دیدار رئیس‌جمهور با علما زیر تیغ سانسور و شبه مسئله «شیعه و سنی»

سفر رئیس‌جمهور به قم و دیدار با علما پیش از این که برای وفاق با مراجع در پی موافقت مجلس با استعفای عبدالکریم حسین‌زاده باشد، رنگ بوی مسائل اقتصادی و معیشتی داشت. مسائلی که در ماجرای تصویب بودجه ۱۴۰۴ بسیار چالش‌برانگیز شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز؛ مسعود پزشکیان روز پنج‌شنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ در جریان سفر یک روز به قم با تعدادی از علما و مراجع تقلید دیدار کرد. قدر مشترک توصیه علما به پزشکیان در این سفر اصلاح ساختار اقتصادی و نگرانی از وضعیت معیشتی مردم بود.

بیشتر بخوانید؛

جزئیات سفر پزشکیان به قم و دیدار با علما

برخی طیف‌های سیاسی علت سفر رئیس‌جمهور را به انتخاب عبدالکریم حسین‌زاده به عنوان اولین معاون اهل سنت ریاست جمهوری مربوط می‌دانند اما به نظر می‌رسد این سفر در راستای دیدارها متداول روسای جمهور و مقام‌های سیاسی با علما و مراجع صورت گرفته است.

رئیس‌جمهور برای «وفاق» به قم رفت؟

روزنامه هم‌میهن در تشریح علت سفر پزشکیان به قم نوشته است: «حتی اگر گرایشی سکولار هم داشته باشیم، از منظر توازن قوا و برای تقویت پشتوانه اجتماعی گفتمان و راهبرد توافق‌گرای دولت، ضروری است ملاحظات سنت را مورد توجه قرار دهیم و مرجعیت شیعه را با رویکردهایی چون انتصاب مدیران اهل‌سنت همراه سازیم. چنین رویکرد و گرایش جامعی است که وفاق اجتماعی را پیش می‌برد و محقق می‌سازد؛ وفاقی میان همه ایرانیان و برای ایران.»

پایگاه خبری عصر ایران نیز هم‌سو با روزنامه مذکور نوشته است: «درباره این که چرا مسعود پزشکیان ناگهان شال و کلاه کرد و به قم رفت دو حدس در میان است: یکی ویژگی‌های شخصیتی و اعتقادی او که اهل زیارت است و دیگری این احتمال که با توجه به انتصابات اخیر در دولت که در جمهوری اسلامی سابقه نداشته این تصور شکل نگیرد که رییس دولت از باورهای عمیق شیعی فاصله گرفته است.»

علاوه بر این سعید الله بداشتی، فعال رسانه‌ای اصلاح‌طلب با اشاره به سفر پزشکیان به قم و عدم دیدار با برخی علما، نوشت است: «جناب رئیس جمهور عزیز. آیا از بدیهیات وفاق این نبود که در قم،سری به مراجع و علمای نواندیش و حامیِ خود در روزهای سخت،هم می زدید!؟ می‌شد در دیداری مشترک مجمع مدرسین و محققین و جامعه مدرسین را باهم ببینید. آقایان بیات و علوی بروجردی را هم احترام می کردید.»

در رد این ادعاهای فوق به چند نکته می‌توان اشاره کرد:

الف) مخالفت با حضور حسین‌زاده در دولت پزشکیان به جهت مذهب وی نبوده هرچند شاید انتخاب وی در این سمت در راستای تحقق شعار «تبعیض مثبت» شورای راهبری کابینه دولت چهاردهم صورت گرفته است اما علت اصلی مخالفت با تصمیم رئیس‌جمهور درباره وی نارضایتی از انتقال نمایندگان از مجلس به دولت بود.

ب) رئیس‌جمهور برای انتخاب یک نماینده اهل تسنن برای یکی از معاونت‌هایش از اصول مسلم علمای اهل تشیع تخلف نکرده است که بخواهد با سفر به قم در راستای وفاق با آن‌ها تلاش کند.

ج) حضور حسین‌زاده در مجلس مانند هر نماینده دیگری با تائید شورای نگهبان بوده و انتقال وی به دولت نیز سرانجام پس مدتی افت و خیز با رضایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی و به صورت قانونی صورت گرفت.

بر اساس ادله فوق مراجع و علما نگرانی از بابت سنت‌شکنی رئیس‌جمهور در به کار گرفتن اهل تسنن ندارند پس نمی توان گفت چون روز چهارشنبه ۹ آبان ماجرای انتقال حسین زاده از مجلس به دولت به نفع پزشکیان به پایان رسید پس وی یک روز بعد در راستای نزدیک شدن به علما راهی قم شده است! و همانطور که خبرگزاری دولت (ایرنا) نوشته است این سفر نیز در ادامه سفرهای استانی رئیس جمهور برای رایزنی و تبادل نظر با علما صورت گرفت است. آن چه حائز اهمیت است هم‌زمانی تصویب چالشی لایحه بودجه و سفر رئیس‌جمهور به قم است که در تذکرات و توصیه‌های علما به دولت نمود ویژه ای پیدا کرد.

تیغ سانسور از سایت ریاست‌جمهوری تا صدا و سیما

شرایط سخت معیشتی جامعه ایرانی در سال‌های اخیر همواره بخشی از گفتگوی علما و روسای‌جمهور را در دیدارهایی از این دست تشکیل داده است اما این بار به نظر می‌رسد انتقادات مکرر طیف‌های مختلف سیاسی از بودجه سال ۱۴۰۴ و نگرانی از وضعیت تنگناهای معیشتی موجب شد تا برخی دغدغه‌های هفته‌های اخیر اقتصاددان‌ها و نمایندگان مجلس در توصیه‌های مراجع منعکس شود. در این راستا می‎توان به نگرانی آیت‌الله مکارم شیرازی درباره نرخ بنزین اشاره کرد. وی در دیدار روز پنجشنبه به رئیس‌جمهور گفته است: «افزایش قیمت بنزین سبب گرانی تمام اجناس می شود که تحمل آن برای مردم مشکل است.»

دیدار رئیس‌جمهور با علما زیر تیغ سانسور و شبه مسئله «شیعه و سنی»

اما متاسفانه این بخش از سخنان این مرجع تقلید که بازتاب گسترده‌ای در خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری داخلی و برخی شبکه‌های فارسی زبان خارجی داشت، در پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری سانسور شد! علاوه بر این توصیه‌های آیت‌الله مکارم در زمینه مسائلی مانند گرانی مواد خوراکی و وضعیت مسکن نیز سانسور شده است. این سانسور مورد توجه روزنامه کیهان نیز قرار گرفته است. این روزنامه در بخشی از گزارش سفر رئیس‌جمهور به قم نوشته است: «قابل توجه است که سایت رئیس‌جمهور(president.ir) از آوردن و انتشار کامل این گفت‌وگوها و مشکلات بیان شده توسط مراجع عظام خودداری کرد.»

سانسور سخنان آیت‌الله مکارم صرفا محدود به پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری نمانده و صدا و سیما نیز تصمیم به عدم انعکاس بخش دیگری از سخنان وی گرفت. این مرجع تقلید درباره مسئله حجاب که این روزها یکی از مطالبات بخشی از هواداران رئیس جمهور است، گفته بود: «با زور نمی‌توان مسأله حجاب را حل کرد. هر چند در نگاه برخی "مسأله" نیست بلکه سبک زندگی است» شایان ذکر است این سانسور صدا سیما مورد انتقاد گسترده رسانه‌ها و جریان‌های حامی دولت قرار گرفت.

البته این اولین بار نیست که صدا و سیما سخنان آیت‌الله مکارم شیرازی را سانسور می‌کند. وی در دیدار دی ماه ۱۴۰۱ با رئیس مجلس ضمن گلایه از این روند گفته بود: «مردم از ما گلایه دارند که چرا به مسئولین نسبت به مشکلات تذکر نمی‌دهیم، در حالی که ما مکرر تذکر داده و می‌دهیم و این تذکرات در سایت ما نیز منعکس است، حال اینکه چرا صداوسیما تذکرات مراجع را منعکس نمی‌کند، حتما مصلحتی دارد، اما مردم انتظار دارند که مسئولین به این تذکرات ترتیب اثر دهند.»

نکته جالب این جا است که این بار بیان مطالبات مردم از سوی علما از تیغ سانسورهای هر دو جناح مصون نمانده و با این وجود هر یک دیگری را به سانسور وعدم حرفه‌گری متهم می‌کند!

یکی دیگر از علمایی که انتقادات وی مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت، آیت‌الله جواد آملی بود. وی نیز ضمن انتقاد از وضعیت اقتصادی خطاب به رئیس‌جمهور گوشزد کرد: «دولت و حاکمیت باید با مفسدین به طور جدی مبارزه کنند و اجازه ندهند اختلاس و حقوق‌های نجومی در کشور وجود داشته باشد، زیرا حتی یک عضو فاسد هم می تواند دولت را دچار فساد کند.»

دیدار رئیس‌جمهور با علما زیر تیغ سانسور و شبه مسئله «شیعه و سنی»

علاوه بر این نقد جدی، نحوه دست دادن آیت‌الله جوادی آملی با رئیس جمهور نیز به میزان سخنان وی مورد توجه گسترده طیف منتقد رئیس‌جمهور گرفت. این دسته از منتقدان اعلام کردند آیت‌الله جوادی آملی از دست دادن به رئیس‌جمهور خودداری کرده است! این حاشیه‌سازی در حالی رخ داد که دفتر آیت‌الله جوادی آملی در واکنش به آن بیانه ای صادر کرده است و در بخشی از این بیانیه آمده است: «سنّت مصافحه و دست‌دادن حضرت آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی با همه افراد به جهت پاره‌ای از ملاحظات معمولاً به همین نحوی است که انجام داده‌اند.»

دیدار رئیس‌جمهور با علما زیر تیغ سانسور و شبه مسئله «شیعه و سنی»

در ادامه دیدارهای روز پنجشنبه، آیت‌الله نوری همدانی نیز با اشاره به کاهش ارزش پول ملی خطاب به رئیس‌جمهور گفت: «ارزش پول ملی ما در مقایسه با بسیاری از کشورها پایین است، ما باید اشکالات موجود در این زمینه را رفع کنیم.» کاهش ارزش پولی هر چند مشکلی است که از ادوار گذشته برای این دولت به جا مانده است اما با توجه به این که یکی از وعده‌های اصلی دولت پزشکیان در زمان انتخابات بهبود وضعیت معیشت مردم بود، اهتمام در این حوزه نیز یکی از انتظارات از دولت وی است.

وفاق واقعی چاره عبور از چالش‌ها

صرف نظر از تمام حاشیه‌سازی‌ ها و نیت‌خوانی های یک سفر عرفی به نظر می‌رسد بخش قابل توجهی از انتقادات امروز علما، در ماه‌های آینده به چالش‌های اقتصادی و فرهنگی دولت پزشکیان تبدیل شود.

یکی از این موارد مسئله حاشیه‌ساز قیمت «بنزین» است که در دیدارهای اخیر نیز مورد اشاره آیت‌الله مکارم قرار گرفت. این موضوع در هفته‌های گذشته در جریان بررسی بودجه ۱۴۰۴ از سوی موافقان و مخالفان دولت مورد نقدی جدی گرفت. برخی از کارشناسان و مسئولین مسئله افزایش قیمت بنزین را در لایحه بودجه مبهم می‌دانند و برخی دیگر نیز بر این باور هستند که با اعداد و ارقام و چشم‌انداز فعلی قیمت بنزین در سال ۱۴۰۴ افزایش می‌یابد. علاوه بر این، بنا بر اظهارات رئیس‌جمهور تورم سال آینده ۳۰ درصد خواهد بود اما برخی نمایندگان مجلس معتقدند تورم سال آینده به ۳۵ تا ۴۰ درصد می‌رسد.

دغدغه‌های معیشتی از این دست علاوه بر انتقادات مسئولین و علما، در هفته‌های گذشته در سرخط خبرهای رسانه‌ها نیز قرار گرفت و در میان مردم نیز نگرانی‌هایی را در زمینه تامین حداقل نیازهای اولیه زندگی ایجاد کرده است.

اما ابهام مردم صرفا محدود به وضعیت اقتصادی نیست بلکه اجرای لایحه حجاب و چند و چون آن نیز یکی دیگر از نقاط ابهام‌برانگیز بخشی از جامعه است. لایحه حجاب بیش از یک ماه است در شورای نگهبان تصویب شده اما هنوز از سوی رئیس مجلس برای اجرا به رئیس‌جمهور ابلاغ نشده است. این در حالی است که بخشی از حامیان رئیس‌جمهور در جراید و از طریق فضای مجازی وی را مورد فشار قرار می‌دهند تا از امضای این لایحه خودداری کند و از سوی دیگر طیف مقابل این دسته نیز اجرای سریع‌تر آن را جزو وظایف فرهنگی دولت می‌دانند. مسئله حجاب یک از مسائل چالشی دولت پزشکیان است که ظرفتی بالاتر از حل مسائل اقتصادی می‌طلبد و هر نوع مواجه غیرمدبرانه با آن ممکن است بخشی از جامعه را از کوره بدر کند.

با وجود مشکلات و چالش‌هایی از این دست که سر راه دولت قرار دارد و برای فائق آمدن به آن به «وفاق» حقیقی و فراجناحی میان همه قوا نیاز است، به انحراف کشیدن تلاش‌ها و یا سرپوش گذاشتن روی انتقادات از سوی هر جناحی بزرگ‌ترین سد راه مسیر وفاق است که دود آن بیش از همه به چشم مردم و البته قشر فرودست و جوانان می‌رود.

انتهای پیام/

کد خبر: 1247857

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =