشود اشکال ندارد. اما در قانون بازهم فرق میکند یعنی ممکن است شخصیت محبوب یک سریال سیگار استفاده کند اما از نظر قانون، این نمایش باشد نه دعوت به سیگار و اعتیاد.
افراسیابی خاطرنشان کرد: باید توجه بکنیم این چیزی که به عنوان خلاء قانونی مطرح میشود خلا قانونی مربوط به ساختار ساترا نیست؛ مسئله این است باید آن چیزی که به عنوان تنظیمگر اعلام میشود که مثلا فلان سکانس ایراد دارد تطبیق آن با قانون جرایم رایانهای محل بحث قرار گیرد. الان در کمیسیون فرهنگی مجلس روی این موضوع دارد بررسی میشود. ما تابع قانون هستیم و اگر گفته شود آن چیزی که ساترا اعتقاد به تخلف دارد و در واقع تخلف نباشد اینجا ما باید آیین نامه خودمان را اصلاح کنیم. اگر در جایی قانونگذار چه شورای عالی انقلاب فرهنگی و چه مجلس شورای اسلامی به این نتیجه رسید که مثلاً نمایش اعتیاد و سیگار و دخانیات به همین شکل موجود ایرادی ندارد ما باید تابع قانون باشیم لذا تلاش میکنیم با درک و تعاملی که با قوه قضاییه داریم یک مسیر مشترک و هماهنگ پیش برویم.
وی با اشاره به اینکه ما به یک حکمرانی واحد نیاز داریم افزود: در کشور و بین مخاطبان یک سلیقه نداریم؛ مثلاً ممکن است عدهای در مورد صحنهای از برنامه جوکر اعتراض و گلایه داشته باشند و یک عده دیگری نسبت به همان صحنه اعتراض و گلایه که ندارند هیچ، خوششان هم بیاید. ما در اینجا باید به یک نگاه قانونمند برسیم که واقعاً آن چیزی که عرف اکثریت جامعه آن را خلاف فرهنگ اسلامی ایرانی میداند و آن را خلاف فضای عرف مرسوم جامعه میداند باید جلوگیری بشود لذا قوانینی هم که امروز به تصویب میرسد ممکن است در آینده نیاز باشد به روزرسانی شود زیرا شرایط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در حال تغییر است.
معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا اظهار کرد: فضای تنظیم گری واقعا یک فضای پیچیده است. برخی از رسانهها میگویند چرا فلان محتوای خشن پخش شد؟ بالاخره ما یک ژانر وحشت داریم و نمیتوانیم بگوییم کسانی که این ژانر را میخواهند از فردا محروم شوند. ساترا در تنظیمگریاش دقت میکند چه ژانرهایی وجود دارد اما در عین حال وقتی به یک سریالی مجوز میدهد که ممکن است حدی از خشونت را داشته باشد که البته طبق قانون هم ایراد ندارد و مجاز است، باید این را دقت کنیم که حتماً رده بندی سنی رعایت شود.
وی با ذکر این سوال که آیا خانوادهها با موضوع ردهبندی سنی آشنا هستند یا خیر؟ ادامه داد: در اینجا خلا فرهنگ سازی داریم یعنی ما یکی از مسائلی که در شبکه نمایش خانگی داریم این است که یک خانواده با بچهاش، محصولی که مثبت ۱۸ است را میبیند بعد گلایه می کنند که چرا به این محصول مجوز دادین. گاهی یک سکانس رده بند سنی میخورد و گاهی یک محصول رده بندی سنی میخورد؛ مثلا محصولی مانند «گردن زنی» تماما مثبت 18 است و اینکه ما با خانواده بریم ببینیم و بعد بگیم چرا فلان محصول تولید شد این درست نیست. بالاخره این محصول ژانر مورد علاقه یک عدهای است و همچنین مورد علاقه یک عدهای نیست که میتوانند آن را نبینند.
افراسیابی تصریح کرد: ما در این سالها سعی کردیم طبق قانون رفتار کنیم و اگر نقدی هم به ما در برنامههای نمایش خانگی شده جلوگیری نکردیم و در اصل آنجایی ما جلوگیری کردیم که به صورت محرز مخالف قانون اتفاقی افتاده است و در جلوگیری هم موفق بودیم. در همین چند ماه اخیر تعداد متفاوت و متنوعی از فیلمها و سریالهایی که تبلیغ اندیشه و نوع نگاه صهیونیستی و تبلیغ رژیم صهیونیستی بوده، ساترا جلویش را گرفته است حتی اگر این سریالها و فیلمهای سینمایی خارجی دوبله و منتشر شده باشد زیرا در مورد سریال و برنامههای خارجی یک مقدار نوع نظارت ما ترکیبی از پیشینی و پسینی است یعنی سعی میکنیم که به سمت پیشینی برویم اما هنوز ۱۰۰ پیشینی نیست.
وی با بیان اینکه محصولاتی که در حوزه کودک و نوجوان نیست فعلا کاملا پسینی است و ما تمرکز کردیم که محصولات حوزه کودک و نوجوان حتی سریالها و برنامههای دوبله را به سمت نظارت پیشینی ببریم افزود: در این خصوص مرحله به مرحله و گام به گام داریم حرکت میکنیم و فعلاً هدف گذاری ما نظارت پیشینی بر در مورد سریالها و برنامه خارجی حوزه کودک و نوجوان است. قانونی داریم تحت عنوان «قانون مقابله با اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی» و چون قانون داریم، ساترا هم به راحتی جلوگیری میکند اما در حوزههایی که قانون هست اما آن قانون در یک جایی که تعاریفی مثلاً از محتوای مستهجن میشود بین آیین نامه محتوایی ساترا با قانون جرایم رایانه ای متفاوت است و در اینجا آن بازدارندگی ممکن اتفاق نمیافتد و این موضوع ناشی از این نیست که مشکل از ساختار ساترا باشد و مساله اینجا خلاء قانونی در حوزه محتوایی است.
افراسیابی در پاسخ به میزان ممیزیهایی که برای برنامه «جوکر» اعمال شده بیان کرد: من چون معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا هستم خیلی اوقات جزئیات را در جریان نیستم و اینکه مثلا کلیت جوکر ایراداتی داشته و بعد از گذشت زمان اصلاح شده در جریانم اما جزئیاتی که مربوط به این حوزه است ما یک معاونتی داریم به نام معاونت پایش و نظارت و بهتر است واژه ممیزی را به کار نگیریم چون ما سانسورچی نیستیم و در اصل تنظیمگر هستیم و به دنبال اصلاحیم نه به دنبال سانسور.
وی خاطرنشان کرد: سریالهای نمایش خانگی در خیلی از اوقات با اصلاح یک ناحیه میتوانند به محصولات خیلی خوب تبدیل شوند، محصولاتی که برای خانواده ها هم جذاب باشد، هم آموزنده و هم بسیار مفید باشد. ابتدا هر محصولی توسط ممیزان سازمان صدا و سیما دیده می شود ایرادات و اصلاحاتی که باید انجام شود را اعلام میکنند و این کار در شورای صدور مجوز ساترا نهایی میشود یعنی اصلاحیههایی که مدنظر قرار گرفته غیر از ممیزان سازمان صدا و سیما هر برنامه و هر سریال را حداقل دو نفر از اعضای شورای مجوز ساترا کامل میبینند بعد آنجا در جلسه مباحثی که ممیزان گفتند و آن دو نفری که سریال یا برنامه را کامل دیدند به بحث گذاشته میشود و خیلی از ایراداتی که ممیزان گرفتند ممکن است وارد دانسته نشود.
معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا تصریح کرد: ساترا نشان داده انتقادپذیر است یعنی رفتار ما نشان داده که انتقاد پذیر هستیم و دوستان ما در ساترا سعه صدر زیادی دارند و در همین مدت اخیر در خیلی از مطبوعات و رسانهها، تندترین انتقادات در مورد ساترا مطرح شده؛ شما یک رسانه را پیدا کنید که ما از آن شکایت کرده باشیم. در خیلی از سازمانها و نهادهای دیگر در خیلی اوقات کافی است یک نقدی نسبت به یک نهاد در یک رسانه منتشر شود، چه نوع برخوردی میکنند؟ ولی ساترا در مقام عمل نشان داده که سعه صدر بسیاری دارد و در هیچ سازمانی همچین نگاهی را ندیدم.
وی با اشاره به اینکه حتی در شبکههای رادیو و تلویزیونی مانند برنامه نقد جام جم که یک برنامه تلویزیونی است و از ماهم دعوت نکردند اظهار کرد: دو نفر منتقد همزمان در شبکه نقد جام جم دعوت میشوند که هر دو منتقدند و اساساً نماینده ساترا دعوت نمیشود که پاسخی بدهد یعنی در خود تلویزیون هم ما نقد میشویم یا مثلاً در شبکه افق یک برنامه بنده شرکت کرده بودم که مجری اجازه صحبت کردن به من نمیداد.
افراسیابی در خصوص سریال حشاشین گفت: سریالی که هنوز مردم نمیدانند که چرا حذف شد که خب ما اول باید تبیین میکردیم که این سریال چه مسئلهای داشت و معتقدم یک گروهی که گاهاً تعصب دارند و در حقیقت میخواهند به یک هدفی برسند. ما در جامعهای زندگی میکنیم که باید به افکار عمومی پاسخ بدهیم و ساترا خودش را پاسخگو میداند و ما دنبال یک فضایی هستیم که واقعاً جامعه به اقناع برسد و اگر یک موضوعی مساله و ایراد دارد پخش نشود و سوال هم در افکار عمومی ایجاد نشود اما اگر پخش شد و سوال ایجاد شد ما باید پاسخ روشن و شفاف به جامعه بدهیم.
مصاحبه: حسن دانش
انتهای پیام/
نظر شما