یداله سهرابی عضو شورای عالی نظام پزشکی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز گفت: دلیل کمبود دارو و افزایش قیمت آن در روزهای اخیر، مشکلاتی همچون کمبود انرژی، افزایش روز افزون نرخ ارز، کمبود تخصیص ارز، حذف ارز ترجیحی و متعاقبا اختلال گردش سرمایه در این صنعت است. در این میان بدهی بیمهها و اختصاص نیافتن تسهیلات مناسب از سوی بانکها هم مزید بر علت شده است. ترکیب همه این موارد با هم موجب کمبود دارو (حتی نایاب شدن آن در بعضی موارد) و افزایش قیمت شده است.
بیشتر بخوانید
چرخه معیوب بدهیهای دولت و کمبود دارو / بیماران خاص در معرض خطر
وی درمورد تاثیر کمبود انرژی بر صنعت دارو گفت: کمبود برق و گاز در کشور، همانند دیگر صنایع بر صنعت داروسازی هم اثر گذاشته و موجب ضرر و زیان شده است. این ضرر و زیان خود را به دو شکل نشان داده، اول اینکه موجب کمبود سرمایهگذار در این صنعت شده است. اگر این روند ادامه پیدا کند و اعتماد عمومی سرمایه گذاران، به خصوص فعالان بخش خصوصی کاهش یابد، دچار معضلات و مشکلات بیشتری خواهیم شد. این مورد در صنایع دارویی و غذایی به دلیل فسادپذیر بودن مواد اولیه اهمیت دوچندانی دارد.
سهرابی عنوان کرد: شکل دومی که کمبود انرژی به صنعت دارو ضربه زده در بحث تولید است؛ کمبود انرژی حتی در مسئله کوچکی مثل تولید شیشه دارو هم مشکل ایجاد کرده است. برای مثال کارخانهها میدانند که معمولا در زمستان با کمبود شیشه دارو مواجه میشوند و به همین دلیل در تابستان تعداد بیشتری از آن را تولید و ذخیره میکنند اما در سال جاری که کشور در فصل گرما با قطعی برق و در فصل سرما با قطعی برق و گاز مواجه بوده همین کارخانه نه تنها در تابستان نتوانسته تولید مازاد انجام دهد، بلکه در زمستان هم نمیتواند به اندازه معمول شیشه دارو تولید کند. حتی همین مسئله کوچک هم میتواند موجب کمبود دارو شود.
سهرابی درمورد اقدامات برای حل مشکل تامین دارو گفت: فعلا همه تلاش بر این است که مردم ابتدا در داروهای حیاتی و سپس در داروهای ضروری که برای بیماریهای مزمن و به صورت مستمر استفاده میشوند، دچار کمبود نشوند. به خصوص بیماران خاص که تمرکز آنها باید فقط بر درمانشان باشد و نباید تامین دارو موجب نگرانی آنها بشود.
عضو شورای نظام پزشکی در نهایت درمورد برنامه دولت برای حذف ارز ترجیحی و اثرات آن گفت: تکانشهای این چنینی موجب خواهند شد که مشکلاتی در زمینه تامین به وجود بیاید و اثرات آن معمولا بر انتهای زنجیره تامین دارو یا همان مردم، بیشتر از سایر اعضای زنجیره است. با توجه به برنامه دولت برای حذف ارز ترجیحی و ورود دارو از تالار اول ( ارز ۲۸ هزار تومانی) به تالار دوم ( ارز ۳۸ هزار تومانی) در سال جدید، باید بیمهها تقویت شوند و سطح پوشش را بالا ببرند تا به مردم در زمینه تامین دارو فشاری وارد نشود.
خبرنگار: زینب خوانساری
انتهای پیام /
نظر شما