تمجید ایلان ماسک از نخبگان ایرانی مهاجر در آمریکا / روند مهاجرت ایرانی‌ها به سرزمین آرزوها چگونه است؟

ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و مدیرعامل شرکت‌های عظیم تسلا و اسپیس‌ایکس و همچنین ایکس، در بحبوحه روی کار آمدن دونالد و ترامپ و نگرانی‌ها در مورد موضع سخت او در قبال مهاجرت نیروی کار به آمریکا اظهار نظر جالبی کرده و از «ایرانیان بااستعدادی» که به آمریکا مهاجرت کرده‌اند، تمجید کرده است.

به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ ایلان ماسک در پستی در شبکه اجتماعی‌اش یعنی «ایکس» - که در اکتبر ۲۰۲۲ در ازای ۴۴ میلیارد دلار آن را تصاحب کرد- نوشت: آمریکا از هجوم ایرانیان بسیار بااستعداد بهره بسیاری برده است.

او این اظهارات را در پاسخ به یک داستان شخصی که توسط یکی از کاربران ایرانی ایکس، به اشتراک گذاشته شده بود، بیان کرد. او که پدر و مادرش از مهاجران ایرانی به آمریکا هستند، در داستانش در مورد چالش‌هایی که خانواده‌اش بعد از مهاجرت به آمریکا با آن مواجه بودند صحبت کرده بود و دیدگاهش را در مورد آینده مهاجران در دولت جدید ترامپ بازگو کرده بود.

این در حالی است که ترامپ مهاجرت را محور اصلی کارزار انتخاباتی خود قرار داد و متعهد شد که آنچه را «نظم بی‌سابقه» در مرز جنوبی می‌نامد برقرار کند و بزرگ‌ترین اخراج گسترده مهاجران غیرقانونی در تاریخ کشور را در اولین روز ریاست‌جمهوری خود آغاز کند.

ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود، مهاجرت را یک بحران نامید و متعهد شد که به سرعت برای اعمال طیفی از سیاست‌های بحث برانگیز با هدف سرکوب مهاجرت غیرقانونی و محدود کردن مهاجران جدید اقدام کند.

او در جریان سخنرانی‌اش در روز پیروزی خود در فلوریدا گفت: ما مرزهایمان را اصلاح می‌کنیم. می‌خواهیم که مردم به کشورهای خودشان برگردند و اگر قرار است که به این کشور بیایند، قانونی وارد شوند.

در مارس ۲۰۱۷، ترامپ فرمان اجرایی ۱۳۷۸۰، معروف به ممنوعیت مسلمانان را امضا کرد که محدودیت‌هایی را برای سفر افراد از ۶ کشور اکثریت مسلمان از جمله ایران اعمال می‌کرد. این ممنوعیت سفر باعث سردرگمی گسترده در فرودگاه‌ها و حتی آژانس‌های مسئول اجرای آن شد، زیرا آنها نمی‌دانستند که این دستور چگونه بر دارندگان گرین کارت آمریکا و افرادی که تابعیت دوگانه دارند تأثیر می‌گذارد.

روند مهاجرت ایرانیان به آمریکا

اظهار نظر ایلان ماسک بهانه‌ای شد که به وضعیت مهاجرت ایرانیان به آمریکا بپردازیم. به گزارش وب‌سایت رسمی «موسسه سیاست مهاجرت» که یک اندیشکده مستقل و غیر حزبی است، در دهه ۱۹۳۰ تعداد بسیاری کمی از ایرانیان در آمریکا زندگی می‌کردند، اما از زمان انقلاب جمهوری اسلامی و همچنین جنگ ایران و عراق تعداد ایرانیانی که به آمریکا مهاجرت کردند، روز به روز افزایش یافت.

بین سال‌های ۱۹۸۰ و ۲۰۰۰، جمعیت مهاجر ایرانی بیش از ۲ برابر شده و از ۱۲۲ هزار نفر به ۲۸۳ هزار نفر رسید. این رشد جمعیت در قرن بیست و یکم -البته با سرعت کمتر- ادامه یافت و در سال ۲۰۱۹ به ۳۸۵ هزار نفر رسید.

براساس برآوردهای اواسط سال ۲۰۱۹ از بخش جمعیت سازمان ملل متحد، آمریکا محبوب ترین مقصد برای ایرانیان مقیم خارج از کشور است. کانادا با ۱۶۴ هزار نفر جمعیت بعدی ایران را در خود جای داده است و پس از آن آلمان با ۱۲۷ هزار نفر، بریتانیا با ۹۰ هزار نفر و ترکیه با ۸۳ هزار نفر در رده‌های بعدی قرار دارند.

در داخل ایالات متحده، بیش از نیمی از کل مهاجران ایرانی در کالیفرنیا و بیش از یک سوم در منطقه شهری لس آنجلس زندگی می‌کنند. راه‌های اولیه ایرانیان برای اقامت دائم آمریکا که به دریافت گرین کارت نیز معروف است، از طریق اشتغال یا حمایت بشردوستانه است. در مقایسه با کل جمعیت خارجی متولد شده، مهاجران ایرانی به احتمال زیاد دارای مدرک دانشگاهی، درآمد خانواده بالاتر و تسلط بیشتری به زبان انگلیسی هستند.

توزیع بر اساس ایالت و شهرهای کلیدی

در دوره ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ حدود ۵۴ درصد از مهاجران ایرانی در کالیفرنیا زندگی می‌کردند و ۲۹ درصد در لس‌آنجلس بودند. سه ایالت بعدی با بیشترین جمعیت مهاجر ایرانی عبارتند از تگزاس (هشت درصد)، نیویورک (پنج درصد) و ویرجینیا (چهار درصد).

تسلط به زبان انگلیسی

مهاجران ایرانی در مقایسه با کل جمعیت متولد شده در خارج از کشور، تسلط متوسطی به زبان انگلیسی دارند. در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۶ درصد از مهاجران ایرانی پنج سال به بالا تسلط تقریبا کمی روی زبان انگلیسی داشتند؛ در حالی که این میزان در کل مهاجران آمریکایی حدود ۴۶ درصد است. به غیر از این، ۱۳ درصد از مهاجران ایرانی گزارش کردند که در خانه فقط انگلیسی صحبت می‌کنند، در مقابل ۱۶ درصد از کل مهاجران در خانه‌هایشان فقط انگلیسی صحبت می‌کنند.

سن، تحصیلات و اشتغال

مهاجران ایرانی، به عنوان یک گروه، از کل جمعیت متولد شده در خارج و آمریکا پیرتر هستند. براساس آمار و ارقام سال ۲۰۲۱، میانگین سنی مهاجران ایرانی ۵۵ سال بود. این در حالی است که میانگین سنی جمعیت خارجی در آمریکا ۴۶ سال و برای متولدین بومی ۳۷ سال است.

در سال ۲۰۱۹، تنها ۲ درصد از مهاجران ایرانی زیر ۱۸ سال سن داشتند، در مقایسه با ۲۵ درصد از جمعیت متولد شده در آمریکا و ۶ درصد از کل جمعیت متولد شده در خارج از کشور. ۷۰ درصد از مهاجران ایرانی بین ۱۸ تا ۶۴ سال سن داشتند در حالی که ۲۸ درصد از آنها ۶۵ سال یا بیشتر سن داشتند.

مهاجران ایرانی نسبت به جمعیت متولد شده در ایالات متحده و کل جمعیت مهاجر، از تحصیلات بسیار بالاتری برخوردار هستند. در سال ۲۰۱۹ حدود ۵۹ درصد از ایرانیان ۲۵ ساله یا بالاتر، مدرک لیسانس یا بالاتر را گزارش کردند، در حالی که این رقم در بزرگسالان متولد آمریکا و مهاجران ۳۳ درصد بود. تنها هفت درصد از مهاجران ایرانی دیپلم دبیرستان یا معادل آن نداشتند، در مقایسه با ۲۶ درصد از مهاجران به طور کلی و هشت درصد از متولدین ایالات متحده.

تعداد دانش‌آموزان بین‌المللی از ایران در آمریکا در طول سال تحصیلی ۱۹۷۹- ۱۹۸۰ به اوج خود رسید. جمعیت دانشجویان بین‌المللی ایرانی در سال ۲۰۰۰-۲۰۰۱ به هزار و ۸۰۰ نفر رسید، اما به آرامی افزایش یافت و از سال ۱۴-۲۰۱۳ به ۱۰ هزار تا ۱۳ هزار نفر رسید.

اکثر کارگران مهاجر ایرانی در مشاغل مدیریتی، تجاری، علمی و هنری (۶۲ درصد) هستند که این میزان بسیار بالاتر از متولدین آمریکا (۴۱ درصد) و همه مهاجران (۳۵ درصد) است. حدود ۱۸ درصد از کارگران ایرانی‌الاصل در مشاغل فروشندگی و اداری و پس از آن ۹ درصد در مشاغل خدماتی هستند.

درآمد

مهاجران ایرانی به طور قابل توجهی درآمدی بالاتر نسبت به کل جمعیت مهاجر و حتی بومی آمریکا دارند. در سال ۲۰۱۹، مهاجران ایرانی میانگین درآمد خانوار خود را ۷۹ هزار دلار گزارش کردند که در مقایسه با ۶۴ هزار دلار و ۶۶ هزار دلار برای کل جمعیت خارجی متولد شده و بومی به ترتیب رقم بالایی است.

مسیرهای مهاجرت و تابعیت

مهاجرانی که از ایران می‌آیند بیشتر از کل جمعیت خارجی متولد شده، تابعیت ایالات متحده را دریافت می‌کنند. در سال ۲۰۱۹، ۷۶ درصد از مهاجران ایرانی شهروند ایالات متحده بودند، در حالی که این رقم در کل مهاجران ۵۲ درصد بود.

انتهای پیام/

کد خبر: 1249042

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =