مناظره اقتصادی دوم فقط تشریح مشکلات بود/ راهبردهای کاندیداها عملیاتی نبود

سعادت گفت: مناظره اقتصادی دوم فقط تشریح مشکل در حوزه‌های سلامت، آموزش و توزیع یارانه‌ها بود. همه معتقد بودند که عدالت در اقتصاد برقرار نیست و یارانه‌ها عادلانه توزیع نمی‌شود اما راهبردهایی که ارائه می‌کردند چندان عملیاتی نبود.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز؛ دومین مناظره از پنج مناظره کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳با موضوع «خدمات عدالت محور دولت» شب گذشته برگزار شد. این مناظره سه زیرعنوان کلی داشت که عبارت بودند از: سیاست‌گذاری در یارانه‌ها محرومیت‌زدایی و فقر، ارتقای نظام سلامت و ارتقای نظام آموزشی.

بیشتر بخوانید؛

کاندیداها در مناظره اول اقتصادی با موضوعات «سلیقه‌ای» برخورد کردند

مناظره دوم هم مانند مناظره اول انتظارات مخاطبان و تحلیل‌گران را برآورده نکرد و به جز دوری کردن برخی کاندیداها از تنش‌های حاشیه‌ای، در امتداد همان پاسخ‌های احتیاط‌آمیز و کلی‌گویی به سوالات غیرچالشی کارشناسان بود. در این مناظره نیز مانند مناظره اول به نقش تحریم ها در اقتصاد کشور و معیشت مردم پرداخته شد و همان طور که انتظار می رفت دوقطبی پزشکیان، پورمحمدی و تا حدی قالیباف و از سوی دیگر جلیلی، زاکانی و قاضی زاده هاشمی شکل گرفت.

در راستای تحلیل مناظره دوم با رحمان سعادت؛ کارشناس اقتصادی و استاد دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه سمنان گفته کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

سعادت به خبرنگار سیاسی ایسکانیوز گفت: در این مناظره نسبت به مناظره اول تنش کمتر بود این مناظره فقط تشریح مشکل در حوزه‌های سلامت، آموزش و توزیع یارانه‌ها بود. همه معتقد بودند که عدالت در اقتصاد برقرار نیست و یارانه‌ها عادلانه توزیع نمی‌شود اما راهبردهایی که ارائه می‌کردند چندان عملیاتی نبود. با این وجود به نظر می‌رسد اطلاعات اقتصادی کاندیداها نسبت به ادوار گذشته بیشتر شده است و پاسخ‌دهی آن‌ها هم نسبت به مناظره قبل منسجم‌تر شده است.

بیش از این که تحریم‌ها وضع شود هم مشکلات اقتصادی داشتیم

این استاد اقتصاد درباره چالش دوگانه تحریم و مذاکرات میان کاندیداها گفت: بیش از این که تحریم‌ها علیه کشور ما وضع شود هم مشکلات اقتصادی داشتیم. مشکل عدم بهروه وری قبل از تحریم‌ها هم مطرح بود اما مساله تحریم به جز فشارهایی که خودش ایجاد می‌کرد ناکارآمدی سیستم اقتصادی نیز موجب تشدید اثرات آن می‌شود و بسیاری از مردم این فشارها را در زندگی خود احساس می‌کنند.

وی افزود: وقتی کاندیداها از راهکار برای خط فقر سخن می گویند باید بدانیم که خط فقر در کشور ما یک خط فقر ثابت نیست و روزانه بر تعداد افراد و خانوادهایی که زیر خط فقر قرار می‌گیرند افزوده می‌شود. ممکن است برخی افراد در سه ماه اول سال بتوانند معاش خود را تامین کنند اما چون تورم رو به گسترش است، قدرت خرید مردم پایین می‌آید و در واقع اثرات تحریم بیشتر دیده می‌شود. بنابراین نمی توان نسبت به نقش تحریم‌ها بی‌تفاوت بود اگر چه اغراق زیاد هم روا نیست.

اگر مساله تحریم مدیریت نشود، هر برنامه‌ای ناکارآمد خواهد بود

سعادت در ادامه گفت: تا مساله تحریم مدیریت صحیح نشود، هر وعده و برنامه‌ای ناکارآمد خواهد بود به این علت که اگر کاندیدایی برنامه درست هم داشته باشد با یک تحریم جدید، قیمت‌ها بالا می‌رود و برنامه تحت تاثیر قرار می‌گیرد. لذا در راستای موضوع نقش تحریم‌ها در معیشت مردم باید یک سیاست عزتمندانه و عاقلانه پیگیری شود به طوری که عزت مردم و نظام حفظ شود.

رحمان سعادت؛ کارشناس اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه سمنان

سعادت در تحلیل نقاط قوت و ضعف موضع کاندیداها نسبت به عادلانه کردن یارانه گفت: مساله‌ای که در این مناظره عمدتا اشاره می‌شد، مقایسه بین دهک‌های درآمدی بخصوص در حوزه انرژی بود. کاندیداها معتقد بودند که خانوادهایی که خودروی بیشتری دارند از یارانه بیشتری استفاده می‌کنند و باید این معضل تعدیل شود. این مسائل قبل از این هم بارها گفته شده است یا در مساله آموزش و پرورش، از عدالت آموزشی و مقایسه آن با درآمد خانوارها سخن گفته شد که تشریح مواضع قبلی بود.

این استاد اقتصاد افزود: در این زمینه برخی کاندیداها به راهبرهایی اشاره کردند که تا حدودی معقول به نظر می‌رسید. برخی گفتند که اگر یارانه‌ها مستقیم پرداخت شود، خانواده‌ها می‌توانند خودشان آن را مدیریت کنند که این از نقاط قوت مناظره بود. علاوه بر این پرداختن به موضوع زنجیره یارانه‌ها یکی دیگر از نقاط قوت این مناظره بود. تا بیش از شاید بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران در زمینه پرداخت یارانه به ابتدای زنجیره تولید، نظرات پراکنده و متفاوتی داشتند اما به نظر می‌رسد آگاهی کاندیداها نسبت به نحوه پرداخت یارانه‌ها بیشتر شده است.

وی تصریح کرد: کاندیداها به این سمت رفتند که به جای این که همه یارانه‌ها به نحو کلی پرداخت شود باید بخشی از آن به بخش تولیدی داده شود و این یک نقطه قوت نسبت به دوره قبل است و منطقی بود. از طرف دیگر یکی از کاندیداها اشاره کرد که در کشور پرداخت یارانه ها به صورت کلی، منطقی است که باید اجرایی شود و به بهانه‌های مختلف اجرایی نمی‌شود که این موضع نیز درست است و دولت‌مردان آینده باید قانون را به طور درست مطالعه کنند و از ظرفیت‌های آن استفاده کنند.

جای طرح موضوع «مالیات‌ها و یارانه‌ها» در مناظره دوم خالی بود

این استاد اقتصاد در ادامه گفت: موضوعی که در مناظره دوم جای طرح آن خالی بود موضوع «مالیات‌ها و یارانه‌ها» بود زیرا در کشور ما مالیات‌ها به صورت عادلانه دریافت نمی‌شود و به بخشی از جامعه و به طور خاص اجحاف می‌شود. اصناف بعد از یک سال و بعضا با چند ماه تاخیر مالیات پرداخت می‌کنند اما کارمندان و کارگران قبل از این که حقوقشان را بگیرند مالیات می‌دهند. این بی‌عدالتی که سالیان سال است در حق قشر متوسط و زحمتکش روا شده باید برطرف شود و اساسا کاندیداها در این زمینه چه برنامه دارند تا عدالت اقتصادی در جامعه ایجاد شود.

وی در پایان گفت: در مناظره دوم کاندیداها توانستند تا هفتاد درصد به سوالات کارشناسان پاسخ بدهند البته درباره برخی پاسخ‌ها نیز باید گفت برنامه‌های مدون کاندیدها کیفیت لازم برای اقناع مخاطب را نداشت. مخاطبان دنبال کسانی هستند که برنامه‌های عملیاتی داشته باشد و علاوه بر این قدرت لازم برای عملیاتی کردن برنامه‌هایش را داشته باشد.

انتهای پیام/

کد خبر: 1234647

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =