دولت دلار ذخیره نکرده است/ امکان دارد پروتکل الحاقی را متوقف کنیم

سخنگوی دولت گفت: گر تعهدات طرف‌های برجام اجرا نشود، ناچاریم طبق قانون پروتکل الحاقی را در اسفند ماه متوقف و میزان بازرسی‌های آژانس را محدود کنیم.

به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشجویی(ایسکانیوز)؛ علی ربیعی سخنگوی دولت پیش از ظهر امروز(سه شنبه) در نشست خبری با  اصحاب رسانه اظهار داشت: عصر دیروز جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا برگزار شد. در ابتدای جلسه پیرامون لایحه بودجه تقدیمی از سوی دولت و مباحثات اولیه کمیسیون تلفیق پیرامون لایحه و برخی تغییرات مطرح شده بحث و بررسی صورت گرفت.

ربیعی افزود: با توجه به ضرورت نزدیک شدن دیدگاه‌ها و اجتناب از اختلافات احتمالی، اعضای  جلسه متفق بودند که راه حل، هماهنگی و مفاهمه است، لذا تصمیم گرفته شد جلسات مشترکی بین اعضای اقتصادی دولت و تعدادی از نمایندگان کمیسیون تلفیق در خصوص منابع و سپس مصارف تشکیل شود. طرفین استدلال‌های یکدیگر را شنیده تا زمینه نزدیکی دیدگاه‌ها فراهم شود.

وی تاکید کرد: در ادامه یکی از محورهای ابلاغی مقام معظم رهبری در جلسه ستاد مبنی بر توجه به جهش تولید، در خصوص حمایت از تولید و پیشگیری از توقف واحدهای صنعتی مصوب شد.

سخنگوی دولت گفت: با توجه به شرایط موجود اقتصادی تا پایان سال ۱۴۰۰، به منظور جلوگیری از بروز اختلال در روند تولید و اشتغال، و با هدف امکانپذیر کردن وصول مطالبات مالیاتی از بنگاه‌های تولیدی غیردولتی، مدت زمان تقسیط مندرج در ماده (۱۶۷) قانون مالیات‌های مستقیم، صرفا برای بنگاه‌هایی که برنامه احیای تولید و ساماندهی مالی آنها به تایید ستاد ملی تسهیل و رفع موانع تولید رسیده است، به حداکثر ۶۰ ماه افزایش می‌یابد.

ربیعی گفت: به ستاد ملی تسهیل و رفع موانع تولید اجازه داده می شود تا به منظور جلوگیری از تعطیلی بنگاه‌های تولیدی که طرح احیای تولید و ساماندهی مالی آنها به تایید آن ستاد رسیده است، نسبت به تعویق یکساله و فقط برای یک بار اجرائیه هایی که به درخواست سازمان‌های امور مالیاتی کشور، تامین اجتماعی، شرکت های آب، برق، گاز، شبکه بانکی و شهرداری ها علیه بنگاههای مذکور صادر شده است و در صورت تعیین تکلیف، استمهال و تقسیط بدهی ها توسط ستاد مذکور اقدام کند.

وی افزود: دستگاه‌های مزبور و بانک‌ها می‌توانند در صورت تصویب ستاد ملی تسهیل و رفع موانع تولید نسبت به تعویق اجراییه های مربوط اقدام کنند.

سخنگوی دولت گفت: اعتبار زمانی مصوبه جلسه چهل و چهارم مورخ ۱۴ دی ماه ۹۸ شورای عالی هماهنگی اقتصادی در خصوص چک های تضمینی به مدت شش ماه از تاریخ ابلاغ این مصوبه تمدید می‌شود. تبصره آن این است که چنانچه لایحه مورد رسیدگی در مجلس شورای اسلامی در همین خصوص، طی شش ماهه مذکور مصوب و ابلاغ گردد، قانون جدید ملاک عمل خواهد بود.

ربیعی گفت: هچنین هیات وزیران با توجه به فعالیت شبانه روزی کارکنان آزمایشگاه‌های تشخیص طب در بیمارستان ها و مراکز درمانی شبانه روزی دولتی و غیردولتی که به منظور جلوگیری از تضییع حقوق آنها، آیین نامه اجرایی قانون ارتقاء بهروری کارکنان بالینی نظام سلامت اصلاح و شاغلان آزمایشگاه‌های تشخیص طبی به زمره شاغلان بالینی اضافه کرد.

وی ادامه داد: تقلیل ساعت کاری از جمله مواردی که به موجب قانون ارتقاء بهره روی کارکنان بالینی نظام سلامت شامل این افراد می‌شود. اصلاح آیین نامه حمایت از شرکت های نوپا از دیگر مصوبات جلسه هیات دولت بود که به موجب این اصلاحیه وزارت ارتباطات و فناورری اطلاعات موظف است از طریق سازمان‌ها و شرکت های تابعه خود، در صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین که با ماموریت توسعه شرکت های مورد حمایت و با سرمایه حداقل یک هزار میلیارد ریال از محل اعتبارات مصوب مربوط بودجه سالانه با مشارکت بخش غیردولتی تشکیل می شود مشارکت کند.

سخنگوی دولت تاکید کرد: اتفاق مهم دیگری که در روزهای گذشته رخ داد، حمله به ساختمان کنگره آمریکا بود. این البته با همه ابعاد عظیمش یک مسئله داخلی آمریکاست که ما علاقه ای به ورود به آن نداریم اما آنچه برای ما مهم است، هشدارهایی است که ما از تقریباً ابتدای دولت ترامپ درباره پیامدهای قانون شکنی و یکجانبه‌گرایی رژیم ترامپ می‌دادیم و بارها تکرار کردیم که سیاست قلدری محدود به ملت ایران نخواهد ماند.

ربیعی تاکید کرد: هزینه سکوت و گاهی همراهی منتقدان ترامپ در داخل آمریکا با سیاست‌های ضد ایرانی او، سرانجام گریبان آمریکایی‌ها را در کشورشان نیز گرفت.

وی افزود: در چهارسال گذشته، این شر بزرگ، فشارهای زیادی بر ملت ایران وارد کرده و  زندگی عادی  مردم را تحت تاثیر قرار داد و تعادل معیشتی را در جامعه به هم زد. ترامپ، سخن از فروپاشی جامعه ایران می‌گفت و با صدای بلند اظهار می‌داشت که آنچنان عرصه را بر زندگی ایرانیان تنگ خواهد کرد که جامعه را به شورش وادارد و از سقوط سه ماهه و یک ساله ایران سخن می‌گفت.

سخنگوی دولت گفت: متاسفانه در چهار سال گذشته عده ای هم در داخل کشور خودمان هم نخواستند و هنوز هم نمی خواهند در مورد این شرارت بی سابقه و نقش مخرب آن به درستی حرف بزنند و ناخودآگاه ظلم ترامپ بر مردم ایران را نادیده انگاری می‌کردند تا جایی که با درصدبندی‌های عجیب و غریب، عامدانه سهم کمی برای این یاغی‌گری بین المللی اختصاص می دهند.

ربیعی گفت: این در حالی است که دولت برای ایجاد شرایط مقاومت، دور کردن شر جنگ‌طلبی ترامپ و نیز حفظ معیشت و سلامت مردم، مسیر سخت و دشواری را پیمود به نحوی که در دوران کرونا حتی برای خرید واکسن و دارو با مشکلات زیادی از سوی دولت و خزانه‌داری آمریکا مواجه بودیم.

وی افزود: شکست واقعی سیاست قلدری، نه در انتخابات آمریکا بلکه آن روزی اتفاق افتاد که رژیم ترامپ به طور بی‌سابقه‌ای در شرارت هایش علیه ایران، در سازمان ملل تنها ماند و سه بار شکست فضاحت بار را تجربه کرد و در دادگاههای بین‌المللی نیز به طور ناباورانه‌ای در برابر دولت ایران محکوم شد.

سخنگوی دولت گفت: اما در این ۴ سال، این مدیریت اقتصادی و سیاسی دولت بود که باعث شکست تحریم های ظالمانه ترامپ علیه مردم ایران شد.

ربیعی اظهارکرد: مردم رنج کشیده و صبور ایران این تحریم های ظالمانه ترامپ و شرارت‌هایی که علیه ایران انجام داد را هرگز فراموش نخواهند کرد و امیدواریم نتیجه مقاومت مردم در به عقب رانده شدن تحریم‌های ظالمانه به زودی محقق شود.

وی در ادامه با اشاره به مساله کرونا، گفت: متاسفانه بالاخره ردپای کرونای انگلیسی در ایران دیده شد و به مردم توصیه می‌کنیم تبدیل وضعیت برخی شهرها به زرد نباید برای ما فریبندگی ایجاد کند و نباید دچار نوعی خوش خیالی یا آسودگی خیال شویم زیرا با توجه به تنوع منطقه‌ای، زیستی و قومی در ایران که زمینه جهش مختلفی را دارد غفلت از رعایت پروتکل ها موجب افزایش و خسارات زیادی به دنبال خواهد داشت.

سخنگوی دولت گفت: تولید واکسن داخلی در ۳ مسیر و همچنین تولید مشترک در حال پیشرفت است و هر هفته گزارش آن به ستاد ملی ارائه می‌شود.

ربیعی گفت: بنابر استراتژی اطمینان سازی به جامعه با ایجاد شفافیت در واگذاری و تزریق،  سامانه هوشمند برای توزیع واکسن طراحی شده که وضعیت تمام افراد آسیب پذیر و اولویت‌بندی ها به تفکیک شهرهای مختلف به طور شفافی در آن قابل رویت خواهد بود.

وی تصریح کرد: در این راستا سند ملی برنامه واکسیناسیون براساس شواهد علمی و اخلاقی در چهار فاز تدوین و در آن اولویت دریافت واکسن با جزییات تعیین شده است. بنابر تصمیم ستاد ملی کرونا خارج از این اولویت بندی به هیچ فردی واکسن تزریق نخواهد شد.

سخنگوی دولت گفت: هم چنین دولت سیاست افزایش تست را با شدت و جدیت دنبال می‌کند. امیدواریم که برخی مسئولان استانداردهای دوگانه را در رعایت پروتکل های بهداشتی کنار بگذارند و مسئولانه رفتار کنند. متاسفانه عدم مراعات هشدارهای بهداشتی در جریان برخی سفرهای مسئولان و برخی مراسم تشییع و خاکسپاری از نظر مسئولان کنترل نگران کننده است.

ربیعی ادامه داد: انتظار می رود همگان به مراعات پروتکل‌های بهداشتی پایبند باشند. مصونیت و پیروزی بر ویروس کرونا سخت نیست اما به شرطی که توصیه های ساده و روشن بهداشتی توسط همگان را رعایت کنیم.

وی در ادامه با بیان اینکه روز گذشته سالگرد تشکیل شورای انقلاب بود، گفت: تشکیل این شورا اقدامی بی سابقه در تاریخ انقلاب ها است. نگاهی اجمالی به شورای انقلاب و مباحث دموکراتیک شورا به خوبی تفاوت انقلاب اسلامی و انقلاب های کلاسیک دنیای آن روز را که بر عنصر نظامی و مسلحانه تاکید عمده داشت را نشان می دهد.

سخنگوی دولت گفت: مباحث مطرح شده در این شورا نشان از ترکیب جمهوریت و اسلامیت است و ایده‌های مطرح شده در دل آن شورا  هسته اولیه مردم‌سالاری دینی را در کشور عملیاتی کرد.

ربیعی تاکید کرد: ترکیب شورای انقلاب نشان می دهد که برخلاف انقلاب های آن عصر این انقلاب یک انقلاب مسلحانه و نظامی بنیاد نبود، بلکه از همان ابتدا مردم بنیاد بوده است و بر محور یک انقلاب بزرگ اجتماعی و به تعبیر امام «همه با هم» استوار شده است.

نیازی به مذاکره مجدد برای برجام وجود ندارد

وی در پاسخ به سوالی درخصوص چگونگی رفع تنش‌ها میان ایران و آمریکا، گفت: آنچه آمریکا باید انجام دهد توقف قانون‌شکنی و نقض تعهدات بین‌المللی و قطعنامه های شورای امنیت است. این کار نیازی به مذاکره ندارد چون اجرای وظیفه یک کشور نباید موضوع مذاکره و بده بستان باشد.

سخنگوی دولت گفت: ایران بارها اعلام کرده که اگر آمریکا تعهداتش را انجام دهد و تحریم ها را رفع کند، ایران هم به اجرای کامل تعهدات خود بازخواهد گشت. این هم نیازی به مذاکره ندارد اما برخی کشورهای قبلی می‌خواهند مواردی که قبلا مذاکره شده است و در برجام آمده است را دوباره مذاکره کنند که چنین چیزی از نظر ما ممکن نیست.

ربیعی گفت: البته ایران، چین و روسیه صراحتا مخالفت خودشان را با این موضوع اعلام کردند. اگر دولت بعدی آرمیکا به تعهداتش عمل کند و روش‌های گذشته را کنار بگذارد امکان اینکه در چارچوب‌های قانونی به معنای اینکه زبان مشترکی بین ما پیدا شود، وجود دارد. ما نیازی به مذاکره نداریم، برگشت به تعهدات به طور متقابل نیازی به گفتگو و مذاکره ندارد و مواردی که قبلا در مورد آنها بحث شده و ما حدود برجام را مشخص کردیم، اضافه کردن آنها بر برجام مورد قبول ما نیست و درخصوص این مسائل هم نیازی به مذاکره نداریم.

برخی تعابیر درباره لایحه بودجه ۱۴۰۰ سیاسی و غیراقتصادی است

وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رئیس مجلس گفته لایحه بودجه به نحوی تنظیم شده که بیشترین عواید آن نصیب دلالان و سودجویان می‌شود و ثمره کسری آن برای مردم جز تورم سنگین و گرانی افسارگسیخته نخواهد داشت، از سوی دیگر رئیس کمیسیون تلفیق گفته این بودجه برای فروپاشی نظام تنظیم شده است، پاسخ دولت به این ادعاها چیست، اظهار کرد: من می‌خواهم پاسخ‌هایی که می‌دهم در جهت همدلی بیشتر برای آینده باشد، زیرا نیاز داریم خارج از هیاهوها وتنازعات بیهوده بودجه مناسب را برای آستانه قرن جدید و دورانی ترامپ شکست خورده است، ببندیم.

سخنگوی دولت گفت: لایحه بودجه محصول مطالعات همه جانبه کارشناسان خبره دولت با توجه به الزامات و اقتضائات اقتصادی کشور بوده است. این بودجه براساس قواعد و شرایط کشور تهیه و تنظیم شده است. کلی گویی درخصوص بودجه از سوی برخی افراد و بیان اینکه بیشترین عواید بودجه نصیب دلالان خواهد شد، جمله درستی نیست. یا اینکه می‌گویند بودجه باعث فروپاشی نظام می‌شود یا دوست دیگری گفته است دولت ارزها را پنهان کرده است.

ربیعی گفت: امروز تعابیری غیراقتصادی و غیرکارشناسی زیادی امروز بیان می‌شود. این به مصلحت جامعه نیست. مصادیق این کلی‌گویی‌ها باید مشخص شود تا ما بتوانیم به آن پاسخ بدهیم. الان من چه پاسخی می‌توانم به این ادعا بدهم؟

وی افزود: سخنانی نظیر اینکه لایحه با رویکرد سیاسی برای فروپاشی نظام است اساسا فاقد بنیه علمی و اقتصادی است، بیشتر نوعی رفتار سیاسی و اتهامی علیه دولت است. ما که نمی‌خواهیم منازعه سیاسی کنیم. اگر قرار است پاسخ داده شود، به ما بگویند کدام تصمیم کجا مورد رانت و سواستفاده و دلال بازی می‌شود و کجا باعث فروپاشی نظام است و شما چه تصمیم جایگزینی دارید؟

سخنگوی دولت اظهار کرد: این حرف‌های بی محاسبه و سیاسی هیچ دردی را از دردهای مردم ترحیم‌زده و نگران از کرونا دوا نمی‌کند. ارزیابی‌های دقیق کارشناسی از روند تصمیم‌سازی های گذشته نشان می‌دهد که جدای از عوامل بیرونی و تحریم‌های اقتصادی، مهمترین عاملی که باعث بروز نوسانات عدیده در فضای اقتصادی کشور و معیشت مردم می‌شود، برخی تصمیم‎سازی‌های اقتصادی و راهبردی غیرکارشناسی و خلق الساعه است.

ربیعی گفت: این تصمیمات ریشه اصلی تشدید نوسانات بازار و افزایش تکانه‌های تورمی است. در این برهه حساس هر تصمیمی که باعث بروز نوسان و بی ثباتی در اقتصاد شود برخلاف منافع ملی و عمومی و مردم است و باید از آن پرهیز کنیم. دولت بودجه سال آینده را شفاف، در منظر افکار عمومی قرار داده است.  

وی تاکید کرد: افزایش سهم نفت در منابع عمومی آن هم از محل افزایش قیمت ارز، قطعا ارزش پول ملی را کاهش می‌دهد. تعرفه‌ها اگر در مجلس تصویب شود، قطعا باعث تورم خواهد شد. البته در زوهای اخیر خبر تصمیم برای افزایش نرخ تسعیر ارز در بودجه ۱۴۰۰ و افزایش آن به ۱۷۵۰۰ تومان شنیده می‌شود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی، این تصمیم انتظار تورمی را افزایش می‌دهد و دادن علامت نامناسب به ثبات بازار است.

سخنگوی دولت گفت: امروز بدون درک شرایط زندگی مردم در هر دوره تاریخی خود، نمی‌توانید قضاوت کنید. خیلی ها امروز درباره کوپن در دوران جنگ تحمیلی قضاوت می‌کنند اما باید منابع دولت آن زمان را در نظر بگیرید و ببینید سیاست کوپن آن زمان درسته بوده یا غلط؟ زندگی مردم در بحران‌ها باید حمایت شود.

ربیعی گفت: ما اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی را با همه اشکالاتی داشت، برای حمایت از زندگی مردم در دوران بحران تحریم اتخاذ شد. وقتی یک اقتصادی در تعادل نباشد و فشار بین‌المللی زیاد برای برهم زدن تعادل اقتصادی و فشار بر زندگی مردم وجود دارد، ناچار تصمیماتی اتخاذ می‌شود تا از زندگی مردم حمایت شود.

وی افزود: خیلی از دولت‌ها در شرایط خاص عدم تعادل تصمیماتی را می‌گیرند. ما هم در شرایطی  که امیدواریم فشار حداکثری به پایان می‌رسد، قطعا سیاست های حمایتی مردم در دوران گذار را مدنظر قرار خواهیم داد و در شرایطی که ارز به یک قیمت تثبیت شده رسید، آن زمان می‌شود شکل دیگری تصمیم‌گیری کرد. ما صراحتا اعلام کردیم ارز ۴۲۰۰ تومان را باری تامین کالاهای اساسی قرار دادیم و هرکسی سو استفاده کرده باشد، به قوه قضائیه معرفی می‌شود.

سخنگوی دولت گفت: این ارز را در تصمیم دولت و در لایحه پیشنهادی به نحوی پیش بینی کرده بودیم و اگر شرایط را شرایط رو به تعادل می‌دیدیم، معتقد بودیم ما به التفاوت این ارز را باید در جهت قدرت خرید مردم مصرف کنیم. ما در بودجه تلاش کردیم ۲۵ درصد افزایش حقوق بدهیم، فوق العاده ویژه بازنشستگان و فرهنگیان را پرداخت کنیم. ما در شرایط اقتصادی امروز که سفره مردم نسبت به قبل خالی شده است، تصمیماتی را نیاز داشتیم بگیریم.

ربیعی گفت: من می‌شنوم که این تصمیم ارز ۴۲۰۰ تومانی در زمان خودش رانت زا بوده، اما در دوره خودش با بیشترین دقت انجام شده است و اگر هم رانتی صورت گرفته و کسی می‌شناسد به قوه قضائیه معرفی کند.

وی افزود: آنچه ما در بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی کردیم، طوری بود که اگر به شرایط متعادل رسیدیم در این مرحله هم باید از زندگی مردم حمایت کنیم و آن را تبدیل به نوعی افزایش قدرت خرید مردم کنیم.

درآمدهای واهی در بودجه، دو دولت را در ۱۴۰۰ با چالش مواجه می‌کند

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درخصوص تصمیم مجلس برای تغییر نرخ ارز مبنا به ۱۷۵۰۰ تومان در بودجه ۱۴۰۰، گفت: امیدواریم در جلسات مشترکی که میان دولت و مجلس برگزار می‌شود، دیدگاه‌ها به هم نزدیک شود. آنچه تاکنون درخصوص ارز مبنا از سوی کمیسیون تلفیق اعلام شده تصمیم قطعی نیست زیرا نیاز دارد که اکثریت مجلس درباره آن تصمیم بگیرند.

ربیعی گفت: با افزایش مبنای نرخ ارز و سپس با افزایش پیش‌بینی‌های مالیاتی، یک درآمد واهی پیش‌بینی شده که در مقابل هزینه‌های قطعی را خواهیم داشت. اولین نگرانی ما درآمدهای واهی است، هزینه‌ها به قوت خودش باقی خواهند ماند و درآمدهای واهی، دو دولت را در ۱۴۰۰ با چالش بزرگی مواجه خواهد ساخت.

وی تاکید کرد: تاکید دولت بر این است که ارقام بودجه واقع‌بینانه و براساس واقعیت‌های اقتصادی باشد. ضرر پیش‌بینی درآمدهای واهی و غیرقابل وصول، آن است که با عدم تحقق آن به کسری واقعی بودجه تبدیل می‌شود و پایه پولی و نقدینگی به سمت تورم کشیده خواهد شد.

سخنگوی دولت گفت: در مالیات بر ارزش افزوده امسال هم محقق نشده است، با اینکه ما در سایر عرصه‌ها موفق بودیم اما امسال این بخش نتوانسته به طور کامل محقق شود، بعد مجلس می‌خواهد این را برای سال آینده بیشتر کند.

ربیعی گفت: در بودجه یکساله نمی‌توان قانون دائمی را لغو کرد. ما مجوز دادیم و گفتیم هرکسی در مناطق آزاد کار می‌کند این مقدار از مالیات معاف است. افراد زندگی و سرمایه‌گذاری‌شان را بر این اساس سامان دادند. ما نمی‌توانیم با یک قانون یکساله برنامه ریزی ۱۰ تا ۲۰ ساله افراد را زیر سوال ببریم.

وی گفت: مثلا در برخی از تصمیم گیری‌های دیگر گفتند ورود خودرو از مناطق آزاد شود. اما آیا این خودروها می‌توانند در داخل پشتیبانی شوند؟ اگر قرار است در داخل شماره شود چرا از سایر مرزها وارد نشوند؟ این مساله کلی ابهام درخصوص شیوه اجرا و اثر آن خواهد داشت. نگرانی بزرگ ما این است که افزایش درآمدها محقق نشوند.

سخنگوی دولت گفت: مثلا گفتند دولت بودجه خود را به نفت گرره زده است. ما درآمد حاصل از نفتی که در بودجه پیش بینی کرده بودیم، بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. به جای اینکه از سمتی به دولت فشار بیاورید که نفت بیشتری بفروش و از سوی دیگر بگویید شما نمی‌توانید نفت بفروشید، ما اعلام کردیم در بودجه جاری بنا نداریم نفت را بیش از دوران تحریم اختصاص دهیم و اضافه آن را باید برای توسعه کشور ببریم.

ربیعی گفت: درخواست من این است که تعابیر تندی مثل فروپاشی نظام و اینکه سهم دلالان در بودجه زیاد است را بکار نبریم. ما این تعابیر را از آن سوی آب‌ها بیشتر می‌شنیدیم، اینها تعابیر درستی نیست و روح جامعه را آزرده می‌کند، جامعه خسته ای که تحریم و کرونا به اندازه کافی به آن فشار آورده و زندگی ها را تلخ کرده است.

ذخیره منابع ارزی برای زمان روی کار آمدن «بایدن» کذب محض است

وی گفت: من تعبیری دیدم که می‌گفت دولت منابع ارزی را ذخیره کرده است تا با روی کار آمدن بایدن، قیمت دلار کاهش زیادی پیدا کند. این حرف را نایب رئیس مجلس می‌گوید، البته ایشان گفته من این را شنیدم و معلوم نیست صحت داشته باشد. من نمی‌دانم چرا دوستان ما از آثار و تبعات این گفتار مطلع نیستند. این موضوع اگر اندکی هم صحت داشته باشد یک خیانت بزرگ محسوب می‌شود، بیان این موضوع بودن تحقیق هم جفای بزرگ در حق ملت و دولت است.  

سخنگوی دولت تاکید کرد: این سخن کذب محض است و تکرار افترائاتی است که معمولا از رسانه های ضد ایرانی شنیده می‌شود. در صحبت گفته می‌شود که نمی‌دانم درست است یا نه، خب مطلبی که نمی‌دانید درست است نباید بیان بکنید. من واقعا از وزارت نفت و بانک مرکزی پرسیدم و کسی همچنین اطلاعی ندارد، کافی است یک مورد را اعلام کنند که این پول کجاست؟ یک کارشناسی برای من محاسبه می‌کرد که اگر قرار باشد ظرف سه ما ارز را به ۱۱ هزار تومان کاهش دهیم، چند ملیارد دلار ارز نیاز داریم. خب این پول کجاست؟

ربیعی افزود: آثار روانی ترامپ حتما نرخ ارز را کاهش داد، روی کار آمدن دولت جدیدی که تهدید نمی‌کند قطعا ارز را پایین آورد.

وی افزود: دولت دوازدهم دوره ای قابل قبول در دور زدن تحریم همراه با حفظ سلامت اقتصادی و غیرفساد آمیز بودن داشته است. من به تلاش های سالم وزیر نفت و کارشناسی رئیس کل بانک مرکزی باید اشاره کنم. این ها اقدامات بزرگی بود. شما یادتان هست که در دوره ای از دور زدن تحریم آدم های دادگاهی را آوردند که نمی‌خواهم اسم بیاورم. ولی در این دوره شاهد این اتفاقات نیستیم.  

سخنگوی دولت گفت: ما در جنگ اقتصادی باید منابع محدود را مدیریت می‌کردیم و در جنگ روانی هم مانع لطمه به روحیه مردم می‌شدیم. اقتضای مقاومت قهرمانانه ای که در این جنگ داشتیم این بود که برغم همه فشارها و کمبودها، با مدیریت منابع محدود نگذاریم به مردم بیش از این فشار بیاید و مانع آن هم نشویم که فرصت طلبان از التهابات سواستفاده کنند.

تعهدات طرف‌های برجام اجرا نشود، پروتکل الحاقی متوقف می‌شود

ربیعی در پاسخ به سوالی درخصوص قانون اقدام راهبردی لغو تحریم‌ها و موضع دولت درباره بند مربوط به توقف پروتکل الحاقی چیست؟، گفت: اولا آئین نامه اجرایی این قانون ابطال نشده است. این آئین نامه در چارچوب صلاحیت های هیئت وزیران و به موجب اصل ۱۳۸ قانون اساسی تصویب شده است. اگر مواردی از آئین نامه ها با قانون مغایرت داشته باشد، مجلس برای بررسی بیشتر به دولت می‌فرستد. در این مورد هم آئین نامه توسط هیئت تطبیق مجلس بررسی شده و ایراداتی که تشخیص دادند به دولت ارسال شده و دولت هم این موارد را اصلاح خواهد کرد.

وی گفت: دولت در مجموع این قانون را مفید نمی‌دانسته اما اکنون آن را لازم الاجرا می‌داند. در اسفند ماه اگر شرایط مجلس محقق نشود، دولت ناگزیر است که قانون و بخش پروتکل الحاقی را اجرا کند. این پروتکل تاکنون به صورت داوطلبانه اجرا می‌شده است و ما ناچاریم درصورت عدم تحقق شرایط مدنظر قانون، آن را متوقف کنیم.

سخنگوی دولت گفت: امیداوریم دولت بعدی آمریکا با عمل به موقع به تعهدات خودش، ما را مجبور به اجرای این قانون قرار ندهد.

بازرسی‌ها آژانس ممکن است محدود شود اما اصل بازرسی پابرجاست

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نمایندگان مجلس از اخراج بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در سوم اسفند سخن می گویند در حالی که اخراج بازرسان انرژی اتمی از کشور به معنای خروج ما از NPT است و نظر دولت در این خصوص چیست، گفت: اجازه دهید کمی توضیح کارشناسی بدهم. تعهدات جمهوری اسلامی ایران در خصوص بازرسی ها به ۳ قسمت تقسیم می شود. اولا بر اساس توافقنامه پادمان که هیچ ربطی به پروتکل الحاقی و برجام ندارد، بازرسی‌ها در کشور را قبول کردیم.

وی افزود: ثانیا فعلا داوطلبانه در حال اجرای پروتکل الحاقی هستیم و ثالثا بر اساس برجام، تا زمانی که برجام پابرجاست تعهد ما نیز پابرجاست. بنابراین ما تصمیم به توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را گرفته ایم و یا حتی اگر بنا باشد قانون وضع شده اجرا شود، بر آن اساس سطوحی از بازرسی‌ها کاهش پیدا خواهد کرد اما اصل بازرسی های آژانس به قوت خود باقی است.

ربیعی افزود: زیرا اگر این نباشد به معنای خروج ما از NPT است. فکر می کنم سازمان انرژی اتمی هم توضیحات مکفی در این زمینه ارائه داده باشد. ما گونه های مختلفی از بازرسی را داریم و بازرسی ها فقط در مورد پروتکل الحاقی یا برجام نیست اما به هر حال ما مقید به اجرای قانون هستیم و آن اندازه ای که ناشی از پروتکل است، در حقیقت به محدودیت های بازرسی برمی‌گردد اما اصل بازرسی به قوت خود باقی است.

از حسن نیت قطر برای نقش‌آفرینی میان مناسبات ایران و اعراب استقبال می‌کنیم

ربیعی در پاسخ به این سوال که اخیرا قطر خواهان تجدید نظر کشورهای عربی در روابط با ایران شده بود، امروز هم برای میانجی گری در این امر اعلام آمادگی کرده است، آیا تا به حال گام ‌های عملی دراین خصوص برداشته شده است و اینکه قطر می تواند نقش موثری در این خصوص داشته باشد؟ گفت: روابط و همکاری های ایران و قطر امروز در مسیر قابل قبولی در حال پیش رفتن است، هرچند که ظرفیت همکاری های دو کشور بسیار بیشتر است و امیدواریم دو ملت به زودی بتوانند به حداکثر ظرفیت همکاری های دوجانبه دست پیدا کنند. به نظر می رسد روابط ایران و قطر الگوی موفقی از همسایگی خوب مبتنی بر احترام متقابل به تمامیت سرزمینی و جایگاه برابر حقوقی در ارتباطات بین المللی است که امیدواریم روزی به مناسبات همه کشورهای منطقه تسری پیدا کند.

سخنگوی دولت افزود: آنچه در اینجا می توانم بگویم این است که جمهوری اسلامی ایران همواره از کاهش تنش های منطقه ای حمایت کرده و تلاش داشته است تا امنیت منطقه توسط کشورهای حوزه خلیج فارس تامین شود. در این مسیر تاکنون پیشنهاد طرح‌های مفیدی از جمله تشکیل مجمع گفتگوهای منطقه‌ای، پیمان عدم تجاوز، پویش صلح هرمز، طرح چهارماده ای وزیر امورخارجه برای حل بحران یمن و ایفای نقش فعال در مذاکرات صلح یمن از سوی ایران ارائه شده است. ما از حسن نیت قطر در نقش آفرینی سازنده در منطقه و همینطور در مناسبات ایران و سایر کشورهای عربی استقبال می کنیم و به رایزنی های نزدیک با دوحه در این خصوص هم ادامه خواهیم داد.

عدم پاسخ سخنگوی دولت به یک سوال

ربیعی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه با توجه به رخداد های اخیر آمریکا به نظر شما عقل و درایت سیاسی فردی مثل ترامپ بیشتر است یا نامزد شکست خورده انتخابات ۸۸ در کشور خودمان، تصریح کرد: این موضع شما ارتباطی با جایگاه سخنگویی دولت ندارد زیرا قرار است من در این جایگاه به تبیین نقطه نظرات دولت در خصوص مهمترین اقدامات، تصمیمات و عملکردها بپردازم. این جایگاه جایگاه پاسخگویی برای این گونه موارد است‌.

مواضع دولت بدون در نظر گرفتن نتیجه انتخابات آمریکا بوده است

وی همچنین در پاسخ به این سوال که اخیرا اظهاراتی از سوی مقام‌های دولتی مبنی بر بازگشت آمریکا به برجام صورت گرفته است و برخی معتقد هستند که این نوع اظهارات ارسال پالس‌هایی ناامید کننده از دولت به طرف‌های مذاکره در برجام است، از سوی دیگر مقام معظم رهبری در سخنرانی اخیرشان بر رفع کامل تحریم‌ها تاکید داشته و آن را شرط بازگشت آمریکا به برجام عنوان کردند، بر این مبنا که اگر تحریم‌ها برداشته شد، ‌برگشت آمریکا به برجام معنا خواهد داشت و اگر تحریم‌ها برداشته نشود ممکن است بازگشت آن‌ها به برجام به ضرر ما هم باشد، دولت در این زمینه چه پیام مشخصی را به ایالت متحده می‌رساند؟ تاکید کرد: در سوال شما معلوم نیست که اظهارات مقام های دولتی برای چه کسی ناامید کننده بوده است.

ربیعی ادامه داد: اما به هر حال موضع ما کاملاً روشن است و بارها از سوی وزیر امور خارجه گفته شده، آقای رئیس جمهور و بنده از این تریبون بارها توضیح دادیم. نه تنها بعد از پیروزی آقای بایدن در انتخابات بلکه قبل از آن هم مواضع روشن ما خطاب به دولت ترامپ اعلام شده است. موضع ما تحت تاثیر انتخابات آمریکا نبوده و همواره در یک چارچوب اصولی حرف های خود را زده ایم. البته عده ای همیشه دوست داشتند جور دیگری صحبت کنند اما منفعت و مصلحت ملی را ما در این دیدیم و مطمئنا در چارچوب ها هم حرکت کردیم.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: ما همیشه تکرار کرده ایم که هرگاه طرف آمریکایی فارغ از اینکه چه کسی رئیس جمهور آن باشد، به تعهدات خودش عمل کند، ما نیز آماده ایم که به طور کامل تعهدات خود را اجرا کنیم. تعهد در برابر تعهد و نقض در برابر نقض، پایه مواضع ما درباره برجام بوده است. ما حتی در دوره دولت ترامپ هم گفتیم که اگر نسبت به برجام حساسیت دارید، به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت عمل کنید که در این صورت مکلف به لغو همه تحریم ها هستند. این تنها پیام واحدی است که متفقاً از ایران به ایالات متحده فرستادیم. حالا برخی از افراد دوست ندارند این گونه پیام داده شود یا تحریم ادامه پیدا کند، نمی دانم. تا کنون به طور روشن همین پیام را گفته ایم و مجدد بیان می کنیم.

تولید و واردات واکسن به موازات هم جلو می‌رود

ربیعی در رابطه با اینکه آیا درخواستی برای محاسبه دلاری یا یورویی برای خرید واکسن کرونا انجام شده است و اینکه ظرفیت تولید داخلی کشور در خصوص واکسن چقدر است و چرا دولت به جای سرمایه گذاری بیشتر، اتکای اصلی خود را بر واردات گذاشته است؟ تصریح کرد: در سوالتان جایی گفتید اولویت دولت بر خرید است. نه این چنین نیست. این گذاره که دولت سرمایه گذاری بیشتری بر واردات واکسن داشته هم صحیح نیست. ما همواره تکرار کرده ایم که تولید واکسن و واردات آن همزمان و در موازات هم پیش می روند.

وی ادامه داد: از همین تریبون در هفته های قبل و نطق های ستاد ملی کرونا و اظهارات دکتر نمکی مدام تکرار شد و هیچ کدام خللی در روند انجام دیگری ایجاد نخواهد کرد. سیاست دولت حمایت از سلامت مردم است و خوشبختانه هم در زمینه خرید و هم در زمینه تولید توفیقات خوبی بدست آمده است و توافقات خوبی هم در زمینه خرید صورت گرفته است.  

سخنگوی دولت تاکید کرد: آنچه برای ما بنیادی‌تر است، تولید داخل است. فرآیند قیمت گذاری واکسن و داروی تولید داخل مشخص و مبتنی بر ریال است. اساسا دارو در داخل کشور ما براساس ریال فروش می رود و ما فروش ارزی دارو در داخل کشور نداریم. به موارد قاچاق کاری نداریم اما واکسن از مواردی است که زیر نظر وزارت بهداشت است و بر اساس ریال انجام خواهد شد. البته دولت از توسعه خطوط تولید واکسن های داخلی که تاثیر آنها سنجیده شده باشد قطعا حمایت می کند. آنجا نیاز به تسهیلات ارزی داریم که قطعا ارائه خواهیم کرد.

ربیعی اضافه کرد: ما ارز لازم برای قدرت دادن به خطوط داخلی خود را تامین خواهیم کرد و هر مقداری که نیاز باشد همانند خرید، برای تقویت تولید هم اختصاص خواهیم داد. براساس اعلام مسئولان مربوطه در وزارت بهداشت، ظرفیت تولید داخلی واکسن پس از تایید واکسن کرونا احتمالا در تابستان ۱۴۰۰ تایید نهایی اش به سرانجام برسد و تولید شود. در حال حاضر، ماهیانه بیش از ۱۰ میلیون دوز است و حتی گفتند این عدد بسیار هم قابل افزایش است. از اینکه پایه های تولیدمان در داخل خوب پیش می رود بسیار امیدوار کننده است.

سخنگوی دولت گفت: سرمایه گذاری و اعتماد دولت به تولید داخلی حداکثری بوده و شاید جزء نادر کشورهایی باشیم که به نسبت جمعیت و سهم در اقتصاد جهانی، این تعداد پلتفرم ساخت واکسن کرونا همزمان در کشور فعال شده باشد. بارها اعلام کرده ایم که تولید واکسن داخلی از ۴ مسیر که  ۳ مسیر داخلی و یک مسیر هم تولید مشترک است، در حال پیگیری هستیم. مجدد تاکید می کنم که سلامت مردم برای دولت اولویت اول است و برای آن هر گونه تلاشی که لازم است را دنبال خواهیم کرد.

بورس نهادی مستقل است و دولت نمی‌تواند در تصمیمات آن دخالت کند

وی در رابطه با اینکه با توجه به وضعیت بورس در کشور و اینکه دولت مشوق ورود مردم به بورس بوده است، چه اقدامات حمایتی از بورس از سوی دولت ارائه خواهد شد؟ گفت: اتفاقا همه فعالان بازار سرمایه و کارشناسان اقتصادی خواهان حفظ استقلال بورس هستند. نهاد بورس هم در فلسفه وجودی خود یک نهاد مستقل از مداخله دولت است منتهی دولت هیچ گاه حمایت از بازار سرمایه را کنار نگذاشت و مشکلات آن را مدام دنبال کرد. جلسه ای را آقای جهانگیری گذاشتند. جلسه ای در ستاد اقتصادی دولت بحث شد. ما کماکان معتقد هستیم بورس محل مناسبی برای سرمایه گذاری مردم و نیز جهت گیری های سالم اقتصادی و همچنین تأمین منابع مالی بنگاه های دولتی، عمومی و خصوصی است و دولت کماکان در سطح حمایت از بازار سرمایه، حرکت خواهد کرد.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: همه ناظران و کارشناسان اقتصادی بارها تاکید کردند که بازار سرمایه، بازار زودبازده نیست و هیچ سرمایه گذاری نباید با هدف سوددهی در کوتاه مدت وارد این بازار شود اما در مقاطعی مقداری حضور هیجانی در این بازار داشتیم و پیشنهادمان این است که قبل از انجام هرکاری باید از مشورت کارشناسان بهره برد. در عین حال، این نیز وظیفه مدیریت بازار سرمایه است تا سازوکاری تدوین کند که اشخاص حقیقی با آگاهی در این زمینه اقدام کنند.

ربیعی اضافه کرد: در این میان وظیفه دولت را تقویت، حمایت و عدم مداخله در قوانین و سازوکارهای بورس و همچنین حمایت از تصمیمات شورای عالی بورس می دانیم. تصمیم بر آن شد هرگونه قوانینی هم که در دولت و مجلس تدوین می شود، باید به مسائل بازار سرمایه توجه کامل داشته باشد. نباید اقدامی انجام شود که بر سرنوشت ده‌ها میلیون سهامدار حقیقی و خرد، تأثیر منفی بگذارد. کماکان بدون اینکه مداخله ای صورت گیرد، دولت از ابزارهای حمایتی غفلت نمی کند. به عنوان مثال افزایش نرخ خوراک برای پتروشیمی ها است که بتواند روی بورس تاثیر بگذارد.

سرمایه‌گذاری در بورس نباید کوتاه مدت باشد

سخنگوی دولت در پاسخ به سوال خبرنگاری، مبنی بر اینکه شرکت های دولتی حقوقی بورس باعث شدند که بخش عمده ای از سهامداران خرد متضرر شوند؛ دولت با توجه به اینکه آقای جهانگیری با سهامداران حقوقی جلسه داشته و گفته از بورس حمایت می کند، چه برنامه ای دارد که بتواند ضرر مردم را جبران کند؟ گفت: واقعا بازار سرمایه در همه دوران ها، یک بازار بدون ریسک نبوده و در عین حال، یک بازار بلندمدت برای سرمایه‌گذاری محسوب می شود. سود و زیان این بازار هم، نه در کوتاه مدت بلکه در بلندمدت مشخص می شود.

ربیعی ادامه داد: بورس ساز و کارهای ویژه خود را دارد و رسالت بورس، کشف قیمت واقعی محصولات این بازار است و سیاست گذاری های آن هم باید از طریق شورای عالی بورس انجام شود. تصمیم اخیری که در جلسه آقای جهانگیری گرفته شد این بود که از هرگونه مداخلات غیر کارشناسی در بورس قطعا پرهیز خواهد شد و هر تصمیمی در شورای عالی بورس خواهد بود. سیاست های دولت نیز لحاظ‌ کردن حساسیت های بازار سرمایه در تصمیمات و وضع مقررات است. ما هر تصمیم و مقرره ای در خصوص بازار سرمایه را مراعات می کنیم. ما همواره معتقدیم بورس یک نهاد اصلی در ایجاد و حفظ تعادل در اقتصاد کشور است و همیشه هم در پی تقویت و حمایت از بازار بورس بودیم.

سخنگوی دولت تصریح کرد: بیشتر در مورد حقوقی ها نگران بودیم، اولا حضور حقوقی ها در بورس همیشه منفی نیست.  اگر در بورس عرضه های خوب داشته باشند و در چارچوب حرکت کنند منفی نیست اما این نکته را هم مد نظر داریم که مبادا برخی از حقوقی ها همکاری لازم را نداشته و رفتاری انجام بدهند که سرمایه گذاری افراد حقیقی و خرد را با تنش مواجه کند. که در این زمینه اختیارات لازم به سازمان بورس داده شده است. امیدوارم با رفتن به سمت ثبات اقتصادی و رفع تحریم ها روزهای خوب بورس را تجربه کنیم اما همه کارشناسان معتقدند نباید روی بورس کوتاه مدت سرمایه گذاری کرد.

قرار نبود یارانه ۱۲۰ هزار تومانی را همه بگیرند

ربیعی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه گزارشاتی رسیده است که یارانه ۱۲۰ هزار تومانی مصوب مجلس به محرومان داده نمی شود و اینکه دولت این یارانه را چگونه پرداخت می کند و این یارانه به چند نفر پرداخته شده است؟، اظهار داشت: قبلا هم در جلسه سخنگویی گفتم و در مورد تلفیق مصوبه مجلس و دولت صحبت کردم. با توجه به محدودیت منابع ناچار به تلفیق این دو طرح شدیم. چون در مصوبه مجلس برای افرادی که در دهک های پایین بودند یارانه ۱۲۰ هزار تومانی درنظر گرفته شده بود، ما به مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی ۱۲۰ هزار تومان را پرداخت کردیم که حدود بیش از ۹ میلیون نفر مشمول آن بودند و در سایت آن قابل ملاحظه و مشخص است. حدود ۴۰ میلیون نفر باقی مانده هم مشمول یارانه ۱۰۰ هزار تومانی شدند و آن را دریافت کردند.

وی در پایان افزود: طبیعی است که مابقی افراد این یارانه را نگرفتند.‌ قرار نبود به همه افراد داده شود بلکه قرار بود از دهک های پایین با اطلاعاتی که در بانک رفاهی ایرانیان است، انتخاب شوند و بگیرند. خیلی ها ممکن است خود را مستحق دریافت بدانند و یک عدد محدودی هستند. شما باید به استان های مرزی بروید که افراد بیشتر در استان های مرزی بودند. قطعا پرداخت ها انجام شده است. براساس مقدار پول و مقدار جمعیت مشخص شده، پرداخت ها کاملا مشخص است. سامانه وزارت رفاه هم ارتباط دو طرفه و تعاملی با افراد داشته است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1087418

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =