ایجاد ستاد راهبری هوش مصنوعی در حوزه علمیه

مدیریت حوزه‌های علمیه با ایجاد ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند، حرکت تحولی در حوزه هوش مصنوعی را در سال‌های اخیر آغاز کرده است.

به گزارش گروه سیاست ایسکانیوز؛ تحولات اخیر در حوزه هوش مصنوعی و نقش برجسته این فناوری در آینده زیست بوم بشر، مدیران حوزه‌های علمیه را بر آن داشته تا با راه‌اندازی ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه، در زمینه‌های تولید علم و کاربردی‌سازی فناوری‌های هوشمند فعالیت داشته باشند. این ستاد از بدو تأسیس نه تنها در جغرافیای حوزه علمیه محدود نشده، بلکه در حوزه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی، مهارتی، فناوری و… فعالیت گسترده‌ای را آغاز کرده است. به تازگی دو سامانه در حوزه پاسخگویی به مسائل شرعی با نام‌های دین دان و متینا با همکاری این ستاد راه اندازی شده و در آینده نزدیک یک سامانه ملی راه اندازی می‌شود.

دکتر محمدرضا قاسمی، دبیر ستاد فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه، درباره برنامه‌ها و اقدامات تحولی در حوزه هوش مصنوعی می‌گوید: تلاش‌هایی برای توسعه و تقویت شبکه‌های تحقیقاتی و همکاری‌های پژوهشی در سطح دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی صورت پذیرفته است. همچنین حمایت از پروژه‌های پژوهشی، تولید اسناد ملی مورد نیاز و ایجاد مقدماتی برای تصویب قوانین حریم خصوصی و اخلاق هوش مصنوعی نیز در دستور کار قرار دارد.

در حال حاضر، یکی از اهداف اصلی، آشناسازی ذی‌نفعان این حوزه نسبت به فرصت‌های به‌کارگیری الگوریتم‌های هوش مصنوعی در پژوهش، مدیریت، آموزش، بهداشت و سلامت و همچنین صنایع مختلف است، تا ضمن تقویت اقتصاد دانش‌بنیان، از ظرفیت‌های این فناوری برای بهبود کیفیت زندگی مردم بهره‌برداری شود.

یکی از اولویت‌ها، توسعه پلتفرم‌های ملی استاندارد و قابل قبول برای هوش مصنوعی است که بتواند به عنوان زیرساختی برای پشتیبانی از پژوهش‌ها، توسعه محصولات و خدمات هوش مصنوعی عمل کند. همچنین، پروژه‌های کلان تولید و جمع‌آوری داده‌های بزرگ و دستیابی به هستان‌نگاری‌های محوری هوش مصنوعی در عرصه‌های زبان طبیعی فارسی و مفاهیم بومی در حال شکل‌گیری است که چشم‌انداز آنها، ایجاد یک زیست‌بوم هوش مصنوعی پویا و خودکفا در کشور است.

وی در مورد کاربردی‌سازی هوش مصنوعی می‌گوید: یکی از چالش‌های اصلی در کشور ما، استفاده بهینه و مؤثر از تحقیقات علمی در زمینه هوش مصنوعی و تبدیل آن به کاربردهای عملی در صنایع مختلف است. یک شکاف تاریخی میان دستاوردهای علمی و صنعت در کشور ما از دیرباز وجود داشته است. مباحث مبتنی بر اقتصاد رقومی؛ فناوری اطلاعات، نرم‌افزار و هوش مصنوعی این ظرفیت را دارند که به دلیل نیاز کم به هزینه‌های سخت‌افزاری و زیربنایی، به سرعت بتوانند تبدیل به کسب و کارهای زودبازده و استارتاپی شوند. این یک فرصت مهم است که همه عرصه‌های کاربردی کشور؛ بخش دولتی و بخش خصوصی، بخش صنعت و بخش خدمات، می‌توانند از آن بهره ببرد.

وی می‌افزاید: مهم‌ترین برنامه به منظور بسط کاربردهای هوش مصنوعی، ایجاد ارتباط میان دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی، صنعت و بخش خصوصی است. چندین پروژه مشترک میان این بخش‌ها طراحی کرده و پیشنهاد داده‌ایم، با هدف استفاده از الگوریتم‌ها و مدل‌های هوش مصنوعی در بهینه‌سازی فرآیندهای تولید، مدیریت منابع و حل مشکلات و مسائل پیچیده در صنایع مختلف همچون خودروسازی، کشاورزی، بهداشت و درمان، و انرژی است. تشویق نهادها به استفاده از هوش مصنوعی برای یافتن راه‌های رفع مسائل و بحران‌های اجتماعی نیز در اولویت قرار دارد.

یکی از پروژه‌های برجسته‌ای که جای کار بسیار دارد و هم دولت و هم بخش خصوصی و هم تمامی نهادهای علمی و پژوهشی می‌توانند در آن همکاری کنند، ایجاد سیستم‌های هوشمند پیش‌بینی و مدیریت بحران در بخش‌های مختلف کشور است. به عنوان مثال: پیش‌بینی بلایای طبیعی؛ سیل، زلزله، طوفان و بهینه‌سازی منابع مالی و انسانی در مواقع بحران. هوش مصنوعی می‌تواند نقشی کلیدی در کاهش خسارات و مدیریت بهتر بحران‌ها ایفا کند.

از دیگر فرصت‌های کاربردی‌سازی هوش مصنوعی به‌کارگیری آن در حوزه بهداشت و درمان است، مانند: طراحی سیستم‌های هوشمند برای تشخیص بیماری‌ها از روی داده‌های پزشکی. تولید چنین سامانه‌ای می‌تواند تأثیر زیادی در ارتقای کیفیت خدمات درمانی کشور داشته باشند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1251489

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =