به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ گاردین از سه منبع آگاه گزارش میدهد که وزرای انگلستان قصد داشتند قبل از کریسمس لایحهای در مورد هوش مصنوعی را که مدتها در انتظارش بودند، منتشر کنند، اما با توجه به اینکه قصد دارند در زمینه فناوری دنبالهروی آمریکا باشند، این کار را به تعویق انداختهاند و به نظر میرسد که قبل از تابستان هم این لایحه به نتیجهای نرسد.
وزیران قصد داشتند ظرف چند ماه لایحهای کوتاه منتشر کنند که شرکتها را ملزم میکرد مدلهای بزرگ هوش مصنوعی مانند ChatGPT را برای آزمایش توسط موسسه امنیت هوش مصنوعی بریتانیا تحویل دهند. این لایحه قرار بود پاسخ دولت به نگرانیهایی باشد که مدلهای هوش مصنوعی میتوانند آنقدر پیشرفته شوند که خطری برای بشریت به همراه داشته باشند و با پیشنهادهای جداگانه برای روشن کردن نحوه استفاده شرکتهای هوش مصنوعی از مطالب دارای حق چاپ متفاوت بود.
با این حال، انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا به بازنگری منجر شده است. یک منبع ارشد حزب کارگر بریتانیا گفته است که این لایحه به درستی به تعویق افتاده است و هنوز هیچ پیشنهاد جدی از نظر ظاهر قانون وجود ندارد. این منبع افزود: آنها گفتند بیایید تلاش کنیم و قبل از کریسمس این کار را انجام دهیم؛ اما زمان زیادی از آن گذشته است و به نظر نمیرسد که تا چند وقت دیگر هم به نتیجهای برسد.
یکی دیگر از منابع کارگری که در مورد این قانون توضیح داده شده است، گفت که تکرار این لایحه ماهها پیش آماده شده بود، اما اکنون به دلیل ترامپ مطرح شده است، و وزیران تمایلی به انجام اقداماتی ندارند که میتواند جذابیت بریتانیا برای شرکتهای هوش مصنوعی را تضعیف کند.
ترامپ برنامههای جو بایدن را برای تنظیم مقررات هوش مصنوعی را به هم ریخته و فرمان اجرایی برای ایمن و قابل اعتماد کردن این فناوری را لغو کرده است. آینده موسسه ایمنی هوش مصنوعی آمریکا که توسط بایدن تأسیس شده است، پس از استعفای مدیر آن در ماه جاری همچنان نامشخص است.
اجلاس جهانی هوش مصنوعی
کنفرانس «هوش مصنوعی، علم و جامعه» در پاریس برای گفتوگو درباره تاثیرات هوش مصنوعی بر جامعه و جهان علم برگزار شد که در آن از ۱۰۰ کشور جهان شرکت کردند؛ از بالاترین سطوح مثل معاون رییس جمهور آمریکا، نخست وزیر هند، معاون نخست وزیر چین تا سطح کارشناسی. هدف این کنفرانس تسهیل یک گفتوگوی چند جانبه بود بین مهندسان و مدیران شرکتهایی که همه دغدغهشان رشد بیشتر فناوری است با سیاستگذارانی که دغدغه «مسایل عمومی» دارند و همچنین اهل علم که با مرزهای تازهای مواجهند تا سیاستمداران برای همکاریها و رقابت بر سر منابع جدید قدرت.
البته این اولین کنفرانس جهانی با دغدغه هوش مصنوعی نبود. اولین کنفرانس در سال ۲۰۲۳ در انگلستان و سال قبل از آن در کره جنوبی برگزار شد تا عمدتاً در زمینه مخاطرات هوش مصنوعی برای صنعت، سیاست و زندگی بشر هماندیشی شود. اما در کنفرانس پاریس برخلاف ۲ کنفرانس گذشته، مخاطرات، موضوع غالب نبود و کوشیده شد تا نگرانیها بخش جنبی ماجرا باشد و تمرکز بیشتر بر گشایشها و فرصتها باشد.
شرکتکنندگان در این اجلاس از دغدغههایشان گفتند؛ اینکه چگونه میتوان از مقررات دستوپا گیر کم کرد و بر سرعت توسعه فناوری افزود. آنها از کاربردهای این توسعه در زیستشناسی، فیزیک، اقتصاد گفتند و اعلام کردند که بهتر است بیشتر از این فناوری در پزشکی، داروسازی، رباتیک، پردازش زبان طبیعی یا بینایی کامپیوتر، مدیریت صنعت حمل و نقل استفاده شود. اگر تاکنون هوش مصنوعی صرفاً موضوع مطالعه شرکتهای فناوری بوده حالا این کنفرانس برای دعوت از علوم اجتماعی هم بود تا آنها هم بیشتر وارد گود شوند و در مورد پیامدهای مختلف ناخواسته و خواستنی هوش مصنوعی بر جامعه بیندیشند، چیزی که بیتردید یک همکاری بین رشتهای و البته بینالمللی را میطلبد.
یکی از دغدغههای علمی این کنفرانس این بود که پروژههای پژوهشی به سختی قابل ارائه در نشریههای علمی با موازین امروز است و سخن از این رفت که رویکردی بازتر و کممرزتر باید مورد توجه قرار گیرد.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، نیز در این اجلاس از سرمایهگذاری حدود ۱۱۲ میلیارد دلاری در توسعه هوش مصنوعی از سوی بخش خصوصی فرانسه سخن گفت و طرحهای توسعه و برنامههای همکاری را توضیح داد که نشان دهنده عزم فرانسه برای ورود به عرصه رقابت با بزرگان جهان فناوریهای جدید یعنی آمریکا و چین است. یکی از کشورهای سرمایهگذار در طرحهایی که مکرون از آن سخن گفت امارات متحده عربی است. مکرون همچنین بر لزوم مقرراتزدایی در اتحادیه اروپا برای تسهیل توسعه هوش مصنوعی تاکید کرد.
مقامات اتحادیه اروپا از سوی فعالان فناوری هوش مصنوعی برای مقرراتزدایی در فشار بودهاند؛ مثل ساندارپیچای، مدیرعامل آلفابت، که در این کنفرانس تاکید کرد بهرهوری در اروپا به استفاده از این فناوری وابسته است. اتحادیه اروپا سال گذشته قوانینی برای هوش مصنوعی وضع کرده بود که فعالان این حوزه را خوش نیامد. در دهه گذشته نیز اتحادیه اروپا در مورد به اصطلاح داده و حریم خصوصی و نحوه فعالیت رسانههای اجتماعی قوانین سختگیرانهای وضع کرده بود. البته ترامپ نیز در این تصمیم به بازنگری بیتاثیر نبود، چراکه او محدودیتهای توسعه هوش مصنوعی که در دولت بایدن وضع شده بود را در ابتدای کارش لغو کرد.
غافلگیری «دیپ سیک» چینی هم خود را به کنفرانس تحمیل کرده بود. برخی مدیران شرکتهای فناوری آن را امید تازهای میدانستند برای شرکتهای هوش مصنوعی کوچکتر در اروپا که خود را در برابر هیبت آمریکا از این رقابت کنار کشیده بودند. یکی از این مدیران گفت: دیپ سیک نشان داده است که همه کشورها میتوانند بخشی از هوش مصنوعی باشند، چیزی که قبلاً بدیهی نبود. اکنون، کل جهان در حال تلاش برای جبران عقبماندگی است.
سم آلتمن، مدیرعامل شرکت OpenAI، بزرگترین شرکت هوش مصنوعی جهان، نیز در این کنفرانس گفت که اگر هوش مصنوعی با تواناییهای انسان همسان باشد در کمتر از پنج سال آینده محقق خواهد شد؛ این موردی است که از نگرانیهای جدی جهانی به شمار میرود.
اگرچه به عمد در این کنفرانس میخواستند که جنبههای مثبت و دستاوردها و تسهیل برای توسعه فناوری را موضوع بحث کنند و یکی از دستیاران رییس جمهور مکرون هم در روز افتتاحیه «ترسهای اغراق آمیز» را نکوهش کرد. اما با این همه، صداهای منتقد و معترض به آغوشهای گشوده به توسعه هوش مصنوعی وجود داشت. برخی نگران بودند که این سیاستهای باز به بازار کار ضربه میزند و افراد زیادی را بیکار میکند. برخی نیز از لزوم «چارچوبهایی برای نوآوری» و «تلاش برای هوش مصنوعی ایمن» سخن گفتند.
آمریکا و بریتانیا توافقنامه را امضا نکردند
بیانیهای در اجلاس جهانی هوش مصنوعی مطرح شد که بر تعهد به کاهش فاصله دیجیتال با ترویج دسترسی به هوش مصنوعی تأکید میکند در عین اطمینان به شفافیت، ایمنی، امنیت و قابلیت اعتماد به آن. ساخت هوش مصنوعی پایدار برای مردم و کره زمین یک اولویت دیگر این توافقنامه است. استفاده از انرژی برای هوش مصنوعی، که کارشناسان هشدار دادهاند ممکن است در سالهای آینده به اندازه مصرف انرژی کشورهای کوچک شود، برای اولین بار در این نشست بحث و بررسی شد. بحث درباره تأثیر هوش مصنوعی بر جامعه و محیط زیست و حکومتها نیز از جمله مواد این بیانیه است.
۶۰ کشور این بیانیه را امضاء کردند. امضاءکنندگان این بیانیه از جمله فرانسه و چین و هند متعهد به رویکردی «باز» و «فراگیر» و «اخلاقی» در توسعه این فناوری شدند. اما آمریکا و بریتانیا از امضای آن سرباز زدند.
در مورد تصمیم بریتانیا برای امضاء نکردن این بیانیه، سخنگوی رسمی «کیبر استارمر»، نخستوزیر، گفت که بریتانیا در طول این فرآیند با فرانسه همکاری نزدیکی داشته است. سیاستگذاران و مدیران و دیپلماتها در نشست پاریس راههایی برای بهرهبرداری از مزایای اقتصادی هوش مصنوعی و در عین حال مقابله با خطرات این فناوری را بررسی کردند.
«جیدی ونس»، معاون رئیسجمهور ایالات متحده، نیز گفت: مقررات بیش از حد برای هوش مصنوعی میتواند یک صنعت تحولآفرین را درست در زمانی که در حال رشد است، از بین ببرد. او به سران کشورهای دنیا گفت: هوش مصنوعی فرصتی است که دولت ترامپ آن را هدر نخواهد داد و سیاستهای مبتنی بر رشد هوش مصنوعی باید نسبت به مسائل ایمنی در اولویت قرار گیرند.
پس قصد ترامپ چیست؟
به نظر میرسد که ترامپ میخواهد آمریکا را به «پایتخت جهانی هوش مصنوعی» تبدیل کند. همین ماه گذشته بود که فرمانی اجرایی در رابطه با هوش مصنوعی امضا کرد تا آمریکا را به پایتخت جهانی هوش مصنوعی تبدیل کند.
به گزارش رویترز، فرمان اجرایی ترامپ مهلت ۱۸۰ روزه برای یک برنامه اقدام هوش مصنوعی تعیین میکند تا سیاستی برای حفظ و تقویت تسلط جهانی آمریکا در هوش مصنوعی به منظور ارتقای شکوفایی انسانی، رقابتپذیری اقتصادی و امنیت ملی ایجاد کند.
ترامپ به مشاور هوش مصنوعی و دستیار امنیت ملی خود دستور داد تا سیاستها و مقرراتی را که توسط جو بایدن، رئیسجمهور سابق، وضع شده بودند لغو کند.
ترامپ پیشتر فرمان اجرایی سال ۲۰۲۳ بایدن را که هدفش کاهش خطرات هوش مصنوعی برای مصرفکنندگان، کارگران و امنیت ملی بود لغو کرده بود.
فرمان بایدن از توسعهدهندگان سیستمهای هوش مصنوعی که خطراتی برای امنیت ملی آمریکا، اقتصاد، بهداشت عمومی یا ایمنی دارند، میخواست تا نتایج آزمایشهای خود را با دولت بهاشتراک بگذارند.
ترامپ در این سخنرانی گفت: ایالات متحده بیشترین ذخایر نفت و گاز جهان را در اختیار دارد و ما از آن برای کاهش هزینهها و تقویت تولید داخلی استفاده خواهیم کرد. این اقدام، ایالات متحده را به ابرقدرت تولیدی و پایتخت جهانی فناوریهایی مثل هوش مصنوعی و رمزارزها تبدیل خواهد کرد.
ترامپ همچنین بار دیگر بر حمایت خود از ارزهای دیجیتال تأکید کرد و گفت: ایالات متحده به پایتخت جهانی ارزهای دیجیتال تبدیل خواهد شد. او به پروژه رمزارزی خود اشاره کرد که به نام World Liberty Financial راهاندازی شده و یک پروتکل مالی غیرمتمرکز (DeFi) به شمار میرود.
ترامپ سه روز پیش از آغاز دوره جدید ریاستجمهوری خود، توکن اختصاصی خود با نام TRUMP را معرفی کرد. این توکن که اکنون ارزش بازار آن به هشت میلیارد دلار رسیده است، بخشی از استراتژی گسترده ترامپ برای توسعه ارزهای دیجیتال در ایالات متحده است. هرچند ترامپ در این باره گفت: چیز زیادی درباره آن نمیدانم جز اینکه موفق بوده است.
سخنان ترامپ نشان دهنده عزم جدی ایالات متحده برای پیشتازی در فناوریهای نوظهور است. این رویکرد نه تنها اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه آیندهای را ترسیم میکند که در آن کشورها و افراد باید در فناوریهایی مانند هوش مصنوعی و ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنند. آیا آمریکا میتواند به مرکز جهانی این فناوریها تبدیل شود؟ آینده نشان خواهد داد، اما روندها نشان از تحولاتی بزرگ دارند.
انتهای پیام/
نظر شما