به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، فشار پایین در کودکان زمانی اتفاق می افتد که فشار خون به زیر سطح طبیعی می رسد. زمانی که فشار خون قلب در حالت سیستولیک زیر ۹۰ میلیمتر جیوه و در دیاستولیک به زیر ۶۰ میلی متر جیوه می رسد. فشار خون در کودکان می تواند به دلایل زیادی کاهش پیدا کند. تشخیص این دلایل به درمان این مشکل کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
چگونگی انتخاب خمیردندان مناسب برای کودکان
فشار خون پایین در کودکان
فشار خون در نوجوانان معمولاً ثابت است. اگرچه در کودکان بر اساس سن ، قد و جنسیت متفاوت است اما می توان آن را به سه دسته بندی تقسیم کرد:
فشار خون پایین ارتواستاتیک:
این نوع وضعیت زمانی اتفاق می افتد که فشار خون کودک هنگام ایستادن در مدت زمان طولانی افت می کند که ممکن است سر درد و مشکلاتی در بینایی را به همراه داشته باشد.
فشار خون پایین عصبی :
این نوع فشار خون به سنکوپ معروف است و زمانی اتفاق می افتد که مغز و قلب تعامل رفلاکسی غیر طبیعی دارند که کودک در یک محیط گرم قرار دارد، مدت زمان طولانی ایستاده است، تازه از ورزش برگشته یا به تازگی غذا خورده است.
فشار خون پایین شدید :
این وضعیت افت شدید فشار خون را به دلیل عفونت های شدید، از دست دادن خون زیاد، آلرژی شدید، آسیب دیدگی و جراحت ایجاد می کند. فشار خون پایین در کودکان می تواند به دلیل عوامل مختلف یا یک وضعیت خاص در بدن ایجاد شود.
علل افت فشار خون در کودکان
بعضی از علل رایج که از طریق موارد زیر روی کودکان اثر می گذارد:
خشکی و کم آبی بدن
زمانی که آب بسیار زیادی از بدن خارج شود، خشکی ایجاد می گردد. فشار خون پایین می تواند یکی از علائم چندگانه خشکی خفیف تا شدید در کودکان باشد.
آلرژی
آلرژی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی به خود بدن حمله می کند. آلرژی شدید را آنافیلاکسی می گویند که این وضعیت می تواند عاملی برای فشار خون پایین باشد.
عفونت
گاهی اوقات فشار خون پایین بر اثر عفونت های شدید ایجاد می گردد.
افت شدید آهن
فشار خون پایین می تواند علائم مختلفی از جمله کمبود آهن را در کودکان نشان دهد. فشار خون پایین احتمالاً در کنار علائم دیگری مثل کم خونی در طول این شرایط خودش را نشان می دهد.
مشکلات قلب
کاهش فشار خون می تواند نشانه نارسایی قلبی یا دیگر مشکلات قلبی در کودکان باشد. بعضی دیگر از علائم مثل مشکلات تنفسی، عرق زیاد و مشکلات رشد کودک مربوط به بیماری های قلبی می شود.
آسیب دیدگی یا جراحت
جراحت می تواند باعث از دست دادن خون در داخل یا خارج از بدن شود که عاملی برای افت فشار خون است. این نوع فشار خون پایین اغلب، با علائم زیاد دیگری نیز مثل دل درد شدید همراه است که نشان دهنده خون ریزی داخلی است.
کمبود مواد مغذی و مشکلات مربوط به سوخت و ساز
کمبود مواد مغذی مثل فولیک اسید و ویتامین ب ۱۲ می تواند عاملی برای کم خونی باشد . ممکن است یکی از دلایل این مشکلات مربوط به سیستم غدد درون ریز باشد.
فشار فیزیکی
ایستادن یا نشستن در مدت زمان طولانی ، قرار گرفتن در معرض نور خورشید در فصل تابستان و ورزش شدید و سخت و استرس های روحی عاملی برای فشار خون پایین است.
گاهی اوقات تشخیص فشار خون پایین در کودکان سخت است اما دانستن این علائم می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.
علائم افت فشار خون در کودکان
کودکانی که فشار خون پایین داشته باشند، معمولا علایم زیر را از خودشان نشان می دهند :
سرگیجه یا احساس گیجی
خستگی
حالت تهوع
کمبود تمرکز
تاری دید
احساس بیماری و مریضی
تنگی نفس
بعضی از کودکان علائم خفیف مثل سر درد و خستگی مزمن دارند که گاهی اوقات نشان دهنده افت فشار خون است.
تشخیص فشار خون پایین و افت فشار در کودکان
پزشک در چنین شرایطی مراحل زیر را برای فشار خون پایین کودکان در نظر می گیرد تا آن را تشخیص دهد.
بررسی علایم
اول از همه پزشک به بررسی علائم می پردازد و از والدین در مورد وضعیت های پزشکی کودک سوال می کند.
اندازه گیری فشار خون
سپس به صورت دستی یا دیجیتالی فشار خون را اندازه می گیرد.
اندازه گیری نبض
انگشتان پزشک در چنین شرایطی روی رگ قرار می گیرد تا نبض را احساس کند. این مورد به او کمک می کند که تعداد ضربان قلب در ثانیه را متوجه شود.
تست ECG
اگر هرگونه چیز غیر طبیعی تشخیص داده شود ، ممکن است پزشک چکاپ های بیشتر را برای قلب از طریق دستگاه ECG پیشنهاد کند.
درمان افت فشار و فشار خون پایین در کودکان
اگر فشار خون به هر دلیلی مثل مشکلات قلبی ، عفونت یا آلرژی افت پیدا کند، پزشک می تواند دارو تجویز کند.
راهکارهای مراقبت خانگی از کودکان مبتلا به فشار خون پایین و افت فشار
داشتن یک روتین مراقبت در خانه می تواند به مدیریت فشار خون پایین کودکان کمک کند و گاهی اوقات منجر به رسیدن فشار خون به سطح نرمال شود.
مواد غذایی حاوی سدیم می تواند به متناسب نگهداشتن فشار خون کمک کند. وعده های غذایی مثل مرغ، پنیر، سوپ و نان حاوی سدیم هستند و البته می توانید با متخصص تغذیه مشورت کنید تا میزان سالم سدیم را در رژیم غذایی متناسب با سن تعیین کند.
یک رژیم غذایی متعادل نیز به بهبود وضعیت فشار خون کمک می کند. مصرف سبزیجات، میوه و آجیل به عنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه بسیار کمک کننده است و مواد غذایی حاوی فولیک اسید و ویتامین ب ۱۲ کمک زیادی به این شرایط می کند.
به اندازه کافی آب بنوشید زیرا آب به جلوگیری از کم آبی و خشکی بدن کمک می کند که یکی از علت های فشار کمبود فشار خون در کودکان است. از پزشکتان بخواهید که حرکات ورزشی تجویزی برای شما را سبک تر کند و همچنین کودکان نباید مدت زمان طولانی بایستند یا بشینند. هرگز کودک نباید در محیط های بیش از حد گرم قرار بگیرد.
همچنین برای متعادل نگه داشتن فشار خون باید روی عادت سالم تمرکز کنید.
اگر فشار خون کودک به طور ناگهانی افت می کند و علائم غیر معمول مثل درد قفسه سینه یا سر درد شدید را مشاهده کردید، قبل از درمان باید یک تشخیص مناسب داشته باشید.
منبع: نمناک
انتهای پیام/
نظر شما