به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ ساوت چاینا مورنینگ تایمز در گزارش اخیر خود میگوید که نسل جدیدی از کارآفرینان چینی به وجود آمدهاند که در واقع شامل گروهی از بنیانگذاران استارتاپ در این کشور میشود و به «چهار شگفتانگیز» مشهور است. این افراد در حال تغییر چشمانداز فناوری جهان هستند و تمام هم و غم خود را گذاشتهاند تا به چین در رقابت با آمریکا کمک کنند.
این چهار شگفتانگیز شامل «لیانگ ونفنگ» بنیانگذار استارتاپ سازنده هوش مصنوعی جدید یعنی دیپسیک، «وانگ ژینگ شینگ» بنیانگذار «یونیتری رباتیکز»، «ژانگ ییمینگ» بنیانگذار بایتدنس -سازنده تیکتاک- و «وانگ تائو»، بنیانگذار DJI -سازنده وسایل نقلیه بدون سرنشین- میشود.
لیانگ از دیپسیک و وانگ از یونیتری گروهی از کارآفرینان تجاری محلی به شمار میآیند که ماه گذشته به یک سمپوزیوم بسیار مهم به ریاست رئیس جمهور شی جین پینگ دعوت شده بودند.
سمپوزیوم رئیس جمهور چین با غولهای فناوری
حدود ۲ هفته پیش شی جین پینگ، رئیسجمهور چین با رهبران ارشد شرکتهای بزرگ تجاری از جمله «جک ما»، بنیانگذار علیبابا، در یک سمپوزیوم تجاری در پکن ملاقات کرد. از زمان به قدرت رسیدن بیش از یک دهه پیش، شی به طور مداوم به دنبال تقویت نقش شرکتهای دولتی در دومین اقتصاد بزرگ جهان بوده و نسبت به گسترش «بینظم» بخش خصوصی هشدار داده است. رئیس جمهور چین در سخنانی که در سمپوزیوم انجام داد، بر لزوم دستیابی به اجماع ملی و تقویت اعتماد عمومی برای ارتقای توسعه سالم و باکیفیت بخش خصوصی تأکید کرد.
در این نشست، «رن ژنگفی»، بنیانگذار شرکت هواوی، «وانگ چوانفو»، رئیس شرکت BYD، «یو رنرونگ»، مدیرعامل ویل نیمهرسانا (Will Semiconductor)، و «لی جون»، بنیانگذار شیائومی، دیدگاهها و پیشنهادهای خود را درباره توسعه بخش خصوصی ارائه دادند.
گزارشها حاکی از آن بود که شی در بحبوحه کندی اقتصاد ناشی از بحران مسکن، کم بودن مداوم نرخ مصرف و بیکاری بالای جوانان در حال آماده شدن برای ملاقات با چهرههای سرشناس تجاری بوده است. تلویزیون دولتی چین گزارش داد که این دیدار در تالار بزرگ خلق پکن برگزار شد و ویدیویی در آن نشان داده شد که «جک ما» مؤسس علیبابا ایستاده و هنگام ورود شی به یک اتاق مجلل کف میزند. این معلم سابق انگلیسی غول فناوری علیبابا را در سال ۱۹۹۹ تأسیس کرد و آن را به یکی از شناختهشدهترین و مسلطترین شرکتهای خصوصی چین تبدیل کرد.
او زمانی یک شخصیت رک و صریح را از خود نشان داد، اما در اواخر دهه گذشته دست به خودسانسوری زد، زیرا دولت چین سرکوب گسترده شرکتهای فناوری و پلتفرمهای اینترنتی این کشور را که زمانی در آزادی به سر میبردند را آغاز کرد. در سال ۲۰۲۰، مقامات دولت چین پس از سخنرانی «ما» در انتقاد از تنظیمکنندهها در آخرین لحظه عرضه اولیه سهام شرکت «آنت» وابسته به علیبابا را لغو کردند.
این در حالی است که «ما» دیگر در علیبابا یک مدیر اجرایی نیست، اما اعتقاد بر این است که علیرغم اینکه چند سال گذشته را روی امور بشردوستانه و آموزش روستایی متمرکز شده، سهام قابل توجهی را در این شرکت حفظ کرده است. علی بابا مالک ساوت چاینا مورنینگ پست هم هست.
علیبابا که انتظار میرود آخرین گزارش سود سه ماهه خود را در این هفته منتشر کند، تاکنون شاهد افزایش بیش از ۴۰ درصدی سهام خود در سال جاری بوده است.
براساس دادههای اداره دولتی تنظیم مقررات بازار چین، تعداد شرکتهای خصوصی در چین تا پایان سپتامبر ۲۰۲۴ از ۱۸۰/۸۶ میلیون فراتر رفته که ۹۶/۳۷ درصد از کل نهادهای تجاری کشور را تشکیل میدهند.
به طور کلی باید گفت که چین برای حفظ بهبود قوی اقتصادی خود بعد از اتمام همهگیری کرونا در تقلا بوده است و سال گذشته با رشد اقتصادی پنج درصدی، یکی از کندترین رشدهای دهههای اخیر خود را داشت. انتظار میرود پکن در سال ۲۰۲۵ سطح مشابهی از رشد را هدف قرار دهد، اما ممکن است به دلیل اینکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا سیاست تجاری سختگیرانه خود را با تعرفههای سنگین تجدید میکند، با باد مخالف روبهرو شود. ترامپ قبلاً تعرفههای اضافی ۱۰ درصدی را بر تمام واردات از چین اعلام کرده است و پکن بلافاصله با تعرفههای خود و هدف قرار دادن زغالسنگ و گاز تلافی کرده است.
در این سمپوزیوم، وانگ، به عنوان جوانترین کارآفرین حاضر با تنها ۳۵ سال سن، به شی گفت که توسعه دهنده ربات انساننما و تیمش در چین متولد و بزرگ شدهاند و این روند را در همین خاک ادامه خواهد داد.
غولها متولد میشوند
برخلاف نسل قبلی کارآفرینان فناوری چینی که با خاطرات فقر مطلق بزرگ شدند - مانند جک ما، «رابین لی یانهونگ» از بایدو و «پونی ما هوآتنگ» از شرکت تنسنت هولدینگ - نسل جدید تزارهای فناوری چین پس از آغاز مرحله «اصلاحات و گشایش شرکت خصوصی» در شرکت دنگ بولئوپ، متولد شدند.
وانگ تائو، بنیانگذار دیجیآی
وانگ ژینگ شینگ، بنیانگذار یونیتری در سال ۱۹۹۰، ژانگ در سال ۱۹۸۳، لیانگ در سال ۱۹۸۵ و وانگ از DJI در سال ۱۹۸۰ متولد شدند. آنها در دورهای بزرگ شدند که جمهوری خلق چین به عنوان لیبرالترین و آزاد اندیشترین نظام تاسیس شد و در طی آن، موانع اجتماعی سنتی برچیده شد و آموزش علوم، مهندسی و ریاضی در سراسر سیستم مدارس دولتی کشور گسترش یافت.
پرورش افراد جوان همچنین تا حد زیادی با عصر شتابان جهانی شدن همزمان شد که در آن نفوذ غرب اثر خود را بر جامعه چین گذاشت. قبل از اینکه لیانگ در سال ۲۰۲۳ شرکت دیپسیک را تاسیس کند، صندوق تامینی «هایر- فلایر کوانت» را اداره میکرد که از «جیم سیمونز»، مدیر صندوق تامینی کوانت آمریکایی الهام گرفته شده بود.
یک عامل کلیدی در موفقیت این چهار کارآفرین تجربه آنها در تامین منابع و بقای بازار بسیار رقابتی چین است. به گفته تحلیلگران و اساتید بازرگانی، آنها در مقایسه با همتایان خود در دره سیلیکون با یک آموزش کاملا محلی تربیت شدند و رشد کردند و همین امر باعث شد که رقابت را در یک محیط بیرحمانه بازار یاد بگیرند و به نوبه خود محصولات فناوری پیشگامانه با تأثیر جهانی را عرضه کنند.
به گفته یک استاد دانشگاه نیویورک که روی تمرکز بر اقتصاد دیجیتال جهانی هوش مصنوعی مطالعه میکند، بنیانگذاران چینی در استفاده از فناوریهای موجود - که اغلب در غرب اختراع میشوند - و آزمایش و مقیاسبندی سریع آنها در بازار چین بسیار خوب عمل میکنند و در عین حال به جزئیاتی که تجربه کاربر را افزایش میدهد و هزینه تحویل را به حداقل میرساند نیز توجه ویژه دارند.
لیان ونفنگ، بنیانگذار دیپسیک
براساس گزارش ساوت چاینا مورنینگ تایمز، بسیاری از این کارآفرینان قبلا میلیاردر بودند. ژانگ از بایتدنس یکی از ثروتمندترین افراد چین است. و چیزی که مشخص است این است که ثروت این افراد قرار است بیشتر هم رشد کند، زیرا بایتدنس، دیجیآی، دیپسیک و یونیتری هنوز عرضههای اولیه خود را وارد بورس نکردهاند. در واقع، آنها از ابتدا و با حمایت اندک دولتی، تجارت خود را در اقتصاد دولتی چین ایجاد کردهاند.
دیپسیک که در ابتدا یک پروژه جانبی در تجارت کوانت لیانگ بود، در اواخر ژانویه پس از اینکه مدلهای زبان بزرگ کمهزینه و با کارایی بالا (LLM) جهان را تحت تأثیر قرار داد، امواج شوک شدیدی را در سراسر سیلیکون ولی و وال استریت فرستاد.
جالب است که داستان تاسیس شرکتها توسط این شگفتانگیزان خیلی شبیه به داستان غولهای آمریکایی مثل فیسبوک و گوگل است. دیجیآی برترین سازنده هواپیماهای بدون سرنشین جهان، کار خود را از اتاق خوابگاه وانگ تائو آغاز کرد، در حالی که شرکت بایتدنس ژانگ که تیکتاک را به عنوان یکی از محبوبترین اپلیکیشنهای جهان طراحی کرده، کارش را در یک آپارتمان مسکونی در پکن در سال ۲۰۱۲ آغاز کرد.
وانگ ژینگ شینگ، یونیتری را در سال ۲۰۱۶ ایجاد کرد و در روزهای اولیه برای جمعآوری سرمایه تمام صدش را گذاشت. هماکنون ساختار سهام یونیتری بسیار پراکنده است و وانگ فقط ۳۳ درصد آن را تحت تملکش دارد.
وانگ ژینگ شینگ، بنیانگذار یونیتری
به گفته یک استادیار استراتژی و کارآفرینی در مدرسه بینالمللی بازرگانی اروپای چین نسل جدید کارآفرینان چینی که توسط چهار شگفتانگیز نمایندگی میشوند، به دلیل تمرکز داخلی خود توانستند در سطح جهانی موفق شوند و این در حالی است که بازار چین امروزه یکی از پر تقاضاترین و رقابتیترین بازارهای جهان است.
به گفته «تراویس کالانیک»، بنیانگذار و مدیر عامل سابق «اوبر تکنولوژی»، در گذشته شرکتهای فناوری چینی با سرعت سرسامآوری فقط «کپیبرداری» میکردند، ولی این استراتژی در نهایت منجر به نوآوری و توانایی شرکت در رقابت با ایالات متحده شد.
ژانگ ییمینگ، بنیانگذار بایتدنس
چهار شگفتانگیز چین در زمانی که شرکتهای فناوری این کشور در بحبوحه رقابتهای فزاینده با ایالات متحده، با نظارت فزایندهای از سوی سیاستمداران آمریکایی و حتی مردم مواجه شدهاند، نوآوری خود را نشان دادهاند. به طور مثال، هوش مصنوعی یک منطقه حیاتی است که توسط پکن و واشنگتن به عنوان راهی برای ایجاد تسلط در فناوری دیده میشود.
به گفته مدیر ارشد شرکت سرمایهگذاری «کایوان» در هنگکنگ، اگرچه کارآفرینان فناوری چین «حداقل تلاش خود را» برای حمایت از جاهطلبیهای جهانی پکن انجام میدهند، توسعه فناوری این کشور همچنان احتمالاً تحت تأثیر عوامل ژئوپلیتیکی قرار میگیرد.
از نظر او، خودکفایی ممکن است قابل دستیابی باشد، اما پذیرش و رهبری جهانی هنوز تا حد زیادی به تحولات آتی در روابط چین-آمریکایی که به طور فزاینده ای دچار مشکل میشود، بستگی دارد.
توفانی که در چین ایجاد شد
موفقیت چهار شگفتانگیز کارآفرینان را به کانون توجه ملیگرایانه سوق داده است. لیانگ پس از اینکه مدلهای دیپسیک نشان دادند که چگونه شرکتهای چینی با وجود محدودیتهای فناوری ایالات متحده همچنان میتوانند محصولات نوآورانه تولید کنند، به عنوان یک قهرمان ملی مورد ستایش قرار گرفت، در حالی که رقص محلی که توسط روباتهای یونیتری در طول جشن جشنواره بهار چین اجرا شد، به یک میلیارد بیننده چینی نشان داد که چگونه این استارتاپ از یک کپیکننده به یک شرکت بزرگ سازنده ربات انساننما و رقیبی برای ربات ایلان ماسک تبدیل شده است.
غولهای چین کجا تحصیل کردند و چطور کارآفرین شدند؟
چهار شگفتانگیز فناوری چین تا حدودی به این دلیل که هیچ یک در یک کشور خارجی تحصیل نکردهاند، در کنار هم قرار گرفتهاند. وانگ از DJI در دانشگاه علم و صنعت هنگکنگ، ژانگ از دانشگاه نانکای در تیانجین تحصیل کرده است؛ در حالی که لیانگ در دانشگاه ژجیانگ درهانگژو درس خوانده است.
در مورد بنیانگذار یونیتری، بیشترین داستانی که در مورد تحصیلاتش گزارش شده این است که انگلیسیاش به شدت ضعیف بوده و علیرغم اینکه دانشجوی برتر علوم بوده همیشه با یادگیری زبان انگلیسی دست و پنجه نرم میکرده و نمرات پایین او در این درس - که لازمه تحصیلات تکمیلی بود - او را به جای مدرسه عالی به دانشگاه شانگهای کشانده است.
با این حال، نفوذ یونیتری در خارج از چیننیز مشهود است. اولین محصول این شرکت به نام «لایکا»، اولین سگی بود که به عنوان بخشی از برنامه فضایی اولیه روسیه به دور زمین چرخید. وانگ در مصاحبهای در سال ۲۰۱۷، وانگ همچنین گفت که او در فعالیتهایش از شرکت بزرگ آمریکایی«بوستون داینامیکز» الهام گرفته است.
ژانگ از بایتدنس از سفری به دره سیلیکون در سال ۲۰۱۴ الهام گرفت، جایی که او از غولهای فناوری ایالات متحده مانند فیسبوک، گوگل و Airbnb بازدید کرد. او همچنین آخرین خودروی الکتریکی تسلا را در آن زمان امتحان کرد.
ژانگ پس از بازگشت به چین، که در آن زمان ۳۱ سال داشت، در یک پست وبلاگی نوشت که دوران طلایی شرکتهای فناوری چین در حال فرا رسیدن است.
عزلتگزینی غولها
نسل جدید کارآفرینان چینی برخلاف کارآفرینان فناوری هزاره آمریکایی مانند مارک زاکربرگ از متا و سم آلتمن از OpenAI، ترجیح دادهاند خود را از کانون توجه دور نگه دارند و از اظهار نظر یا ظاهر شدن عمومی خودداری کنند. ژانگ از بایتدنس و وانگ از DJI سالهاست که علیرغم نفوذ روزافزون امپراتوریهای تجاریشان، هیچ مصاحبه یا حضور در رویدادهای عمومی را قبول نکردهاند.
لیانگ از دیپسیک آنقدر از نظر رسانهای خجالتی بود که در هفتههای اخیر هیچ اظهارنظری در مورد کسبوکار شرکتش نکرده است، حتی با وجود اینکه فناوری آن در داخل و خارج از کشور سرتیتر همه خبرها بود. این یک تضاد شدید با همتایان آمریکایی او مانند سام آلتمن، بنیانگذار OpenAI بود، که برای ملاقات با طرفداران و سرمایهگذاران در جهان به سرتاسر جهان سفر کرد.
شگفتانگیزان چینی همچنین افراد مشهوری هستند که هیچ سابقهای در زمینه «نمایش ثروت» ندارند – ویژگیای که آنها را از سرمایهگذاران آمریکایی در امور مالی و دارایی جدا میکند. گزارشها حاکی از آن است که ژانگ بر خواندن مقالات هوش مصنوعی و جذب استعدادهای برتر صنعت تمرکز کرده است، در حالی که لیانگ همچنان خود را درگیر تحقیقات در جستوجوی پیشرفتهای جدید کرده است.
به گفته تحلیلگران، اگر کارآفرینان چینی بتوانند در چین فوق رقابتی زنده بمانند، قطعاً میتوانند در بازارهای جهانی مانند آمریکای لاتین و اروپا رقابت کنند. اگر تجارت ایالات متحده مانند فوتبال است، پس تجارت چینی راگبی است. آنها به ورزش خشنتر عادت کردهاند!
انتهای پیام/
نظر شما