به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، پس از چندین جابجایی زمانی در امضای قرارداد جامع همکاری میان ایران و روسیه بالاخره در 28 دی ماه، این توافق به امضا رسید. گفتنی است سال 2001، تهران و مسکو یک توافقنامه جامع 20 ساله امضا کردند و اکنون پس از گذشت چند سال از انقضای آن توافق، دو کشور توافقنامه جدیدی را امضا کردند.
این توافقنامه در سفر آقای پرشکیان -رئیس جمهور ایران- به روسیه و دیدار با پوتین در روز جمعه به امضا رسید. هر دو رئیسجمهور در خصوص معاهده 20 ساله اعلام کردند: «پیمان مشارکت استراتژیک جامع»، همه زمینهها از همکاری تجاری و نظامی گرفته تا علم، آموزش و فرهنگ را در بر میگیرد.
بیشتر بخوانید:
قرارداد جامع ایران و روسیه طیف گستردهای از همکاریها را دربر میگیرد
پوتین از این توافق بهعنوان یک پیشرفت واقعی، ایجاد شرایط برای توسعه پایدار روسیه، ایران و کل منطقه قدردانی کرد. وی با بیان اینکه میزان همکاری تجاری و اقتصادی هنوز کافی نیست، ابراز امیدواری کرد که معاهده جدید به رفع موانع بوروکراتیک و گسترش روابط کمک کند.
رئیس جمهور روسیه افزود: کشورها در تلاش هستند تا موانع فنی را برای پیشبرد پروژههای برنامه ریزی شده برای انتقال گاز طبیعی روسیه به ایران از طریق آذربایجان و ایجاد کریدورهای حمل و نقل به بنادر ایران در خلیج فارس برطرف کنند.
آقای پزشکیان نیز با بیان اینکه این پروژهها قابل اجرا هستند، افزود: کارشناسان در تلاش هستند تا موانع باقی مانده را برطرف کنند. رئیس جمهور ایران همچنین اظهار داشت ما شاهد فصل جدیدی از روابط راهبردی هستیم.
او همچنین گفت: این نشست و توافقات صورت گرفته بین کشورهای ما انگیزه دیگری برای ساختن دنیای چندقطبی است و البته این موضوع در درجه اول به توسعه ایران و روسیه مربوط میشود.
همچنین از مفاد مهم قرارداد بین دو طرف میتوان به زمینههای همکاری و سرمایهگذاری در زیر ساختهای حیاتی مانند پروژه شمال-جنوب و همچنین انتقال گاز روسیه به ایران اشاره کرد. این امر مبادلات اقتصادی و حمل و نقل میان دو کشور را در سالهای آینده افزایش خواهد داد. همچنین افزایش همکاریها در بخش مالی و بانکی نیز بخش مهم دیگری از توفقات بین دو کشور بوده که تسهیل پرداختها بین دو کشور را سبب میگردد.
در این توافقنامه همچنین آمده است که هر دو کشور تحریم های شخص ثالث علیه یکدیگر را رد کرده و از استفاده از اقدامات قهری یکجانبه جلوگیری خواهند کرد.
از منظر امنیتی و نظامی نیز بر اساس ماده 5 این توافقنامه، دو طرف برای توسعه همکاریهای نظامی از طریق ایجاد یک کارگروه همکاری نظامی ابراز تمایل کردند که این شامل آمادهسازی و اجرای فعالیتهای مورد توافق تحت هدایت مقامات دفاعی مربوطه خواهد بود.
در این توافقنامه آمده است: «مشارکت نظامی روسیه و ایران شامل حوزههای گستردهای از جمله تبادل هیئتهای نظامی و متخصص، بازدیدهای مشترک دریایی از بنادر، آموزش و توسعه پرسنل و شرکت در نمایشگاههای دفاعی بینالمللی است».
این سند همچنین بیان میکند که هر دو کشور مانورهای نظامی مشترکی را در قلمرو خود، مشروط به رضایت دوجانبه و مطابق با هنجارهای بینالمللی انجام خواهند داد. اقدامات مشترک همچنین شامل عملیات دریایی مشترک برای رسیدگی به مسائلی مانند مأموریتهای جستجو و نجات، مبارزه با دزدی دریایی و امنیت دریایی خواهد بود.
روی هم رفته امضای این توافق که همزمانی نزدیکی با آمدن ترامپ به کاخ سفید داشته و همچنین احتمالا مذاکرات هستهای ایران و کشورهای غربی به زودی آغاز خواهد شد، این سیگنال را به جهان ارسال کرد که برخلاف تصور آنها، ایران همچنان میتواند متحدان قوی در کنار خود داشته باشد که از قضا این متحد با غرب نیز در مسئله اوکراین دچار اختلاف است.
همچنین این توافق در شرایطی شکل گرفته که خاورمیانه تحولات عمیقی را در سوریه، لبنان و غزه به خود دیده است و این توافق نشان داد برخلاف تصور همسایگان مبنی بر تضعیف ایران، این کشور همچنان قدرت مهم و تأثیرگذار در منطقه خواهد بود.
در کنار آن باید افزود با توجه به اظهارات بلینکن -وزیر امور خارجه ایالات متحده- در روزهای اخیر مبنی بر اینکه ایالات متحده در هفتههای آینده یک تیم گمرک و گشت مرزی به ارمنستان خواهد فرستاد، مشارکت استراتژیک ایران و روسیه را میتوان هشداری به کشورهای قفقاز و اوراسیا نیز دانست و این سیگنال را ارسال میکند که قدرتهای منطقهای همچون ایران و روسیه در کنار هم هرگونه تحول در منطقه را زیرنظر خواهند داشت و در برابر هرگونه اقدام افراطی احتمالی ایستادگی خواهند کرد.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما