به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، دریاسالار جیمز کیلبی -رئیس جدید عملیات نیروی دریایی آمریکا- ضمن بیان این نکته که نیروی دریایی هزینه بالایی در مبارزه با انصارالله یمن متقبل شده، تاکید کرده که باید به دنبال راهحلهای ارزانتر و کارآمدتر برای دفاع در برابر این تهدیدات بود.
این اظهارات در پی حملات مکرر انصارالله به کشتیهای تجاری و نظامی در دریای سرخ مطرح شده است. گفتنی است ایالات متحده ماه گذشته عملیات تهاجمی جدیدی را علیه انصارالله یمن آغاز کرده است که به گفته وزیر دفاع این کشور قرار است این حملات شدیدتر شود.
کیلبی در یک کنفرانس مربوط به فضای هوایی دریا که در مریلند برگزار شد بیان کرد که نگران توانایی نیروی دریایی در حفاظت از نیروهای خود و کشتیهای تجاری نیست، بلکه دغدغه او نبود روشهای اقتصادیتر برای مقابله با تهدیدات است. او اذعان کرد که در گذشته تمرکز بیش از حدی بر روی لیزرهای پرقدرت داشته و به تهدیدات پهپادی با سلاحهای کمقدرتتر توجه کافی نکرده است.
دریاسالار کیلبی همچنین خواستار افزایش تولید مهمات توسط صنعت دفاعی شده و تأکید کرد که نیروی دریایی به مهمات بیشتری نیاز دارد، بهویژه اگر درگیری طولانیمدتی پیش رو باشد.
کیلبی همچنین قول داد که نیروی دریایی اکنون در حال کار است تا تاکتیکهای دفاعی پرهزینه خود را با «بسیار مقرون به صرفه تر» اصلاح کند و از صنایع دفاعی خواست تا سریعتر مهمات برای این مأموریت تولید کنند.
کیلبی گفت: «ما باید به دنبال پایگاه صنعتی مهمات خود باشیم، همان طور که باید به پایگاه صنعتی کشتی سازی خود ادامه دهیم».
او همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا نیروی دریایی برای مقابله با تهدیدات انصارالله مهمات کافی دارد یا خیر، پاسخ داد: اگر بخواهیم وارد یک درگیری طولانی شویم من فکر میکنم ما به مهمات بیشتری نیاز داریم.
این سخنان به یک تغییر مهم در راهبرد نظامی آمریکا در دریای سرخ اشاره دارد، که بهویژه پس از حملات مکرر انصارالله به کشتیهای تجاری و نظامی در این منطقه، اهمیت زیادی پیدا کرده است.
ناظران مدت هاست که هزینه نامتناسب مقابله با انصارالله یمن انتقاد کردهاند. آنها معتقدند موشکهای نیروی دریایی که حدود 2 میلیون دلار در هر شلیک کار میکنند، برای از بین بردن پهپادهایی که برای انصارالله بیش از 2000 دلار هزینه ندارد، استفاده شده است. همچنین از زمان آغاز حمله 15 مارس، انصارالله سه پهپاد ام کیو-9 را نیز سرنگون کردهاند که هر کدام حدود 30 میلیون دلار ارزش دارند.
این تغییر رویکرد نشاندهنده تمایل نیروی دریایی آمریکا به استفاده از راهکارهای دفاعی مقرونبهصرفهتر در مواجهه با تهدیدات نامتقارن مانند حملات پهپادی انصارالله و آغاز بازنگری در دکترین دفاعی آمریکا در مواجهه با تهدیدات است.
در واقع پنتاگون بهوضوح در حال فاصله گرفتن از مدلهای سنتی پرهزینه و تمرکز بر فناوریهای جدیدتر و مقرونبهصرفهتر است تا بتواند در درگیریهای فرسایشی طولانیمدت، تابآوری اقتصادی و نظامی بیشتری داشته باشد.
گفتنی است جنگ تعرفه هایی که ترامپ به خصوص در مقابله با چین به راه انداخته نیز شاید دلیل دیگری باشد که آمریکا را وادار به صرفه جویی میکند. جنگ تعرفهها، بهویژه بین آمریکا و چین، هر چند تأثیرات مستقیمی بر توانایی دریایی آمریکا ندارد، اما بهطور غیرمستقیم و راهبردی میتواند این توانایی را در چند حوزه تضعیف یا محدود کند.
بسیاری از قطعات الکترونیکی، فلزات خاص، و حتی برخی اجزای تسلیحاتی نیروی دریایی بهطور مستقیم یا غیرمستقیم از زنجیره تأمین جهانی میآیند که چین در آن نقش بزرگی دارد و جنگ تجاری ممکن است منجر به تأخیر، کمبود یا گرانی در تأمین تجهیزات شود و پروژههای نیروی دریایی را کند یا پرهزینه کند.
میتوان اینگونه گفت که اگرچه توپ و تانک و ناوها همچنان پابرجا میمانند، اما پشتوانه اقتصادی، صنعتی و لجستیکی آنها ممکن است به خطر بیفتد. به خصوص که باید دانست قدرت دریایی فقط به تعداد ناو نیست، به توان حفظ و پشتیبانی مداوم و همچنین تاب آوری آن هم وابسته است. اکنون که انصارالله قدرت خود را نشان داده این موضوع بیشتر مورد توجه امریکا قرار گرفته است.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما