نحوه کنترل استرس در مواجهه با اخبار تنش‌زا

این روزها هم اخبار مختلفی از تنش‌ها در خاورمیانه منتشر می‌شود و طبیعی است که افراد در مواجهه با این اخبار احساس اضطراب را تجربه کنند اما این برای همه یکسان نیست و برخی بیش از دیگر به اتفاقات واکنش نشان می‌دهند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، ظرفیت روانی آدم‌ها در مواجهه با پدیده‌های مختلف باهم یکسان نیست. عوامل مختلفی مانند سن، محل زندگی، روابط خانوادگی و غیره می‌توانند در این که یک نفر چه واکنش روانی به یک پدیده بدهد، نقش داشته باشند. استفاده از فضای مجازی این روزها بسیار رایج شده و مردم زمان زیادی را در این فضا سپری می‌کنند و به طبع مدام در معرض اخبار مختلف هستند اما گاهی مطالعه زیاد اخبار به ویژه اخبار منفی و تنش‌زا منجر به وسواس فکری در افراد می‌شود.

این روزها هم اخبار مختلفی از تنش‌ها در خاورمیانه منتشر می‌شود و طبیعی است که افراد در مواجهه با این اخبار احساس اضطراب را تجربه کنند اما این برای همه یکسان نیست و برخی بیش از دیگر به اتفاقات واکنش نشان می‌دهند.

مدام اخبار را چک می‌کنند و وقتی تلفن همراه را کنار می‌گذارند نگران این هستند که نکند اتفاقی افتاده باشد و آن‌ها بی‌خبر بمانند. هجوم افکار منفی و نگرانی از آینده نامعلوم به دغدغه مدامشان تبدیل می‌شود. کودکان و سالمندان و افرادی که زمینه افسردگی دارند، در این مورد آسیب‌پذیرتر هستند و بیش از دیگران فشارهای عصبی را تحمل می‌کنند.

از جهتی در این روزها شایعات و اظهارنظرهای غیرواقعی هم بیشتر می‌شود و افراد باید تلاش کنند تا در دام آن‌ها نیفتند و اخبار را به صورت محدود در روز و از منابع اصلی دنبال کنند یا چند منبع را بررسی کنند تا از صحت خبر مطلع شوند. البته به خاطر داشته باشید که لزوما همه امور نمی‌تواند تحت کنترل ما باشد اما ما می‌توانیم که برای سلامت روان خود تلاش کنیم.

حمایت عاطفی از خانواده و دوستان، دور شدن از فضای تنش‌زا و مشغول کردن خود به کاری یکی از راهکارهایی است که برای کنترل استرس در شرایط تنش‌زا توصیه می‌شود.

علاوه بر این سعی کنید که تمرکز اصلی زندگی‌تان را به چیزهای دیگری اختصاص دهید. خوب غذا بخورید، به طور منظم ورزش کنید، سعی کنید مدت زمان بیشتری را با خانواده و یا دوستان‌تان بگذرانید تا کمی از فکر و خیال‌تان در مورد واقع پیش‌رو بازتر شود.

بهناز کرمی روانشناس و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص نحوه کنترل استرس گفت: استرس واکنشی است در برابر اتفاق‌های تنش‌زا و واکنش ما به این احساس را اضطراب می‌گویند. سیستم عصبی ما در مواقع استرس، هورمون‌هایی ترشح می‌کند که در نتیجه آن ممکن است علائم جسمی مانند سردرد، درد معده و بی‌قراری و تنش‌ عضلانی و غیره را هم تجربه کنیم. علائم روحی و روانی آن هم شامل افسردگی، ناامیدی، غم و تنش عصبی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه استرس به میزان کم برای انسان حیاتی است، عنوان کرد: استرس واکنش طبیعی به تغییرات است و باعث ایجاد انگیزه و تحرک می‌شود اما اگر شدت آن بالا باشد، نیاز به مدیریت دارد. هر رویدادی می‌تواند منجر به استرس شود اما مدیریت آن مهارتی است که باید آموخت. باید بیاموزیم که در مواقع استرس‌زا چطور فشار روانی را کنترل و به تعادل روانی و جسمی برسیم.

استاد دانشگاه درخصوص نحوه مدیریت استرس توضیح داد: در قدم اول باید منابع استرس‌زای زندگی خود را بشناسیم و گزارش روزانه‌‍ای از این دلایل آن تهیه کنیم. تهیه این لیست کمک می‌کند که بتوانیم پاسخ مناسب را پیدا کنیم. تهیه لیست باعث می‌شود، اشتباهات خود را هم پیدا و اصلاح کنیم.

وی با بیان اینکه چهار راهکار اجتناب، تغییر، سازگاری و پذیرش می‌توانند به کنترل استرس کمک کنند، ادامه داد: در تکنیک اجتناب باید موقعیت‌های استرس‌زا را بشناسیم و تا حد امکان از آن‌ها دوری کنیم. البته گاهی نمی‌توان از قرار گرفتن در موقعیتی استرس‌زا یا تعامل با افراد دوری کرد، در این شرایط باید یاد بگیریم شرایط را کنترل کنیم. در این شرایط باید عوامل تنش‌زا را شناسایی و از آن دوری کنیم. علاوه بر این باید مهارت‌های ارتباطی را در خود تقویت کنیم.

وی درخصوص تکنیک پذیرش و سازگاری در کنترل استرس گفت: در برخی موارد که امکان اصلاح شرایط یا ویژگی‌های فردی وجود ندارد، باید سعی کنیم که موقعیت را بپذیریم و با آن سازگار شویم. یکی از راه‌های کنترل استرس در چنین موقعیتی، تمرکز کردن روی چیزهایی است که برای ما لذت‌بخش است.

استاد دانشگاه با بیان اینکه گاهی کمال‌گرایی بیش از اندازه باعث ایجاد استرس می‌شود، گفت: همیشه قرار نیست همه چیز در شرایط ایده‌آل باشد و باید قدرت پذیرش و بخشش را در خود تقویت کنیم.

وی افزود: یکی از تکنیک‌های کنترل استرس، دوری از انرژی‌های منفی است؛ برای این کار می‌توان با افرادی تعامل کرد که حس خوبی به ما منتقل می‌کنند. اگر احساس می‌کنیم نیاز به آرامش و حرف زدن داریم، سراغ آدم‌هایی برویم که احساس راحتی با آن‌ها داریم و اگر کسی نبود، حتما با یک روانشناس صحبت کنیم. در تعامل با آدم‌های انرژی مثبت تخلیه روانی می‌شویم و از افسردگی و اضطراب جلوگیری می‌کند. مثلا سعی کنیم در محیط کار، غذا را کنار همکاران بخوریم تا روابطمان بهتر شود یا حس شوخ‌طبعی را در خود تقویت کنیم.

وی اضافه کرد: در موقعیت‌های تنش‌زا نفس عمیق بکشیم و از حواسمان استفاده درست کنیم؛ مثلا گاهی لازم است که ساکت باشیم و اجازه بدهیم که طرف مقابل حرف بزند. یا در مواقعی لازم است که حس چشایی را به کار بگیریم و با نوشیدن آب یا خوردن چیزی کمی از تنش خود را کاهش دهیم.

به گزارش ایسکانیوز، در شرایط تنش‌زا علاوه بر اینکه باید مراقب سلامت روان خود باشیم، باید نحوه رفتار و صحبت کردنمان با دیگران را هم کنترل کنیم چراکه لزوما هرکسی واکنش یکسانی به پدیده‌ها تنش‌زا ندارد و تمسخر و سرزنش می‌تواند فشار روانی را در طرف مقابلمان افزایش بدهد. بیشتر سعی کنیم گوش شنوا داشته باشیم و اگر توان کمک نداریم، حداقل موقعیت افراد را درک کنیم.

انتهای پیام /

کد خبر: 1244776

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =