به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، دکتر فاطمه نواییان شعار این پویش را "فاصله ها را کم کنیم" عنوان کرد و در تبیین این شعار گفت: تمرکز این شعار برای کم کردن فاصله بیخبری از عوامل خطر سرطان، فاصله بی خبری از علایم، فاصله شناسایی یک فرد مشکوک مبتلا به سرطان تا تشخیص نهایی، فاصله تشخیص تا شروع درمان و فاصله در دسترسی آحاد مختلف جامعه به خدمات سلامت است.
علائمی به ظاهر ساده و بیخطر که نشانه از سرطان است
وی مهمترین اقدامات در رسیدن به اهداف این پویش را شامل برنامه های تبلیغی، حمایت طلبی، برنامههای آموزش مردمی، برنامههای مرتبط با جلب مشارکت سیاستگزاران و اطلاع رسانی در خصوص برنامه های تشخیص زود هنگام سرطان ها عنوان کرد که با مشارکت سازمانهای برون بخش، سمنها و خیریهها انجام میشود.
رییس گروه مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت سرطانها را یکی از اولویت های مهم بخش سلامت در کشور برشمرد و گفت از مهم ترین گامها درکنترل سرطان افزایش آگاهی مردم در مورد بیماری، معرفی راههای تشخیص به موقع و زودهنگام و اصلاح باورهای نادرست و تغییر نگرش مردم در مورد درمان ناپذیر بودن سرطان است.
دکتر نواییان سه سرطان شایع روده بزرگ، پستان و دهانه رحم را از اولویتهای غربالگری و تشخیص زودهنگام معاونت بهداشت عنوان کرد و گفت مطابق با ابلاغ وزارت بهداشت غربالگری و تشخیص زودهنگام سه سرطان شایع روده بزرگ، پستان و گردن رحم از سال ۹۵ در دستور کار مراکز بهداشت قرار گرفت و در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت پایگاه ها و خانه های بهداشت ارزیابی و غربالگری این سه سرطان انجام می شود.
وی خاطر نشان کرد در تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ در مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاهها تست بررسی خون مخفی در مدفوع یا فیت انجام میگیرد که برای تمامی افراد ۵۰ تا ۶۹ سال به صورت رایگان انجام می شود.
دکتر نواییان علایم هشدار سرطان روده بزرگ را شامل یبوست طول کشیده ، خونریزی گوارشی تحتانی و کاهش وزن ناخواسته بیش از ده درصد در یک ماه اخیر عنوان کرد وگفت: در صورت وجود این علایم یا داشتن سابقه خانوادگی و یا مثبت شدن تست فیت، فرد مشکوک تلقی شده و با هدایت پزشک و مراقبین سلامت جهت انجام کولونوسکوپی به سطح ۲ یعنی بیمارستان تخصصی ارجاع میشود.
به گفته وی اقدامات انجام شده در سطح ۲ شامل اقدامات تشخیصی و درمانی، انجام کولونوسکوپی و درصورت نیاز برداشتن پولیپهای رود بزرگ است که در بیمارستان طالقانی یا کلینیک پژوهشکده گوارش کبد دانشگاه با حمایت اساتید گوارش انجام میگردد.
رییس گروه مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت تشخیص سرطان روده بزرگ را بسیار با اهمیت عنوان کرد و گفت وتشخیص بیماری درمراحل اولیه امکان درمان موفق را افزایش میدهد.
وی همچنین از انجام فرآیندهای تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم در زنان ۳۰تا ۵۹ سال و سرطان پستان در زنان ۳۰تا ۶۹ سال خبر داد و گفت مراجعین در این محدوده سنی توسط مراقبین سلامت ارزیابی میشوند و درصورت داشتن علایم مشکوک جهت بررسی به بیمارستان های شهدای تجریش و مهدیه ارجاع می شوند تا زیر نظر اساتید زنان و جراح اقدامات تخصصی انجام شود.
دکتر نواییان برگزاری دوره های بازآموزی برای پزشکان و مراقبین سلامت در دی ماه سال جاری خبر داد و گفت با همکاری پژوهشکده کبد و گوارش دانشگاه ۲ جلسه آموزشی ویژه کلیه پزشکان شاغل در مراکز تحت پوشش ویک جلسه ویژه مراقبین سلامت برگزار شد و در مجموع حدود ۳۵۰ نفر در این دورهها شرکت کردند.
رییس گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشت با اشاره به آمار ۹ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱ گفت در این مدت ۳۸ هزار و ۴۲۷نفر از جمعیت گروه هدف تحت پوشش از نظر سرطان روده بزرگ بررسی شدند که ۳۹۸ نفرنیاز به ارجاع به سطح تخصصی داشتند. وی خاطر نشان کرد از این تعداد ۲۳۱ نفر کولونوسکوپی، ۸۸ نفر پولیپکتومی و ۴ نفر مبتلا به سرطان روده بزرگ شناسایی شدند.
وی در پایان از شهروندان خواست چنانچه در محدوده سنی غربالگری هستند، سابقه فردی یا خانوادگی سرطان دارند و یا علایم و تغییرات غیرعادی در خود مشاهده کردند حتما به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت یا پایگاه بهداشتی محل سکونت خود مراجعه کنند.
منبع: بهداشت نیوز
انتهای پیام/
نظر شما