به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، از آنجا که در ماه مبارک رمضان به سر میبریم و اوقات زیادی را بدون غذا و به ویژه نوشیدن مایعات میگذرانیم، بهتر است بین افطار تا سحر از مواد غذایی، خوراکیها و نوشیدنیهایی استفاده کنیم که بتوانند کمبودهای به وجود آمده در ساعات روز و ناشی از روزه داری را تا حدودی بهبود بخشیده و قوای بدن را افزایش دهند.
نکاتی که روزهداران مبتلا به بیماری باید به آن توجه کنند
بهارنارنج، نوشیدنی خاص برای فصل بهار و ماه مبارک رمضان
بهار نارنج، شکوفه درخت نارنج است که در عطر سازی و ساختن اسانس، انواع نوشیدنی های فصلی و عرقیجات کاربرد بسیار دارد. شکوفه درخت نارنج در فصل بهار درخت را زینت داده و در پاییز و زمستان، جای خود را به میوه نارنج می دهد.
سعید توکلی سرپرست مرکز آنالیز و فرآوری گیاهان دارویی و عضو هیات علمی این پژوهشکده درخصوص خواص بهار نارنج اظهار کرد این گیاه منبع بسیار خوبی از مواد مغذی و مواد معدنی ضروری است که برای بدن بسیار مفید است.
وی با اشاره به اینکه در روزهای بهاری ماه مبارک رمضان که هوا نسبتا گرم است و میزان تعریق بدن زیاد میشود، خلق و خوی بسیاری از آدم ها تحت تاثیر قرار میگیرد و تند می شود، برای پیشگیری از این حالت توصیه میکنیم هر روز نصف لیوان عرق بهار نارنج را با نصف لیوان آب و ۲ قطعه یخ مخلوط کنید و آن را با یک قاشق سکنجبین شیرین کرده و در زمان افطار میل کنید.
توکلی عنوان کرد: افزودن بهارنارنج در چای موجب کمک به هضم غذا گشته و ناراحتیهای معده را کاهش میدهد. همچنین بهارنارنج دارای آنتی اکسیدانهای بسیاری است که از بدن در مقابل رادیکال های آزاد محافظت کرده و در نتیجه موجب کاهش خطر ابتلا فرد به بیماری های جدی و مزمن میشود.
وی دیگر خواص این گیاه را خاصیت ضد سرطانی، ضد آلرژی، مدر، ضد التهابی و تقویت سیستم ایمنی بدن دانست و گفت: بهارنارنج در کاهش شدت علائم یائسگی بسیار موثر است و موجب تنظیم سطح فشار خون از طریق افزایش گردش خون در رگ ها میشود.
توکلی اظهار کرد: آب بهار نارنج باعث بسته شدن منافذ پوست میشود و بخور بهار نارنج، پوست چهره را باز میکند.همچنین برای رفع سرگیجه و بهبود سرماخوردگی، بوییدن بهارنارنج و دم کرده آن برای رفع سکسکه به کار میرود.
وی خاطرنشان کرد: استفاده زیاد از عصاره بهار نارنج سبب بالا رفتن فشار خون و افزایش ضربان قلب میشود و افراد دچار بیماری قلبی باید از استفاده بیش از حد آن پرهیز کنند. همچنین بهار نارنج در دوران بارداری و شیردهی بایستی با احتیاط مصرف شود. زیاده روی در خوردن عرق بهار نارنج بی خوابی ایجاد میکند و زیاد بوئیدن بهار نارنج سبب بی خوابی میشود، از این خاصیت میتوان در مواقع نیاز به نخوابیدن استفاده کرد.
برای جلوگیری از آسیب دیدن لباسها توسط حشرات، به جای استفاده از نفتالین که بد بوست میتوان از پوست و شکوفههای خشک بهار نارنج استفاده کرد. اثر بهار نارنج در ظرف مسی تا هفت سال و در ظرف شیشه ای تا یک سال باقی میماند.
زخم معده و ماه رمضان
پاغازه یا غازیاغی (نام علمی: Falcaria vulgaris) یک گونه از گیاهان مرتعی، یکساله و پایا از تیره چتریان است که در مناطق غرب کشور به خصوص کرمانشاه به این نام مشهور است .نام ترکی این گیاه غازیاغی یا قازیاغی و به همان معنای پای غاز است و به این دلیل که برگهای این گیاه شکلی مانند پای غاز درست میکنند به این نام مشهور شده است.
شهلا امینی کارشناس این پژوهشکده درباره این گیاه عنوان کرد در بهار معمولا به عنوان سبزی مصرف شده و دارای اثرات درمانی مناسبی در درمان التهاب روده و زخم معده است.
وی اظهار کرد: از آنجا که در ماه مبارک رمضان، معده در ساعات زیادی از روز خالی می ماند، استفاده از این گیاه مفید است زیرادر تحقیقات انجام شده اثرات محافظتی عصاره این سبزی در مقابل زخم معده ناشی از مواد شیمیایی به اثبات رسیده است. بنابراین این گیاه تقویت کننده مناسب معده و روده است و در حال حاضر به صورت محلی جوشانده این گیاه به صورت خوراکی به منظور درمان التهاب روده و زخم معده و نیز التهابات گوارشی و کولیت روده مصرف می شود و در این روزهای داغ بهاری و در هنگام روزه داری بسیار توصیه میشود.
امینی افزود: پاغازه در رفع ناراحتیهایی چون: سختادراری، سنگ کلیه، مثانه و انسداد روده نقش موثری دارد و از ضماد (پماد خانگی) غازیاغی برای ضایعات پوستی نیز استفاده میشود.این گیاه همچنین خاصیت شیرافزایی دارد و از دمکرده این گیاه برای دفع خلط و رفع گلودرد چرکی نیز استفاده میشود.همچنین افرادی که دچار ناراحتیهای کبدی هستند، بایستی از این گیاه بیشتر استفاده کنند.
وی موارد منع مصرف این گیاه را برشمرد و عنوان کرد: افرادی که کلیههای ضعیف دارند، از مصرف آن خودداری کنند همچنین مصرف این سبزی در مادران باردار باعث سقطجنین شده و زیادهروی در مصرف این سبزی باعث «تحریکات پوستی» در بعضی افراد میشود.
رفع تشنگی با مصرف گیاه خرفه در ماه رمضان
خرفه به عنوان غذای برتر آینده معرفی مـیشـود، چـرا کـه دارای بسیاری از ترکیبات مغذی و خصوصیات آنتـی اکسـیدانی است.
نسرین قوامی عضو هیات علمی این پژوهشکده، عنوان کرد: گیاه خرفه از جمله منابع غنی آنتی اکسیدان و اسید های چرب است. همچنین مصرف خرفه گرمی و حرارت را فرو می نشاند و برای رفع و پیشگیری از تشنگی در ماه مبارک رمضان بسیار مفید است.
قوامی اظهار کرد: بهتر است که از شربت حاوی تخم خرفه یا سبزی خرفه در وعده افطار و سحر استفاده شود زیرا مصرف خرفه، خشکی، گرمی و حرارت را فرو می نشاند و باعث برطرف شدن و از بین رفتن دردهایی که ناشی از حرارت و گرمی در بدن است میشود. و در درمان اختلالات و التهابات مجاری ادراری موثر است.
این عضو هیات علمی بیان کرد: بررسیها نشان می دهد در مناطقی که این گیاه مصـرف می شود شیوع پایین سرطان و بیماری قلبی گزارش شده اسـت که احتمالاً به علت وجود اسـیدهای چـرب امگـا ۳ موجـود در خرفه است.
وی با اشاره به اینکه مواد موثره این گیاه شامل اگزالیک اسید، کینامیک اسید، کافئیک اسید، مالئیک اسید، اسید سیتریک، کومارین ها، فلاونوئیدها، آلانین،تانن، آلفا لینولئیک اسید و گلیکوزوئیدهای منوتروپینی است، گفت: مشخص شده که آلکالوئیدها از جمله مهم ترین مواد شیمیایی این گیاه است.
قوامی در پابان خاطرنشان کرد: خرفه منبع غنی از آنتی اکسیدانهایی مانند ویتامین A ،B۱ ،B۲ ،C ،E ،بتا کاروتن و سایراسید آمینه های ضروری است. همچنین این گیاه منبع غنی از مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، فسفر، مس و پتاسیم است.
منبع: فارس
پایان پیام/
نظر شما