به گزارش نشریه TheVerge / ترجمه در گروه استانهای ایسکانیوز از اصفهان، آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا موسوم به «دارپا» (DARPA) در راستای «برنامه تکامل نبرد هوایی» (Air Combat Evolution) از دسامبر ۲۰۲۲ میلادی در حال آزمایش و توسعه هوش مصنوعی بوده است. این آژانس در تلاش بوده که فناوری هوش مصنوعی را بهگونهای توسعه دهد که نه تنها بتواند بهصورت خودران یک جت جنگنده را هدایت کند، بلکه پروتکلهای ایمنی نیروی هوایی ایالات متحده را نیز رعایت شود.
پس از تکمیل شبیهسازی عملیات داگفایت [Dogfight به نبرد هوایی گفته میشود که دو هواپیمای جنگنده در فاصله نزدیک بههم، درگیر میشوند]، دو جنگنده با استفاده از هوش مصنوعی بهعنوان خلبانِ خودران (Autopilot) طراحی شدند. سپس DARPA کار خود را با نصب این سامانه بر روی دو جنگنده X-62A ادامه داد. این جنگندهها، هواپیمای تمرینی خلبانان نیروی هوایی ارتش آمریکا محسوب میشوند.
این اقدام به DARPA اجازه داد تا جنگندههای خودران با هوش مصنوعی را در پایگاه هوایی ادواردز کالیفرنیا پرواز دهد؛ جایی که این آژانس مدعی شده «اولین آزمایش موفقیتآمیز داگفایت هوش مصنوعی علیه انسان» را انجام داده است!
خلبانانِ انسانی که در کنار سامانه خودران هوش مصنوعی درون کابین X-26A قرار گرفتند، قابلیت غیرفعالسازی هوشمصنوعی در هر لحظهای را داشتند؛ اما DARPA ادعا کرده که در این آزمایش نیازی به اینکار نبوده است.
این هواپیمای آزمایشی در برابر دو جت جنگنده F-16 قرار گرفتند که کاملاً توسط انسان کنترل میشد، تا ارتفاع ۶۰۹ متری اوج گرفته و به سرعت ۲ هزار کیلومتر در ساعت رسیدند. آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا البته جزییاتی از «پیروز این نبرد» ارائه نکرده است.
بیل گری، خلبان آزمایشی ارشد در دانشکده خلبانی آزمایشی نیروی هوایی، درباره نبرد نزدیک این جنگندهها گفت: عملیات داگفایت (Dogfighting)، چالش اصلی آموزشی ما برای خلبانانِ تحت تعلیم بود که با ورود سامانههای هوش مصنوعی، خوشبختانه این چالش حل شده است.
بنابر اعلام DARPA جنگندههای خودران هوش مصنوعی تاکنون در مجموع ۲۱ پرواز آزمایشی انجام داده و این آزمایشها در سال جاری میلادی نیز ادامه خواهد داشت.
هرچند پیشرفتهای سریع علمی در حوزه هوش مصنوعی، نگرانیهایی را در مورد نحوه استفاده نظامی از این فناوری ایجاد کرده است. در همین رابطه، سال گذشته روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داده بود که پنتاگون برای تقویت قابلیتهای نظامی و افزایش شمار هواپیماهای بدون سرنشینِ خود، توسعه سیستمهای هوش مصنوعی را دنبال میکند.
خبرنگار: علی سمیرمی پوده
انتهای خبر/
نظر شما