به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ دونالد ترامپ جمهوریخواه در طول مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری خود وعدههای زیادی از لغو سیاستهای آب و هوایی گرفته تا لغو دستورالعملهای توسعه ایمن هوش مصنوعی به دانشمندان داد، اما حالا که از این کارزار برنده بیرون آمده است، بعید به نظر میرسد که از پس همه این وعده و وعیدها برآید.
ترامپ در سال ۲۰۱۷ که برای اولین در یک پیروزی کاملا غافلگیرکننده به قدرت رسید، برنامه محکمی برای فضای آکادمیک آمریکا نداشت، اما اکنون که برای بار دوم وارد کاخ سفید میشود، به نظر میرسد که آمادگی بیشتری برای این کار داشته باشد. به گفته «مت دالک»، مورخ سیاسی دانشگاه جورج واشنگتن که روی تکامل جنبش محافظهکار مدرن مطالعه میکند، ترامپ اکنون که کنترل خود را بر تشکیلات جمهوریخواه تثبیت کرده است، آمادگی بیشتری برای انجام کارهای مورد توجهش دارد. البته این بدان معنا نیست که او میتواند هر کاری که میخواهد انجام دهد. در مورد بسیاری از وعدههای ترامپ نوعی حرکت انقلابی وجود دارد که ممکن است با واقعیت آشفته اجرا در تضاد باشد.
در این راستا، مجله معتبر «نیچر» با سیاستمداران و متخصصان حوزههای دیگر در مورد آنچه ممکن است در در زمینه مسائل علمی در طول دولت دوم ترامپ اتفاق بیفتد، صحبت کرده است که در ادامه به بخشهای مجزای آن میپردازیم:
هوش مصنوعی
ترامپ علاقه خاصی به صنعت دارد و در این راستا هم قول داده است که فرمان اجرایی جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا، را در مورد هوش مصنوعی لغو کند؛ دستورالعملی که سال گذشته برای توسعه ایمن و مسئولانه این فناوری منتشر شد. وعده ترامپ منعکس کننده پلتفرم حزب جمهوریخواه است که میگوید فرمان اجرایی «مانع نوآوری هوش مصنوعی» است.
با توجه به اینکه دستورات اجرایی میتواند توسط یک رئیس جمهور در هر زمانی لغو شود، این امکان برای ترامپ وجود خواهد داشت که به محض ورود به کاخ سفید، طرح خود را اجرا کند. اما او چه چیزی را به جای آن قرار خواهد داد؟
«سورش ونکاتاسوبرامانیان»، مدیر مرکز مسئولیت، تجدید نظر و طراحی مجدد فناوری در دانشگاه براون میگوید: تصمیمگیری و سیاستگذاری در زمینه هوش مصنوعی از محیط نظارتی فاصله میگیرد و از این پس این شرکتهای فناوری هستند که تصمیمات داوطلبانه خود را در مورد ایمنی میگیرند. البته او تردید دارد که تغییر فضای تصمیمگیری برای مقابله با خطرات مرتبط با هوش مصنوعی در زمینه امنیت عمومی، نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی دادهها و استفاده از الگوریتمهای مغرضانه که به گروههای خاصی از مردم آسیب میرساند، کافی باشد.
فرمان اجرایی بایدن بر این موضوع تاکید دارد که مدلهای هوش مصنوعی که براساس دادههای مشتق شده از انسان آموزش داده میشوند، نتایج تبعیضآمیز به بار نیاورند. اما ونکاتاسوبرامانیان معتقد است که احتمالاً این فرمان اجرایی در دولت ترامپ اولویت مهمی نخواهد داشت و ترامپ از توسعه هوش مصنوعی که ریشه در آزادی بیان و شکوفایی انسان دارد، پشتیبانی خواهد کرد.
به گفته «رومن یامپولسکی»، دانشمند کامپیوتر و محقق ایمنی هوش مصنوعی در دانشگاه لوئیزویل آمریکا، به طور کلی حذف سانسور و حمایت از آزادی بیان ایده خوبی است، اما حذف مقررات مربوط به آموزش سیستمهای هوش مصنوعی پیشرفته بدترین کاری است که میتوانیم برای امنیت مردم آمریکا و جهان انجام دهیم. دانشمندان با توجه به خطرات مرتبط با توسعه سیستمهای هوش مصنوعی فوق هوشمند، که به طور بالقوه میتوانند به روشهای غیرقابل پیشبینی عمل کنند و به انسان آسیب برسانند، برای توقف توسعه هوش مصنوعی بحث کردهاند که تنها با مقررات قویتر میتوان به آن دست یافت.
تغییر آب و هوا
بسیاری از تلاشهای فدرال برای آب و هوا احتمالاً در دوران دولت جدید ترامپ یا متوقف میشوند یا برعکس میشوند، زیرا ترامپ مدتهاست خطرات تغییرات آب و هوایی را انکار میکند و در عین حال مزایای اقتصادی افزایش تولید سوخت فسیلی داخلی را در اولویت قرار میدهد. با این حال، متخصصان سیاست میگویند که بعید است ترامپ جلوی تغییر تدریجی آمریکا به سمت انرژی پاک را بگیرد.
البته خنثی کردن دستاورد مهم بایدن در سیاستهای مربوط به آب و هوا کار آسانی نخواهد بود. به طور مثال، قانون کاهش تورم ۲۰۲۲ یا IRA یک قانون فدرال است که هدف آن کاهش کسری بودجه دولت فدرال، کاهش قیمت داروهای تجویزی و سرمایهگذاری در تولید انرژی داخلی و در عین حال ترویج انرژی پاک است. این قانون توسط یکصد و هفدهمین کنگره ایالات متحده تصویب شد و در تاریخ ۱۶ اوت ۲۰۲۲ توسط رئیس جمهور جو بایدن به تصویب رسید. این قانون شامل بیش از یک تریلیون دلار سرمایهگذاری فدرال است که در در زمینه تغییر آب و هوا و تولید انرژی پاک برنامهریزی شده و تا حدود سال ۲۰۳۲ ادامه خواهد داشت. لغو این قانون مستلزم مصوبه کنگره است.
«جوآنا لوئیس»، رئیس طرح علم، فناوری و امور بینالملل دانشگاه جورج تاون در واشنگتن دی سی، میگوید: حتی اگر جمهوریخواهان در نهایت کنترل اتاقهای کنگره را در دست بگیرند، کسبوکارها و رهبران ایالتهای محافظهکار آمریکا که در حال حاضر از سرمایهگذاریهای IRA سود میبرند، هیچ علاقهای به قطع جریان این پول ندارند.
اگر ترامپ به سمت تضعیف مقررات آب و هوایی که برای مواردی مانند نیروگاهها و خودروها وضع شده است، حرکت کند، میتواند تأثیر بزرگتر و منفیتری بر پیشرفت آبوهوایی داشته باشد. «دیوید ویکتور»، دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو، میگوید به طور مشابه، وعده او برای اعمال تعرفههای جدید بر کالاهای کشورهایی مانند چین و مکزیک میتواند در واقع هزینه فناوریهای انرژی پاک را افزایش دهد.
رئیس جمهور منتخب همچنین قول داده است که یک بار دیگر آمریکا را از توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵ خارج کند؛ توافقی که کشورهای عضو متعهد میشوند گرمایش جهانی را به ۱/۵ تا ۲ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن محدود کنند. دولت ترامپ باید تا سال ۲۰۲۰ منتظر میماند تا اینکه در آخرین بار رسماً از توافق خارج شد و بایدن پس از چند ماه پس از روی کار آمدن، به سرعت به توافقنامه ملحق شد. اما بر اساس قوانین توافق، روند خروج این بار تنها یک سال طول میکشد.
بسیاری از ناظران آب و هوا میگویند که غیبت آمریکا - دومین تولیدکننده بزرگ گازهای گلخانهای جهان - از این پیمان میتواند فشار بر چین و دیگر کشورها را کاهش دهد تا تلاشهای خود را برای محدود کردن انتشار گازهای گلخانهای در همان زمان کم کند.
لوئیس معتقد است که چهار سال دوره ریاست جمهوری ترامپ میتواند تاثیرات فاجعهباری را برای طرحهای مبارزه با تغییر اقلیم داشته باشد.
سلامتی
در هفتههای منتهی به انتخابات آمریکا، ترامپ با شخصیت سیاسی «رابرت اف کندی جونیور» در یک پلتفرم تحت عنوان «آمریکا را دوباره سالم کن» همکاری کرد و وعده داد که این کار را با مقابله با علل اصلی بیماریهای مزمن، مثل حذف مواد سمی از محیط و مبارزه با شرکتها انجام خواهد داد. ترامپ با تائید حرفهای کندی که ایمنی واکسنها را زیر سوال برده است، اعلام کرد که اجازه میدهد که سلامت را به شکلی «بیطرفانه» در این کشور پیش ببرد. اما همین نکته محققان سلامت عمومی و سیاستگذاران حوزه سلامت را نگران کرده است.
باید دید که آیا ترامپ، کندی را در سمتی مانند مدیر بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده (HHS) منصوب خواهد کرد - یا سنای آمریکا چنین اقدامی را تاویئ خواهد کرد – یا خیر؟ اما چیزی که واضح است این است که کندی حمایت تمام و کمال ترامپ را در مورد مسائل بهداشتی خواهد داشت.
«جرج بنجامین»، مدیر اجرایی انجمن بهداشت عمومی آمریکا در واشنگتن، نگران نقش کندی در دولت جدید است، زیرا او مدتهاست که روند تائید واکسن را مورد تردید قرار داده است و تهدیدی برای تضعیف اعتماد به تزریق و افزایش مجدد بیماریها مانند سرخک برمیشمرد. او میگوید: اگر کندی و ترامپ برخی از چیزهایی را که به زبان میآورند اجرا کنند، مردم به دلیل سردرگمی در مورد واکسنها بیمار میشوند و میمیرند.
«دایانا زاکرمن»، رئیس مرکز ملی تحقیقات سلامت، یک اندیشکده غیرانتفاعی در واشنگتن دی سی، میگوید که برخی از اهداف کندی، مانند سرکوب روابط با صنعت در آژانسهای نظارتی مانند سازمان غذا و داروی آمریکا ایده خوبی هستند. . اما این اهداف با آنچه در دوره اول دولت ترامپ رخ داد، زمانی که ترامپ افرادی را در پستهای بهداشتی مهمی مانند «الکس آزار»، مدیر سابق HHS منصوب کرد، همخوانی ندارد و بنابراین سخت است که بدانیم چه اتفاقی خواهد افتاد.
«ازکیل امانوئل»، یک متخصص اخلاق زیستی و ناظر قدیمی چشمانداز بودجه زیست پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا، میگوید با توجه به رویکرد انزواگرایانه ترامپ و اظهارات گذشته او در انتقاد از سازمان بهداشت جهانی، حمایت از سلامت جهانی نیز در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ به شدت کاهش خواهد یافت. امانوئل میگوید که ایالات متحده «بازیگر کلیدی» در تأمین بودجه طرحهای بهداشت جهانی است. برای مثال، این شامل برنامهای میشود که هدف آن پایان دادن به اپیدمی جهانی ایدز است. او میافزاید، بنابراین «خوشبین بودن» به آینده سخت است.
مشارکتهای علمی خارجی
در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، دولت او از ورود افراد ار کشورهایی که به گفته آن «تروریسم در معرض خطر هستند» به ایالات متحده منع شد و یک برنامه ضد جاسوسی به نام «ابتکار چین» را اجرا کرد که منجر به دستگیری تعدادی از دانشمندان شد. اگرچه دولت بایدن ممنوعیت سفر را لغو کرد و به ابتکار چین پایان داد، مقامات فدرال به تلاشهای خود برای محافظت در برابر مداخله خارجی در تحقیقات ایالات متحده ادامه دادند.
متخصصان میگویند مشخص نیست که آیا دولت دوم ترامپ ابتکار چین را احیا خواهد کرد یا خیر، اگرچه مجلس نمایندگان آمریکا به رهبری جمهوریخواهان در ماه سپتامبر قانونی را تصویب کرد که این کار را انجام میدهد. اما «آدام کوهن»، وکیلی که بر مهاجرت دانشجویان خارجی تمرکز دارد، میگوید رئیسجمهور اختیارات گستردهای برای ایجاد چنین سیاستهایی دارد و بازگرداندن ممنوعیت سفر محتمل است.
«جنیفر استیل»، محقق سیاست آموزشی در دانشگاه آمریکایی واشنگتن دی سی میگوید: مانند دولت اول ترامپ، دولت جدید احتمالاً اعطای ویزا به محققان و دانشجویان خارجی از برخی کشورها را محدود خواهد کرد. «کارولین واگنر«، متخصص علوم، فناوری و امور بینالملل در دانشگاه ایالتی اوهایو در کلمبوس، نیز میگوید سیاستهایی که ملاقات محققان بینالمللی و آمریکایی را دشوارتر میکند، ایجاد همکاریهای علمی جدید را نیز سختتر میکند. و دلیلش این است که چنین مشارکتهایی با تماس رو در رو تقویت میشود. او میگوید: همکاریها با ارسال ایمیل از طریق ایمیل به یکدیگر آغاز نمیشود.
اما ممکن است یک نقطه روشن در جبهه همکاری وجود داشته باشد، حداقل برای مشارکت ایالات متحده و چین. «دنیس سایمون»، عضو غیرمقیم موسسه کوئینسی، یک اندیشکده سیاست خارجی در واشنگتن دی سی، فکر میکند که یک پیمان حیاتی حاکم بر همکاری علمی ایالات متحده و چین که در سال گذشته منقضی شده است، توسط دولت بایدن قبل از دومین تحلیف ترامپ در ژانویه امضا خواهد شد.
انتهای پیام/
نظر شما