به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ با ظهور نسل جدید چتروباتهای هوش مصنوعی مانند ChatGPT، نگرانیهای جوامع در مورد احتمال پیشی گرفتن هوش مصنوعی بر انسان، تشدید شده و کشورهای مختلف جهان در تلاشند که هر چه سریعتر این فناوری را مهار کنند، اما قانونگذاران اروپایی در این امر پیشتاز شدهاند و اولین مجموعه قوانین جامع را برای هوش مصنوعی امضا کردند.
رای پارلمان اروپا یکی از آخرین مراحل قبل از تبدیل شدن طرح به قانون است که میتواند الگویی برای سایر کشورهایی باشد که روی مقررات مشابه کار میکنند.
پدرخوانده هوش مصنوعی از گوگل استعفا داد/ خطر فناوری در کمین انسان
به طور کلی، تلاش چندین ساله بروکسل برای ترسیم نردههای محافظ برای هوش مصنوعی، فوریت بیشتری پیدا کرده است، زیرا پیشرفتهای سریع در چتروباتهایی مانند ChatGPT نشان میدهد که این فناوری نوظهور علیرغم مزایایی را که میتواند به همراه داشته باشد، خطرات جدیدی را در پی دارد.
قوانین چگونه کار میکند؟
این اقدام که برای اولین بار در سال ۲۰۲۱ ارائه شد، بر هر محصول یا خدماتی که از سیستم هوش مصنوعی استفاده میکند، نظارت خواهد کرد. این قانون سیستمهای هوش مصنوعی را بر اساس چهار سطح خطر، از حداقل تا غیرقابل قبول، طبقهبندی میکند.
برنامههای پرخطرتر، مانند استخدام یا فناوری هدفگذاری شده برای کودکان، با الزامات سختتری از جمله شفافتر بودن و استفاده از دادههای دقیق مواجه خواهند شد.
اجرای این قوانین بر عهده ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا خواهد بود. رگولاتورها میتوانند شرکتها را مجبور کنند برنامههای خود را از رده خارج کنند. در موارد شدید، تخلفات میتواند تا ۴۰ میلیون یورو (۴۳ میلیون دلار) یا ۷ درصد از درآمد سالانه جهانی یک شرکت را جریمه کند که در مورد شرکت های فناوری مانند گوگل و مایکروسافت حتی به میلیاردها دلار میرسد.
خطرات چیست؟
یکی از اهداف اصلی اتحادیه اروپا محافظت در برابر هرگونه تهدید هوش مصنوعی برای سلامت و ایمنی و حفاظت از حقوق و ارزشهای اساسی است. این بدان معناست که برخی از استفادههای هوش مصنوعی یک نه مطلق هستند، مانند سیستمهای «امتیاز اجتماعی» که افراد را بر اساس رفتارشان قضاوت میکنند.
همچنین هوش مصنوعی که از افراد آسیبپذیر، از جمله کودکان سوءاستفاده میکند، ممنوع است، به عنوان مثال، یک اسباببازی با قابلیت گفتگوی تعاملی که رفتار خطرناک را تشویق میکند.
ابزارهای پلیسی پیشبینیکننده، که دادهها را میکاود تا برای پیشبینی کند چه کسی مرتکب جرم میشود، ممنوع است.
قانونگذاران پیشنهاد اصلی کمیسیون اروپا، شاخه اجرایی اتحادیه اروپا را با گسترش ممنوعیت تشخیص چهره از راه دور و شناسایی بیومتریک در ملاء عام تقویت کردند. این فناوری عابران را اسکن میکند و از هوش مصنوعی برای تطبیق چهره یا سایر ویژگیهای فیزیکی آنها با پایگاه داده استفاده میکند. در این زمینه حتی اصلاحیهای بحثبرانگیز برای اجازه دادن به استثناهای مجری قانون همانند یافتن کودکان گم شده یا جلوگیری از تهدیدهای تروریستی وجود داشت که آن هم تصویب نشد.
سیستمهای هوش مصنوعی که در مقولههایی مانند اشتغال و تحصیلات استفاده میشوند و بر روند زندگی افراد تأثیر میگذارند، با الزامات سختی مانند شفافیت با کاربران و برداشتن گامهایی برای ارزیابی و کاهش خطرات سوگیری ناشی از الگوریتمها مواجه هستند.
این کمیسیون میگوید اکثر سیستمهای هوش مصنوعی، مانند بازیهای ویدیویی یا فیلترهای هرزنامه، در گروه کم خطر یا بدون خطر قرار میگیرند.
چرا قوانین اتحادیه اروپا آنقدر مهم هستند؟
اتحادیه اروپا بازیگر بزرگی در توسعه پیشرفته هوش مصنوعی نیست. این نقش را آمریکا و چین بر عهده دارند، اما بروکسل اغلب نقش تعیین کننده روند را با مقرراتی ایفا میکند که تمایل دارند به استانداردهای جهانی تبدیل شوند و در تلاش برای هدف قرار دادن قدرت شرکتهای بزرگ فناوری به یک پیشگام تبدیل شده است.
کارشناسان میگویند که بزرگی بازار اتحادیه اروپا با ۴۵۰ میلیون مصرف کننده، رعایت این قوانین را برای شرکتها آسانتر از توسعه محصولات مختلف برای مناطق دیگر میکند. در واقع، بروکسل با وضع قوانین مشترک برای هوش مصنوعی در تلاش است تا با ایجاد اعتماد در بین کاربران، بازار را توسعه دهد.
مقامات اتحادیه اروپا میگویند: قوانین جدید هوش مصنوعی اروپا باید به طور موثر خطرات مشخص شده را برطرف کند، در حالی که انعطاف کافی را برای توسعهدهندگان برنامههای کاربردی هوش مصنوعی به نفع همه اروپاییها دارد.
قدم بعدی چیست؟
ممکن است سالها طول بکشد تا قوانین به طور کامل اجرایی شوند. انتظار میرود تا پایان سال جاری این قوانین تصویب نهایی شوند و پس از آن یک دوره مهلت برای سازگاری شرکتها و سازمانها ارائه میشود که اغلب حدود دو سال است.
انتهای پیام/
نظر شما