چه عواملی منجر به بوی بدن ناخوشایند می‌شوند؟

بوی بد بدن یا به اصطلاح پزشکی «بروموهیدروزیس» ناشی از تجزیه عرق به‌وسیله باکتری‌های روی پوست است که روی بدن همه افراد وجود دارند و بخشی از میکروبیوم طبیعی بدن هستند.

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، در بدن شما دو نوع غده عرق وجود دارند: غدد عرق «اکرین» (eccrine) و غدد عرق آپوکرین (apocrine) که شیوه ترشح و نوع عرق متفاوتی دارند.

بیشتر بخوانید:

مزاج گرم و تر چه ویژگی‌هایی دارد؟

عرق آبکی که مثلاً پس از ورزش کردن روی دوچرخه ثابت در بدن شما ایجاد می‌شود، مربوط به غدد عرقی اکرین است که در سراسر بدن یافت می‌شوند. عرق غدد اکرین بویی ایجاد نمی‌کند.

اما غدد عرقی آپوکرین در زیر بغل و ناحیه تناسلی و پستان و نیز در گوش‌ها یافت می‌شوند. وقتی عرق در این غدد تولید می‌شود بو مربوط به خود عرق نیست بلکه مربوط به تجزیه پروتئین‌های موجود در عرق توسط باکتری‌ها است.

غدد آپوکرین پس از بلوغ شروع به تولید این مواد پروتئینی ایجادکننده این بو می‌کنند، به همین دلیل است که ممکن است متوجه شوید نوجوان شما ناگهان نیاز به فراورده‌های ضد تعریق دارد.

برخی افراد اصولاً غدد آپوکرین بیشتری نسبت به دیگران دارند و به‌این‌ترتیب آن‌ها با احتمال بیشتری ممکن است دچار بوی بد بدن شوند یا باید تلاش بیشتری انجام دهند تا از بوی بد بدن جلوگیری کنند. اما اگر به تازگی دچار بوی بدن شده‌اید، جزء این گروه نیستید، چرا که این افراد به طور ژنتیکی و از همان ابتدای زندگی غدد آپوکرین بیشتری دارند

آیا به بهداشت فردی خود توجه کرده‌اید؟

تغییرات سبک زندگی می‌تواند تأثیر بزرگی بر بوی بدن داشته باشد. بهداشت فردی برای اجتناب از بوی کلی بدن بسیار مهم است. اگر بعد از رفتن به سالن ورزش حمام نکرده‌اید، علت بوی بد بدن شما همین است.

بنابراین حمام کردن منظم می‌تواند مشکل بوی بد بدن را به تازگی شروع شده است، برطرف کند، اما در حمام کردن به این منظور همیشه لازم نیست هر سانتی‌متر بدنتان را به طور کامل بشویید، اما شستن دست کم زیربغل‌، زیر پستان‌ و اندام تناسلی به طور روزانه ضروری است. همچنین همیشه پس از عرق کردن زیاد چه به علت گرم بودن هوا و چه به علت فعالیت جسمی زیاد باید حمام کنید.

همچنین با ماندن در محیط خنک و پرهیز از قرار گرفتن در معرض گرمای شدید و پوشیدن لباس‌های آزاد و راحت که رطوبت را جذب می‌کنند، می‌توانید از عرق کردن بیش‌ازحد جلوگیری کنید.

استفاده از دئودورانت‌ها در زیربغل به پوشاندن بوی بد بدن کمک می‌کند و فراورده‌های ضد تعریق هم می‌توانند از تولید بیش‌ازحد عرق جلوگیری کنند. سعی کنید از فراورده‌هایی استفاده کنید که حساسیت پوستی در شما ایجاد نکنند.

برخی بیماری‌ها بوی بدن ایجاد می‌کنند

بالاخره اینکه برخی از بیماری‌ها ممکن است باعث ایجاد بوی بدن شوند.

عفونت قارچی پوست بدن مانند موارد شدید «پای ورزشکاران» (عفونت قارچی انگشتان پا) می‌تواند منجر به بوی ناخوشایندی شود.

سایر عوارضی که ممکن است منجر به بوی بدن ناخوشایند شوند،عبارت‌اند از:

- چاقی

- بیماری کبد

- بیماری تیروئید

- بیماری کلیه که می‌تواند منجر به انتشار بوی آمونیاک از بدن شود.

- کتواسیدوز دیابتی که می‌تواند باعث بوی میوه‌ای بدن می‌شود.

- نوسان‌های هورمونی و همچنین بارداری و یائسگی.

- «تری‌متیل‌آمینوریا»، یک اختلال متابولیکی نادر مرتبط با کمبود آنزیم که باعث انتشار بوی ماهی‌ از بدن می‌شود.

- مصرف برخی داروها مانند ضدافسردگی‌ها

چه کار باید کرد؟

اگر درباره بوی بد بدن نگران هستید، باید به پزشک عمومی خود مراجعه کنید تا آزمایش‌هایی برای تشخیص اینکه آیا بوی بدن شما ممکن است به دلیل هر یک از موارد بالا باشد تجویز کند.

اما به‌طورکلی، اگر به طور منظم حمام می‌کنید و از دئودورانت‌ها استفاده می‌کنید - و نزدیکانتان در مورد بوی شما شکایتی نکرده‌اید – به احتمال زیاد خودتان هستید که نسبت به دیگران حساسیت بیشتری درباره بوی بدنتان دارید.

منبع: همشهری آنلاین

انتهای پیام/

کد خبر: 1214929

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =