به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز؛ چند ساعت پس از دیدار مقام معظم رهبری با اعضای مجلس خبرگان رهبری و هشدار صریح ایشان درباره پرهیز نمایندگان از تفرقه افکنی، صدا و سیما اقدام به پخش یک گفتگوی خبری کرد و با اصرار خلاف عرف و بیسابقه مجری برنامه، نماینده منتخب تهران روی آنتن زنده از یک خبرگزاری و روزنامه اصولگرا به عنوان حامیان ریاست محمدباقر قالیباف در مجلس دوازدهم نام برد.
این گفتگو بین کاربران فضای مجازی و کنشگران سیاسی بازتاب زیادی پیدا کرد و بسیاری آن را مصداق نقض بیانات رهبری معظم انقلاب دانستهاند و البته بیم و نگرانیهایی را هم پیرامون شدت گرفتن دامنه اختلافات حزبی در مجلس آینده در پی داشته است.
کاربران فضای مجازی این توصیه رهبر انقلاب مبنی براین که نمایندگان «شیرینی مجلس جدید» را نابود نکنند، اشاره صریح و مستقیمی به جدلهای این روزهای برخی نمایندگان میدانند که ممکن است پیگیری مطالبات مردم را در مجلس دوازدهم قربانی بازی قدرتطلبی کند.
خبرگزاری فارس در واکنش به اظهارات جنجالی مهمان برنامه با راه انداختن پویشی خواستار رد اعتبارنامه او شد و حمید رسایی، نماینده تهران نیز در پاسخ به این پویش نوشته است: «از این ادا و اطوارها نمی ترسم». در پی حواشی این برنامه خبری، سرانجام صبح امروز علیرضا خدابخشی، معاونت سیاسی صدا و سیما از سمتش برکنار شد و قرار است محمدعلی صائب رئیس خبرگزاری صداوسیما با حفظ مسئولیت خود، سرپرستی معاونت سیاسی را نیز بهعهده بگیرد.
پیرامون بازتاب گفتگوی ویژه خبری رسانه ملی و تبعات آن در روزهای پس از انتخابات مجلس شورای اسلامی با محمد لسانی؛ کارشناس و مروج سواد رسانهای و مرتضی کامل نواب؛ پژوهشگر حقوق و فعال سیاسی گفتگو کردهایم که در ادامه میخوانید:
گفتگوی ویژه خبری در سه محور مهمان، سیر بحث و نحوه اجرا قابل نقد است
محمد لسانی به خبرنگار سیاسی ایسکانیوز گفت: پس سخنان رهبر انقلاب در دیدار با اعضای خبرگان رهبری، برنامه گفتگوی خبری صدا و سیما خواست بحث ایشان را پیش ببرد که فینفسه خوب بود. اما درباره روش اجرای این خواسته چند نکته وجود دارد. پیش از اینکه وارد بحث شویم باید تاکید کنم که هدف این برنامه قابل نیتخوانی نیست، زیرا امکان کشف پشت پردهها را مگر با شواهد قطعی نداریم. نکته اول این است که مهمانان در گفتههای خود نباید حاشیهای بر سخنان رهبری میشدند. سوالی که مطرح است این است در حوزه انتخاب مهمان، مبتنی بر این که بحث مفهومی باشد و عمق بخشی شود و مصداقسازی و منحرف نشود، آیا انتخاب مهمان درست صورت گرفت یا نه؟
وی در ادامه گفت: نکته دوم انتخاب سناریوی صحبت و سیر بحث است. آیا سیر بحث به نحوی بود که فضای پیشرونده در آن وجود داشت یا دفاع و هجوم از یک جریان علیه جریان سیاسی دیگر بود؟ گاهی به عمد از چالش برای دیده شدن در رسانه استفاده می شود، یعنی یکی از ملاکهایی که رسانهها برای ارزیابی موفقیت و عدم موفقیت در نظر میگیرند همین «مولفه دیده شدن» است. این برنامه دیده شد اما در نگاه کلان آیا در همگرایی و انسجام ملی موفق بود یا یک عامل اختلال و باعث حاشیهسازی و دعوای جناحی شد؟ که در این حوزه باید مخاطب قضاوت کند.
لسانی تصریح کرد: نکته سوم بحث اجرای مجری در گفتگوهای پینگ پنگی و پویا کردن برنامه است. در این برنامه مجری سعی میکرد گفتگو را با سوالات جزِیی پویاتر کند و باز باید ببینیم که آیا به مصداقسازی و فضای انگ و اتهام اضافه کرده یا خیر؟ این هم از مواردی است که مخاطب خودش برای داوری آن باید تصمیم بگیرد. به نظر میرسد در اصل برگزاری گفتگو، کار درستی صورت گرفته است اما در این سه محور یعنی انتخاب دو طرف مهمان، سیربحث و اجرای مجری خبط و خطاهایی صورت گرفته است. نمیخواهم در بحث محتوای این برنامه وارد شوم چون به هر حال ورود به بحث منجر به غلتیدن به سمت یکی از جریانهای سیاسی میشود.
محمد لسانی؛ کارشناس و مروج سواد رسانهای
چالش در بطن خبر است و نباید با آن برخورد سطحی کرد این کارشناس سواد رسانهای افزود: فارغ از این که طرفدار کدام جریان سیاسی باشیم، مساله مهم این است که قدرت و قوت محورهای سخنان رهبر انقلاب باید تداوم می داشت و بر فضای سیاسی کشور مستولی می شد و سخنان ایشان تضعیف نمیشد. حوزه خبر و تحلیل سیاسی از حوزههای به شدت چالشی هستند چرا که چالش در بطن این حوزه است به هیچ عنوان نباید با آن برخورد سطحی کرد تا کنترل فضا از دست یک سردبیر و یا یک مجری خارج شود. سوال اصلی این است که آیا ما با یک اتفاق مواجه هستیم یا یک مجموعه اتفاقات؟ اگر یک اتفاق باشد قابل گذشت است اما اگر مجموعهای از اتفاقات باشد به این معنا است در یک جای کار سوگیری وجود دارد. من راجع به هر کدام از این دو حوزه یعنی این که یک تک اتفاق یوده یا یک زنجیره اتفاقات ورود نمیکنم و به مخاطبان میسپارم که آنها قضاوت کنند.
تاکید و فشار مجری برای نام آوردن از افراد عجیب بود
لسانی درباره فشار مجری به مهمان برنامه برای آوردن اسامی افراد گفت: گرچه ما در عصر و زمانهای هستیم که خطاب قراردادن افراد، به ویژه در فضای مجازی بسیار زیاد شده و کاربران میتوانند بدون فیلترهای خبری هم تولید و هم دریافت پیام کنند اما در رسانه ملی، این رعایت چارچوبها و رعایت احترام افراد باید مورد توجه باشد و اگر خود گوینده به آن مقید باشد، چه با یک سوال یا ده سوال مجری باز هم پایش نمی لغزد هر چند این تاکید و فشار عجیب و محل سوال بود.
شفافیت در فضای رسانهای نباید منجر به دو دستگی شود
او در ادامه تصریح کرد: فضای رسانهای، فضای شفافیت است اما این شفافیت باید در مسیری قرار بگیرد که منجر به دو دستگی و چنددستگی سیاسی نشود و خود ارسال کننده پیام باید به کلامش و تبعات آن روی آنتن رسانه ملی که منتسب به کلیت نظام است، توجه می کرد. مخاطب خاکستری و مخاطب طبقه متوسط از شفافیت و عدم کلی شدن بحث بسیار استقبال می کند و اتفاقا رقابت رسانه مجازی و رسانه ملی در همین است که رسانه مجازی این مگوها را فریاد می زند و عیان میکند.
وی در پایان گفت: باید فرهنگ نقدپذیری ما رشد کند، البته این برنامه مصداق خوبی نیست چون در زمان رقابت سیاسی و تشدید اختلافات بود اما اگر کلان نگاه کنیم و این زمان و این افراد نباشند، شفافیت به صورت کلی برای فرهنگ نقدپذیری مفید است اما متاسفانه این قضیه در حال تقلیل به سهمخواهی سیاسی و رقابت بر سر منافع گروهها است و این جا است که بسیاری مشکلات ایجاد میشود.
تغییر معاونت سیاسی رسانه ملی پاسخ مناسبی از سوی صدا و سیما بود
مرتضی کامل نواب به خبرنگار سیاسی ایسکانیوز گفت: آن چه که در برنامه ویژه خبری صدا و سیما روی داد مقابل بیانات روشن و صریح مقام معظم رهبری بود. تاکید ایشان بر این بود که فضای کشور را به سمت آرامش ببرید و از بداخلاقی و ایراد تهمت دوری کنید اما متاسفانه بینندگان این برنامه مشاهده کردند که مجری برنامه با سفارشاتی که در گوشی برای او انجام میشد، سعی کرد فضای جلسه را به سمت بداخلاقی و آوردن نام افراد، دستگاهها و نهادهای جمهوری اسلامی پیش ببرد. این اتفاق زیبنده رسانه ملی نیست و تغییر معاونت سیاسی رسانه ملی که امروز اتفاق افتاد پاسخ مناسبی برای این اتقاق بود.
مرتضی کامل نواب؛ پژوهشگر حقوق و فعال سیاسی
رسانه ملی بعد از انتخابات باید جامعه را به سمت همگرایی ببرد
این فعال سیاسی درباره سازکار صدا و سیما برای پیشگیری از وقوع چنین اتفاقاتی گفت: شورای نظارت بر صدا و سیما که نمایندگان هر سه قوه در آن حضور دارند موظف است بر عملکرد و مدیریت صدا و سیما نظارت کنند و حتما صدا و سیما در فرآیند قانونی خود اقداماتی خواهد کرد. اما ارزیابی من این است که چنین اتفاقاتی بعد از انتخابات از سوی رسانه ملی، پذیرفتنی نیست. آقای جبلی علاوه بر این که اقدام به برکناری معاونت سیاسی کردند لازم است در عرصه مدیریتی خود کاملا هشیار باشند. ایشان رسانه شخصی خودشان را مدیریت نمیکنند، آن چه تحت مدیریت ایشان است رسانه ملی است و باید منافع ملی را درنظر بگیرد و منویات رهبری را دنبال کند. فعالیتهای این رسانه باید کشور را بعد از انتخابات به سمت همگرایی ببرد زیرا جامعه بعد از انتخابات معمولا به جهت اختلافات در واگرایی به سر میبرد اما تولید این برنامه از سوی صدا و سیما نشان داد که اصلا چنین موضوعی برای این رسانه روشن نیست.
وی در ادامه گفت: رسانه ملی برای این گفتگوی خبری میتوانست مثلا از آقای نبویان دعوت کند و جلسه را در یک فضای آرامش مدیریت کند. دعوت از آقای رسایی که به هر حال منتخب مردم است و مورد احترام ما هم است، از بین لیست راه یافتگان به مجلس شورای اسلامی، حاوی پیام از سوی صدا و سیما است.
مردم انتظار دارند نمایندگان به جای نزاعهای سیاسی، مشکلات را پیگیری کنند
نواب کامل در ادامه گفت: مردم انتظار دارند نمایندگان به جای نزاعهای سیاسی، مشکلات اصلی کشورمانند اشتغال، مسکن، اجرایی شدن برنامه هفتم را پیگیری کنند. هر چیزی غیر این روی دهد، خلاف مصالح عمومی و خواستههای رهبری است. احزاب و گروههای سیاسی باید تلاش کنند تا مجلس دوازدهم از مسیر اصلیاش در این موقعیت خطیر منحرف نشود. اگر مسیر به سمت اختلافات سیاسی و آنچه رهبر انقلاب از آن نهی کرده پیش برود، دچار مشکل خواهیم شد و چنین رویهای از سوی مردم قابل پذیرش نخواهد بود.
رویکرد سلبی تخریب رقبا، در مجلس هم ادامه مییابد
وی در ادامه گفت: آنچه در انتخابات رخ داد این بود که بخشی از فعالان و بدنه سیاسی در مقام تخریب رقبایشان دیده شدند و نتیجه این جنس دیده شدن ولو اگر رایآوری باشد این میشود که فرد چون حرف ایجابی نزده، برای حفظ موجودیت خود و افزایش شانس رایآوری در آینده مجبور است همین رویکرد سلبی را در مجلس دامه دهد و متاسفانه این شیوه برای کشور مضر است.
این پژوهشگر حقوق در پایان گفت: همانگونه که به جریان اصلاحات به علت عدم حضور در انتخابات انتقاد میکنیم و این کار را خلاف اخلاق سیاسی میدانیم به همان اندازه بدنه جریان انقلابی و اصولگرا را که از طریق تخریب رقبای انقلابی و حزباللهی خودش بخواهد رای بگیرد را هم نقد میکنیم.
نظر شما