بحران کمبود نقدینگی در صنعت برق/ هشدار متوقف شدن جذب سرمایه در حوزه تولید برق

عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق گفت: نیروگاه‌ها برای اتصال مداوم به مدار در زمان پیک و تولید برق پایدار نیازمند انجام تعمیرات دوره ای و اساسی هستند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشجویی(ایسکانیوز)؛ محمد جعفری اناری، عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق اظهار داشت: نیروگاه‌ها ناگزیرند برق تولیدی خود را به دولت بفروشند، اما سهم کمی از درآمدهای وزارت نیرو از محل فروش برق دارند.

وی افزود: امروز پرداخت مطالبات نیروگاه­ها به صورت ماهیانه از سوی وزارت نیرو انجام می­شود که متاسفانه کل رقم آن در سال به کمتر از 5 درصد کل مطالبات و 15 درصد فروش سالیانه آنها می‌رسد و حتی کفاف هزینه‌های جاری نیروگاه‎ها را هم نمی‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: نیروگاه‌ها برای اتصال مداوم به مدار در زمان پیک و تولید برق پایدار نیازمند انجام تعمیرات دوره ای و اساسی هستند و این مهم در گرو تامین نقدینگی و پرداخت حداقل بخشی از مطالبات آنها از سوی وزارت نیرو است.

جعفری با بیان اینکه "برق تنها کالایی است که ظرف 5 سال گذشته قیمت فروش آن هیچ تغییر محسوسی نداشته"، گفت: قیمت فروش برق نسبت به بهای تمام‌شده آن بسیار پایین‌تر است و این شکاف قیمتی توسط دولت پر نمی‌شود؛ همین مساله به ایجاد مطالبات گزاف تولیدکنندگان برق از وزارت نیرو منجر شده است.

وی ادامه داد: البته به دلیل عدم پرداخت مابه‌التفاوت قیمت تمام‌شده و تکلیفی برق از سوی دولت، وزارت نیرو هم مطالبات قابل توجهی از دولت دارد که در نهایت منجر به بدهی چند هزار میلیارد تومانی این وزارتخانه به نیروگاه­ها شده؛ در این چرخه هرساله بدهی­ها و مطالبات معوق و بلاتکلیف بیشتر و صنعت برق ضعیف‌تر و بدهکارتر می‌شود.

این فعال صنعت برق با بیان اینکه "وزارت نیرو در طول سال های گذشته با استفاده از ابزارهایی نظیر تهاتر و اوراق خزانه اسلامی بخشی از بدهی­های خود را تسویه کرده بود"، گفت: متاسفانه صنعت برق امروز این ابزارهای مالی را در اختیار ندارد و در این شرایط نیروگاه‌ها نه تنها قادر به تامین نقدینگی لازم برای انجام تعمیرات دوره­ای نیستند، بلکه حتی در تامین هزینه‌های جاری خود هم با مشکل مواجه شده­اند.

وی با تاکید بر این مساله که "اورهال نیروگاه‌ها باید با هر 33000 ساعت کارکرد تقریبا چهار سال یکبار انجام شود"، خاطرنشان کرد: اگر این تعمیرات در زمان مناسب انجام نشود، ادامه فعالیت نیروگاه­ها، پرریسک بوده و ممکن است با خروج بی برنامه از مدار، برای کل سیستم مشکل ایجاد کند.

عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق تصریح کرد: در شرایط کنونی نیروگاه­ها از یک سو به دلیل کمبود نقدینگی ناشی از عدم دریافت طلب خود توان تعمیر نیروگاه را از دست می‌دهند و از سوی دیگر به علت عدم توانایی مالی در تامین قطعات مورد نیاز برای انجام به موقع اورهال و تعمیرات دوره­ای، جریمه می‌شوند.

جعفری به افزایش چشمگیر قیمت همه کالاهای تولیدی به دلیل بالا رفتن نرخ تورم اشاره کرد و افزود: در طول سال­های اخیر، قیمت بسیاری از کالاها افزایش 500 درصدی داشته و همین مساله در هزینه‌های جاری و قیمت قطعات نیروگاه‌ها هم تاثیری محسوس و به ­سزا داشته است؛ این در حالی است که درآمد تولیدکنندگان برق از محل فروش این کالای استراتژیک هیج تغییری نداشته؛ سوال اینجاست که ما با اتکا به منابع درآمدی ثابت چطور می­توانیم این افزایش چشمگیر هزینه­ ها را جبران کنیم؟

وی با طرح این سوال که چگونه می‎توان انتظار داشت که نیروگاه­های غیر دولتی سرپا بمانند؟، ادامه داد: بخش خصوصی صنعت برق علیرغم سرمایه‌گذاری عظیم و ظرفیت بالای خود برای تولید برق، متاسفانه فعالیتی فاقد سودآوری منطقی دارد و عملا در پروسه تولید و فروش برق به آورده اقتصادی مناسبی دست نمی­ یابد؛ این مشکلات انگیزه و توجیه سرمایه‌گذاری در این بخش را از بین برده و عملا جذب سرمایه در حوزه تولید برق را متوقف کرده است.

مدیرعامل نیروگاه زاگرس نسبت به کاهش ظرفیت تولید نیروگاه­ها در صورت عدم انجام به­ موقع تعمیرات آن­ها هشدار داد و تصریح کرد: در صورت عدم انجام تعمیرات روی برخی از واحدهای نیروگاهی نمی­توان حساب باز کرد.

وی افزود: فراموش نکنیم که هر ساله 25 درصد ظرفیت نیروگاه‌ها باید اورهال شود؛ برای هر واحد تقریبا به 45 روز زمان و هزینه قابل توجهی نیاز است، لذا اگر منابع مالی لازم برای تعمیرات این نیروگاه‌ها تامین نشود، عملا در هر سال برای بهره­ برداری از 25 درصد ظرفیت نیروگاه‎ها با مشکل مواجه خواهیم شد.

جعفری به قیمت 60 الی 70 تومانی خرید برق از نیروگاه‌ها اشاره کرد و گفت: وزارت نیرو عملا بهای ناچیزی بابت هر کیلووات برق تولیدی نیروگاه‌های غیر دولتی پرداخت می­کند؛ علی‌رغم اینکه همه کالاها بر مبنای اصول اقتصادی و با افزودن درصد مشخصی سود به قیمت تمام‌شده، قیمت‌گذاری و فروخته می­شوند اما این روال معمول در مورد کالای برق وجود ندارد.

وی ادامه داد: به علاوه با توجه به اینکه قیمت برق یارانه ­ای است و وزارت نیرو از محل مابه‌التفاوت قیمت تمام‌شده و تکلیفی و در حقیقت یارانه­ای که در قیمت عرضه برق به مشترکین در نظر گرفته شده، مطالبات قابل توجهی از دولت و سازمان هدفمندی دارد، مساله کمبود نقدینگی در صنعت برق به یک بحران بغرنج و بزرگ تبدیل شده است.

عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق تصریح کرد: اگر وزارت نیرو بدهی نیروگاه‌ها را به نسبت میزان فروش آنها پرداخت می‌کرد، شرایط تا این حد وخیم نمی­شد اما متاسفانه پرداخت­های این وزارتخانه به نیروگاه‌ها فرمول یکسانی ندارد و همین مساله انضباط مالی نیروگاه­ها را هم دچار آشفتگی کرده است.

وی به ظرفیت قابل توجه بخش خصوصی برای صادرات برق اشاره کرد و گفت: امروز پتانسیل‌های مناسبی در زمینه صادرات برق توسط بخش خصوصی وجود دارد اما چنین اجازه‌ای به این بخش داده نشده است؛ خود وزارت نیرو امروز بابت صادرات برق به عراق، یک میلیارد دلار یعنی رقمی معادل 20 هزار میلیارد تومان، از این کشور طلب دارد و چندین دور مذاکره در سطوح مختلف حتی در سطح وزرای دو کشور برای وصول مطالبات صورت گرفته است؛ در واقع دولت نه می‌تواند پول صادرات برق به کشورهای همسایه را بگیرد، نه اجازه صادرات برق را به بخش خصوصی می‌دهد؛ رفع این مساله در گرو برنامه­ ریزی فرابخشی و ایجاد فضای رقابتی سالم و شفاف در حوزه تولید و صادرات برق است.

مدیرعامل نیروگاه زاگرس با بیان اینکه "ایجاد یک رقابت سالم مستلزم ایجاد بستر یکسان و برابر برای همه بازیگران آن عرصه است"، خاطرنشان کرد: هزینه­ های اداره نیروگاه­های خصوصی و دولتی تفاوت قابل توجهی با یکدیگر دارند به همین دلیل امکان رقابت سالم آنها در یک بستر مشابه وجود ندارد؛ بخش خصوصی برای تداوم فعالیت خود ناگزیر است هزینه­ های مربوط به سرمایه‌گذاری اولیه، استهلاک و اورهال نیروگاه خود را محاسبه کند اما نیروگاه‌های ­دولتی تنها هزینه­ های نگهداری و جاری را در محاسبات خود می­گنجانند.

 جعفری استفاده از ظرفیت مسکوت نیروگاه­ها در ماه­های کم مصرف سال برای تولید رمزارزها را یکی دیگر از راهکارهای حفظ و بهره­ مندی از پتانسیل­های تولیدکنندگان غیردولتی برق برشمرد و گفت: از این طریق نیروگاه­ها می­توانند فارغ از مطالبات معوقشان از وزارت نیرو، حداقل هزینه های مربوط به تعمیرات و امور جاری خود را نیز تامین کنند.

انتهای پیام/

منبع:تسنیم

کد خبر: 1082596

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =