پشت پرده کمبود و گرانی سمعک / واردات باید از انحصار خارج شود

مشکل گرانی و کمبود سمعک در ماه‌های اخیر مطرح شده و افراد دارای مشکل شنوایی می‌گویند که در ایران سمعک وجود دارد اما قیمت آن بسیار بالاست و این هزینه‌ها بسیار سنگین بوده و با این حال نقش بیمه‌ها بسیار کمرنگ است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، مشکل گرانی و کمبود سمعک در ماه‌های اخیر مطرح شده و افراد دارای مشکل شنوایی می‌گویند که در ایران سمعک وجود دارد اما قیمت آن بسیار بالاست و این هزینه‌ها بسیار سنگین بوده و با این حال نقش بیمه‌ها بسیار کمرنگ است.

 حامد عابدین‌زاده مدیرعامل تشکل‌های مردم نهاد درگفت‌وگویی می‌گوید: براساس ماده ۶ قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت توانبخشی کاملا تعریف شده که کاشت حلزون سمعک،گفتار درمانی و تربیت شنوایی مربوط به افرادی است که معلولیت شنوایی دارند، بودجه دولت باید در این بخش تقسیم شود. بنده عضو کمیته تخصصی توانخبشی سازمان بهزیستی بهزیستی هستم و در کمیسیون توانبخشی مجلس شورای اسلامی نیز فعالیت دارم، یک پزشک شنوایی در مجلس بسیار پیگیری کرد تا واردات سمعک را از طریق گمرک انجام دهد اما پس از تلاش بسیار موفق شد و توانست حدود ۳۰ هزار سمعک را وارد کشور کند، سوال ما این است چرا باید مشکلات این چنینی در گمرک باشد اما برای واردات ابزارهای کاشت حلزون این محدودیت‌ها وجود نداشته باشد؟

چندی پیش بخشنامه نحوه فروش و عرضه دستگاه سمعک توسط تامین‌کنندگان و نمایندگان فروش از سوی سازمان غذا و دارو ابلاغ شد. بر اساس اطلاعات رسیده از سازمان غذا و دارو عرضه دستگاه باید با تشخیص و تجویز پزشک نظیر متخصص گوش، حلق و بینی یا شنوایی‌شناسی منحصرا توسط تامین کننده و یا نمایندگی فروش مجاز انجام شود.

همچنین از تاریخ یکم تیرماه ۱۴۰۱ و در راستای ایجاد شفافیت و اصلاح نظام توزیع، تمامی شرکت‌های تامین کننده دستگاه سمعک، موظف به درج قیمت مصرف‌کننده بر روی محصول، مطابق قیمت‌های مصوب در پرتال اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی شدند.

اما سوال اینجاست که چرا همچنان مشکل گرانی و کمبود سمعک پابرجاست؟

یک منبع آگاه در گفت‌وگو با ایسکانیوز از پشت پرده کمبود سمعک در کشور گفت: کمبود بسیاری در حوزه سمعک داریم اما مسئولان معتقدند که مشکل در توزیع سمعک است و کمبودی وجود ندارد. درواقع تبلیغات موجود، اعضای هیات امنای ارزی را قانع می‌کند که واردات لوازم مورد نیاز برای کاشت حلزون به وارد کردن سمعک اولویت دارد. درحالی که متقاضیان سمعک تعداد بسیار زیادی هستند. درواقع هیات امنای ارزی تحت تاثیر جنجال مطبوعاتی قرار می‌گیرد.

سمعک در انحصار هشت شرکت است

او افزود: سمعک در انحصار هشت شرکت است و این شرکت‌ها می‌خواهند که به سودهای کلان برسند، وزارت بهداشت برای اینکه از این کار جلوگیری کند اعلام کرد که به هر کدملی یک سمعک می‌دهد. پیش از این ارولوژیست‌ها خود به عنوان فروشنده وارد بازار می‌شدند و شرکت مشخص می‌کرد که هر سمعک را بفروشند اما امروز وزارت بهداشت مانع انجام این کار شده و سود شرکت‌ها کاهش پیدا کرده است. به همین دلیل شرکت‌ها به اداره کل تجهیزات پزشکی فشار می‌آورند که توزیع براساس کدملی را حذف کند تا با خیال راحت تعداد بسیاری سمعک وارد کنند.

این منبع آگاه عنوان کرد: راه حل برون رفت از این مشکل این است که از هر حوزه پروتزی یک نفر در هیات امنای ارزی و تجهیزات پزشکی حضور داشته باشد و در تصمیم‌گیری‌ها با آن‌ها مشورت کنند. از طرفی واردات سمعک باید از انحصار خارج شود. علاوه براین مضوع خدمات سمعک هم اهمیت دارد، معمولا مسئولان سمعک وارد می‌کنند اما فکری برای خدمات و تعمیرات بعدی آن نمی‌کنند؛ سمعک نیاز به قطعات دارد و باید برای آن هم یارانه درنظر بگیرند.

مشکلات موجود در ترخیص کالا

او ادامه داد: از جهتی سمعک در ترخیص کالا هم دچار مشکل می‌شود زیرا به عنوان کالای صد در صد ضروری شناخته نمی‌شود. یکی از بهترین راه‌ها این است که تعاونی توسط انجمن شناوایی‌شناسان تشکیل شود و به این شکل سمعک از انحصار شرکت‌ها خارج می‌شود.

او بیان کرد: در سال‌های اخیر مضوع کاشت حلزون بسیار بزرگ‌نمایی شده و ارز دولتی برای واردات آن تعلق می‌گیرید و به همین واسطه از کشورهای دیگر به ویژه کشورهای عربی به ایران می‌آیند تا کاشت حلزونی انجام دهند که با ارز دولتی وارد شده است. از جهتی انجام عمل کاشت حلزون انحصاری شده و فقط پزشکان فوق تخصص اجازه عمل دارند با وجود اینکه پزشکان متخصص هم می‌توانند عمل را انجام دهند. این انحصاری باعث شده که فقط عده خاصی به سود برسند. تجهیزات پزشکی با یک برنامه‌ریزی خام پیش نمی‌رود. افرادی که در حوزه واردات سمعک فعالیت می‌کنند، دید مادی دارند.

کد خبر: 1156102

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =