جایگزینی غذا با جلبک‌ به همت فناوران دانشگاه آزاد

فناوران دانشگاه آزاد در واحدهای آذربایجان شرقی، اصفهان و گیلان موفق به تهیه و بهره‌برداری از جلبک اسپیرولینا به عنوان جایگزینی برای غذای انسان، دام و ماهیان شدند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، جلبک‌ها بر خلاف تصور رایج کثیف و بیماری‌زا نیستند، بلکه برخی جلبک‌ها می‌توانند تاثیرات مهمی بر افزایش کیفیت زندگی انسان‌ها داشته باشد. اسپیرولینا یکی از انواع جلبک‌هایی است که با خواص شگفت‌انگیز خود به سلامت انسان کمک خواهد کرد.

کشت و بهره‌برداری از جلبک اسپرولینا در جهان به قرن ۱۶ میلادی برمی‌گردد. زمانی که یک دانشمند اسپانیایی جلبک اسپیرولینا را کشف و در مورد خواص بی‌نظیرش اطلاع‌رسانی کرد. با توجه به تاریخچه اسپیرولینا این را می‌توان مبدا زمانی دانست که توجه جهان به ویژگی‌های اسپیرولینا جذب شد. در سال ۱۹۷۴، سازمان ملل، اسپیرولینا را به عنوان غنی‌ترین جلبک مغذی معرفی کرد که می‌تواند به مبارزه با سوء تغذیه کمک کند. یونیسف همچنین ادعا کرد که اسپیرولینا بهترین غذای آینده خواهد بود.

به بهانه ششمین رویداد عصر امید دانشگاه آزاد با موضوع غذا و فراسودمندها، به سراغ اسپیرولینا، جلبک‌ مفیدی که در دانشگاه آزاد تولید و بهره‌برداری می‌شود. فناوران دانشگاه‌ آزاد در واحدهای اصفهان، آذربایجان شرقی و گیلان در زمینه تولید و فراوری جلبک اسپرولینا فعالیت می‌کنند.

دانشگاه آزاد اسلامی واحد گیلان اقدامات مهمی در زمینه تولید و فرآوری جلبک اسپیرولینا انجام داده است. اسپیرولینا یک جلبک سبز-ابی و غنی‌ترین منبع غذایی در طبیعت است. اسپیرولینا از زمان‌های بسیار قدیم توسط انسان مصرف می‌شد. این منبع تغذیه غنی شده با فیکوسیانین تقریبا با هر برنامه غذایی متناسب است. چرا که از قابلیت هضم بالایی برخوردار است. این جلبک غذایی طبیعی با انرژی بالا، فاقد گلوتن، کم کالری و کم چربی است.

امین صفوی از دانشگاه آزاد واحد گیلان درباره این جلبک اظهار کرد: تولید و تکثیر جلبک‌ اسپیرولینا به شیوه نیمه صنعتی انجام می‌شود. جلبک‌های تهیه و فراوری شده از مسیر آبی خارج، سپس خشک شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی افزود: باکتری‌ها عامل شکلگیری جلبک‌ها هستند. این باکتری‌ها مفید بوده و می‌توانند باعث رشد انسان و حیوانات شوند. این باکتری‌ها حتی در محیط‌های بدون نور خورشید هم قابل پرورش هستند. این باکتری‌ها به عنوان غذای فضانوردان هم می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. علاوه بر این که جلبک‌ها ویتامین ث فراوانی دارند، می‌توانند حامل سایر ویتامین‌ها هم شوند. جلبک‌ها در همه صنایع از جمله صنعت آرایشی و بهداشتی، درمانی، مصرف انسانی، دام و پرورش ماهیان خوراکی و زینتی می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند.

صفوی خاطرنشان کرد: دانشگاه آزاد واحد گیلان از جلبک‌ محصولاتی مانند صابون و قرص تهیه کرده است. برای مثال صابون حاصل از جلبک به جوانسازی پوست کمک می‌کند. علاوه بر لایه‌برداری، باکتری‌ها حمال مواد مغذی بوده و پوست را تغذیه می‌کنند. یکی دیگر از کاربردهای جلبک در تغذیه، تنظیم متابولیسم بدن است. به عبارت دیگر، هم کمبود وزن و هم افزایش وزن را از بین می‌برد. به طوری که، با حذف چربی‌های اشباع بدن، سوخت و ساز را افزایش می‌دهد.

وی تصریح کرد: محصولات خوراکی جلبک مزه‌ای مشابه طعم کاهو دارند. افراد از طریق سایت شرکت می‌توانند این محصولات را تهیه کنند. اسپرولینا فقط چند سال است که در ایران شناخته شده است و فروش انبوه آن به زمان نیاز دارد. استفاده از این جلبک در دام و طیور باعث رشد چند برابری آن‌ها خواهد شد. خوب بودن تغذیه باعث می‌شود که سلامت محیط به خطر نخواهد افتاد و مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای ضذدعفونی کمتر شود.

صفوی تاکید کرد: همچنین این جلبک می‌تواند برای غذای کودکان مورد استفاده قرار بگیرد. چرا که هضم راحتی دارد و بهتر جذب و دفع می‌شود. دانشگاه آزاد حمایت زیادی از هسته‌های فناور داشته و تجهیزات خوبی در اختیار فناوران قرار داده است.

تولید میراث نامعروف اصفهان با جلبک اسپیرولینا

امید نگینی مدیر عامل شرکت فناور و پژوهشکده غذایی سلامت گستر آرایان گفت: این شرکت در حوزه تولید انواع شیرینی‌های رژیمی و بدون قند فعالیت می‌کند. محصولات شامل انواع گز، سوهان و دیگر شیرینی‌های سنتی شهر اصفهان است. ما شیرینی‌هایی که میراث نامعروف شهر اصفهان هستند را به صورت رژیمی تولید کردیم تا برای افراد مبتلا به دیابت یا دارای رژیم‌های کتوژنیک مناسب باشد.

وی افزود: در ابتدا خودمان پرورش جلبک را داشتیم؛ اما به دستور سازمان غذا و دارو و به دلیل تداخل صنفی، تولید جلبک را متوقف کردیم و فقط فراوری و استفاده در محصول را انجام می‌دهیم. کارخانه و پژوهشکده ما در داخل دانشگاه آزاد اصفهان مستقر است. دانشگاه همچنین در موارد اداری به مجموعه ما کمک می‌کند. این جلبک ارزشی غذایی بسیار بالایی دارد. ۷۸ درصد از وزن آن را پروتئین تشکیل می‌دهد. ۱۰ اسیدآمینه دارد و سرشار از ویتامین ب و آنتی‌اکسیدان است.

استخراج جلبک اسپیرولینا از خلیج فارس

علی جلالی مدیر کارخانه زیست اندیشان بهفر گفت: این کارخانه در دانشگاه آزاد واحد تبریز واقع شده و تولیدکننده جلبک اسپیرولینا است. این جلبک بومی خلیج فارس است. ما جلبک مادر را از خلیج فارس استخراج کردیم و در استخرهای دانشگاه تکثیر کردیم. سپس فرآوری کرده و به صورت پودر وارد بازار مصرف کردیم. بازار هدف ما مصرف‌کنندگان عمومی هستند که به صورت روزانه می‌توانند از این جلبک استفاده کنند.

وی افزود: این جلبک حاوی ۷۵ درصد پروتئین، املاح معدنی، ویتامین‌های گروه ب و ث، امگا ۳ و ۶ است. در باشگاه بدنسازی برای حجم گرفتن استفاده می‌شود. با استفاده از این جلبک لوازم آرایشی غنی‌سازی می‌شوند. قصد داریم بازار هدفی در اروپا به خصوص ترکیه ایجاد کنیم.

جلالی خاطرنشان کرد: منع مصرف این جلبک برای کودکان زیر ۵ سال، افرادی که تحت شیمی درمانی هستند و مادران باردار و شیرده است. البته در بارداری و شیردهی با نطر پزشک امکان مصرف وجود دارد. افراد معمولی تا ۵ گرم و ورزشکاران تا ۱۰ گرم به صورت روزانه می‌توانند استفاده کنند. فعلا پودر تولید می‌کنیم و در تلاش هستیم مجوزهای لازم برای تولید قرص و کپسول را هم دریافت کنیم. لوازم آرایشی شامل ریمل، صابونی و پد آرایشی تا ۲۰ روز دیگر وارد بازار خواهد شد. ریمل تولید شده از جلبک اسپیرولینا علاوه بر آرایشی بودن، برای تقویت مژه کاربرد دارد.

غنی‌سازی ماکارونی با جلبک اسپیرولینا

ندا عمیدی یکی دیگر از تولیدکنندگان محصولات فراوری شده از جلبک اسپرولینا در گفت‌وگو با ایسکانیوز گفت؛ ما جلبک اسپیرولینا را با هدف غنی‌سازی به ماکارونی افزودیم. افزایش میزان پروتئین ماکارونی یکی از اهداف ما بود. با افزودن این جلبک توانستیم پروتئین ماکارونی را افزایش دهیم و چون خودش کربوهیدرات بالایی دارد می‌تواند در باشگاه‌های ورزشی برای افزایش عضله استفاده شود. همچنین برای سالمندان به عنوان یک ماده غذایی با ارزش بالا مفید است. افراد معمولی هم می‌توانند از این ماکارونی به عنوان یک غذای طبیعی و با ارزش استفاده کنند.

وی افزوود: تولید این ماکارونی در حد آزمایشگاهی است و هنوز وارد بازار نشده است. اگر بتوانیم تقاضای بازار را تامین کنیم برنامه تولید انبوه را در دستور کار داریم. این طرح در دانشگاه آزاد اجرایی شده و بخشی از مواد مورد نیاز را دانشگاه در اختیار ما قرار داده است. جلبک رنگ زیادی دارد و برای محصولی مانند ماکارونی استفاده از آن کاربردی است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1248986

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =