۴۰ هزار روستا در ایران خالی از سکنه به خاطر خشکسالی / تنش‌های آبی در تهران افزایش می‌یابد

فعال محیط زیست گفت: در همه جای دنیا خشکسالی باعث تشدید مهاجرت‌های اقلیمی می‌شود. در ایران هم بیش از ۴۰ هزار روستا خالی از سکنه شدند و دلیل این اتفاق هم در طول چند دهه گذشته خشکسالی و کمبود منابع آب بوده است.

محمد درویش فعال محیط زیست در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز در رابطه با تنش‌های آبی گفت: ایران در عرض جغرافیایی ۲۵ تا۴۰ درجه نیمکره شمالی واقع شده است. این عرض جغرافیایی را کمربند خشکی جهان می‌نامند. در این عرض جغرافیایی، مهم‌ترین و مشهورترین بیابان‌های جهان مستقر شده‌اند.

آب تهران را نمی‌توانیم با روش یک قرن پیش مدیریت کنیم / خشکسالی بیش از نفت دغدغه ساکنان خاورمیانه

وی افزود: میانگین بارش‌های آسمانی دست‌کم یک سوم تا یک چهارم میانگین جهانی است و تبخیر دست‌کم دو تا سه برابر بیش‌تر از میانگین جهانی است. بنابراین، مهم‌ترین ویژگی که مردمی که در این عرض زندگی می‌کنند و کشورها و دولت‌هایی که حضور دارند باید رعایت کنند، این است که نباید به اصطلاح تمام تخم‌مرغ‌هایشان را در آن ظرفی بگذارند که چشمش به آسمان است.

 درویش ادامه داد: نباید در واقع چیدمانی را برای پول و کارآفرینی ایجاد کنند که به شدت به آب و خاک وابسته است؛ زیرا این مولفه، در چنین مناطقی بسیار بسیار کم‌یاب است. یکی از اشتباهاتی که ما انجام دادیم، این بود که به سراغ کشاورزی، توسعه و استقرار صنایع آب‌بر و انرژی‌بر رفتیم و به این ترتیب بحران را دوچندان کردیم.

وی در رابطه با وضعیت آب تهران گفت: تهران الان هم برای تامین آب مورد نیاز ساکنینش با کمبود آب مواجه است و به طرح‌های انتقال آب تن داده است. از سر شاخه‎های رودخانه کرج تا سر شاخه‎های سفید رود و قزل اوزن در طالقان و همچنین سرشاخه‌های رودخانه‌هایی مانند لار و آمل که به سمت دریای خزر می‌روند، برای تهران انتقال آب انجام می‌دهند. پس تهران همین الان هم درگیر کمبود آب است و  آب مورد نیاز ساکنینش را از مرز پتانسیل‌های آب منطقه‌ای که در آن قرار دارد تامین می‌‎کند. حالا با توجه به تغییر اقلیم و گرمایش جهانی و با توجه به اینکه منابع آبی در حال کاهش هستند و دما در حال افزایش است و باتوجه اینکه تهران یکی از مهاجرپذیرترین شهرهای ایران است، طبیعی است که انتظار داشته باشیم شرایط باز هم دشوارتر شود و صد درصد امکان وارد کردن آب با تانکر به تهران وجود دارد.

درویش ادامه داد: ما باید برمبنای توانمندی‌های اکولوژیکی‌ سرزمین برای حل مشکلات آب، به سمت توضیع متعادل جمعیت برویم. ما اگر به جای یک شهر ۱۰میلیونی ۱۰ شهر یک میلیونی داشتیم، هرگز چنین معضلاتی نداشتیم. ما باید به تغییر پایتخت سیاسی اقدام کنیم تا مقداری از تمرکز و فشار حاکم بر تهران کاسته شود.

فعال محیط زیست در رابطه با تاثیر بارش‌های اخیر بر روی وضعیت آب تهران گفت: در جنوب غربی کشور و در زاگرس جنوبی  به خصوص در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و بخش‌هایی از استان فارس بارندگی‌ها، نسبتا مطلوب و خوب بوده است. به طور کلی میانگین بارش‌ها کمتر از میاگین بلند مدت بوده است. بارش‌های امسال حتی به میانگین هم نرسید و ما در سال خشکسالی قرار داریم.

وی افزود: در همه جای دنیا خشکسالی باعث تشدید مهاجرت‌های اقلیمی می‌شود. در ایران هم بیش از ۴۰ هزار روستا خالی از سکنه شدند و دلیل این اتفاق هم در طول چند دهه گذشته خشکسالی و کمبود منابع آب بوده است. ما هرچقدر که بتوانیم  از دانش روز اسفاده کنیم، مثلا کشاورزی را ارتقا دهیم، ضایعات را کم کنیم، به سمت پرماکالچر (نوعی از کشاورزی)  برویم و از کسب و کارهای سبز استفاده کنیم، طبیعی است که میزان فشار به منابع آب کم می‌شود و تاب‌آوری افزایش پیدا می‌کند.

پایان پیام/

کد خبر: 1186170

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =