به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، یکی از مهمترین چالشهایی که آموزش و پرورش با آن مواجه است، موضوع کودکان بازمانده از تحصیل است. براساس گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس این موضوع پس از شروع همهگیری کرونا در کشور شدت گرفت. همهگیری کرونا نه تنها دانشآموزان را از مدرسه رفتن محروم کرد، بلکه بستر بازماندن از تحصیل بسیاری از آنها در فضای مجازی مدارس را نیز به وجود آورد.
فقر فرهنگی و نبود امکانات آموزشی دلایل ترک تحصیل دانشآموزان روستایی
طبق آخرین آمارهای اعلامی ازسوی وزارتخانه آموزش و پرورش در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ هرچند تلاش هایی برای جذب بازماندگان و تارکان از تحصیل و کاهش آمار نسبت به سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ انجام شده است، اما همچنان بیش از ۹۱۱ هزار نفر در مقاطع مختلف از تحصیل بازماندهاند.
نتایج بررسی های این گزارش نشان می دهد که پنج استان سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، تهران، خوزستان و آذربایجان غربی دارای بیشترین فراوانی مطلق بازماندگان از تحصیل هستند به گونهای که در سیستان و بلوچستان ۱۸.۲ درصد از دانشآموزان از تحصیل بازماندهاند.
در این گزارش عنوان شده که یکی از اصلیترین چالشهای این حوزه، فقدان آماری دقیق، شفاف و جامع از دانش آموزان بازمانده و تارک از تحصیل و شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آنان است.
راهکار جذب دانشآموزان بازمانده از تحصیل چیست؟
مصطفی اسدی کارشناس آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درباره دلایل افزایش تعداد جاماندگان از تحصیل گفت: بیشتر جاماندگی از تحصیل ناشی از مشکلات اقتصادی است. بیشترین بازماندگان از تحصیل هم در حاشیه شهرها ساکن هستند که به دلیل کار و اشتغال نمیتوانند تحصیل کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برای جذب کودکانی که از تحصیل جا ماندهاند راهکاری وجود دارد، ادامه داد: گاه کودکی که کار میکند، درآمد خانواده را تامین میکند و نمیتواند روزانه تحصیل کند؛ برای این دست دانشآموزان امکان تحصیل در مدارس شبانه و خیریهها وجود دارد. بسیاری از خیریهها زیر نظر آموزش و پرورش هستند و دانشآموزان جامانده از تحصیل را جذب میکنند.
کارشناس آموزش و پرورش عنوان کرد: گاهی هم خود دولت متولی میشود و به ارگانهای مربوط دستور میدهد که توسط عوامل یک منطقه مانند دهیار، بخشدار و آموزش و پرورش جاماندگان از تحصیل را شناسایی کنند. در واقع تلاشهایی انجام میشود اما برای مجاب کردن بازماندگان از تحصیل کافی نیست.
اسدی معتقد است که برای حل مشکل بازماندگان از تحصیل فرمانداران و استانداران باید تمام دانشآموزانی را که در سنین مدرسه هستند، توسط منطقه شناسایی کنند و اگر مشکلشان بحث فقر مالی است از طریق مدارس شبانه و آموزش راه دور بتوانند تحصیل کنند. دانشآموزان در روش تحصیل از راه دور میتوانند صبح تا ظهر به کارشان برسند و عصرها در کلاسها شرکت کنند. استفاده از آموزش مجازی هم امکانپذیر است اما مشکل اینجاست که بخشی از این دانشآموزان تلفن همراه ندارند.
راهاندازی سامانهای برای شناسایی این کودکان
معصومه نجفی پازوکی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درباره آخرین وضعیت دانشآموزان جامانده در مقطع ابتدایی گفت: در زمینه جاماندگان از تحصیل، سامانهای به نام شهید محمودوند طراحی شده که اطلاعات بهروز و کاملی را درباره این دانشآموزان ارائه میکند. ثبتاحوال لیستی از اسامی دانشآموزان ۶ تا ۱۱ سال لازم التعلیمی که باید در مدرسه مشغول تحصیل باشند، دارد.
وی افزود: این فهرست در اختیار سازمان آموزش و پرورش قرار گرفته و همچنین لیست ثبتنام دانشآموزان هم در سایت سیدا وجود دارد. براساس این فهرست، تعداد دانشآموزان جامانده از تحصیل در مقطع ابتدایی به ۱۷۹ هزارو ۵۰۰ نفر میرسد.
نجفی ادامه داد: برای مثال آمار جاماندگان از تحصیل در استان بوشهر چیزی بین هزار و ۶۰۰ تا هزار و ۷۰۰ نفر است که برای همه آنها یک نفر، پیگیر کننده وضعیت آن دانشآموز قرار داده شدهاست و توانستهاند با پیگیریهای لازم، ۵۰۰ نفر از دانشآموزان را به تحصیل و مدرسه برگردانند.
وی با اشاره به اینکه برای آموزش و پرورش حتی جاماندن یک نفر هم از تحصیل مهم است، اظهار کرد: دانشآموزی که شرایط حضور در مدرسه را دارد اما غایب است، توسط آموزش و پرورش به تحصیل برخواهد گشت. اگر مشکلات مالی وجود داشته باشد، سازمان سعی بر حل آن خواهد کرد و اگر محصل، کودک کار باشد، معلم بهصورت حضوری به وسیله بستههای آموزشی به وی کمک خواهدکرد تا به مسیر تحصیل برگردد.
به گزارش ایسکانیوز، در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس عنوان شده که کودکان در خانوادههای دهک پایین که معمولا درآمد بسیار کمی دارند و فاقد پوشش بیمه هستند، بیشتر در معرض جاماندن از تحصیل قرار دارند. این گزارش عنوان میکند که بازماندگی از تحصیل ارتباط مستقیمی با رفاه اجتماعی دارد.
براساس گفته کارشناسان آموزش و پرورش باید در قدم اول آمار دقیق و اطلاعات کاملی از وضعیت دانشآموزان جامانده از تحصیل داشته باشد و بعد از آن به رفع موانع موجود بپردازد.
انتهای پیام /
نظر شما