بهمن ایزدی کویرشناس و فعال محیط زیست در گفتو گو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز در پاسخ به این سوال که تبعات دورریز سالانه ۳۰ میلیون تن محصولات کشاورزی برای کشور چیست، گفت: بخش کشاورزی بیش از ۹۰ درصد از منابع آبی را مصرف میکند و اگر امروز دچار ورشکستگی خاک و آب شدهایم به واسطه برنامههای لجامگسیخته در حوزه کشاورزی است. متاسفانه در کشاورزی امروز هیچ نگاه هوشمندانهای برای حفظ منابع آب و خاک وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
ماجرای تاثیر هارپ در خشکسالی ایران / بارور کردن ابرها باعث افزایش بارشها خواهد شد؟
وی افزود: اگر امروز در استانهای مختلف کشور از تهران گرفته تا جنوب کشور با پدیده فرونشست و ایجاد فروچالههای متعدد رو به رو هستیم، به دلیل مصرف بیرویه آب و کشاورزی غیراصولی است. متاسفانه ملاحظات محیطزیستی در برنامههای کشاورزی لحاظ نشده است.
کویرشناس با بیان اینکه وزارت کشاورزی با بیبرنامگی ضربات مهلکی به منابع آبی و خاکی کشور زده است، گفت: بخش کشاورزی علاوه بر مصرف آب بسیار برای تولید محصولات، در بخش بستهبندی، جا به جایی و توزیع و برداشت محصول ملاحظات محیطزیستی را رعایت نمیکند؛ یعنی حتی از محصول تولیدی هم به درستی محافظت نمیشود و این موضوع خود نوعی هدر دادن آب است.
فعال محیط زیست توضیح داد: ما هیچ گاه نخواستیم ارزشهای حیاتی که سلامت زیستی ما به آن وابسته است را حفظ کنیم. همه چیز در بخش کشاورزی رنگ و لعاب روزمرگی دارد و نگاه بلندمدتی به حفظ منابع وجود ندارد. مصداق این موضوع کشت برنج در استانهایی است که منابع آبی کافی ندارند. کشت برنج در این مناطق به ویژه در مناطق سردسیر استراتژیک نیست و مخرب است.
وی افزود: برنج باید در استانهای شمالی کشت شود نه اینکه در مناطق دیگر رواج داده شود. این موضوع ناشی از بیتوجهی وزارت کشاورزی نسبت به اقلیمهای مختلف در کشور است. تمام اینها به شاخصهای حیاتی در بخش محیط زیست ضربه زده و منابع پایه ما از دست میرود.
کویرشناس معتقد است که این موضوع ناشی از خلاهای قانونی و ضعف نظارتی است که هرکسی میتواند در هر منطقهای هرکشتی که دوست دارد را انجام دهد. وی در این باره توضیح داد: وزارت کشاورزی باید بحران به وجود آمده را مدیریت کرده و ویژگیهای خاک و آب را شناسایی کرده و براین اساس نوع کشت و میزان آن را برای هر منطقه مشخص کند اما مشخص نیست که این وزارتخانه برچه اساس کشاورزی را مدیریت میکند؟ این وزارتخانه حتی با آوردن محصولات تراریخته حیات ژنتیکی گیاهی ما را از بین میبرد.
انتهای پیام /
نظر شما