به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، مقالات پراستناد، مقالاتی هستند که در ده سال اخیر منتشر شده اند و به لحاظ تعداد استنادهای دریافتی در رشته موضوعی خود در زمره مقالات یک درصد برتر قرار میگیرند.
مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام ایران (ISC)) که وظیفه سنجش و نظارت بر عملکرد علمی ایران و دیگر کشورهای اسلامی را بر پایه تحلیلهای علمسنجی به عهده دارد، هر ساله آخرین یافتههای علمسنجی برگرفته از منابع و مراجع گوناگون را تحلیل و گزارش میکند، تا از این رهگذر ضمن آگاهیبخشی درباره عملکرد علمی کشور و آخرین تحولات آن، اطلاعات مفیدی را در اختیار مدیران و متولیان علم و فناوری کشور برای برنامهریزی و سیاستگذاری در راستای تشویق و تقویت نقاط قوت و چارهاندیشی برای رفع کاستیها و چالشها فراهم کند.
پژوهشگران ۲ درصد پراستناد جهان بر اساس عملکرد استنادی نویسندگان به ازای بروندادهای پژوهشی منتشر شده اعلام میشوند. پژوهشگران پراستناد در بازه زمانی ۱۹۶۰ تا ۲۰۲۳ در ۲۲ حوزه موضوعی اصلی و ۱۷۴ حوزه فرعی تحلیل شدهاند.
نمودار زیر تعداد پژوهشگران پراستناد ۲ درصد برتر جهان از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳ را نشان میدهد؛
بر اساس نمودار فوق، تعداد پژوهشگران پراستناد ۲ درصد برتر جهان از ۴۳۳ نفر در سال ۱۳۹۹ به هزار و ۱۸ نفر در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است که نشاندهنده رشد ۱۳۵ درصدی است.
نمودار زیر ۲۰ کشور اسلامی برتر در فراوانی پژوهشگران ۲ درصد برتر را نشان میدهد؛
بر اساس این نمودار، ایران رتبه دوم را از نظر تعداد پژوهشگران پراستناد ۲ درصد برتر در بین کشورهای اسلامی به خود اختصاص داده است. ترکیه رتبه نخست و عربستان رتبه سوم را دارند.
جدول زیر تعداد و درصد پژوهشگران ۲ درصد پراستناد جهان به تفکیک نهادهای علمی ایران نشان میدهد؛
بر اساس جدول فوق، وزارت علوم بیشترین سهم را از پژوهشگران پراستناد ایرانی به خود اختصاص داده است. بیش از ۶۴ درصد پژوهشگران پراستناد ۲ درصد برتر وابسته به وزارت علوم، حدود ۲۲ درصد وابسته به وزارت بهداشت و بیش از ۸ درصد وابسته به دانشگاه آزاد هستند.
در ادامه سهم هر دانشگاه از پژوهشگران پراستناد ایرانی در فهرست دو درصد برتر جهان بر اساس عملکرد استنادی در دوران خدمت علمی در سال ۲۰۲۴ ارائه شده است. جدولهای زیر سهم دانشگاههای کشور از پژوهشگران پراستناد ۲ درصد برتر را نشان میدهد؛
همانطور که قابل مشاهده است دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف به ترتیب دارای بیشترین تعداد پژوهشگر پراستناد دو درصد هستند. حائز اهمیت است که آمار زیر بر اساس وابستگی اصلی سازمان اصلی بوده است، به این ترتیب که پژوهشگران مربوط به مراکز، موسسات، پژوهشکدهها یا بیمارستانهایی که دانشگاه آزاد اسلامی واحد مستقلی به شمار نمیآیند بلکه زیرمجموعه یک دانشگاه مادر هستند، زیر نام دانشگاه مربوطه شمارش شده است.
انتهای پیام/
نظر شما